BlogÚj! Megnyitás

Egy „kapitánynő”, aki legyőzte a férfiakat

A kék szalaggal sok minden kapcsolatba hozható. A külföldiek számára talán a nevezetes francia Nemzeti Érdemrend kék szalagja jut az emberek eszébe.

Magyarországon azonban a Kékszalag elnevezés egybeforrt a Balatonnal. Még azok is figyelnek rá, akik nem jártasak a vitorlázásban. És talán még inkább figyelnének, ha ismernék a mitikus történeteket is. A legenda szerint bombazáporban induló rajtot, és az elfeledett, férfiakat legyőző „kapitánynő” igaz és szép históriáját.

Még valamikor 1934-ben kezdődött. Először felmerült egy ötlet, aztán jött a megvalósítás is, 1934-ben elindul Magyarország – és egyben Európa első és azóta is leghosszabb – tókerülő vitorlásversenye. Ha valaki még nem találta volna ki, a balatoni Kék szalag vitorlásversenyről van szó.

A versenynek több érdekes epizódja is volt. Alig 10 év telt el az első verseny óta, amikor a hosszú távú túraversenyek – tehát a kék szalagot – törölték. De a magyar vitorlázok elszánt versenyezni akarását nem lehetett megtörni. Végül a Hungária Jacht Club elindította a Szent László vitorlás versenyt. Egy héttel az országot ért legnagyobb amerikai légitámadás után 23 hajó indult rajtnak rövidtávon. Bár ez sem ment bonyodalmak nélkül, mivel a mezőny – versenyzők döntése alapján – egy légiriadó kellős közepén indult el a rajtvonaltól. Szerencsére senkinek nem esett baja, de az biztos, hogy a résztvevőknek volt mit mesélniük az unokáknak.

Az elhallgatott „kapitánynő”

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen 1940-ben történt egy váratlan fordulat. Mielőtt a világháború zaja maga alá temette volna a versenyt Gordon Evelyn még beírta magát a verseny történelmébe. Hogy ki volt Gordon Evelyn? A száraz tények szerint Gordon Róbert miniszteri tanácsos leánya, asszony nevén Kultsár Istvánné, lánykori nevén Gordon Evelyn. És ennél többet nem is igen tudunk, hiszen keveset írtak róla és nem készült vele interjú sem. Hogy miért? Talán, nem tetszett egyetlen férfinak sem, hogy egy nő verte meg őket a legfontosabb versenyen.

Az viszont biztos, hogy a Tramontana nevű hajóval nyerte meg kétszer is a versenyt, amely előtte több mint 10 éve volt édesapja tulajdonában. Már korábban is versenyzett a hajón, azonban csak édesapja halála után vált a hajó kormányosává. Emellett megemlíthető, hogy a hajó azóta hétszer aratott sikert a versenyben. A 31 évesen élre kerülő „kapitánynő” 1909. május 24.-én született Budapesten és 1993-ban hunyt el Buenos Airesben. Tiszteletére a Kékszalagon 2011 óta kerül átadásra a legjobb női kormányosnak járó „Gordon Evelyn Díj”.

Szalonnával a célhoz vezető úton

Mint minden embert, a versenyzőket is megviselte a háború. A versenykedv – a hajók jelentős részének megsemmisülése, eltűnése és a versenyzők számának háború által okozott csökkenése miatt – alábbhagyott, ám ekkor jött egy ötlet, ami segített a Kékszalag folytatásában. A résztvevők nevezési díj helyett egy-egy oldal szalonnát kaptak a rendezőségtől. Így 1947-ben folytatódott a verseny. A szalonnával célba ért hajó a Hungária volt, Tóth Kálmán vezetésével. A folyamatosan növekedő népszerűség egyre több versenyzőt hozott magával, ennek köszönhetően a versenyt 2001 óta minden évben megrendezik.

A több testű hajók engedélyezése is fordulatokat hozott. A várakozásoknak megfelelően 2012-ben a Fifty-fifty nevű hajó 10 óra 32 perccel megdöntötte a rekordot Józsa Márton vezetésével. Az 57 évig tartó rekordidőt (10 óra 40 perc) a Nemere II. elbukta. Ez sok nézeteltérést okozott a hajós társadalomban. Voltak, akik igazságtalannak tartották, hogy egy modern katamarán eredményét vetik össze a régmúlt hajójával. Azonban mindenképpen elismerésre méltó a teljesítménye a katamaránnak, hiszen néhány nappal a verseny előtt került vízre először.

A megállíthatatlan hajós

A verseny legsikeresebb kormányosa Litkey Farkas, aki zsinórban kilenc Kékszalagot nyert 2001 és 2009 között. 2011-ben újból nekiindult, hogy megszerezze tízedik győzelmét. Reggel 9-kor gyenge szélben összesen 589-en rajtoltak el. Azonban már az elején nehézsége támadt a győzelemre készülő Litkeynek, mivel a rajtnál beragadt, azonnal hátrányba került. A lemaradt hajósnak nagy szerencséjére felerősödött a szél, és sikerült behoznia lemaradását. A közben folyamatosan „harcot vívott” hajókkal szemben végül több kilométeres előnyre tett szert. Így saját rekordját megdöntve célba ért, és megszerezte tízedik győzelmét. A később megérkező vihar miatt több hajó zátonyra futott, 57-et a vízből mentettek ki. A versenyt 160 hajó fel is adta. Ezt a bámulatos teljesítményt Litkey Farkasnak 2013-ban tizenegyedszerre is sikerült megismételnie.

Ez a fajta elszántság, remélhetőleg több versenyzőnek ad kedvet. Kipróbálva magukat egy olyan versenyen, ami nagy figyelmet, hajós felkészültséget, vitorlázó tudást és egész embert kíván. Az 1970-es évek óta külföldi csapatok is részt vennének a versenyben. Először 1983-ban sikerült nyerniük, de azóta többször – például 1985, 1987, 1991, és idén – is elhódították a Kék szalagot. Hiszen ez még nagyobb figyelmet irányítana a Kékszalagra. Másrészt a hazai versenyzők is összemérhetnék tudásukat a nemzetközi élmezőnnyel. Így vagy úgy, egyvalami biztos, a nagy hagyománnyal és érdeklődéssel kísért verseny régen és most egyaránt a Balaton és az ország büszkesége.

Vissza a főoldalra

Egy „kapitánynő”, aki legyőzte a férfiakat

A kék szalaggal sok minden kapcsolatba hozható. A külföldiek számára talán a nevezetes francia Nemzeti Érdemrend kék szalagja jut az emberek eszébe. Magyarországon azonban a Kékszalag elnevezés egybeforrt a Balatonnal. Még azok is figyelnek rá, akik nem jártasak a vitorlázásban. És talán még inkább figyelnének, ha ismernék a mitikus történeteket is. A legenda szerint bombazáporban induló rajtot, és az elfeledett, férfiakat legyőző „kapitánynő” igaz és szép históriáját.

Egy Rotschild, aki a divatnak élt

Amikor az ember meghallja a Rotschild nevet, azonnal egy dúsgazdag bankár jut az eszébe. Az például eszünkbe sem jut, hogy egy Rotschild akár divattervező is lehet. Nos, pedig pontosan ez történt. Rotschild Klára divattervező lett. Igaz, csak névrokonságban állt a híres bankár famíliával, hiszen édesapja Rotschild Ábrahám női szabó mester volt és az édesanyja is varrónőként dolgozott. Így aztán Klára asszony már nagyon fiatalon – még csak 17 éves volt – a szülei szalonjában a szakmában dolgozott

Whoopi Goldberg: egy nő, aki sosem volt apáca

A neve hallatán mindenkinek azonnal a II. Világháborúra és az ominózus „V” betű mutatása jut az eszébe. Pedig sokkal több volt ő ennél. Államférfi, író, szónok, festő, egy Ebben a hónapban – egészen pontosan 13.-án – ünnepelte 64. születésnapját Whoopi Goldberg. Eredetileg persze nem ezen a néven született, hiszen Caryn Elaine Johnsonként látta meg a napvilágot. Akkor még honnan a Whoopi név? Hááát, ez egy kicsit érdekes, és nem is igazán tűri a nyomdafestéket.

Egy Dali modell, aki popsztár lett

Talán a mai fiatalok kivételével nincs is ember, aki ne hallott volna már francia énekesnőről, Amanda Learről. Anyja orosz, apja angol – francia származású volt. Gyerekkorában éltek Franciaországban és Svájcban is (bár az énekesnő Hongkongban született), és mire felnőtt lett, már öt nyelven beszélt (angol, francia, német, olasz és spanyol). Igazán nyitott személyiség volt, így nem csoda, hogy pályája kezdetén festőművész szeretett volna lenni (Londonban és Párizsban is tanult festészetet).

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

Hogy ki is ő? Nos, ha azt írom, hogy Audrey Kathleen van Heemstra Ruston bárónőről van szó, nyilván a legtöbben a fejüket csóválják. Azonban, ha úgy írom, hogy Aurey Hepburn, akkor már rögtön helyére kerülnek a dolgok. Hogyan lett a fent leírt hosszú nevű belga – angol lányból Audrey Hepburn? Az édesapjának köszönhetően. De ne ugorjunk ennyire előre.

A nő, aki megváltoztatta Magyarországot

Hogy ki volt ő? Nos, egy nő, aki utat tört magának a férfiak világában és megmutatta, hogy a nők is képesek helytállni bármely területen. Egy olyan világban vívta harcát – XX. század első felében – amikor a meggyőződés szerint a nőnek otthon a helye. Ő viszont egy másik utat mutatott. Tanított, iskolát alapított, magazint szerkesztett, politizált és mindezt megkoronázva, és az első nő volt, aki országgyűlési képviselő lett. Lengyel nemesi származású családba született...

Hogyan menthetsz meg egy életet?

A vágy sokféle okból önthet el bennünket. Lehet saját gyerekkori élmény. Aki kutyás családban nő fel, annak természetesebb, hogy felnőtt korában is van kutyája, ha megteheti. Motiváció lehet, ha a családban a gyerek szeretne kutyát. Van, aki egyedül él, és a kis állattal osztja meg az életét. A kutyáról/cicáról/kisállatról való gondoskodás teljesíti ki a mindennapjait. Olyan is van, amikor nem tervezzük a kutyás létet. Váratlanul látunk meg egy állatot, akibe egy pillanat műve beleszeretni.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.