Megnyitás

Csokis-rumos meggyes-almás fahéjkrémes kocka

(Nyers, glutén-, cukor-, mogyoróféle-, tej-, tojásmentes) Mindenkinek szívből ajánlom, ezt a viszonylag gyorsan elkészíthető, "minden"mentes sütit, mert isteni.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Hozzávalók: 

Alsó réteg:

  • 80g kókuszreszelék
  • 70g lenmag
  • 3 ek kakaó
  • 15-20 db datolya (glükóz szirup mentes)
  • 3 ek rizsszirup
  • pár ek víz, ez majd összedolgozásnál derül ki, mennyi kell 

Meggyes réteg:

  • 20 dkg Mirelit meggy, vagy ha nincs, akkor befőtt
  • 1 ek rumaroma
  • pár csepp vanília aroma
  • 3 ek rizsszirup

Fahéjkrém:

  • 2 érett banán
  • 4 ek nyers kókuszolaj
  • 1 tk fahéj
  • 15-20 db datolya
  • pár ek víz

A datolyát minimum félórára beáztatjuk, majd a felét egy aprítóba tesszük, a rizs sziruppal, aztán eldolgozzuk a géppel, majd belekerül a kókuszreszelék a kakaó és az őrölt lenmag is. Addig aprítjuk, míg az egész egy sűrű- ragadós sütimassza lesz. Ezt lenyomkodjuk egy négyszögletű közepes szilikonformába.

A meggyet jól kinyomkodjuk,majd a többi hozzávalóval összeturmixoljuk, ráöntjük, a csokis masszára, egyenletesen eldolgozzuk.

Az almás réteget rásimítjuk.

A fahéjkrém hozzávalóit aprítógépben összedolgozzuk, és az almás rétegre simítjuk. Minimum 2 órára hűtőbe tesszük, majd kockákra vágva tálaljuk. Igazi íz orgia!

Jó étvágyat!

Csokis-rumos meggyes-almás fahéjkrémes kocka
Vissza a főoldalra

További Gasztro

Csokis-rumos meggyes-almás fahéjkrémes kocka

Csokis-rumos meggyes-almás fahéjkrémes kocka

A datolyát minimum félórára beáztatjuk, majd a felét egy aprítóba tesszük, a rizs sziruppal, aztán eldolgozzuk a géppel, majd belekerül a kókuszreszelék a kakaó és az őrölt lenmag is. Addig aprítjuk, míg az egész egy sűrű- ragadós sütimassza lesz. Ezt lenyomkodjuk egy négyszögletű közepes szilikonformába. A meggyet jól kinyomkodjuk,majd a többi hozzávalóval összeturmixoljuk, ráöntjük, a csokis masszára, egyenletesen eldolgozzuk. Az almás réteget rásimítjuk. A fahéjkrém hozzávalóit aprítógépben összedolgozzuk, és az almás rétegre simítjuk. Minimum 2 órára hűtőbe tesszük, majd kockákra vágva tálaljuk. Igazi íz orgia!

Csokis-rumos meggyes-almás fahéjkrémes kocka

Pórés-édesburgonya krémleves (tej-, és gluténmentes)

Pórés-édesburgonya krémleves (tej-, és gluténmentes)

Ahogy az idő egyre hidegebbre fordul, annál nagyobb kedvem van a konyhában tevékenykedni, mégsem szeretek hosszú órákat bíbelődni az ebédemmel. Ha kevés időm van, vagy csak valami könnyű, de tápláló ételre vágyom, kevesebb, mint 30 perc alatt, bármilyen krémlevest "összedobok". Míg nyáron, friss, nyers zöldségeket, vagy gyümölcsöket turmixolok, úgy ősszel és télen, szezonális, vagy melegítő alapanyagokat, fűszereket használok, és a leveseimet rendszerint főzöm. A legutóbbi esőnap eredményeként született ez a kissé édes- fűszeres pikáns krémleves.

Pórés-édesburgonya krémleves (tej-, és gluténmentes)

Medvehagyma-krémes brassói

Medvehagyma-krémes brassói

A medvehagyma, az egyik legfinomabb tavaszi alapanyag, és nem csak egészséges, és ezerféleképpen variálható, hanem nagyon - nagyon finom is! Piacon, bioboltokban, és már nagyobb élelmiszerláncokban is könnyedén beszerezhető, de siessetek, mert a szezonja csak kb másfél hónapig tart, és nem érdemes róla lemaradni. Készíthetünk belőle szendvicskrémet, pesztót, krémlevest, pogácsákat, kenyeret, és finom egytálételeket is, mint a mai receptem, ami nálunk hatalmas kedvenc.

Medvehagyma-krémes brassói

Thai kókusztejes spárgakrémleves

Thai kókusztejes spárgakrémleves

A spárgakrémlevest valószínű mindenki ismeri, így azt gondoltam alkotok valami egészen más, keleti és tavaszi ízvilágú levest belőle, ami annyira harmonikus lett, hogy azóta minden nap ezt enném. A spárga szezonális, friss, vértisztító és vízhajtó, segíti a narancsbőr eltűnését is, és már csak ezért is érdemes gyakran fogyasztani.

Thai kókusztejes spárgakrémleves

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Pikáns, és melengető leves a hűvös hétköznapokra! Az enyhén csípős brokkoli tökéletesen harmonizál, az édes-ropogós és szuperegészséges dióval, nem mellesleg, 20 perc alatt készen is van :)

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Már megint úgy történt, hogy voltam vásárolni, megakadt a szemem a cannelloni tésztán, és ihletet kaptam. Alig vártam, hogy hazaérve az otthoni kevés, de kreatív alapanyagokból, valami egyedit alkossak. A cannellonit általában húsos raguval, vagy ricottás - spenótos töltelékkel bélelik, ezért én mindenképpen törekedtem arra, hogy hiányérzet nélküli íz kavalkádot kövessek el, ami a többi Vegán ételhez hasonlóan egyfajta pozitív függőséget okozzon. Sikerült! A ricottás spenótos töltelék helyett én zsályára gondoltam, és füstölt tofuval helyettesítettem. A paradicsomszósz ragus érzését, pedig darált cukkínivel oldottam meg.

Zsályás-tofuricottás cannelloni

5 kedvenc epres ételem

5 kedvenc epres ételem

Az eper megunhatatlan, s bár szezonja alig másfél hónapig tart, nem lehet belőle eleget enni. Mindamellett, hogy zsírégető, és tisztító hatású nagyon finom is, akár édesen, de sósan is elkészíthető. Az epret vétek megsütni vagy megfőzni, ezért összegyűjtöttem az 5 kedvenc cukormentes, nyers, gluténmentes, epres receptemet.

5 kedvenc epres ételem

Vegán Karácsonyi menü I.

Vegán Karácsonyi menü I.

Szeretném ezen a héten az elmúlt évek legnépszerűbb karácsonyi menüit megosztani veletek. Ez a nagy kedvencünk volt a korábbi években. Próbálja ki Ön is, ha ezen az éven valami mást szeretne az ünnepi asztalon látni!

Vegán Karácsonyi menü I.

Báhn Xéo - Vietnami palacsinta

Báhn Xéo - Vietnami palacsinta

Ugorjunk egy nagyot, Európából Ázsiába. Ott is mindjárt Vietnamba. Nos, itt már egy kicsit más a palacsinta, mint amit mi itthon megszoktunk. Aki kedveli a változatosságot, bátran próbálja ki. Ebben az esetben viszont ne egy édes, hanem egy sós, a mi hortobágyinkhoz hasonló élményre számítson. Persze más töltelékkel és állaggal. Amin nem is csodálkozhatunk, mert a hozzávalókban megtalálhatjuk a sertéshúst, a garnélát és kurkumát egyaránt.

Báhn Xéo - Vietnami palacsinta

Zöldborsós csirkeragu

Zöldborsós csirkeragu

Az egyik nagyon finom, és viszonylag egyszerűen elkészíthető ételünk. Igazából semmi extra, és mégis. Akárhányszor eszi is az ember, mindig talál benne valamit. Hogy milyen alkalomra főzzük? Teljesen mindegy, lehet ebéd és lehet vacsora is. A helyzet és az alkalom határozza meg. Egy dolog biztos: nem okozunk vele csalódást senkinek.

Zöldborsós csirkeragu