BlogÚj! Megnyitás

Életek és ügyek, kamerával és kamera nélkül – beszélgetés Pesty Lászlóval

Forgatott Pesten, Prágában - az 1989-es tüntetések idején, ahol néhány napra börtönbe is került -, Szarajevóban, Afganisztánban, a csecsen fronton, a Baltikumban, filmezett bálnavadászokat, portréfilmet készített az újhungarista Szabó Albertről...

  • Főoldal
  • Kultúra
  • Életek és ügyek, kamerával és kamera nélkül – beszélgetés Pesty Lászlóval

Életek és ügyek, kamerával és kamera nélkül 
– beszélgetés Pesty Lászlóval

Forgatott Pesten, Prágában - az 1989-es tüntetések idején, ahol néhány napra börtönbe is került -, Szarajevóban, Afganisztánban, a csecsen fronton, a Baltikumban, filmezett bálnavadászokat, portréfilmet készített az újhungarista Szabó Albertről, rejtett kamerás dokumentumfilmet készített színesfém-kereskedőkről, és drogdílerekről. A kilencvenes évek végén drogkereskedők felgyújtották az autóját. 1998 és 2002 között a Pesty Fekete Doboz kéthetente jelentkezett rendszeresen a képernyőkön

2020 januárjában felkérést kapott Székelyföldről, hogy segítsen aláírásokat gyűjteni a székelyek európai uniós kezdeményezésében, amelynek célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel az unió nemzeti régióit

Most is, mint mindig egy nagyszabású ügy élére állt.

Annyira színes és izgalmas az élete, hogy egy hollywoodi filmet lehetne forgatni Pesty Lászlóról, a Pesty ről, y-nal, szigorúan y-nal!

Európa őshonos nemzeti kisebbségei jelen pillanatban is, a 21.században, megmaradásukért küzdenek. Kormányaik ugyanis nem támogatják megfelelően fejlődésüket, nem segítik elő megmaradásukat. A székelyek által indított kezdeményezés célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Az uniós támogatások elosztásánál a legtöbb helyen ugyanis burkoltan hátrányba szorítják azokat a régiókat, ahol a kisebbséget jelentő nemzeti lakosság van többségben.

beszélgetés Pesty Lászlóval

Pesty László

Miért gondoltad, hogy ennek a projektnek az élére állsz, miért fontos neked az irdala.hu kampány?

Én félig székely származású vagyok édesanyám révén és nálunk ez a vér. A vér szava nagyon erős. Nagyon erős a családban a székely identitás. Nem, nem lehetett nemet mondani ennek február elején. Láttam, hogy nagyon rosszul áll a kezdeményezés sorsa. És el kellett, hogy vállaljam.

Azt gondoltam, hogy ez olyan politikai termék a székely kezdeményezés, ami a Trianon 100 éves évfordulóján egy frappáns választ ad Európának. Frappáns választ ad Trianonnak és a trianoni kastélynak, Párizsnak, Brüsszelnek, Londonnak, Washingtonnak, Moszkvának, Berlinnek, mindenkinek. Hiszen a székelyek ezen a 100 éves évfordulón azt üzenik Európának, hogy nem önmagukkal vannak, elfoglalnak, a saját elnyomatottságukkal, hanem az összes Európai uniós kisebbséggel óhajtanak foglalkozni. Fontos számukra, ami ebből a kezdeményezésből kiderül, hogy a Breton, a Baszk, a Katalán, a balti orosz, a Dánia, Német, a dél tiroliak és mindenki. Több mint 25, több mint 27 uniós kisebbségről beszélünk. Fontos az ő megmaradásuk.

Én azt gondolom, hogy ezen a 100 éves évfordulóra ez a válasz.

Régen lehetett látni ilyen összefogást, hiszen szinte politikai nézet nélkül az irdala.hu kampány oldalán megjelentek s nevüket adták, olyan politikusok, üzletemberek, művészek, akik különböző pártállásban, hitvallásban vannak. Hogyan tudtad ezt elérni?

32 évem fekszik benne. A 32 év alatt inkább engem egyértelműen a konzervatív oldalhoz sorolnak.

Azt gondolom, hogy 32 év alatt egyszer sem mondtam olyan durvát, ami megalapozná azt, hogy ne álljon velem szóba a másik oldal. Szóba állnak vele jobbról, balról, középről és függetlenek is. Nem találni a 32 év alatt a nyilatkozataimban, az életemben olyat, ami alapján azt lehet mondani, hogy én szélsőséges vagyok.

Pesty Lászlót úgy ismerik, hogy szókimondó, egy karakán ember. Végsőkig harcol egy ügyért, Te hogy látod magad?

Hát, mint gerillát. Én 32 éve gerilla vagyok. A kommunizmus korszakában is a diktatúra időszakában, mint ellenzéki dolgoztam. Azóta az elmúlt 30 évben is és most is gerilla vagyok. Ezért is hívják, -talán-talán lehet némi összefüggés, - talán azért is hívják gerilla.hu-nak ezt "think tank"-nek vagy műhelyt, amelyben tevékenykedünk most a kampányban, és amely a kampány üzeneteit most már hónapok óta megfogalmazza.

Talán ez a gerilla.hu. Mert némi összefüggés lehet.

A "Fekete doboz "útmutatást és egy olyan értékrendszert közvetített, amit manapság sajnos egyre kevesebb média tud követni.

Nem én hoztam létre, hanem hatan hoztuk létre ez fontos lenne ez így…Mert az ős Fekete dobozban 6 voltunk a szerkesztőségben. Ez fontos.

Rendben van, hatan voltatok, de az, akinek köszönhetően a "Fekete doboz" mint fogalom megmaradt, az egyértelműen Pesty László nevéhez fűződik.

Hát igen. Igazából az az igazság, hogy a szamizdat tehát a szamizdat korszaka a 80-s évek… ugye hatan voltunk a Fekete dobozban az ős Fekete dobozban és a rendszerváltás után, amikor kicsit szétesett ez az ős szamizdat csapat, akkor alakult meg a Pesty fekete doboz.

30 éve most már…30 éve Pesty y-nal ugye ez fontos..., mert itt a média piacon van már minden féle az utóbbi hetekben. Ajajaj, jujujj... pesti ilyen, pesti olyan, na, mindegy… hagyjuk is.

A lényeg az hogy Pesty „y”-nal, fekete doboz néven duplikálom a dokumentum filmjeimet.

Ha vége van ennek a kampánynak akkor hogyan tovább…

Már pedig hamar vége van.

November 7.

Éjfél

Mennyire hiszel a november 7-i győzelemben?

Én hiszek! Megszokták kérdezni, hogy mi lesz, ha nem jön össze? Mi a B terv? Nincs B terv. Összejön, pont. Ennyire hiszek benne. Nincs alternatíva, nincs B terv. Összejön, pont.

November 7-e utánra tolódott az a székely brand építés, amit nyáron elhatároztunk és el is mondtuk a politikai élet és sport kiválóságainak és azt mondták támogatjuk, csináljuk együtt. Elmondtam ezt Székelyföldön az ottani politikusoknak. Elmondtam Magyarországon az itteni politikusoknak. Úgy érzem, hogy még a kultúra képviselői is beállnak mögénk majd november 7-e után. El kell kezdeni egy 8, 10 éves projektet. Ez egy 8, 10 éves program. A székely brandet fel kell építeni a politikai és a kulturális térben. Nem tudják kik azok a székelyek ...a szót sem hallották azt, hogy Szekler. Nem tudják, mik és kik vagyunk.

Pesty László, hogy ha a nap 24 órájában nem dolgozik a szabadidejét mivel tölti?

2- 3 óráról beszélünk, a 24-ből. Akkor alszom.

Joó Géza

Vissza a főoldalra

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Irány a Pilvax!

Persze csak gondolatban, mert ma már egy kis utca van annak a háztömbnek a helyén, ahol egykor a nevezetes kávéház állt. Ma tehát már nincs Pilvax kávéház, és ha lenne is, vékonypénzű újságírónak nem sok keresnivalója lenne ott.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.