BlogÚj! Megnyitás

Családi bölcsiké a jövő?

A család és a gyermekvállalás szerencsére nem ment ki a divatból.

A család és a gyermekvállalás szerencsére nem ment ki a divatból.

Egyre gyorsuló világunkban gomba módjára szaporodnak a feladatok. 

A munkavállalók felé támasztott elvárások szintje pedig - mint az infláció -, folyamatosan emelkedik. Éppen ezért nem kis kihívás a kisgyermekes szülőnek az a pillanat, amikor döntést kell hozni. Meddig marad otthon, mikor, hogyan tér vissza a munkahelyére? Ez a kérdés pedig nem csak arról szól, hogy mi a gazdaságosabb a család számára? Ha mindkét szülő dolgozik és fogadnak valakit, aki egész nap a gyermekkel van, vagy inkább valamilyen intézményi megoldást keresnek?

Azonban koránt sem könnyű a választás abban az esetben sem, ha a bölcsődei elhelyezésre szavaz a család. Annak ellenére, hogy az elmúlt években nőtt a férőhelyek száma, egy tavalyi KSH elemzés szerint még mindig 20% feletti azon gyermekek száma, akiknek nem jut férőhely intézményi keretben.

Úgy tűnik, erre a problémára lehet egyfajta megoldás a családi bölcsődék rendszere, ahol kis létszámú csoportban gondoskodnak a kicsikről.

Almádi Gabriellával, a zuglói Tündérkert Családi Bölcsőde vezetőjével arról beszélgettünk, mi minden szükséges egy ilyen magánkézben lévő hely létrehozásához?

 Almádi Gabriella, képforrás: Csaba Beatrix

Almádi Gabriella, képforrás: Csaba Beatrix

- Ki hozhat létre családi bölcsődét?

- Végzettség szempontjából kétféle megoldás lehetséges. Egyik út, ha valaki elvégez egy kisgyermeknevelői képzést valamely közép- vagy felsőfokú intézményben. A másik lehetőség, ha a Magyarországi Családi Bölcsődék Közhasznú Egyesülete keretében szervezett képzésen vesz részt, és szolgáltatásnyújtó tanúsítványt szerez. A végzettség persze nem minden. Rengeteg türelem, hivatástudat, és nagyfokú szeretetképesség kell ahhoz, hogy hosszú távon jól működjön a saját maga által létrehozott, 3 év alatti kicsiknek helyet adó családi bölcsőde. Hiszen aki csak egyszer is vigyázott már más gyermekére, az átérzi, milyen felelősséggel jár ez az egyébként nagyon szép feladat. Mindezzel együtt saját tapasztalatainkból kiindulva, nem csak a családok számára jó megoldás, mi magunk is nagyon élvezzük ezt a munkát.

Képforrás: Csaba Beatrix

Képforrás: Csaba Beatrix

A családi bölcsődéknek külön szabályai vannak, mivel mi nem vagyunk abban az értelemben intézmény, mint egy állami, önkormányzati, vagy magánintézményi keretben működő bölcsőde. A helyet akár a saját otthonában, házában is létrehozhatja az erre a feladatra vállalkozó, azonban a kialakítását itt is komoly szabályok írják elő. A mindennapi működési feltételeket is szigorúan szabályozzák, amit rendszeresen ellenőríznek is. A gyermeklétszám tekintetében jelenleg egy csoportba maximum 8 fő kerülhet, annak függvényében, hogy mekkora területű a bölcsőde. Tehát a létszámot meghatározza az is, hogy négyzetméterben is megszabottan, mekkora tér biztosított. Az is fontos kritérium, hogy csak 3 év alatti gyermekeket fogadhatunk. De nem csak a rendelkezések betartását kísérik rendszeresen figyelemmel, hanem a szakmai munkát is ellenőrzik. A módszertantól kiérkező kolléga általában kétévente felméri a családi bölcsődében folyó munkát. Szakmai javaslatokat tesz, és minden segítséget megad ahhoz, hogy magas színvonalú, a kisgyermek fejlődését biztosító módon dolgozhassanak ezek a bölcsődék. 

Képforrás: Csaba Beatrix

Képforrás: Csaba Beatrix

- Ha már megvan a hely, mi minden kell ahhoz, hogy a gyerekek megérkezhessenek?

- Nem hiányozhatnak a jó kollégák. A körülmények megteremtése mellett, ez talán a legfontosabb. Mi 2017-ben nyitottunk, amikor létrejött a családi bölcsődék rendszerének lehetősége. Nálunk jelenleg több csoport is működik, így hat fővel látjuk el a feladatokat. Ezen kívül már a szakember képzésbe is bekapcsolódtunk, gyakorlati hely vagyunk a Magyarországi Családi Bölcsődék Közhasznú Egyesülete képzésén résztvevő hallgatók számára. Az oktatásba is bevontak, így módszertani elméleti képzést is tartok az idei évtől a gyakorlati hely biztosítása mellett. A képzettség megszerzése után mindenki maga dönti el, hogy ő maga nyit egy saját bölcsődét, vagy egy már meglévőbe megy el dolgozni.

Képforrás: Csaba Beatrix

Képforrás: Csaba Beatrix

- A szakemberképzés ezek szerint már megoldott. Mi a helyzet az igény oldaláról, mekkora a kereslet a családok részéről?

- Azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés. A családok oldaláról érkező igénynek megfelelően, sorra jönnek létre családi bölcsődék. Azokon a településeken, ahol egyáltalán nincs bölcsődei ellátás, ott kifejezetten jó megoldás lehet. Természetesen érdemes a helyi igényeket felmérni, mielőtt valaki belefog a létrehozásába, ugyanakkor nem csak a lehetséges gyermek létszámot kell felmérni, hanem a támogatásoknak is hasznos utána járni. Annál is inkább, mert az az anyuka, aki visszatérve a munkába családi bölcsődébe viszi a gyermekét, az ellátás költségeihez 40000 Ft támogatást kap, amit a Magyar Államkincstár térít vissza a számára minden hónapban. Így a finanszírozás egyáltalán nem megoldhatatlan a család számára. A bölcsőde fenntartáshoz, bővítéshez pedig számos Európai Uniós pályázat is hozzáférhető, ami szintén nagy segítség a családi bölcsődék színvonalas működtetéséhez. Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva egyébként azt látjuk, - figyelembe véve a támogatások alakulását is -, hogy egyfajta életpálya modellé is válhat a családi bölcsőde rendszere, amire valóban hosszú távon lehet építeni. Egyébként egyházak, cégek és önkormányzatok is nyitnak családi bölcsődét, ami még könnyebbé teszi a szülőknek ezt a választást.

Képforrás: Csaba Beatrix

Képforrás: Csaba Beatrix

- Miben tér el a családi bölcsőde attól, amikor néhány anyuka valamilyen megegyezés szerinti rendszert alakít ki arra, hogy egymás gyermekeire vigyázva segítik a kis közösség mindennapi életét?

- Elsősorban a szakmaiság megléte. Az a képzés, ami felkészít erre a szép, mégis felelősségteljes feladatra. Mi megtanuljuk, hogy ennek a korosztálynak mire van szüksége, mivel, hogyan segíthetjük, támogathatjuk a fejlődésüket? A játéktér kialakítása, a szabad játék biztosítása, a módszertan alkalmazása legalább annyira fontos, mint az, hogy a fizikai körülmények, a kicsik számára legmegfelelőbb táplálkozás, ellátás társuljon a mindennapi ottléthez. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy bármely településen érdemes fontolóra venni a családi bölcsőde létrehozását. Munkahelyteremtés, fiataloknak egész életre szóló életpálya modell lehet. Pályamódosításban gondolkodók számára is nagyon jó lehetőség. A családoknak pedig megnyugtató és biztonságos megoldás a gyermek elhelyezésére, amikor az anyuka is visszatér a munka világába. Ha a kicsik szemszögét sem hagyjuk ki, akkor pedig egy kis létszámú, családias bölcsőde kifejezetten jó lehetőség arra, hogy az anyukától történő első leválásnak, közösségi környezetbe kerülésnek a helye legyen.

Csaba Beatrix

2022

Vissza a főoldalra

Én képekkel mondom el

Az események megélése egyéni szinten, meghatározó különbségekkel bír. Sokszorosan igaz ez abban az esetben, ha egy-egy időszak történelmet formáló éveket hordoz magában. A XX.század bővelkedik ilyen eseményekben.

A csillagokban meg volt írva, hogy én színész leszek - interjú Kökényessy Ágival

Az eljövő idő sosem ugyan olyan, mint a mögöttünk lévő évek hosszú sora. A világ folyamatosan változik. Korok és divatok váltják egymást. Változnak a szokások, a gondolkodási minták, a környezet és a klíma is forradalmat hirdet. Az emberiségnek meg kell tanulnia, hogy vagy együtt él a változással, vagy rajtaveszthet. A megújulási képesség, talán az egyik legfontosabb a körülményekhez való alkalmazkodás mellett. Mert nem feltétlenül a legbátrabbak, vagy a legerősebbek maradnak meg...

15 éve ment el Bubik István

Már 15 éve annk, hogy Bubik István egy sajnálatos autó balesetben életét vesztette. Számos nagyszerű alakítással írta be magát a magyar színháztörténet nagy könyvébe. Hogy mi, akik a színházban, képernyőn láttuk, miért szerettük? A szenvedélyes és érzelemmel teli lendületes játékáért, amivel élővé tette számunkra az általa megformált karaktereket. És talán azért is, mert úgy éreztük, hogy közülünk való. Ma már talán kevesen emlékeznek rá, de aktív szerepet játszott az ellenzéki mozgalomban.

11 éve ment el Derrick főfelügyelő

Horst Tappert – alias Derrick főfelügyelő – 2008. december 12-én hunyt el. Az ikonikus sorozatot, az általa megformázott Derrcik főfelügyelőről nevezték el. Maga a sorozat 25 éven keresztül minden évben újabb és újabb folytatásokkal került a televíziókba. Horst Tappert egy állami alkalmazott fiaként látta meg a napvilágot, így aztán nem lehet különösebben csodálni, hogy katonaként – 1923-ban született - részt vett a II. Világháború harcaiban. Az azonban már igencsak beárnyékolja a múltját...

Te hány gyermekkel képzeled el a jövődet?

Az emberi élet különös jelentőséggel bír. Az élet továbbadásának vágya pedig olyan belső kód, ami érzelmi és lelki késztetésként ösztönöz bennünket arra, hogy családot alapítsunk. De elég a szerelem? Elég az egymásra találás a gyermekvállaláshoz, vagy kell valami több ahhoz, hogy családban gondolkodjunk. Egyáltalán min múlik az, hogy hány gyerekünk születik?

A jeges félelem ellenszerei

Néha jeges félelem önti el az embert. Leginkább akkor, ha azt érzi, összecsapnak a feje fölött a hullámok. Feladatok özöne, elvárások garmadája nyomja a vállát. Ez a bénító érzés sokkal inkább gátol, mint ösztönöz. Egyenesen blokkoló hatású. Miért, miből táplálkozik? Elsősorban a szeretetből. Furcsa igaz? El sem hinnénk, hogy a megbénító félelem éppen a legnagyobb erőforrásból képes táplálkozni. A SZERETET, sok mindent gyógyítani képes forrásából. De bármilyen hihetetlen is, mégis ez a helyzet.

Akár a mesében

Amikor reggel felébredtem, fogalmam sem volt arról, hogy ez egy különleges nap lesz számomra. Csináltam a reggeli rutinomat, aztán elköszöntem a feleségemtől és elindultam a szerkesztőségbe. A metró megállóban sodródtam a tömeggel, aztán ritkult a nép és én kicsit fellélegeztem. A fejemben már az előttem álló feladatok voltak. Aztán egyszer csak valaki a nevemet kiáltotta. Nem törődtem vele, más is kaphatta ugyanazt a keresztnevet, mint én. De valami mégis megállított. Ezt a hangot én valahonnan ismerem. Megfordultam és az emberek között keresgéltem a női hang gazdáját. És akkor megláttam őt.