BlogÚj! Megnyitás

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

Hogy ki is ő? Nos, ha azt írom, hogy Audrey Kathleen van Heemstra Ruston bárónőről van szó, nyilván a legtöbben a fejüket csóválják. Azonban, ha úgy írom, hogy Aurey Hepburn, akkor már rögtön helyére kerülnek a dolgok.

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

Hogy ki is ő? Nos, ha azt írom, hogy Audrey Kathleen van Heemstra Ruston bárónőről van szó, nyilván a legtöbben a fejüket csóválják. Azonban, ha úgy írom, hogy Aurey Hepburn, akkor már rögtön helyére kerülnek a dolgok. Hogyan lett a fent leírt hosszú nevű belga – angol lányból Audrey Hepburn? Az édesapjának köszönhetően. De ne ugorjunk ennyire előre.

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

Egy bárónő, aki szegény volt

Azt gondolhatnánk, hogy annyira nem lehetett nehéz neki, hiszen egy angol édesapa és egy belga édesanya gyermekeként a világ jobbik oldalára született. Pláne úgy, hogy az édesanyja – Ella van Heemstra – bárónő volt.

Ám ez nem így volt. Persze nem a szülei, hanem a körülmények miatt. A kezdet egészen jó volt, hiszen édesapának – Joseph V. A. Ruston – köszönhetően az angliai Kentben éltek. Aki ekkor nevezte át a lányát Aurdey Hepburn – Rustonnak (a saját édesanyja után). A kis Audrey pedig három évig egy magániskolába járt.

A szülei azonban ekkor elváltak, és az édesanyja a Arnhembe (Hollandia) költözött a gyerekkel. És ez 1938-ban nem bizonyult túl bölcs lépésnek. Amikor két évvel később a Wehrmacht megszállta Hollandiát, Audrey-nak újra nevet kellett váltania, és ezúttal az édesanyja családi nevét vette fel. Így azokban az időkben – még az angolnak tűnő keresztnevét is megváltoztatva – Edda van Heemstra lett. Arnhemben aztán átélhette az éhezéstől a halálközelségén át a háború minden borzalmát. (Arnhemben volt a II. Világháború nyugati frontjának egyik legsúlyosabb ütközete.)

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

A balerina

Tizenhat éves korában Amszterdamba költözött és Sonia Gaskell iskolájában balettet kezdett tanulni. És a törékeny alkatú lány nagyon tehetségesnek bizonyult. Már ennek a jegyében jött egy újabb költözés, ezúttal Londonba, a híres Rambert balettiskolába. A megélhetés miatt Audrey balerinaként már kezdettől fellépett különböző musicalekben és amikor lehetősége adódott rá, modellként is dolgozott. Ám édesanyjával még így is nehezen tudták előteremteni a lakhatási és megélhetési költségeiket. 

A film és a világhír

Audrey Hepburn valójában balerina szeretett volna lenni. Azonban minden lehetőséget megragadott, hogy könnyítsen nehéz sorsukon, így elvállat kisebb filmszerepeket is. Majd ezek a szerepek nem is túl sok idő múlva már egyre nagyobbak lett. Aztán a legutolsó filmjének a forgatásán kiválasztották egy Colette darab, a Gigi főszerepére… a Brodwayn! Óriási ugrás volt ez egy szegény lánynak.

És innentől elindult egy tündérmese, Audrey pedig kisvártatva már Ann hercegnő volt a Római vakációban Gregory Peck partnereként. Kevesen mondhatták el magukról, hogy első nagyjátékfilmes főszerepükért – mert Audrey-nak ez volt az első filmfőszerepe – Oscar díjat kaptak! Aztán sorban jöttek a filmek, a díjak és a kiváló partnerek. A kor nagyjai szinte kivétel nélkül a partnerei voltak: Cary Grant, Fred Astaire, Gary Cooper és Humphrey Bogart – kevés színésznő dicsekedhet ilyen veretes partnerlistával.

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

Audrey, a divatikon!

Már a szupersztár kategóriába tartozott, amikor elvállata a Sabrina című film főszerepét. A film is jó lett, ám Audrey számára mégsem ezért volt emlékezetes. A Sabrina forgatásán ismerkedett meg Hubert de Givenchy-vel. A divattervező pedig első látásra „beleszeretett” Audry-ba és sírig tartó barátságot kötöttek. Innentől kezdve Audrey volt Givenchy múzsája. És ezt úgy fejezte ki, hogy Audrey minden ruháját megtervezte. Mindent! Azt is, amit otthon viselt, azt is, amiben társadalmi eseményekre – például Oscar gálákra – ment és a filmbeli ruháit is. A Sabrinát követően még sok sikerfilmben szerepelt, a hosszú listát nem sorolom fel, érdemes inkább a filmeket megnézni. Utolsó filmjének rendezője egy bizonyos Steven Spielberg volt.

A közönség és a szakma egyaránt bálványozta. Munkásságért Oscar-, Emmy- és Életmű díjat is kapott. Ám ami talán a leginkább kifejezi az iránta megnyilvánuló tiszteletet, az az Elnöki Szabadság érdemrend - az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetése -, amelyet az idősebb Bush elnök ítélt oda és adott át neki. Hogy mennyire fogékony volt az emberek problémáira, azt jól mutatja, hogy 1988-tól haláláig az UNICEF – az ENSZ gyermeksegélyezési alapja – nagykövete volt és a világ számos országában fellépett a gyermekek érdekében.

A szépségideál, akinek nem volt szerencséje a férfiakkal…

Ahogy a filmjeiben, úgy a magánéletében is bonyolódott számára a cselekmény. A gyerek- és fiatalkori hányattatásokat követően mindig is a biztonságra vágyott. Első férje Mel Ferrer volt, aki szintén színészként dolgozott. Tizennégy évig voltak házasok. Audrey ekkor már nagyon vágyott az anyaságra, ami végül több vetélést követően megvalósult és 1960-ban megszületett első fia, Sean Hepburn Ferrer. És Audrey annyira komolyan megélte az anyaságot, hogy a fia születését követően már csak az utolsó, korábban elvállalt filmben játszott. A fiáért feladta a karrierjét. Anya akart lenni a szó legnemesebb értelmében. A házassága azonban megromlott Ferrerrel és 1968-ban elváltak.

Audrey ezt követően beleszeretett Andrea Dotti olasz pszichiáterbe és Rómába költözött. Ennek a házasságnak köszönhette második fiát, Luca Dottit. Amikor az ember ránéz Audrey Hepburn-re, eszébe sem jut, hogy egy férfi más nőt is észrevesz mellette. Nos, Andrea Dotti ezt másként gondolta. Audrey pedig nem tudta elviselni a megaláztatást és férje árulását és elvált tőle.

A harmadik férfi az életében Robert Wolders holland színész volt, aki televíziós filmekben és sorozatokban szerepelt. Audrey 51 éves volt, amikor megismerkedtek, és korai, 1993-as haláláig együtt éltek. Amikor vastagbél rákban 1993. január 20.-án elhunyt, mindössze 63 éves volt.

A filmjei, a játéka, a kedves mosolya és a szépsége azonban már örökre velünk maradnak. Mindent köszönünk, Audrey!

Vissza a főoldalra

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

Hogy ki is ő? Nos, ha azt írom, hogy Audrey Kathleen van Heemstra Ruston bárónőről van szó, nyilván a legtöbben a fejüket csóválják. Azonban, ha úgy írom, hogy Aurey Hepburn, akkor már rögtön helyére kerülnek a dolgok. Hogyan lett a fent leírt hosszú nevű belga – angol lányból Audrey Hepburn? Az édesapjának köszönhetően. De ne ugorjunk ennyire előre.

Egy Dali modell, aki popsztár lett

Talán a mai fiatalok kivételével nincs is ember, aki ne hallott volna már francia énekesnőről, Amanda Learről. Anyja orosz, apja angol – francia származású volt. Gyerekkorában éltek Franciaországban és Svájcban is (bár az énekesnő Hongkongban született), és mire felnőtt lett, már öt nyelven beszélt (angol, francia, német, olasz és spanyol). Igazán nyitott személyiség volt, így nem csoda, hogy pályája kezdetén festőművész szeretett volna lenni (Londonban és Párizsban is tanult festészetet).

Whoopi Goldberg: egy nő, aki sosem volt apáca

A neve hallatán mindenkinek azonnal a II. Világháborúra és az ominózus „V” betű mutatása jut az eszébe. Pedig sokkal több volt ő ennél. Államférfi, író, szónok, festő, egy Ebben a hónapban – egészen pontosan 13.-án – ünnepelte 64. születésnapját Whoopi Goldberg. Eredetileg persze nem ezen a néven született, hiszen Caryn Elaine Johnsonként látta meg a napvilágot. Akkor még honnan a Whoopi név? Hááát, ez egy kicsit érdekes, és nem is igazán tűri a nyomdafestéket.

Egy Rotschild, aki a divatnak élt

Amikor az ember meghallja a Rotschild nevet, azonnal egy dúsgazdag bankár jut az eszébe. Az például eszünkbe sem jut, hogy egy Rotschild akár divattervező is lehet. Nos, pedig pontosan ez történt. Rotschild Klára divattervező lett. Igaz, csak névrokonságban állt a híres bankár famíliával, hiszen édesapja Rotschild Ábrahám női szabó mester volt és az édesanyja is varrónőként dolgozott. Így aztán Klára asszony már nagyon fiatalon – még csak 17 éves volt – a szülei szalonjában a szakmában dolgozott

A díva, aki öngyilkos lett

47 éve (1972. december 26-án) önkezével vetett véget az életének Domján Edit színésznő. Hogy mi történt valójában, azt ma éppoly kevéssé tudjuk, mint akkoriban. Sokat hallottunk arról, hogy élete szerelmével, Szécsi Pállal történt szakítás miatt történt. Máskor meg arról szólt a fáma, hogy az öregedés miatti félelem volt az ok. És azt mondták, hogy már korábban elhatározta, hogy nem akar 40 éves kora után élni.

Egy „kapitánynő”, aki legyőzte a férfiakat

A kék szalaggal sok minden kapcsolatba hozható. A külföldiek számára talán a nevezetes francia Nemzeti Érdemrend kék szalagja jut az emberek eszébe. Magyarországon azonban a Kékszalag elnevezés egybeforrt a Balatonnal. Még azok is figyelnek rá, akik nem jártasak a vitorlázásban. És talán még inkább figyelnének, ha ismernék a mitikus történeteket is. A legenda szerint bombazáporban induló rajtot, és az elfeledett, férfiakat legyőző „kapitánynő” igaz és szép históriáját.

A nő, aki megváltoztatta Magyarországot

Hogy ki volt ő? Nos, egy nő, aki utat tört magának a férfiak világában és megmutatta, hogy a nők is képesek helytállni bármely területen. Egy olyan világban vívta harcát – XX. század első felében – amikor a meggyőződés szerint a nőnek otthon a helye. Ő viszont egy másik utat mutatott. Tanított, iskolát alapított, magazint szerkesztett, politizált és mindezt megkoronázva, és az első nő volt, aki országgyűlési képviselő lett. Lengyel nemesi származású családba született...

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.