BlogÚj! Megnyitás

Egy halott lány második élete

A történet 1880 táján kezdődött Franciaországban, Párizsban. Egy szokásos szép nyári hétvégén, a Szajna parton sétálók egy vízben lebegő holttestre figyeltek fel. A halott egy fiatal nő, akit nemsokára a rendőrök kiemeltek a folyóból.

Eddig a szokványos része a sztorinak.

Csakhogy senki nem tudta, kis is a fiatal lány. Abban az időben a hatóságok az ismeretlen halottakat a halottak galériájában állították ki.

Ma már nagyon bizarrnak tűnik ez a megoldás, de abban akkoriban – ne feledjük, 1880-ban járunk – ez volt a bevett eljárás. Az ismeretlen fiatal nő így a többiekhez hasonlóan üvegkoporsóban a halottak galériájába került.

A párizsiakat megfogta a lány arcának szépsége és fenséges nyugalma, így egyre többen mentek el galériába, hogy láthassák a lányt.

A galéria fiatal patológusát annyira megigézte a lány arca, hogy szinte beleszeretett, ezért halotti maszkot készített róla. Abban a korban halotti maszkot csak gazdag emberekről készítettek, mégsem háborodott fel senki, hiszen a lány annyira szép volt és ráadásul nagyon sok párizsi szinte már családtagként kezelte. A patológus a maszkot elkészítette, és a szokásoknak megfelelően a maszkról számos másolatot is csinált, amelyeket jó haszonnal értékesített.

Egy halott lány második élete

A második élet

Ugorjunk egy nagyot téren és időn át az 1880-as Párizsból az 1950-es évek Norvégiájáig. Mert akár hiszitek, akár nem, a lány itt kezdett második életet, amivel ráadásul százezrek életét mentette meg.

De ne ugorjunk ennyire előre.

Az 1950-es években egy Stavangerben (Norvégia) élő játékkészítő, Asmund Laerdal a feleségével és gyermekeivel a tengerparton töltötte a hétvégét. A jókedvű délelőttöt egy váratlan tragédia árnyékolta be. A férfi hirtelen arra lett figyelmes, hogy fia élettelenül lebeg a tenger felszínén. Asmund azonnal a vízbe rohant és a gyereket kihozta a partra. Fogalma sem volt mit tegyen. Ott volt előtte a fia, aki nem lélegzett és semmilyen életjelt nem adott. A játékkészítő ösztönösen cselekedett. A tenyerével erősen nyomkodni kezdte a fia mellkasát és időnként levegőt fújt a szájába. És akkor csoda történt. A kisfiú hirtelen vizet öklendezve magához tért. Erről a csodáról aztán tucatnyi cikkben számoltak be a norvég lapok.

Laerdal és a családja már el is felejtette a történetet, amikor meglátogatta őket egy neves professzor, aki elmesélte a módszerét, amivel százezrek életét lehet megmenteni. Laerdal döbbenten hallgatta a professzort, mert a módszer nagyon hasonló volt ahhoz, amit ő használt, amikor a fiát megmentette.

A professzor pont ezért kereste fel Laerdalt, hogy a saját szájából hallja, mit és hogyan csinált. Miközben beszélgettek, kiderült, hogy a módszer oktatásával az a legnagyobb probléma, hogy elkábított embereken tanítják az önkénteseknek és az orvostanhallgatóknak. A tanulók pedig nem szívesen alkalmazzák így a levegő befúvását az elkábítottak szájába.

És innen jött Laerdal csodálatos ötlete. Készít egy ember nagyságú babát, amelyen bárki megtanulhatja az újra élesztés fogásait. Neki is látott, de a bábu fejével meggyűlt a baja. Akármilyen arcot is csinált a bábunak, az vagy nagyon „mű” volt, vagy nagyon félelmetes vagy nagyon vicces. Egyik sem volt alkalmas arra, amire szánta.

És ekkor felnézett a falra. A falon a párizsi lány halotti maszkjának egy másolata volt, amit a nagymamájától örököl. Ahogy máskor is, most is elidőzött a lány arcának szépségén és mennyei békességén.

Aztán egyszer csak lekapta a maszkot a falról, és ráillesztette a bábu arcára. A többi innentől már orvosi történelem. Az összes Lauerdal által gyártott bábu arcát a párizsi lány arcáról mintázták. Az önkéntesek és az egészségügyi szakmákat tanulók pedig fenntartások nélkül gyakorolnak a bábukon.

Így történhetett, hogy egy 1880-as években elhunyt fiatal párizsi lány a halála után második életet kezdett, amivel százezrek életét mentette meg.

Egy halott lány második élete

Amit tudunk a párizsi lányról

A patológiai vizsgálat szerint körülbelül 16 éves lehetett, és halálát öngyilkosság okozta. Az arcának szépsége és a mosolya oly sokakat megfogott, hogy verseket írtak róla (Rilke, Nabokov) és története zeneműveket ihletett, sőt még egy korabeli horror sztori is kerekedett a történetéből.

Ami még csodálatosabb, fenn maradt az eredeti halotti maszk is, amelyről a másolatokat mintázzák a mai napig. Az eredeti maszkot Párizsban, a Lorenzi gipszmodell galériában lehet megcsodálni. Egy másolat ára pedig… 140 USA dollár.

Vissza a főoldalra

Egy halott lány második élete

A történet 1880 táján kezdődött Franciaországban, Párizsban. Egy szokásos szép nyári hétvégén, a Szajna parton sétálók egy vízben lebegő holttestre figyeltek fel. A halott egy fiatal nő, akit nemsokára a rendőrök kiemeltek a folyóból. Eddig a szokványos része a sztorinak. Csakhogy senki nem tudta, kis is a fiatal lány. Abban az időben a hatóságok az ismeretlen halottakat a halottak galériájában állították ki. Ma már nagyon bizarrnak tűnik ez a megoldás, de abban akkoriban ez volt az eljárás.

Hogyan tovább? - Úton egy új otthon felé.

A demencia- a szellemi képességek, funkciók hanyatlását magában foglaló tünet együttes-kapcsán először megismerkedtünk magával a fogalommal, és az állapot jellemzőivel. Írtunk arról milyen módszerek jelenthetnek megoldást, az érintettek és hozzátartozóik számára. Nem rejthetjük azonban véka alá, hogy eljöhet az a pont, amikor egy demenciával élő gondozásában, felügyeletében, külső erőforrásokra is szükség lehet. Ezen lehetőségeket taglalta legutóbbi cikkem, az otthoni környezetben való ellátáson

Egy színész, akinek festménye van a Vatikánban

Egy színész, akinek festménye van a Vatikánban Már 14 éve, hogy elment Agárdy Gábor Kossuth- és Jászai Mari díjas színész, a Nemzet Színésze. Karaktere és alakításai azonban már mindörökre a magyar színművészet részévé váltak. Nehéz korban született. Igaz, már önmagában az is a történelem egyik csodájának számított, hogy világra jöhetett.

Egy szabadlelkű ember mindig a szabadságot keresi

Holecz professzort a rendszerváltozáskor, 1989-ben ismertem meg. Bécsi barátomnál nyirokmirigyrákot állapítottak meg, mint a magyar miniszterelnöknél, Dr Antall Józsefnél is. Be kellett volna feküdnie az egyik kiváló osztrák klinikába egy műtétsorozatra, amikor este döntésre kényszerítettem -válasszon: reggel műtét, vagy hajnalban indulunk Luganoba. Nem volt könnyű döntés, hiszen minden elő volt készítve az operációkhoz.

Álmodtam egy világot magamnak

Ez volt az EDDA első nagylemezének az egyik legnépszerűbb dala, de ez sokkal több, mint egy dal. Pataky Attila nem csak megálmodta azt a világot, hanem meg is éli. Nem bántani, szeretni akar, ugyanakkor harcol is, ha a szükség úgy hozza. Tiszteli a nőket, és ez a tisztelet még az édesanyjától ered, mint ahogyan az éneklés is. Nem tud és nem is akar semmit félgőzzel csinálni. Amikor felmegy a színpadra, mindig százhúsz százalékot akar adni a rajongóknak. Az interjú azonban mégsem csak az EDDA-ról, sokkal inkább Pataky Attiláról, az emberről szól.

Ezek lesznek a lakberendezési trendek 2019 második felében

Pár hónapja a Poli-Farbe Platinum Decor Day eseményen jártam, ahol tartottam egy rövid prezentációt a legfrissebb lakberendezési trendekről. Mivel nem voltatok ott, megosztom veletek is, milyen irányba tartanak a lakberendezési trendek, melyek azok a globális irányzatok, amelyek hatással vannak a minket körülvevő épített környezet tudatos alakítására.

Egy búzaszemtől az olimpiáig

Lenyűgöző látványt nyújtott, a híres varázslótanonc kalandjait bemutató filmsorozat. Ezen belül is az első részben, az emberi nagyságú (sőt még annál is nagyobb) elvarázsolt sakkfigurák mozgása és csatája. A főszereplők valós életveszélybe kerültek a játék folyamán azzal, hogy helyettesítettek egy-egy figurát. Szerencsére a sakkozás ezen szintje még nem megvalósítható, de mindenképpen elismerésre méltó, hogy még egy ilyen fantázia filmben is megjelenik a sakk, mint fontos tényező. Felmerül viszont a kérdés, hogy mikor és hogyan találták ki a játékot? Kik a híres személyiségei? És persze az örök kérdés: sport-e valójában a sakk?