Megnyitás

Demencia

A természet rendje magában foglalja az évszakok váltakozását.

Amikor a tudat számára beköszönt az ősz…

A demenciáról röviden

Az emberi élet előre haladtával, az évek számának növekedésével is-gyakran negatív előjelű- változások járnak. Ezek a változások azonban nem csak az ember fizikai, de szellemi, mentális állapotát is érintik, érinthetik. Egyre gyakrabban bukkan fel a médiában a demencia kifejezés, akár a társadalmat fenyegető elöregedés, akár az egészségügy témaköre, akár eltűnt idős emberek kapcsán.

De mit is takar a fogalom valójában?

Egyetlen korosztályt, vagy az egész társadalmat érintő problémával állunk szembe?

Távoli fenyegetésről, vagy nagyon is tapintható közelségű nehézségről beszélünk?

Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni cikkünkben.

A demencia kifejezés kapcsán nem egy konkrét betegségről, hanem tünetek együtteséről beszélünk. A demencia magában fogalja többek között a szellemi képességek, és funkciók hanyatlását, a viselkedés változását. A demenciával élők emlékező és tájékozódó képessége, fokozatosan gyengül, gondolkodásuk tompul. A tünetegyüttes hátterében számos az agyat érintő betegség állhat, az agyi érkatasztrófán (Stroke), fejsérülésen át egészen a sokak által ismert, máig tisztázatlan hátterű és gyógyíthatatlan Alzheimer-kórig, mely a demenciák kétharmadáért felelős. Bár az okok sokfélék lehetnek, a demencia fokozatos előrehaladásával az érintett egyre inkább elveszti önellátó képességét, ápolásra, gondozásra szorul.

Bár elsősorban az idős korosztályt fenyegeti a demencia, azonban a közhiedelemmel ellentétben-ha ritkán is-de akár a fiatalabbakat is érinthet. Fontos tudni, hogy a demenciát nem tekinthetjük az idő múlásának természetes velejárójaként, az életkor önmagában nem magyarázhatja a szellemi képességek csorbulását.

Mint az egészségünket érintő valamennyi kérdés esetében, itt is rendkívül fontos a korai felismerés illetve a megelőzés. Annál is inkább mivel hazánkban 250-300 ezer a demenciával élők száma, világviszonylatban ez a szám eléri az 50 milliót. A számok pedig a társadalom már említett elöregedésével párhuzamosan csak nőni fognak. Ha pedig a demenciával élők közvetlen környezetéhez tartozók számát is figyelembe vesszük, elmondható, hogy össztársadalmi kérdésről beszélünk, közvetve, vagy közvetlenül valamennyien érintettek vagyunk. 

Sárguló levelek…az első figyelmeztető jelek.

Mint minden kóros állapot a demencia is különböző stádiumokra osztható.

Az első, enyhe fokú szakaszban történő felismerés a legszerencsésebb. Ebben a stádiumban jelentkezik a kisfokú, de rendszeresen visszatérő feledékenység, felmerülhetnek kisebb személyiségbeli eltérések is. A memória zavart az érintettek hajlamosak bagatellizálni Megesik, hogy az érintett elfelejti, vagy csak nehezen tudja felidézni egy ismerős, vagy akár rokon nevét, nem végez el a napi rutinhoz tartó műveleteket (például napokig ugyanazt a ruhát hordja), esetleg elhagy kisebb tárgyakat.(jellemző példa lehet a kulcsok elvesztése) Az ilyen tünetek észlelése esetén első lépésként fontos az érintettet jól ismerő háziorvoshoz fordulni. Az orvos segíthet tisztázni, hogy mi áll a tünetek hátterébe, illetve elvégezhet memóriatesztet is. Szükség esetén további vizsgálatok céljából szakorvos felé irányítja a beteget. Ha ebben a stádiumban igazolódik a demencia, gyógyszeres kezelésekkel és az aktivitás megőrzésével sokáig késleltethető az állapotromlás.

Ködös napok…a középső stádium

Erre a szakaszra a korábbi tünetek fokozódása jellemző. Az ítélőképesség romlik, a tájékozódási képesség nagymértékben sérül. Az elkóborlás, eltévedés veszélye ilyenkor a legnagyobb. A személyiség –a családtagok számára nehezen feldolgozható módon- változik, a szeretett szülő, nagyszülő viselkedésében megjelenik a bizalmatlanság, nemegyszer téveszmék ütik fel fejüket.

Őszi fagy….az utolsó stádium

Az érintettek nagyon gyakran elvesztik beszédképességüket, fizikai állapotuk, mozgásuk romlik. Többnyire már legközelebbi hozzátartozóikat sem ismerik fel. Hatalmas próbatétel ez az időszak az őket körülvevő, gondozó családtagoknak. Szakemberként úgy gondolom ezen a ponton, az intézményben történő állandó elhelyezés, a 24 órás gondozói-ápolói felügyelet nyújtja a legjobb megoldást.

A megelőzés és szinten tartás lehetőségei

A megelőzés tekintetében első helyen kell említenünk a szellemi aktivitást. Felmérések bizonyítják, hogy magasabb iskolai végzettségűeknél 65 év felett ritkábban jelentkezik a demencia Nem becsülhetjük alá a rejtvényfejtés és a kártyajátékok pozitív hatását sem. Emellett az egészséges életmód és a helyes táplálkozás elsősorban az agyér betegségekkel összefüggő demencia kialakulási esélyét mérsékli.

A tudomány jelen állása szerint a demenciában szenvedők 10 százalékánál beszélhetünk csak gyógyulás lehetőségéről,ez elsősorban a tüneteket kiváltó októl függ. A további 90 százaléknál a gyógyszeres kezelés, az aktív életmód, a megfelelő ápolás gondozás esetén hosszú ideig megvalósítható a szinten tartás, de gyógyulást nem célozhatunk meg.

A demencia által felvetett kérdésekre való helyes válaszadást nagyban megkönnyíti, ha a demencia más egészségügyi problémákhoz, betegségekhez hasonló módon egyre inkább bekerül majd a köztudatba, nő társadalmi elfogadottsága. Az érintettek és a téma iránt érdeklődők számára egyaránt segítséget nyújtanak a www.indainfo.hu illetve a www.demencia.hu weblapok.

Németh Zoltán

vezető ápoló

szociális minőségmenedzser

Vissza a főoldalra

További Egészség

Demencia

Demencia

A természet rendje magában foglalja az évszakok váltakozását. Az emberi élet előre haladtával, az évek számának növekedésével is-gyakran negatív előjelű- változások járnak. Ezek a változások azonban nem csak az ember fizikai, de szellemi, mentális állapotát is érintik, érinthetik. Egyre gyakrabban bukkan fel a médiában a demencia kifejezés, akár a társadalmat fenyegető elöregedés, akár az egészségügy témaköre, akár eltűnt idős emberek kapcsán.

Demencia

A hangulat

A hangulat

A hangulat – és kedélybetegségnek is tartott mentális problémák több mint 1 millió embert érintenek csak Magyarországon. Mit érzünk ilyenkor? Milyen tünetei vannak? Mit tegyünk ellene? Fontos kérdések, amire érdemes tudni válaszokat.

A hangulat

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az orvos válaszol a gyógyászati segédeszközökről

Az orvos válaszol a gyógyászati segédeszközökről

Fontos, hogy ezeket az eszközöket jól használjuk, csak addig, ameddig szükséges, és úgy, ahogy a szakember javasolja és megtanította. A „sláger” típusú segédeszközök nemcsak használatatlanok, de olykor a nem megfelelő használattal többet árthatunk, mint használhatunk.

Az orvos válaszol a gyógyászati segédeszközökről

Lelkünk egészsége - mentálhigiéné

Lelkünk egészsége - mentálhigiéné

A hosszú téli napok, az egyedül töltött ünnepek és a magunkban tartott érzések, ha nincs kivel megosztanunk, mind-mind a lelki egészségünket támadják, ezért fontos, hogy komolyan vegyük. A lélek fájdalma előbb vagy utóbb a testet is megbetegítheti. Szükséges a jelekre figyelni, hogyan, miként éljük napjainkat, egyenlő mértékben van-e benne mindaz, ami számunkra a teljes életet adja.

Lelkünk egészsége - mentálhigiéné

Az orvos válaszol …nátha vagy influenza?

Az orvos válaszol …nátha vagy influenza?

Mindkét esetben fontos, hogy a betegség kezdetén, akár már az első tünetek megjelenésekor keressük fel háziorvosunkat, és ne más helyről, forrásból próbáljuk mi magunk felállítani a diagnózisunkat. Ezzel veszélybe sodorhatjuk a magunk és a környezetünk egészségét egyaránt.

Az orvos válaszol …nátha vagy influenza?

A jó alvás titkai

A jó alvás titkai

Ennek kapcsán érdemes elmélyülni az egészséges alvás rejtelmeiben, végiggondolni, hogy mindent megteszünk azért, hogy az alvásra szánt időnket követően kipihenten ébredjünk fel.

A jó alvás titkai

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

A magyar lakosság jelentős százaléka valamilyen alvászavarral küzd. Bár sokan azt sem tudják, mi okozza ezt, csak a kellemetlen, álmatlan éjszakákra és az azt követő nehéz, dekoncentrált nappalokra gondolnak.

Az orvos válaszol …az alvászavarokról

Nyári betegségeink

Nyári betegségeink

Közeledik a tanév vége, és a szabadságunkat is rég megterveztük, így lélekben és testben is felkészülten várjuk a nyári szabadság kellemes heteit. Ahhoz, hogy a tervezett időszak valóban gondtalan legyen, előre fel kell készülni mindenre, akár külföldön, akár belföldön nyaral a család. Úti céljaink is igen változatosak, a tengerparti napozás, a hegymászás és a külföldi felfedezések örömei elé is nézhetünk.

Nyári betegségeink

Az időskori mentális hanyatlásról

Az időskori mentális hanyatlásról

Az időskori mentális hanyatlás napjaink egyik legmeghatározóbb problémája. Nehéz meghatározni, hogy ez szociális jellegű, vagy egészségügyi természetű kihívás. Egyaránt jelenthet gondot az érintett, mint a család és a hozzátartozó részére.

Az időskori mentális hanyatlásról

Azonnali megoldást nyújtunk cirkó problémájára, teljes garanciával, akár azonnali kiszállással.

Cirkó szerelés

Azonnali megoldást nyújtunk cirkó problémájára, teljes garanciával, akár azonnali kiszállással.

Éjjel-nappal vállaljuk a cirkók szerelését. Tudjuk, hogy milyen érzés az, amikor egy hideg téli estén tönkre megy a cirkó és azt érzi az ember, hogy folyamatosan hűl a lakás. Mi megoldjuk ezt a problémát: azonnali és non-stop kiszállással dolgozunk, így bármikor felhívhat minket, ha gond van a cirkóval.