BlogÚj! Megnyitás

Édes szívem…

A helyzet az, hogy szívproblémák és a cukorbetegség tekintetében sajnos rosszul állunk.

A KSH 2015-ös adatai szerint az Európai Unióban a keringési betegségekben elhunytak számát tekintve az 5. helyen állunk. Csak Litvániában, Lettországban, Bulgáriában és Romániában rosszabb a helyzet, mint Magyarországon. A cukorbetegségeket tekintve pedig 2003 és 2015 között megduplázódott a betegek száma. A szakemberek szerint a megoldás mindkét esetben a prevenció lenne. Mert egy kis odafigyeléssel, több mozgással és szűrésekkel mindez kivédhető, kezelhető lenne.

Kezdjük az elején egy jó hírrel: a férfiak esetében az 1993-ban történt halálozási csúcsponthoz viszonyítva 2015-re ötödével csökkent a szívproblémák miatt elhunytak száma. Ez mindenképpen örvendetes, azonban jó tudni, hogy összesítésben - nők és férfiak - ezzel a javulással együtt állunk az 5. helyen!

A nőket tekintve érdekes és szomorú adat viszont, hogy míg 1993 és 2015 között alig változott a szívelégtelenségben elhunytak száma, addig a 2015-ös évben 27% több hölgyet vesztett el Magyarország keringési betegségek következtében.

A cukorbetegek tekintetében még rosszabb a helyzet. Hiszen amíg 2003-ban 10.000 felnőttből „csak” 627 fő volt 1-es vagy 2-es típusú cukorbeteg, addig ez a szám a KSH adatai szerint 2015-re 1243-ra emelkedett. Mára pedig ott tartunk, hogy az ország lakosságának tizede - 1 millió fő - érintett a betegségben.

Hogyan vegyük észre?

Fontos kérdés, hogyan vehetjük észre magunkon, vagy családtagunkon, hogy szív és érrendszeri problémával küzd? Amint egy szakértő elmondta, a szívelégtelenség egyszerűen fogalmazva annyit tesz, hogy a szív nem képes a megfelelő mennyiségű - tápanyagban és oxigénban dús - vérrel a szervezetet ellátni. Ez azonban nem egy hirtelen, gyorsan bekövetkező esemény. Maga a szívelégtelenség lassan alakul ki, és mivel a szív nem működik kielégítően a vér a szervezetből nem a megfelelő ütemben ürül ki. Ennek eredményeképpen pedig a különböző szerveinkben úgynevezett pangás jön létre. Ez a pangó vér jelenti a problémát, de egyben ez ad lehetőséget arra is, hogy felfigyeljünk a tünetekre. Mert itt már olyan tünetek kerülnek felszínre, amit szemmel is láthatunk, illetve, ha figyelünk, érzékelhetünk. Ilyen például a bedagadt boka, a fáradékonyság és akárcsak az időnként, de rendszeresen fellépő légszomj is.

Az 1-es típusú cukorbetegség ezzel szemben sokkal gyorsabban kialakul. Gyermekkorban akár hetek, fiatal felnőttkorban pedig hónapok alatt kifejlődhet a betegség. Ezzel ellentétben a 2-es típusú már sokkal alattomosabb és éveken át lappang úgy, hogy szinte észrevehetetlen. Van, hogy 10 - 20 év is eltelik, mire a tünetek megjelennek.

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei viszonylag könnyen észrevehetők. Hiszen kis idő alatt feltűnik, ha fogyunk, ha levertek vagyunk, ha fokozott éhségérzetünk van, illetve az addig megszokottnál sokkal szomjasabbak vagyunk és sűrűbben járunk a mosdóba. A 2-es típus tünetei viszont sokkal rejtettebbek. Hiszen ki gondolna egy - egy szőrtüszőgyulladásnál, gombásodásnál, bőrfertőzésnél cukorbetegségre? Pedig pont ezek azok az árulkodó jelek, amelyek az alattomos 2-es típust jellemzik.

Mi tudunk tenni?

Az első - és talán a legnehezebb -, hogy mind a szívelégtelenségnél, mind a cukorbetegségnél az étrendünkre oda kell figyelni, akárcsak a megszokott adagok csökkentésével is. De emellett fontos a rendszeres ivás (naponta minimum 1,5 - 2 liter vizet meg kellene innunk). Szintén nagyon fontos, hogy igyekezzünk mellőzni a dohányzást. A testmozgás mindkét betegségnél fontos. Azt azonban tudnunk kell, hogy súlyos szívelégtelenség esetén nem szabad megterhelő mozgást végeznünk, sokkal inkább az ágynyugalom javallott. 

Az 1-es típusú cukorbetegeknél a diéta és a testmozgás összehangolása külön megoldásra váró feladat. Éppúgy, ahogy a diéta és az inzulin kezelés összehangolása is létfontosságú. A 2-es típusú cukorbetegségnél az orvosi utasítás szerinti antibiotikum kezelés jelenthet segítséget a kezdeti időben. 

Sokat segíthetünk magunknak, ha bizonyos időszakonként szűrőprogramokon veszünk részt. Sok helyen elérhető már - és elfogadható áron - a megelőzéshez szükséges szűrés. Semmiképpen ne becsüljük le ennek a hasznát, mert már olyankor is felszínre hozhat egy - egy keringési problémát, illetve cukorbetegséget, amikor a tüneteket még mi magunk sem vettük észre. A cukorbetegség ma még nem gyógyítható, ám minél előbb kezdik el a kezelést, a beteg annál tovább tudja jó életminőségben folytatni a mindennapjait.

Vissza a főoldalra

Édes szívem…

A helyzet az, hogy szívproblémák és a cukorbetegség tekintetében sajnos rosszul állunk. A KSH 2015-ös adatai szerint az Európai Unióban a keringési betegségekben elhunytak számát tekintve az 5. helyen állunk. Csak Litvániában, Lettországban, Bulgáriában és Romániában rosszabb a helyzet, mint Magyarországon. A cukorbetegségeket tekintve pedig 2003 és 2015 között megduplázódott a betegek száma. A szakemberek szerint a megoldás mindkét esetben a prevenció lenne. Mert egy kis odafigyeléssel, több mozgással és szűrésekkel mindez kivédhető, kezelhető lenne.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Crépe - Francia palacsinta

Ismét egy olyan palacsinta, amit bátran variálhatunk. Mindegy, hogy reggeli, ebéd, vacsora, vagy csak egy sima desszert. És persze lehet édes és sós is. viszont egy valamiben nagyon különbözik a mi megszokott palacsintánkról. A legjobban talán úgy tudnánk érzékeltetni, mint a csárdás és a balett közötti különbséget. A crépe ugyanis oly légiesen könnyű, akár egy balerina. Viszont ezzel együtt is oly élménnyel gazdagít minket, amiért érdemes serpenyőt ragadni. ezt a könnyedséget leginkább azzal érhetjük el, hogy a megszokott szóda helyett tejet teszünk a tésztájába.