BlogÚj! Megnyitás

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

Hogy ki is ő? Nos, ha azt írom, hogy Audrey Kathleen van Heemstra Ruston bárónőről van szó, nyilván a legtöbben a fejüket csóválják. Azonban, ha úgy írom, hogy Aurey Hepburn, akkor már rögtön helyére kerülnek a dolgok.

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

Hogy ki is ő? Nos, ha azt írom, hogy Audrey Kathleen van Heemstra Ruston bárónőről van szó, nyilván a legtöbben a fejüket csóválják. Azonban, ha úgy írom, hogy Aurey Hepburn, akkor már rögtön helyére kerülnek a dolgok. Hogyan lett a fent leírt hosszú nevű belga – angol lányból Audrey Hepburn? Az édesapjának köszönhetően. De ne ugorjunk ennyire előre.

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

Egy bárónő, aki szegény volt

Azt gondolhatnánk, hogy annyira nem lehetett nehéz neki, hiszen egy angol édesapa és egy belga édesanya gyermekeként a világ jobbik oldalára született. Pláne úgy, hogy az édesanyja – Ella van Heemstra – bárónő volt.

Ám ez nem így volt. Persze nem a szülei, hanem a körülmények miatt. A kezdet egészen jó volt, hiszen édesapának – Joseph V. A. Ruston – köszönhetően az angliai Kentben éltek. Aki ekkor nevezte át a lányát Aurdey Hepburn – Rustonnak (a saját édesanyja után). A kis Audrey pedig három évig egy magániskolába járt.

A szülei azonban ekkor elváltak, és az édesanyja a Arnhembe (Hollandia) költözött a gyerekkel. És ez 1938-ban nem bizonyult túl bölcs lépésnek. Amikor két évvel később a Wehrmacht megszállta Hollandiát, Audrey-nak újra nevet kellett váltania, és ezúttal az édesanyja családi nevét vette fel. Így azokban az időkben – még az angolnak tűnő keresztnevét is megváltoztatva – Edda van Heemstra lett. Arnhemben aztán átélhette az éhezéstől a halálközelségén át a háború minden borzalmát. (Arnhemben volt a II. Világháború nyugati frontjának egyik legsúlyosabb ütközete.)

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

A balerina

Tizenhat éves korában Amszterdamba költözött és Sonia Gaskell iskolájában balettet kezdett tanulni. És a törékeny alkatú lány nagyon tehetségesnek bizonyult. Már ennek a jegyében jött egy újabb költözés, ezúttal Londonba, a híres Rambert balettiskolába. A megélhetés miatt Audrey balerinaként már kezdettől fellépett különböző musicalekben és amikor lehetősége adódott rá, modellként is dolgozott. Ám édesanyjával még így is nehezen tudták előteremteni a lakhatási és megélhetési költségeiket. 

A film és a világhír

Audrey Hepburn valójában balerina szeretett volna lenni. Azonban minden lehetőséget megragadott, hogy könnyítsen nehéz sorsukon, így elvállat kisebb filmszerepeket is. Majd ezek a szerepek nem is túl sok idő múlva már egyre nagyobbak lett. Aztán a legutolsó filmjének a forgatásán kiválasztották egy Colette darab, a Gigi főszerepére… a Brodwayn! Óriási ugrás volt ez egy szegény lánynak.

És innentől elindult egy tündérmese, Audrey pedig kisvártatva már Ann hercegnő volt a Római vakációban Gregory Peck partnereként. Kevesen mondhatták el magukról, hogy első nagyjátékfilmes főszerepükért – mert Audrey-nak ez volt az első filmfőszerepe – Oscar díjat kaptak! Aztán sorban jöttek a filmek, a díjak és a kiváló partnerek. A kor nagyjai szinte kivétel nélkül a partnerei voltak: Cary Grant, Fred Astaire, Gary Cooper és Humphrey Bogart – kevés színésznő dicsekedhet ilyen veretes partnerlistával.

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

Audrey, a divatikon!

Már a szupersztár kategóriába tartozott, amikor elvállata a Sabrina című film főszerepét. A film is jó lett, ám Audrey számára mégsem ezért volt emlékezetes. A Sabrina forgatásán ismerkedett meg Hubert de Givenchy-vel. A divattervező pedig első látásra „beleszeretett” Audry-ba és sírig tartó barátságot kötöttek. Innentől kezdve Audrey volt Givenchy múzsája. És ezt úgy fejezte ki, hogy Audrey minden ruháját megtervezte. Mindent! Azt is, amit otthon viselt, azt is, amiben társadalmi eseményekre – például Oscar gálákra – ment és a filmbeli ruháit is. A Sabrinát követően még sok sikerfilmben szerepelt, a hosszú listát nem sorolom fel, érdemes inkább a filmeket megnézni. Utolsó filmjének rendezője egy bizonyos Steven Spielberg volt.

A közönség és a szakma egyaránt bálványozta. Munkásságért Oscar-, Emmy- és Életmű díjat is kapott. Ám ami talán a leginkább kifejezi az iránta megnyilvánuló tiszteletet, az az Elnöki Szabadság érdemrend - az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetése -, amelyet az idősebb Bush elnök ítélt oda és adott át neki. Hogy mennyire fogékony volt az emberek problémáira, azt jól mutatja, hogy 1988-tól haláláig az UNICEF – az ENSZ gyermeksegélyezési alapja – nagykövete volt és a világ számos országában fellépett a gyermekek érdekében.

A szépségideál, akinek nem volt szerencséje a férfiakkal…

Ahogy a filmjeiben, úgy a magánéletében is bonyolódott számára a cselekmény. A gyerek- és fiatalkori hányattatásokat követően mindig is a biztonságra vágyott. Első férje Mel Ferrer volt, aki szintén színészként dolgozott. Tizennégy évig voltak házasok. Audrey ekkor már nagyon vágyott az anyaságra, ami végül több vetélést követően megvalósult és 1960-ban megszületett első fia, Sean Hepburn Ferrer. És Audrey annyira komolyan megélte az anyaságot, hogy a fia születését követően már csak az utolsó, korábban elvállalt filmben játszott. A fiáért feladta a karrierjét. Anya akart lenni a szó legnemesebb értelmében. A házassága azonban megromlott Ferrerrel és 1968-ban elváltak.

Audrey ezt követően beleszeretett Andrea Dotti olasz pszichiáterbe és Rómába költözött. Ennek a házasságnak köszönhette második fiát, Luca Dottit. Amikor az ember ránéz Audrey Hepburn-re, eszébe sem jut, hogy egy férfi más nőt is észrevesz mellette. Nos, Andrea Dotti ezt másként gondolta. Audrey pedig nem tudta elviselni a megaláztatást és férje árulását és elvált tőle.

A harmadik férfi az életében Robert Wolders holland színész volt, aki televíziós filmekben és sorozatokban szerepelt. Audrey 51 éves volt, amikor megismerkedtek, és korai, 1993-as haláláig együtt éltek. Amikor vastagbél rákban 1993. január 20.-án elhunyt, mindössze 63 éves volt.

A filmjei, a játéka, a kedves mosolya és a szépsége azonban már örökre velünk maradnak. Mindent köszönünk, Audrey!

Vissza a főoldalra

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Irány a Pilvax!

Persze csak gondolatban, mert ma már egy kis utca van annak a háztömbnek a helyén, ahol egykor a nevezetes kávéház állt. Ma tehát már nincs Pilvax kávéház, és ha lenne is, vékonypénzű újságírónak nem sok keresnivalója lenne ott.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.