BlogÚj! Megnyitás

CrossArt a zenei égbolton

Időről, időre feltűnnek a zenei égbolton új formációk, akik tehetségükkel meg akarják hódítani a közönség szívét. A magyar zenei élet most a CrossArt trióval gazdagodik. A három tehetséges fiatalt Joó Géza vette a szárnyai alá.

Időről, időre feltűnnek a zenei égbolton új formációk, akik tehetségükkel meg akarják hódítani a közönség szívét. A magyar zenei élet most a CrossArt trióval gazdagodik. A három tehetséges fiatalt Joó Géza vette a szárnyai alá. A nagy tapasztalattal rendelkező producer, a crossover műfaj népszerűsítésére hozta létre a formációt.

A Producert a menedzseri munka kihívásairól kérdeztem.

- Hogy állt össze a CrossArt csapat?

- Szívügyem a CrossArt. A crossover műfaj számomra lenyűgöző. Az opera, a komolyzene, a popzene és a világzene közötti átmenet, kereszteződés, amelyet többek között olyan kiválóságoktól hallhatunk, mint Andrea Bocelli, Sarah Brightman, José Cura, Il Volo, Il Divo.Van bennem egy gyerekes naivitás. Ugyan látom, hogy az emberek mennyire negatívak tudnak lenni, mégis halálomig hiszek abban, hogy ez megváltozik.

Felejthetetlen élmény, amikor a 90-es években magam is részt vehettem Andrea Bocelli Erkel Színházi fellépésének szervezésében. Hozzá kell tennem, hogy alig tudtuk megtölteni a színháztermet, annyira nem volt még ez a műfaj ismert itthon. Ugyan így alkalmam volt José Cura, José Carreras, és Plácido Domingo magyarországi koncertjeinek létrehozásában is közreműködni. Ott már a műfaj szerelmese voltam. Ez vezetett el oda, hogy producerként a 2000-es években itthoni művészekkel már dolgoztam azon, hogy a crossover műfajt Magyarországon is népszerűvé tegyük.

CrossArt a zenei égbolton

Joó Géza producer forrás: CrossArt

Ennek a törekvésnek a folytatásaként született meg a gondolat, hogy létrehozzam a CrossArt formációt. Ez természetesen hosszabb előkészítést igényelt, hiszen meg kellett találnom azokat a fiatalokat akik nem csak a tehetségük, hanem a hangi adottságuk alapján is megfelelnek a műfaj követelményeiknek. Amellett, hogy a három hangnak tökéletesen illeszkednie kell egymáshoz a dalok megszólaltatásakor. A casting, és az előkészítő munka, több mint egy évet vett igénybe. Mára azonban létrejött a CrossArt. Gőzerővel megy a felkészülés.

- Mi volt a legnagyobb kihívás a megalakulás során?

- Egyrészt a megfelelő személyek felkutatása. Hál Isten gyorsan összeszoktak a fiúk. Hangi szempontból is nagyon jó az összhang, minden találkozást, próbát, fellépést vagy egy jó közös programot élményként élünk meg. A föld, a tűz a víz és a levegő elem találkozik, mert, különböző jegyűek vagyunk, és összhangban az erő. Ezt éppen egy fellépést követően fogalmaztuk meg magunknak. 

Mivel ketten színpadi tapasztalattal is rendelkeznek a zenei képzettég mellett, így a színpadra lépés nem nehéz a számukra. Természetesen a crossover műfaj megkíván komoly hangtechnikai adottságokat, amit a dalok betanulásával együtt csiszolnak. Ebben felkészítő tanár is segítik a csapatot. 

CrossArt a zenei égbolton

forrás: CrossArt

- A hangi adottságok, a szakmai paraméterek, a színpadi jelenlétre való alkalmasság mellett a személyiségi jegyek, az együttműködési képesség is nélkülözhetetlen a csapat munkában. 3 különböző karakterű ember összehangolása a producertől is megkíván különleges látásmódot?


- Azon túl, hogy a casting során megtalálunk zenei értelemben alkalmas embereket, ahhoz is kell érzék, hogy a csapatba illő énekeseket válasszuk ki közülük. Ez koránt sem megy és ment mindig elsőre. A szakmai és emberi összehangolás, egymás megismerése és elfogadása időt, nagy türelmet és energiát kíván. A munkát semmiképpen nem lehet megspórolni. Az is kell, hogy a színpadon együtt álló tagok ugyan avval a vízióval rendelkezzenek a siker érdekében. Pontosan kell tudniuk, hogy a vágyott eredményeket csak együtt érhetik el. Nem lehet hiányozni a próbákról, alapos felkészülés szükséges, folyamatosan kell képezzék magukat hangi értelemben. A színpadi jelenlét és összkép, a megjelenés, a koreográfia, a biztos daltudás, és a közös akarat sem hiányozhat. Az is elengedhetetlen, hogy mindenki 100 %-ban tegye bele a saját részét a közös munkába, és a CrossArt sikerének víziója legyen a prioritás. Ahogy az is szükségszerű, hogy mindannyian elfogadják a producer szakmai nézőpontjait, a produceri tapasztalatokra épülő munkastílust. Egy 3 főből álló együttesnél senki sem lóghat ki sem hangi értelemben, sem a színpadi megjelenés során. Nagy odafigyelés, egymás iránti tisztelet és a szakma iránti alázat együttes jelenléte az, ami meghozhatja a megfogalmazott célokat. Úgy tűnik, ebben egyformán gondolkodunk, ami jó alap a közös munkához. 

- Mennyire rétegműfaj a crossover ma Magyarországon, milyen fogadtatásra lehet számítani?

- A tapasztalataim szerint maga a műfaj ismerős, sőt kedvelt. Annak ellenére, hogy talán nem mindenki tudja azonostani a műfaj elnevezését. Ugyanakkor magát a crossover dalokat egyre többen hallgatják, szeretik. Remek lenne, ha a rádió csatornák is hozzájárulnának ahhoz, hogy a műfaj minél nagyobb ismertségre tegyen szert. Ehhez természetesen a CrossArt is szívesen hozzájárul saját dalaival.

CrossArt videoklip

- Mindenképpen kuriózum a csapat, hiszen jelenleg nincs a műfajban hasonló formáció. Milyen fogadtatás várható?

- Kedvező fogadtatást tapasztaltunk az első néhány fellépés alapján. Annak ellenére, hogy még nem ismert csapatról van szó, a CrossArt megható sikert aratott.

Volt olyan fellépésünk, ahol a közönség állva tapsolt az előadás végén. Bécsbe és Svájcba folyamatosan kapjuk a meghívást. Azt hiszem ennél jobb start és motiváció nem is lehetne. Annak ellenére, hogy sajnos a vírus kiváltotta helyzet miatt ezeknek a felkéréseknek jelenleg nem tudunk eleget tenni. De hiszek abban, hogy aminek el kell jönnie, meg kell történnie, az megtörténik.

A nagy antrét, a bemutatkozó magyarországi fellépést novemberre tervezzük a Duna Palotában. A cél most az ismertségük megalapozása. Reméljük, hogy egyre több hazai rendezvényre is meghívást kapnak, ahol újra és újra átélhetik a közönség szeretetét. Eközben pedig az a misszió is megvalósulhat, hogy egyre többen ismerjék meg, fogadják el és élvezzék a crossover dalok varázslatos világát. Ennek érdekében Budapest mellett, az ország bármely településére szívesen elvisszük a CrossArt-ot. 

CrossArt a zenei égbolton

forrás: CrossArt

- A menedzseri munkával kapcsolatban sokaknak van elképzelésük. Azonban producerként a semmiből felépíteni egy csapatot, egy zenei formációt, menedzselni és sikerre vinni, az sokkal nagyobb vállalkozás. Miben tér el a két feladatkör?

- Kétségtelenül sok munka. Ugyanakkor, ha elhivatott az ember, nem elégedhet meg kevesebbel. Az alkotás, valami új létrehozása fontos, és szívet melengető feladat, ami számos kihívással is jár. Nem beszélve arról, hogy felelősséget is kell vállalni azért amit megteremtünk. Itt már nem csak rólam, a producerről van szó, hanem egy csapatról. Megtalálni a megfelelő művészeket, kitalálni a csapatot, a repertoárt összeállítani, bevezetni őket a szakmába, bemutatkozásokat, fellépéseket szervezni, nagyon összetett dolog. Nagy erőforrásokat kíván. Nem beszélve arról, hogy mindezt meg is kell finanszírozni. A PR, a reklám, a kommunikáció, a kreatív munka, az anyagi rész megteremtése rám hárul. Saját dalokat is írtak már a CrossArt számára, mert fontosnak tartom, hogy magyar számok is szülessenek. Természetesen az ismert, klasszikus olasz dalok sem maradnak ki a csapat repertoárjából. Video klipet is rendeztem a CrossArtnak az elmúlt hetekben. Természetesen a próbákon is ott vagyok velük, együtt dolgozunk. Lehet, hogy néha szigorú vagyok, de csak kellő komolysággal, kitartással lehet a sikert elérni. Mégis megéri a fáradozást, mert saját produkciót megvalósítani fantasztikus élmény. Hosszú évek óta dolgozom producerként, számos koncert létrehozásán, lemez kiadáson, klipen vagyok már túl. Ismerem, tudom, és talán megtanultam és megtapasztaltam a buktatókat is. Ennek a tapasztalat együttesnek az alapján vágtam bele ebbe a projektbe. Több műsorszervező irodával dolgozom, valamint a Cross Art Music szervező iroda is együttműködő partnerünk. Emellett egyre többször személyes megkeresést is kapok. Ebben nagy segítség, hogy a social média felületein már ott vagyunk, így egyre szélesebb körben válhatnak ismertté ezek a tehetséges fiatalok.

CrossArt a zenei égbolton

forrás: CrossArt

- Ez a közös projekt nem csak menedzselési szempontból érdekes vállalkozás. A CrossArt tagjai az első időszakban nyilván nem számíthatnak önálló megélhetésre a felkérésekből. Milyen eséllyel indul a csapat abban, hogy csak ebből a munkából éljenek meg?

- Ez kétségtelenül fontos kérdés. Mindent megteszünk az eredményekért, de nem kérdés, hogy meg kell találni az optimális egyensúlyt a jelenlegi, és a CrossArt-ba befektetendő munka tekintetében. A megélhetés biztonságát nem lehet feladni. Nem is kérem, nem is kértem ezt a csapattól, hisz jómagam is dolgozom más területen, hogy finanszírozni tudjam a költségeket. Ezzel együtt azt kértem a csapattól, hogy a munkájuk mellett a prioritást a közös munka kapja. Különben nem lehet tartós sikert elérni. Az egységes szemléletmód a projekttel kapcsolatban, négyünk szakmai értelemben vett szimbiózisa, az ambíció és a motiváció alapján reális vágy az, hogy sokáig dolgozzunk együtt, élményt és minőségi szórakozást adva a közönségnek.

A CrossArt csapat

A véletlen nagy szervező erő, bár van, aki szerint véletlenek nincsenek. Azonban tekinthetünk erre a tézisre akképpen is, hogy van egy előre ki nem számítható tényező- együttes, ami különleges csillagállások esetén összerendezi emberek felvillanó lehetőségeit. Amit, ha felismernek és élnek vele, akkor akár sorsfordulót is hozhat a számukra. Például azzal, hogy amikor eljut hozzájuk egy casting híre, vagy éppen ismerik azt, aki a tehetségük és a korábbi teljesítményük alapján ajánló személlyé válik, akkor nem riadnak vissza a lehetőség kínálta helyzettől. A CrossArt tagjai, ezeken a véletlennek tűnő rendező elveken keresztül kerültek kapcsolatba Joó Géza producerrel, aki éppen castingot hirdetett az új projektjéhez. 

Amikor az ember elég bátor ahhoz, hogy vadonatúj dologba kezdjen, hisz önmagában és a tehetségében és megadatik számára, hogy a kellő pillanatban érjen a megfelelő helyre, akkor megnyílhat a még nem ismert végtelen lehetőségek tárháza. Vanya Róbert éppen így lett kiválasztott.

CrossArt a zenei égbolton

Vanya Róbert, forrás: CrossArt

- Milyen érzés volt csatlakozni a CrossArt formációjához?

- Megtisztelő, örömteli és izgalmas. Egy Operaházi ismerős tudott arról, hogy Joó Géza csapattagot keres. Ő ajánlott engem a producer figyelmébe. Azonnal beleszerettem a lehetőségbe. Tudatosan is keresem a saját utamat, talán ezért is alakulhatott így az élet. Nagyon örültem, hogy Géza is látott bennem fantáziát és úgy ítélte meg, beleillek a csapatába. Azért is tetszett az elhívás, mert olyan csapatok vannak előttünk példaként, mint az Egyesült Királyságban alakult Il Dívo, az olasz Il Volo, vagy anno a 3 népszerű magyar művészből álló Adagio együttes. Én a Felvidékről származom. Gyerekkoromban kezdtem zenét és táncot tanulni. A tanulmányokat Magyarországon is folytattam. A Nemes Nagy Ágnes Színészképzésen végeztem, majd különböző társulatokban játszottam. A Győri Nemzeti Színházban egy castingon megkaptam a Sakk című musical egyik főszerepét. Onnan indult el az énekesi pályafutásom. Budapestre szintén ajánlással kerültem. Mostani csatlakozásom a CrossArt csapatához újabb lehetőség arra, hogy megmutassam magam. 

Hojer Szeverián akinek nem csak a neve különleges. Imádja a zenét, a színpadot. A véletlen szerencsés összjátéka az is, hogy mint az első találkozásnál kiderült, Róberttel már ismerték egymást. Nem csak ugyan abban a színházban szerepelnek egy színpadon, de még az öltöző asztaluk is egymás mellett van. Azonban a közös jövő lehetőségének ebbéli fordulatáról, egyik ifjú sem tudott mindaddig, amíg a Producer be nem mutatta egymásnak. Nagy volt az öröm és a csodálkozás.

CrossArt a zenei égbolton

Hojer Szereván, képforrás: CrossArt

- Milyen út vezetett a csapatba tartozáshoz?

- Véletlen szerencsének köszönhetem a CrossArtot. Egy énekversenyen vettem részt Győrben. A stúdióvezető látott bennem fantáziát, ezért javasolta, hogy keressem meg Joó Géza producert, aki éppen új csapatot épít. Ennek hatására küldtem el egy zenei anyagot a számára, így a személyes kiválasztáson én lettem az egyik tagja a csapatnak. Először a Konzervatórium jazzének szakára, majd a Pesti Magyar Színház Színiakadémiájára jártam. Több színházban szereztem gyakorlatot. Folyamatosan képzem magam, énekversenyeken is megmérettetem a tudásomat. Ennek az útnak köszönhetem, hogy bekerülhettem a csapatba. Azért is örültem a lehetőségnek, mert több megkeresés érkezett, de legtöbbjük csupán ígéret maradt. Most azonban nagyon gyorsan kiderült, hogy ez egy valós lehetőség. Ez a csapat megalakult, és a bemutatkozó koncertünkre készülünk a Duna Palotában. Az is nagyon vonzó volt a számomra, hogy a Producer ígérete szerint, a nekem kedves jazz műfaj is teret kaphat majd a munkánkban. Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy kollégám, Robi az egyik énekes. Annak ellenére, hogy a színházban együtt dolgozunk, egyikünk sem tudott arról, hogy egy csapatban fogunk énekelni. Igyekszem a tudásom legjavát adni. Az is jó ebben a formációban, hogy a színpadi tapasztalat jelen van, így ebben a tekintetben nem izguljuk túl a fellépéseket. Teljesen az éneklésre, a számokra tudunk koncentrálni. Ez ad egyfajta biztonságérzetet. Egészséges lámpaláz persze mindig van. Túl vagyunk az első fellépéseken, elkészült egy bemutatkozó videoklip, készülünk a nagy bemutatkozó koncertre. Örülnék, ha a közönség gyorsan megszeretne bennünket, és nagyon sok fellépés várna ránk az elkövetkező években.

Keszthelyi Gábor a legfiatalabb tagja a triónak. A zenével ő is gyermekkorában találkozott először. Gábor nagyon nyitott a világ megismerésére. A zenei karriert szívesen fordítja arra, hogy minél több emberre gyakorolhasson pozitív hatást.

CrossArt a zenei égbolton

Keszthelyi Gábor, képforrás: CrossArt

- Mi vonzotta a CrossArt csapatához?

- Az énektanárom ajánlott Joó Géza figyelmébe. Bevallom, elég váratlanul ért, hogy tagja lehetek egy crossover formációnak. Kihívásnak éreztem, mert eddig főként pop és a musical dalokat énekeltem. Ezért Géza kérésére elkezdtem a hangomat is a crossover követelményeinek megfelelően képezni, hogy kihozzam magamból a legtöbbet. Szeretnék majd saját dalokat is írni, amivel hozzájárulhatok a csapat munkájához.

- Mit szólt a család ehhez a fordulathoz?

- Bár iskolás koromban a természettudományok érdekeltek inkább, a zenei tanulmányok sem maradtak ki a gyermekévekből. Kis korom óta nagyon sokat énekeltek nekem a szüleim, ugyan ők nem az énekesi pályát választották. Édesanyám orvos, emellett könyvet, novellákat, verseket ír, de hivatásos művész nincs a családban. Mindezzel együtt mindenben támogatnak annak ellenére, hogy a művészpálya időnként bizonytalan terep. Amikor csak tehetik, ott vannak a fellépéseimen.

- Milyen elkötelezettséget jelent egy csapat munkájába beilleszkedni?

- Össze kell szoknunk. Figyelnünk kell egymásra. Ez igazi összmunka. Csak hárman együtt tudjuk olyan telítettséggel megszólaltatni a dalokat, ahogy az a legszebben szól. Jó látni, megélni azt az összhangot, amit meg tudtunk teremteni a próbák alatt és a színpadon is. Ennek elérése persze nagyon sok munkát és energiát kíván. A Duna Palotában lévő novemberi koncertünkre például 15-20 dallal készülünk. A jelenlegi teljes repertoár ennél is több, mivel igazodnunk kell a fellépések megrendelőinek igényeihez is. Az a legfontosabb, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő idő keretet a próbákra, a dalok betanulására, a színpadi megjelenés kidolgozására. Ez mind kell ahhoz, hogy pozitív kép alakuljon ki a CrossArt formációról.

CrossArt a zenei égbolton

forrás: CrossArt

- Milyen távlatokban gondolkodnának szívesen?

- Ez egy fiatal csapat, izgalmas vállalkozás. Leginkább az ismertség, a crossover műfaj népszerűsítése az, ami vonzó kép a számunkra. Nagyon élvezzük a közös munkát. A Producerünkkel kitűnő összhang alakult ki. A hosszútávú közös jövő lehetőségét mindannyian egyformán gondoljuk. Imádjuk a színpadot, nagyon jó érzés, amikor látjuk, érezzük a közönség örömét. Azt, hogy tetszenek a dalaink, élvezik a koncertünket. Sok-sok ilyen közös élmény megélését szeretnénk együtt létrehozni.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

CrossArt a zenei égbolton

Időről, időre feltűnnek a zenei égbolton új formációk, akik tehetségükkel meg akarják hódítani a közönség szívét. A magyar zenei élet most a CrossArt trióval gazdagodik. A három tehetséges fiatalt Joó Géza vette a szárnyai alá. A nagy tapasztalattal rendelkező producer, a crossover műfaj népszerűsítésére hozta létre a formációt. A Producert a menedzseri munka kihívásairól kérdeztem, akiről kiderül, hogy szívügye a CrossArt, emellett a crossover műfaj számára lenyűgöző.

Az utolsó szalmaszál

Ma már egyike a világ négy profi férfi szopránjának, és számos sikert tudhat maga mögött az Egyesült Államoktól Kínáig. Azt gondoljuk, a pályája maga a sikertörténet. Fel sem merül bennünk, hogy dolgozott bolti eladóként, éjszakai pultosként és légi utaskísérőként is. Azt pedig már tényleg csak kevesen tudják, hogy kétszer is kénytelen volt a zenei pályáját félbe szakítani, szó szerint azért, hogy az éhezéstől megmentse magát. A Csillag születik pedig valóban az a bizonyos utolsó szalmaszál volt az életében.

Ricky Martin – a latin zene ikonja

Ami persze csak a művészneve, hiszen eredetileg Enrique José Martín Morales néven született Porto Ricoban. És hogy mikor? Nos, a kis Enrique karácsonyi ajándékként látta meg a napvilágot, 1971. december 24-én San Juanban. Így utólag nézve, nyugodtan írhatjuk, hogy igazi zenei karácsonyi ajándékot kapott vele az egész világ. Hogy mekkora a rajongótábora, és ki ő a latin zenében, azt a pályafutása alatt eladott több tízmillió lemez és számos Grammy díj is mutatja.

Alma és a fája esete a nagyvilág fűszereivel átitatva

A családi tér nagymértékben predesztinálhatja az embert abban, ki mit választ hivatásul. Ez jelentheti azt, hogy egészen más pályára megy az illető, vagy éppen ellenkezőleg, folytatja a közössé váló hagyományt. Malek Andrea azok közé tartozik, akiket átitatott a zene szeretete. Tulajdonképpen fogantatásától kezdve minden sejtjében ott rezgett ez az impulzus, hiszen szülei, Toldy Mária és Malek Miklós olyan művész emberek, akik meghatározó alakjai a hazai zenei világnak. Andrea egyrészt tovább vitte a hagyományt, másrészt olyan pluszt adott hozzá, ami a legjobb értelemben fűszerezi meg a művész életet.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.