BlogÚj! Megnyitás

Élet pillér az egészség

A boldogság elképzelhetetlen egészség nélkül. Nem véletlenül mondják, hogy „csak egészség legyen, a többit megvesszük”. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és élvezni tudjuk az életet, elengedhetetlen az egészség.

A boldogság elképzelhetetlen egészség nélkül. Nem véletlenül mondják, hogy „csak egészség legyen, a többit megvesszük”. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és élvezni tudjuk az életet, elengedhetetlen az egészség. Testben és lélekben egyaránt. Mindkettőért tennünk kell. Ez persze koránt sem jelent versenyfutást az idővel. Azt azonban igen, hogy tudatosan kell formálnunk a mindennapjainkat.

Időzavar helyett tudatos tervezés

Sokan panaszkodnak arra, hogy ebben a felgyorsult világban semmire sincs idejük. Pedig ha jól belegondolunk, néhány évtizede is 8 órás munkaidő volt. Ugyan úgy be kellett vásárolni, el kellett hozni a gyereket az oviból, vagy az iskolából. Vacsoráról is gondoskodni kellett. Leckét írtunk a nagyobbal, meséltünk a kisebbnek. Mostunk, vasaltunk, háztartást vezettünk munkaidő után, vagy hétvégén. Ebben semmi sem változott. Mégis manapság a legtöbben időzavarral küzdenek. Kifutnak határidőkből, egyre egészségtelenebbül étkeznek, szó szerint futnak az életük után. Ezért mindenki igyekszik racionális döntésekkel megadni magának azt az illúziót, hogy mindennel boldogul.

Egészségpercek

Csak egy érzés, vagy valóban más lett a világ?

Valóban más lett a világ. Elsősorban azért, mert némely szempontból tartalmatlanabb lett a globális világ. Ömlik ránk az információ, győzzük olvasni az internetet. Azt azonban nem könnyű kiválasztani, mi az, ami valóban áldásos választás.

Instant életek, instant megoldások kora

Gyorséttermek, hipermarketek, plázák, házhoz rendelés korát éljük. Keveset mozgunk, számítógép, internet határozza meg az életünket. Rémesen rosszul táplálkozunk. Szénhidrát, cukorhegyek, glutén és laktóz érzékenység, irritábilis bél szindróma, allergia „hegyek”. Népbetegségként számon tartott depresszió és pánikbetegség, daganatos megbetegedések már fiatal kortól is. Ízületi megbetegedések, érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívelégtelenség. Vitaminhiány, legyengült immunrendszer. Még felsorolni is rémes.

Túlélni az életünket!

Komolytalan feltételezés, vagy inkább ijesztő? Olyan, mint a klímaváltozás. Tudunk róla, látjuk, halljuk, tapasztaljuk a jeleket. Mégis csak mértékkel mozdulunk. Vagy úgy sem… Pedig túl kell élnünk. Ehhez pedig változásra van szükség. Szemléletváltozásra. Arra, hogy ha már instant életre vágyunk, olyanra, amiben minden kész, csak magunkhoz kell vennünk, akkor ne habozzunk! Az egészségünk érdekében is tegyünk így. Vegyük tudomásul, hogy a környezetünk tele van egészségkárosító tényezőkkel. Az ételeink zöme egészségkárosító. A zöldségek, gyümölcsök már koránt sem tudnak annyi vitamint és ásványi anyagot adni a szervezetünknek, amennyire szükségünk van. A vegyszer tartalmuk pedig jelentős, a permetszereknek és a talajszennyezésnek köszönhetően. A víz iható, van elég, de számos tisztító eljáráson megy ezért keresztül.

Egyszóval kell találni megoldást arra, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő formában, gyorsan, egyszerű módon pótoljuk a hiányzó elemeket. Legyen trendi, problémamentes, könnyen elérhető, hatásos. Van ilyen? Igen! Ráadásul abszolút magyar megoldás! 

Zöldségekben az erő

Zöldségekben az erő

Hihetetlen, de létezik. Egyszerű, gyors, elképesztően hatékony. Pont olyan, amilyenre a mai ember vágyik! Mindent tud. Zöldség, gyümölcs tartalma elképesztő. Olyan, mintha valóban napi 4-5 kg gyümölcsöt-zöldséget fogyasztanánk, csak sokkal könnyebb dolgunk van. Azok a gyerekek is imádják, akik egyébként nem szeretik sem a zöldséget, sem a gyümölcsöt. Idősek számára is ideális. A gyorsan induló reggel kor-kompatibilis megoldása. Egész napra energiát ad. Ha fáradt vagy, kedvetlen, erőtlennek érzed magad, ne habozz! A szervezet flavonoid szükségletét teljes mértékben biztosítja. De ennél többet is tud! Az immunerősítés nagymestere.

Jó hír, hogy ebben van választásod!

A legjobb, hogy ebben tényleg választásod van. Te döntöd el, mire van szükséged? Mert a Flavon mindenkire gondol. Élethosszig gondoskodhatsz az egészségedről. Kismamák, gyerekek, hajtós egyetemi évek, kihívásokkal teli felnőttkor, stresszes élethelyzetek, influenzás időszak nem probléma. Fogyókúrához nélkülözhetetlen a kellő vitamin bevitel! Az idős kori táplálkozási hiányok könnyen pótolhatók. Egyszóval nincs olyan időszak, amikor érdemes lenne lemondani a legegyszerűbb megoldásról. Az már csak hab a tortán, hogy finom is.

Hivatásom a tanítás

Ezért sok-sok információt átadok az egészségvédelemmel kapcsolatban. Vitaminok, olajak, fűszerek. Zöldségek, gyümölcsök egészségvédő tulajdonságaira hívom fel a figyelmet.

Mert az egészség drága kincs. Vigyázzunk rá együtt!

Szórádiné Páll Rózsa

Vissza a főoldalra

Élet pillér az egészség

A boldogság elképzelhetetlen egészség nélkül. Nem véletlenül mondják, hogy „csak egészség legyen, a többit megvesszük”. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és élvezni tudjuk az életet, elengedhetetlen az egészség. Testben és lélekben egyaránt. Mindkettőért tennünk kell. Ez persze koránt sem jelent versenyfutást az idővel. Azt azonban igen, hogy tudatosan kell formálnunk a mindennapjainkat.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Fürdőben az egészség

Az magyarországi fürdőkhöz köthető első írásos emlékek a Pannóniát Augusztus császár korában meghódító rómaiaktól származik. Ezt a sort folytatták a XII. században a Johannita lovagok, aztán később a törökök, de a fürdők igazi felvirágzása a Monarciához köthető. A modern korban aztán olyan hírességek is megfordultak a magyar fürdőkben, mint Julianna holland királynő, Richard Nixon amerikai elnök, Nehru indiai miniszterelnök, vagy Yehudi Menuhin.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Az utolsó szalmaszál

Ma már egyike a világ négy profi férfi szopránjának, és számos sikert tudhat maga mögött az Egyesült Államoktól Kínáig. Azt gondoljuk, a pályája maga a sikertörténet. Fel sem merül bennünk, hogy dolgozott bolti eladóként, éjszakai pultosként és légi utaskísérőként is. Azt pedig már tényleg csak kevesen tudják, hogy kétszer is kénytelen volt a zenei pályáját félbe szakítani, szó szerint azért, hogy az éhezéstől megmentse magát. A Csillag születik pedig valóban az a bizonyos utolsó szalmaszál volt az életében.

Az orvos válaszol

Kiemelkedően fontos a szerepe a szénhidrát anyagcserében, raktározza a szervezetben a glikogént, majd amikor a szervezetnek szüksége van rá, ezt leadva szabályozza a vércukorszintet. A fehérje, ezen belül az aminosavak anyagcseréjében is részt vesz, leginkább azok lebontásában. Ez a folyamat számos esetben órákig is eltarthat, de ha a májunkat egészségesen tartjuk, úgy a lebontás folyamatai a maguk tempójában haladnak, és semmiféle panaszt nem okoz az emberi szervezetnek. Nagyon fontos a méregtelenítő funkció is (a toxinokat a máj takarítja ki az emberi szervezetből), amely során a máj hatástalanítja és kiválasztja mindazokat a mérgeket a szervezetből, amelyre nincs szüksége. Hormonokat szintetizál, azokat lebontja, ezzel segítve az emberi szervezet ideális hormonháztartásának működését.