BlogÚj! Megnyitás

Egy Dali modell, aki popsztár lett

Talán a mai fiatalok kivételével nincs is ember, aki ne hallott volna már francia énekesnőről, Amanda Learről. Anyja orosz, apja angol – francia származású. Gyerekkorában éltek Franciaországban és Svájcban, mire felnőtt lett, már öt nyelven beszélt.

Egy Dali modell, aki popsztár lett

Talán a mai fiatalok kivételével nincs is ember, aki ne hallott volna már francia énekesnőről, Amanda Learről. Anyja orosz, apja angol – francia származású volt. Gyerekkorában éltek Franciaországban és Svájcban is (bár az énekesnő Hongkongban született), és mire felnőtt lett, már öt nyelven beszélt (angol, francia, német, olasz és spanyol).

Igazán nyitott személyiség volt, így nem csoda, hogy pályája kezdetén festőművész szeretett volna lenni (Londonban és Párizsban is tanult festészetet). És ha már London, akkor közeli kapcsolatba került a Rolling Stones-al, közelebbről a korán elhunyt Brian Jonessal. A divatvilág is ekkor fedezte fel, és miután Catherine Harlé, az ügynökség vezetője leszerződtette, már modellként érkezett vissza Párizsba. Itt találkozott Salvador Dalival is, akinek másfél évig az állandó modellje volt. A reklám kedvéért terjesztette el róla Dali, hogy igazából nem is nő, hanem férfi.

Ezt követően jöttek is a sikerek modellként, aztán a David Bowie-val történt románcát követően – konkrétan az ő bíztatására – az énekesnői pályán is kipróbálta magát.

Amanda Lear

Királynő születik

Az első lemezét 1975-ben adták ki, amely után sorban jöttek a lemezek és végül 1977-ben a világsiker – na, jó, az európai siker - is összejött számára az I am a photograph albummal. Aztán 1978-ban már tényleg összejött számára is a világsiker, hiszen a Sweet Revenge című albuma igazi áttörés volt és több mint 4 millió példányban fogyott el világszerte. Ezt követően már nyugodtan kimondhatjuk, hogy a diszkó egyik koronázatlan királynője volt a 80-as és később a műfaj másodvirágzásánál a 90-es években.

Életében számos férfi volt, de csak kettő volt igazán jelentős. Az egyikük Salvador Dali, akinek évekig volt az élettársa. A másik pedig a férje, Alain-Philippe Malagnac d'Argens de Villèle, akivel 11 évig élt házasságban. Gyermeke nem született.

Számos nagy sikerű lemez és CD fűződik a nevéhez. Jól mutatja különlegességét, hogy egyik száma már jóval a pályafutása csúcsa után is bekerült egy 2008-as válogatás albumba. Boldog születésnapot kívánunk.

Vissza a főoldalra

Egy Dali modell, aki popsztár lett

Talán a mai fiatalok kivételével nincs is ember, aki ne hallott volna már francia énekesnőről, Amanda Learről. Anyja orosz, apja angol – francia származású volt. Gyerekkorában éltek Franciaországban és Svájcban is (bár az énekesnő Hongkongban született), és mire felnőtt lett, már öt nyelven beszélt (angol, francia, német, olasz és spanyol). Igazán nyitott személyiség volt, így nem csoda, hogy pályája kezdetén festőművész szeretett volna lenni (Londonban és Párizsban is tanult festészetet).

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

Hogy ki is ő? Nos, ha azt írom, hogy Audrey Kathleen van Heemstra Ruston bárónőről van szó, nyilván a legtöbben a fejüket csóválják. Azonban, ha úgy írom, hogy Aurey Hepburn, akkor már rögtön helyére kerülnek a dolgok. Hogyan lett a fent leírt hosszú nevű belga – angol lányból Audrey Hepburn? Az édesapjának köszönhetően. De ne ugorjunk ennyire előre.

Whoopi Goldberg: egy nő, aki sosem volt apáca

A neve hallatán mindenkinek azonnal a II. Világháborúra és az ominózus „V” betű mutatása jut az eszébe. Pedig sokkal több volt ő ennél. Államférfi, író, szónok, festő, egy Ebben a hónapban – egészen pontosan 13.-án – ünnepelte 64. születésnapját Whoopi Goldberg. Eredetileg persze nem ezen a néven született, hiszen Caryn Elaine Johnsonként látta meg a napvilágot. Akkor még honnan a Whoopi név? Hááát, ez egy kicsit érdekes, és nem is igazán tűri a nyomdafestéket.

Egy Rotschild, aki a divatnak élt

Amikor az ember meghallja a Rotschild nevet, azonnal egy dúsgazdag bankár jut az eszébe. Az például eszünkbe sem jut, hogy egy Rotschild akár divattervező is lehet. Nos, pedig pontosan ez történt. Rotschild Klára divattervező lett. Igaz, csak névrokonságban állt a híres bankár famíliával, hiszen édesapja Rotschild Ábrahám női szabó mester volt és az édesanyja is varrónőként dolgozott. Így aztán Klára asszony már nagyon fiatalon – még csak 17 éves volt – a szülei szalonjában a szakmában dolgozott

A díva, aki öngyilkos lett

47 éve (1972. december 26-án) önkezével vetett véget az életének Domján Edit színésznő. Hogy mi történt valójában, azt ma éppoly kevéssé tudjuk, mint akkoriban. Sokat hallottunk arról, hogy élete szerelmével, Szécsi Pállal történt szakítás miatt történt. Máskor meg arról szólt a fáma, hogy az öregedés miatti félelem volt az ok. És azt mondták, hogy már korábban elhatározta, hogy nem akar 40 éves kora után élni.

Egy „kapitánynő”, aki legyőzte a férfiakat

A kék szalaggal sok minden kapcsolatba hozható. A külföldiek számára talán a nevezetes francia Nemzeti Érdemrend kék szalagja jut az emberek eszébe. Magyarországon azonban a Kékszalag elnevezés egybeforrt a Balatonnal. Még azok is figyelnek rá, akik nem jártasak a vitorlázásban. És talán még inkább figyelnének, ha ismernék a mitikus történeteket is. A legenda szerint bombazáporban induló rajtot, és az elfeledett, férfiakat legyőző „kapitánynő” igaz és szép históriáját.

A nő, aki megváltoztatta Magyarországot

Hogy ki volt ő? Nos, egy nő, aki utat tört magának a férfiak világában és megmutatta, hogy a nők is képesek helytállni bármely területen. Egy olyan világban vívta harcát – XX. század első felében – amikor a meggyőződés szerint a nőnek otthon a helye. Ő viszont egy másik utat mutatott. Tanított, iskolát alapított, magazint szerkesztett, politizált és mindezt megkoronázva, és az első nő volt, aki országgyűlési képviselő lett. Lengyel nemesi származású családba született...

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.