BlogÚj! Megnyitás

Egy rock legenda, túl a 80-on - Tina Turner

Tina, aki születésekor se Tina, se Turner nem volt, egészen pontosan 1939. november 26-án született, az USA Tennessee államában, közelebbről Nuthbusban. Biztosan sokan tudják, de azért mégiscsak ildomos leírni. A Turner nevet a férje után viseli...

Egy rock legenda, túl a 80-on - Tina Turner

Tina, aki születésekor se Tina, se Turner nem volt, egészen pontosan 1939. november 26-án született, az USA Tennessee államában, közelebbről Nuthbusban. Biztosan sokan tudják, de azért mégiscsak ildomos leírni. A Turner nevet a férje után viseli, és eredetileg Anna Mae Bullocknak néven született. 

Tina Turner

Forrás: Wikipedia

Az első színpadi produkcióit az Ike & Tina Turner Revü fellépései során láthatta a nagyérdemű. Volt néhány komoly sikerük – River Deep, Mountain High -, de aztán a férje sorozatos erőszakoskodásai miatt – egészen konkrétan, verte őt - Tina a válás mellett döntött. Ez 1978-ban volt. Ezt követően pedig a szóló karrier irányába indult el. És milyen jól tette!

Az első igazi lemez sikert az 1983-as Lat’s Stay Together című számmal érte el. Aztán sorban jöttek a sikerek. De ne szaladjunk ennyire előre. Mivel Tina a revüből jött, az első önálló években csak nehezen sikerült a revü inkább Funky és R&B alapú stílusát. Már érződött a dalaiban a rock ígérete, de valami még nem állt benne össze igazán.

Tina és Ika Turner

Forrás: Wikipedia

És akkor megtalálta az igazi hangját

Az egész azzal kezdődött, hogy Tina mellett összeállt egy új formáció, amelyben Kenny Moore (zongora), James Ralston (gitár), Jack Bruno (dob) és Bob Feit (basszusgitár) kapott helyet.

A lényeg az – legalábbis az indulás szempontjából -, hogy 1981-ben három egymást követő estén felléptek New Yorkban, a Ritz Hotelben. Mindez olyan zajos siker volt, hogy másnap Tina találkozott az akkor gigasztárnak számító Rod Stewarttal, és néhány nappal később már a több milliós nézettségű Saturday Night című műsorban énekeltek duettet. Óriási siker volt. Ennek köszönhetően aztán a Rolling Stones turnén Mick Jaggerrel énekeltek szintén nagy sikerű duettet és a világhír már elkerülhetetlen volt. Persze, ha valaki, Tina meg is érdemelte.

Játszott filmekben (többek között Mel Gibson partnereként), számtalan koncertet adot és számos lemezt köszönhetünk neki. nagyon kevesen élhetnek ezen a földön – na, jó, legalábbis a nyugati féltekén -, akik ne ismernék fel szinte azonnal a hangját.

Eddigi pályafutása során – mert szerencsénkre még mindig nincs vége – kilenc Grammy Díjat kapott. És ő volt a Vouge magazin legidősebb – 73 évesen állt a kamerák elé – címlaplánya is. És beválasztották a rock halhatatlanjai közé is.

A magánélet

Az 1978-as válást követően több kapcsolata is volt, de ezeket diszkréten, a nyilvánosság kizárásával intézte (na, jó, ez nem mindig sikerült). Jelenlegi férje Erwin Bach (2013. óta). Két gyermeke van, pontosabban volt: Raymond Craig Turner és Ronnie Turner. Raymond vér szerinti édesapja Raymond Hill szaxofonos volt, de Ike Turner örökbe fogadta, amikor 1962-ben feleségül vette Tinát. Raymond 2018-ban 59 éves korában saját pisztolyával követett el öngyilkosságot. Az okát nem hozták nyilvánosságra. Ronnie pedig jelenleg is színészként dolgozik. Igaz, nem túl sikeresen.

Boldog születésnapot Tina!

Vissza a főoldalra

Egy rock legenda, túl a 80-on - Tina Turner

Tina, aki születésekor se Tina, se Turner nem volt, egészen pontosan 1939. november 26-án született, az USA Tennessee államában, közelebbről Nuthbusban. Biztosan sokan tudják, de azért mégiscsak ildomos leírni. A Turner nevet a férje után viseli, és eredetileg Anna Mae Bullocknak néven született. Az első színpadi produkcióit az Ike & Tina Turner Revü fellépései során láthatta a nagyérdemű. Volt néhány komoly sikerük – River Deep, Mountain High -, de aztán a férje...

Hogyan tovább? - Úton egy új otthon felé.

A demencia- a szellemi képességek, funkciók hanyatlását magában foglaló tünet együttes-kapcsán először megismerkedtünk magával a fogalommal, és az állapot jellemzőivel. Írtunk arról milyen módszerek jelenthetnek megoldást, az érintettek és hozzátartozóik számára. Nem rejthetjük azonban véka alá, hogy eljöhet az a pont, amikor egy demenciával élő gondozásában, felügyeletében, külső erőforrásokra is szükség lehet. Ezen lehetőségeket taglalta legutóbbi cikkem, az otthoni környezetben való ellátáson

Navigare necesse est - avagy - hajózni kell

A vitorlázás szerelmesei valószínűleg egyetértenek abban, hogy lehet élni hajó nélkül, de nem érdemes. Ez a nézőpont éppen úgy érvényes a kedvtelésből hajózókra, mint a versenyzőkre. Az első dokumentált vitorlásversenyt II. Károly angol királyhoz kötik, aki 1661-ben hívta ki a yorki herceget egy versenyre, amit őfelsége meg is nyert.

Gasztronómia - kultúra - élmény

Tiszaújváros két idegenforgalmi szempontból is vonzó gasztronómiai fesztivált rendez augusztusban, illetve szeptemberben, melyek színes kulturális-, családi-, és gyermek- programjaival, neves előadóművészek fellépéseivel, főzőversenyével méltán nyerték el a közönség tetszését, és lettek a város két legkedveltebb szabadtéri rendezvényei, melyek az idők folyamán hírnevet szerzett Tiszaújvárosnak.

Crépe - Francia palacsinta

Ismét egy olyan palacsinta, amit bátran variálhatunk. Mindegy, hogy reggeli, ebéd, vacsora, vagy csak egy sima desszert. És persze lehet édes és sós is. viszont egy valamiben nagyon különbözik a mi megszokott palacsintánkról. A legjobban talán úgy tudnánk érzékeltetni, mint a csárdás és a balett közötti különbséget. A crépe ugyanis oly légiesen könnyű, akár egy balerina. Viszont ezzel együtt is oly élménnyel gazdagít minket, amiért érdemes serpenyőt ragadni. ezt a könnyedséget leginkább azzal érhetjük el, hogy a megszokott szóda helyett tejet teszünk a tésztájába.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XXIII. rész

- Valamit mégis tennünk kéne – morogta Simons. - Várjunk csak, azt hiszem, van egy ötletem – pattant fel Josh. A minap került a kezembe egy script (forgatókönyv), amiben a főszereplő nővére megpróbálta elcsábítani a húga pasiját. - Pfúj, ez undorító – fakadt ki Susan. - Hogy jön ez ide Josh? – húzta fel a szemöldökét Simons. - Csak úgy Gordon, hogy kölcsönvesszük a storyt. - Még mit nem! Csak nem gondolod, hogy én ezzel a majommal?! Még a húgocskám kedvéért sem!

Báhn Xéo - Vietnami palacsinta

Ugorjunk egy nagyot, Európából Ázsiába. Ott is mindjárt Vietnamba. Nos, itt már egy kicsit más a palacsinta, mint amit mi itthon megszoktunk. Aki kedveli a változatosságot, bátran próbálja ki. Ebben az esetben viszont ne egy édes, hanem egy sós, a mi hortobágyinkhoz hasonló élményre számítson. Persze más töltelékkel és állaggal. Amin nem is csodálkozhatunk, mert a hozzávalókban megtalálhatjuk a sertéshúst, a garnélát és kurkumát egyaránt.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.