A szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, gyógyítására, a szövődmények megelőzésére szolgál a kardioprotektív étrend javasolt, melynek lényege a rizikófaktorok (dohányzás, alkohol-fogyasztás, mozgásszegény életmód) korrigálása, megszűntetése. Amennyiben kísérő- és társbetegség is fennáll (pl.: magas-vérnyomás, elhízás, cukorbetegség), azt a diéta összeállításában is figyelembe kell venni. Így például, ha elhízás tapasztalható, csökkentett energiatartalmú étrend szükséges az elhízás mértékétől, kortól, nemtől, fizikai aktivitástól függően. Javasoltak a növényi olajok, margarinok, és az omega-3 típusú zsírsavakat tartalmazó tengeri halak (makréla, lazac). Hetente kétszer javasolt halételeket fogyasztani.
Az étrend szénhidráttartalma az összes energiabevitel 50-60%-a legyen, ebből a hozzáadott cukor ne haladja meg a 10%-ot, fehérjetartalma pedig az összes energia 10-20%-a között legyen. A nátriumbevitel korlátozására is szükség van, mert a vérnyomás csökkenése ezzel közvetlenül befolyásolható. Rendszeresen, naponta többször együnk nyers gyümölcsöt, zöldséget, melyek rosttartalma csökkenti a koleszterinszintet, a bennük lévő vitaminok pedig az érfalak épen tartásában játszanak jelentős szerepet. Fehérkenyér helyett fogyasszuk a rostdúsabb félbarna vagy barnakenyeret. Húsok közül lehetőség szerint válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmúakat, pl.: csirkemellet, pulykamellet, vadhúsokat. Húskészítményeknél ne csak a zsír-, hanem a sótartalmat is vegyük figyelembe, hanem igyekezzünk minőségi húst fogyasztani. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása (napi 1,5-2 liter), ez lehet ivóvíz, ásványvíz, természetes zöldség- és gyümölcslevek.