BlogÚj! Megnyitás

Currys-csípős karfiolpuffancsok

...avagy élet a rántottkarfiolon túl! (tej-, tojás,- és gluténmentes) Nem szeretek olajban sütni, mert kókuszolaj esetében is tiszta pazarlás, és túl sok zsír, ám tagadhatatlanul finomakat lehet így készíteni.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Sokszor inkább sütőbe teszem az adott ételt, minthogy percekig úsztassam az olajban. Van azért kompromisszum :)

Ez a recept eredetileg "rántottkarfiolnak" készült, de az első adag után gyorsan meggondoltam magam, és inkább minden hozzávalót az aprítóban leturmixoltam, a masszát 1 órára a hűtőbe tettem, és kevés kókuszolajon egy evőkanál segítségével kis gusztusos, belül puha, de kívül ropogós puffancsokat sütöttem. Készítettem hozzá növényi tejfölből tartárt(tejföl, citromlé, só, bors, vegamix, rizsszirup, mustár), és uborkasalátát (uborka, citromlé vagy almaecet, só, rizsszirup)

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol (megmosva, rózsáira szedve, megfőzve sós vízben)
  • 1 bögre csicseriborsó liszt
  • fél dl olívaolaj
  • só, bors, vegamix, cayenne bors, curry por, fokhagymapor, kurkuma( ízlés szerint)
  • kb. 1 dl növényi tej
  • kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés:

A lényeg, hogy jó sűrű, formálható massza legyen belőle, bár nem fog összeállni úgy, mint egy fasírt, inkább olyan lesz, mint a lapcsánka tésztája. természetesen ebbe is lehet tenni lisztet, de akkor már tönkölyt, és számolni kell a gluténnal, és extra kalóriákkal. 

A csicseriborsó liszt szerintem sokkal egészségesebb választás, mert tömény növényi fehérje, vas, vitamin és ásványi anyag bomba.

Jó étvágyat!

Vissza a főoldalra

Pad Thai pirított tofuval

Amint beköszöntött a szeptember, és megéltünk pár hűvösebb napot, a szervezetem egyből jelezte, hogy bizony mostantól melengető ételekre van szükségem, melengető fűszerekkel. A Pad Thai, thai sült tésztát jelent, amit ezerféleképpen variálhatunk. Ebben a verzióban minden benne van, amit az ázsiai ételekben szeretek, mert wokból jön, tészta van benne de gluténmentes, zöldségeket, és mogyorót is tartalmaz, szóval egy gasztro hedonistának, mint amilyen én vagyok, ez bizony maga a Mennyország. A Tündérkonyhában minden héten lesz valami ázsiai, étel a kedvenceim közül, szóval érdemes az oldalamat frissíteni a napi menük érdekében .

Thai kókusztejes spárgakrémleves

A spárgakrémlevest valószínű mindenki ismeri, így azt gondoltam alkotok valami egészen más, keleti és tavaszi ízvilágú levest belőle, ami annyira harmonikus lett, hogy azóta minden nap ezt enném. A spárga szezonális, friss, vértisztító és vízhajtó, segíti a narancsbőr eltűnését is, és már csak ezért is érdemes gyakran fogyasztani.

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Már megint úgy történt, hogy voltam vásárolni, megakadt a szemem a cannelloni tésztán, és ihletet kaptam. Alig vártam, hogy hazaérve az otthoni kevés, de kreatív alapanyagokból, valami egyedit alkossak. A cannellonit általában húsos raguval, vagy ricottás - spenótos töltelékkel bélelik, ezért én mindenképpen törekedtem arra, hogy hiányérzet nélküli íz kavalkádot kövessek el, ami a többi Vegán ételhez hasonlóan egyfajta pozitív függőséget okozzon. Sikerült! A ricottás spenótos töltelék helyett én zsályára gondoltam, és füstölt tofuval helyettesítettem. A paradicsomszósz ragus érzését, pedig darált cukkínivel oldottam meg.