BlogÚj! Megnyitás

Életem festményét festem

A cím akár egy festőművész életfelfogását is tükrözhetné, ám a mondat mégis Zsédenyi Adrienn hitvallása.

Zsédáról sok helyen és sokat olvashattunk, de talán nem minden részlet világos. Hogyan lett a dráma tagozatos gimnazistából filmszereplő és énekesnő? Hogyan került a Davosi Világgazdasági Fórumra, ahol 20 perces műsort adott többek között olyan embereknek, mint Angela Merkel német kancellár, és miért gratulált neki a világhírű író Paulo Coelho?

Az édesapja Veszprém megye főjegyzője volt, az édesanyja pedig vállalkozó. Hogy lett ebből zenei pálya?

Az már gyerekként világos volt számomra, hogy a zene, a színház és az irodalom érdekel. Hogy melyik válik végül véglegessé, akkor még nem tudtam, bár már egészen kiskorom óta tanultam zenét, jártam balettre és színjátszó körbe is. Akkoriban ez teljesen „normális” volt, mivel az osztályunk nyolcvan százaléka járt zenei iskolába, nem is akárhova, hanem az Eszterházy kastélyba. Ezt követően pedig jött a dráma tagozat. A művészet valószínűleg a családi vonalról jön, hiszen a távoli felmenők között több művésszel is találkozhatunk, ugyanis Vaszary Piroska és Vaszary János eredeti neve szintén Zsédenyi volt.

Azért gondolt a civil életre is, hiszen a Nyugat Magyarországi Egyetemen szociálpedagógiai diplomát szerzett. Van-e olyan dala, amely kötődik valamelyest ehhez?

Ez a terület mindig is érdekelt. Igaz, nem a középiskola után kezdtem el tanulni, ugyanis ekkor alakult a Cotton Club Singers. Mivel pár évig nagyon elfoglalt voltam, ezért nehezen tudtam beilleszteni a főiskolát az időmbe, de később mégis elvégeztem. Bár soha nem dolgoztam ezen a területen, az Ajtók mögött című dalom mégis egy társadalmi téma iránti érzékenységből íródott, hiszen a kapcsolati erőszakról szól. Az Ajtók mögött még 2007-ban született, és az utóbbi 10 évben a téma emblematikus dalává vált. Gyakran csendül fel konferenciákon és nagyon sokszor kerül elő az ezzel foglalkozó fórumokon.

A Szentesi Gimnáziumban irodalom - dráma tagozatos volt. Onnan járt Budapestre Sík Olgához éneket tanulni. Eszerint akkorra már eldöntötte, hogy énekesnő lesz?

Igen, ezt elég korán eldöntöttem, ezért is vállaltam, hogy minden hétvégén felvonatozom Olga nénihez, egy idő után pedig felköltöztem Pestre, hogy többet járhassak a műhelyébe. Rengeteg időt töltöttem a kottatárban és fantasztikus emberekkel ismerkedtem meg. Végül ebből a közegből nőtte ki magát a Cotton Club Singers, aminek 7 éven keresztül voltam a tagja. Mindannyian színházi környezetből jöttünk, így a hangzás és a látvány egyaránt fontos volt számunkra, ami a produkcióinkon meg is érződött.

Előtte azonban 17 évesen már megvolt az első filmes szereplés, amit követett még két sikeres főcímdal. Hogyan került filmek közelébe?

Igazából nem volt a terveim között, hogy filmben szerepeljek. Egy barátnőmet kísértem el egy castingra, és ha már ott voltam, behívtak engem is. Kérdezték tőlem, hogy mit tudok? Mondtam, hogy énekelni. Aztán énekeltem egy bluest, ami annyira megtetszett, hogy beleírták a filmbe. Én voltam az „angolul éneklő lány”. Szabó Győző barátnőjeként énekeltem egy biliárdasztalnál. A filmezés mellett játszottam színházban is - Arany János Színház, Független Színpad, Krétakör Színház, Új Színház -, de a Cotton Club sűrű programja miatt el kellett döntenem, hogy melyik úton menjek tovább.

A szavaiból érződik, hogy nagyon szerette a zenekart és a szvinget is. Miért múlt el végül a varázs?

Egyre fontosabbá vált számomra, hogy saját dalaim legyenek, hogy az anyanyelvemen énekeljek, és a magam útját járjam. Nem volt könnyű az elválás, de meg kellett tennem, hogy végre megmutathassam magamat és a hangomat. Itt nem csak az énekhangról van szó, hanem a mondanivalóról, a zenéről, a látványról, a vizuális elemekről, egyszóval mindenről. Szeretek a mában alkotni, a ma emberéhez szólni, ezért történetekben gondolkodom. A Motel, Mindhalálig mellettem és a Fekete rúzs című dalom is mind-mind egy külön sztori.

És szólóban az indulás olyan jól sikerült, hogy a Davosi Világgazdasági Fórumig repítette…

Ez egy külön érdekessége volt a pályafutásomnak. Felkértek az Auditól, hogy énekeljem el a TT kupé dalát, aminek volt egy európai turnéja. Ennek volt az egyik állomása a Davosi fellépés, ahol Angela Merkel és Paulo Coelho, a világhírű író is jelen volt, akinek személyes gratulációja külön jólesett. A történetet fűszerezi, hogy a turné során az akkor csupán 2 hónapos kisfiam is végig velem volt. Talán ezért is emlékszem vissza rá olyan nagy élményként.

Aztán sorban jöttek a díjak is. Az év előadója, Az év hazai klasszikus pop - rock albuma, EMeRTon díj, az Artisjus díj, Az év énekesnője kétszer egymás után, a platinalemez, még felsorolni is sok. Mennyiben változtatta meg a siker Zsédát, az embert?

Azt hoztam otthonról, hogy mindenért meg kell dolgozni, így én is mindent hosszú évek kemény munkájával értem el. Ezért is esik nagyon jól, ha díjaznak, akár a közönség, akár a szakma részéről.

2017-ben volt szólókarrierje 15. évfordulója, és jött a teltházas Budapest Park koncert. Olyan volt, amilyennek elképzelte a karrierje kezdetén?

Nagyon sokszínű és izgalmas időszak áll mögöttem rengeteg koncerttel, utazással és tévés szerepléssel. Valahogy úgy gondolkodom, mint egy festő, amikor alkot. Időnként hátra tudok lépni és ránézek a festményre, hogy mit mutat, hol kell még átdolgozni, újrafogalmazni részleteket. Még nagyon sok tervem van és remélem, hogy az elkövetkezendő 20 évben legalább annyi örömöt kapok és tudok adni, mint amennyit az elmúlt évek során.

Hogyan viszonyul ehhez például a legutóbbi színpadi szerepe az Álomutazóban?

Korábban játszottam már színházban és nagyon jó volt újra színházi közegben, színházi emberekkel együtt dolgozni. Bár ez egy minden szinten egyedülálló produkció, ami talán még soha nem volt itthon, nagyon jól éreztem magam benne. A történet a távoli jövőben játszódik, ahol egy űrhajós szerepét, a főszereplő kisfiú anyukáját játszom, akit egész idő alatt várnak haza. Már nagyon izgatott vagyok a folytatás miatt, és a kisfiam is várja, hogy újra a színpadon láthasson.

A magánéletét igyekszik védeni a nyilvánosságtól. Nem sokat beszél róla, mégis fontos. Hogyan tudja összeegyeztetni a férje munkáját a saját karrierjével?

A férjem orvos, citopatológus. Soha nem volt gond, hogy a karrierünket összeegyeztessük. A férjem egy nagyon izgalmas gondolkodású egyéniség és szórakoztató társ. Ő mindig érzékeny volt arra, amit én csinálok. Nekem meg nagyon érdekes és vonzó, amit ő csinál. Így több ponton is találkozunk, ami boldoggá teszi a kapcsolatunkat.

Aztán jött a 2007-es év. Hogyan változtatta meg a fia születése az életét?

Mindig is úgy képzeltem, hogy lesz gyerekem. Az anyaság pedig rengeteget adott a művészlétemhez.

Nimród hogyan viszonyul ahhoz, hogy egy sztár az anyukája?

Amikor lehet, ott van a koncerteken és látja, hogy ez mivel jár. Mondhatjuk, hogy beleszületett a dologba és természetesnek veszi, mindamellett büszke is rám. Szereti a zenét és zongorázni is tanul. Fontosnak tartom a zenei nevelést ahhoz, hogy az érzelmeit ki tudja fejezni, de emellett úszni is jár. Mindkettő motiválja, és mindkettőben tehetségesnek látom őt.

Mi az, ami a sok munka után kikapcsolja?

Elsősorban a fiam, aztán a könyvek, a filmek, a jó sorozatok, a barátaink és az utazás.

És a környezetvédelem.

Az utóbbi időszakban egy szemléletváltáson mentem keresztül a környezetvédelem tekintetében. Már sokkal jobban odafigyelek a részletekre a jövőnk érdekében. Ezért is járok elektromos autóval, amit nagyon jól bele tudtam illeszteni a mindennapjaimba. Nagyon jó érzés, hogy ezáltal a környezetemet is óvhatom.

A közönség hol találkozhat önnel a nyáron, illetve milyen tervei, céljai vannak pár éves viszonylatban?

Jelenleg a következő kalendáriumomon dolgozunk, ami minden évben más és más tematikát kap. Az idei a magyar divatról fog szólni, hiszen a zene mellett ez a másik hobbim. Nagyon nagy örömmel mutatom be a hazai kiváló tervezőket. Az új lemezem is készülőben van, a nyár pedig a koncerteké lesz. Számos hazai és határon túli fellépéssel készülök.

Vissza a főoldalra

Életem festményét festem

A cím akár egy festőművész életfelfogását is tükrözhetné, ám a mondat mégis Zsédenyi Adrienn hitvallása. Zsédáról sok helyen és sokat olvashattunk, de talán nem minden részlet világos. Hogyan lett a dráma tagozatos gimnazistából filmszereplő és énekesnő? Hogyan került a Davosi Világgazdasági Fórumra, ahol 20 perces műsort adott többek között olyan embereknek, mint Angela Merkel német kancellár, és miért gratulált neki a világhírű író Paulo Coelho?

A feleségem mentette meg az életem

A rovat indító története egy rosszul diagnosztizált beteg kálváriáját meséli el, akinek végül pár percen múlt az élete. Ám mégis szerencsés, mert túlélte a műtéteket és ma már újra dolgozik. Egy nagyobbacska faluban élek Borsod Megyében. Buszvezetőként dolgozom, ezért sokat vagyok távol a családomtól, de nagyon szeretem ezt a munkát. Amikor a bajom elkezdődött, akkor is ezt csináltam, és az első időben nem is igazán tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget.

Csepregi Éva: Hinni kell a jóban, hinni kell, hogy jót akarunk

Gyerekkorom óta ismerem Évát, az életem majdnem minden jelentős állomásánál ott volt. Nem tudok elfogulatlanul írni róla, de talán nem is kell.

Miért működik a békülős szex?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én megtaláltam az életem párját. Volt sok-sok próbálkozás, hosszabb és rövidebb kapcsolatok. Két dolog azonban mindegyikben közös volt, bármennyire jól megértettük egymást és sokat kommunikáltunk: egyrészt valamiért véget értek, másrészt egy idő után átváltott egy "hogyan változtassuk meg a másikat" játékba. És valljuk be őszintén: ki szereti, ha meg akarják változtatni, ha el akarják venni tőle azt, amitől ő Ő.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.