BlogÚj! Megnyitás

Csak aktívan

A magyar nyugdíjasok száma lassan, de biztosan nő, mint ahogy az is elmondható, hogy az aktivitásuk is egyre inkább érezhető.

Ebben persze sok minden benne van, az aktívabb élettől a kormányzati szándékig, de a tény attól még tény marad: a szépkorúak az élet sok területén hozzá tudnak még tenni az ország teljesítményéhez. A kérdés csak az, hogy a társadalom mit ad hozzá az ő életükhöz?

Kezdjük azzal, ami a legtöbb nyugdíjasnak problémát okoz: a pénz. Nos, a kormány már júniusban a parlament elé terjesztette a 2019 évi költségvetést, amiből a sarokszámokat már pontosan ki lehet olvasni.

Lássuk, mivel számol a Varga Mihály miniszter vezette tárca. A 2019-es büdzsé éves szinten 2,7 százalékos inflációval számol, és ehhez igazítja a nyugdíjak emelését is. Az átlagnyugdíj Magyarországon ma 128 ezer Ft. De ez sajnos csak az átlag, sokan örülnének, ha végre elérnék ezt az összeget. De, térjünk vissza a nyugdíjemeléshez. Az átlagnyugdíjat számolva ez havonta 3500 forint emelést jelent a nyugdíjasoknak. Havi szinten erre talán nem is kapja fel senki a fejét, mert valóban nem eget rengető az összeg. Éves szinten nézve azonban ez már eléri a 42 ezer Ft-ot. Ami viszont kis túlzással a havi átlag nyugdíj egyharmada. Ami talán nem sok, de már érezhető.

Csatasorban?

Azt, hogy ez az emelés sok-e vagy kevés, vagy mire elég, nem lehet általánosítani. Ami viszont egyértelmű, az a kormányzati szándék, hogy a nyugdíjasokkal pótolják a hiányzó munkaerőt. Úgy tűnik, sok nyugdíjasnak tetszik az elképzelés és sorra alakulnak a nyugdíjasok foglalkoztatását szervező szövetkezetek.

Amint azt Némethné Jankovics Gyöngyi a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) az elnöke elmondta, a NYOSZ is alapított saját szövetkezetet, mert a tagság igényelte ezt. Mint kifejtette, több ok miatt személy szerint is támogatja a nyugdíjasok munkavállalását. Egyrészt azért, mert értéket teremtenek a munkájukkal, másrészt az is elmondható, hogy a nyugdíjasok ez által többletbevételhez jutnak. Emellett közösségben vannak és a munka szellemileg is frissen tartja őket. Ezzel együtt is úgy látja, hogy a sietősen elfogadott törvény nem tökéletes, és több pontatlanságot is tartalmaz. Bízik benne, hogy a jogalkotók ezeket hamarosan ki javítják.

Talán az egyik ilyen javítást jelentette be június közepén Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Közlése szerint 2019-től a nyugdíjas munkavállalók fizetése elérheti a minimálbér tizenkétszeresét is úgy, hogy mindeközben a nyugdíjfolyósítás továbbra is folyamatban marad. Ezzel azt a szabályt írta felül a kormány, amely azt mondta ki, hogy a közszférában dolgozó nyugdíjasok nyugdíjfolyósítását a munkavégzés időszakában fel kell függeszteni. Ez pedig egyértelműen jelzi azt a kormányzati szándékot, hogy szívesen látják a nyugdíjas dolgozókat a közalkalmazottak között is.

Miért jó egy nyugdíjasnak a „szövetségben” lenni?

Ahogy az elnök asszony rámutatott, a NYOSZ alapszabálya eleve rögzíti azokat a fő területeket, amelyekben a szövetségnek segítenie kell a tagságot. A legfontosabb területek például a jogsegélyszolgálat, mert a jog szerves része az életnek, és a mai viszonyok között a nyugállományban lévők többsége nem tudna megfizetni egy minőségi jogi szolgáltatást. Részben ehhez kapcsolódnak a méltányossági kérelmek, de éppen ilyen fontos a fogyasztóvédelem is. Az utóbbiban példát mutatnak más szervezeteknek, hiszen a tagszervezeteik irodái egyben fogyasztóvédelmi panaszirodákként is működnek. Emellett ismeretterjesztő előadásokat tartanak, illetve a sport és rekreáció is a kiemelt területek között szerepel.

Kalandra fel!

Ez utóbbihoz, a sport és rekreációs területhez kapcsolódik a turizmus is. Egy még részletes feldolgozás alatt lévő, 2016 - 2017-es saját felmérésük szerint nyugdíjasok körében egyre népszerűbbek a turisztikai programok. Ezek közül is kiemelkedik az együtt kirándulás, illetve a „gyógyvizes turizmus. Az ilyen túrák jellemzője, hogy nem csak a fürdőbe mennek el a résztvevők, hanem csillagtúra szerűen a környező nevezetességeket is végigjárják. A többnapos túráknál a csoportok lehetőség szerint igyekeznek idősbarát szállodákat felkeresni. Szerencsére a hotelek felismerték ezt, és egyre többen kínálnak idősbarát szálláslehetőségeket és az idősebb korosztálynak szóló programokat.

Vissza a főoldalra

Csak aktívan

A magyar nyugdíjasok száma lassan, de biztosan nő, mint ahogy az is elmondható, hogy az aktivitásuk is egyre inkább érezhető. Ebben persze sok minden benne van, az aktívabb élettől a kormányzati szándékig, de a tény attól még tény marad: a szépkorúak az élet sok területén hozzá tudnak még tenni az ország teljesítményéhez. A kérdés csak az, hogy a társadalom mit ad hozzá az ő életükhöz?

Medvehagyma-krémes brassói

A medvehagyma, az egyik legfinomabb tavaszi alapanyag, és nem csak egészséges, és ezerféleképpen variálható, hanem nagyon - nagyon finom is! Piacon, bioboltokban, és már nagyobb élelmiszerláncokban is könnyedén beszerezhető, de siessetek, mert a szezonja csak kb másfél hónapig tart, és nem érdemes róla lemaradni. Készíthetünk belőle szendvicskrémet, pesztót, krémlevest, pogácsákat, kenyeret, és finom egytálételeket is, mint a mai receptem, ami nálunk hatalmas kedvenc.

Advent - Eljövetel

Így november elején még csak motoszkál bennünk, hogy már nem sok idő van hátra karácsonyig. Viszont az advent már általában november végén elkezdődik. Talán sokaknak az advent (ádvent), nem jelent mást, mint a vásárlások kezdetét. Ám ez nem volt mindig így, és ezt mutatja az a többféle szokás is, amit az európai népek – így mi magyarok is - az adventhez társítottak. Talán kezdjük azzal, mit is jelent az advent szó valójában? Nos, egyszerűen csak annyit, hogy eljövetel vagy érkezés. Ami egyértelműen utal Jézus Krisztus közelgő születésére és földre jövetelére.

Álmodtam egy világot magamnak

Ez volt az EDDA első nagylemezének az egyik legnépszerűbb dala, de ez sokkal több, mint egy dal. Pataky Attila nem csak megálmodta azt a világot, hanem meg is éli. Nem bántani, szeretni akar, ugyanakkor harcol is, ha a szükség úgy hozza. Tiszteli a nőket, és ez a tisztelet még az édesanyjától ered, mint ahogyan az éneklés is. Nem tud és nem is akar semmit félgőzzel csinálni. Amikor felmegy a színpadra, mindig százhúsz százalékot akar adni a rajongóknak. Az interjú azonban mégsem csak az EDDA-ról, sokkal inkább Pataky Attiláról, az emberről szól.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XII. rész

Tess felkacagott a boldogságtól, és a férfi nyakába ugrott, aztán csókolta, csókolta és csókolta. És Ramon visszacsókolt. Aztán lágyan elfordította a lányt és az ágyra dőltek. A férfi keze – mézédes bizsergésű lágy érintéssel – elindult Tess Bőrén. Amikor a lány már úgy érezte, egész testében borzong a férfi érintésétől és csókjaitól, lekerült a póló, és minden egyéb akadályozó ruhadarab. Tess boldogan ölelte magához az izmos férfitestet. Ölelte és csókolta élete férfiját, és a vágy egyre csak hatalmasodott benne, egészen addig, amíg vágyának engedve, átvette az irányítást. Minden szerelmét át akarta adni a férfinak. Eggyé olvadni vele és boldog beteljesüléssel elveszni a szerelem semmihez sem fogható gyönyörében. Ramon pedig érezte a lány minden rezdülését. Boldogan hagyta, hogy Tess felülre kerüljön, ajkával lágyan kényeztette a málnaszemmé keményedett bimbókat, miközben testük összeforrt a szerelem ritmusában. És megtörtént az, amit a párok csak a legfelemelőbb pillanatokban élnek meg, és a gyönyör könnyűszárnyú madara egyszerre emelte őket az ég végtelen, mindent megszépítő magasába.

Szépség és a szörnyeteg magyar módra

Történt egyszer, hogy egy fogadáson az ifjú Ördöglovas, egy mesébe illően csodálatos hercegnőt látott. Barátai csak nevettek hevületén, de a fiatal gróf a kor illeme szerint felkérte táncolni a kinézett lányt. A sokadik tánc után aztán a grófot finoman figyelmeztették, hogy a hercegkisasszony apja Metternich herceg, aki a Monarchia legbefolyásosabb embere volt a császár után, nem nézi jó szemmel eme udvarlást. Az Ördöglovas azonban csak nevetett és az egész estét végigtáncolta a hercegkisasszonnyal.

Az utolsó szalmaszál

Ma már egyike a világ négy profi férfi szopránjának, és számos sikert tudhat maga mögött az Egyesült Államoktól Kínáig. Azt gondoljuk, a pályája maga a sikertörténet. Fel sem merül bennünk, hogy dolgozott bolti eladóként, éjszakai pultosként és légi utaskísérőként is. Azt pedig már tényleg csak kevesen tudják, hogy kétszer is kénytelen volt a zenei pályáját félbe szakítani, szó szerint azért, hogy az éhezéstől megmentse magát. A Csillag születik pedig valóban az a bizonyos utolsó szalmaszál volt az életében.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.