BlogÚj! Megnyitás

Első közös karácsony

A kutyás gazdáknak nem újdonság, hogy egyenesen imádják a kedvenc négylábú családtagot, és szinte bármit megtennének kedvencükért. Az ünnep idején azonban nem árt az óvatosság. Különösen, ha első közös karácsonyra készülnek.

Rutinos gazdák tudják, hogy bár az ember kötődik a kiemelt napokhoz, a négylábú családtag ebből legfeljebb annyit érzékel, hogy a gazdák többet vannak otthon, és elvileg több idő van arra, hogy vele foglalkozzanak. Ugyanakkor a karácsonyi készülődés, sürgés-forgás idején egyáltalán nem biztos, hogy jó, ha az állat láb alatt van. Igaz ez az ajándék csomagolás, a sütés-főzés idejére is. Néhány szempont, amire érdemes gondolni a nagy előkészületek közepette is.

Kutya, forrás: Pixabay

forrás: Pixabay

- A konyhában a forró lábos, forró sütő bizony valós veszély forrás. Kíváncsi és főként falánk barátainkat érdemes ilyenkor kizárni a konyhából.

- Az ajándék vásárlás öröm, de olyan helyre tegyünk el mindent, ahol a kutya nem fér hozzá. Mert könnyen előfordulhat, hogy a kiszemelt meglepetés szétrágása komoly bosszúságot jelent. Egyébként nem meglepő, ha a kutyás családokban az eb is kap ajándékot.

- Az a kutya, aki első karácsonyát tölti a családdal és még nem találkozott fenyőfával, még kevésbé feldíszített karácsonyfával, az a nagy izgalom közepette simán feldöntheti azt, vagy leverhet néhány díszt az örömteli farok csóválás közepette. Gyertyára, csillagszóróra, üveg díszre tessenek nagyon odafigyelni. Egy karácsonyfát felborító, gyertyát véletlenül leverő kutya senkinek sem lesz ünnepi élmény. Üvegdísz, pohár, ha törik, szintén kalamajkát és veszélyforrást jelent.

Karácsonyi asztal, forrás: Pixabay

forrás: Pixabay

- Az ünnepnapok kiemelt gasztronómiai kavalkádja az emberi pocakot is képes megterhelni. A kutyát meg éppen azért, mert mindenki szereti, kímélje a felesleges traktálástól. Az ilyenkor szokásos menüből sok helyen nem hiányzik a hal, ami a szálkák okán lehet veszélyes. A húslevesből és a sült pulykából és csirkéből „lehulló” csontok sem tesznek jót. Különösen nem nagy mennyiségben. Pláne nem olyan állatoknál, akik egyébként egész évben tápot, és kifejezetten kutyák számára kifejlesztett ételeket kapnak. Semmiképpen ne adjunk neki zsíros ételt, jó zsíros cupákot és a rántott hús sem tesz jót. Ha hány, vagy hasmenése van és előtte ilyesmit evett, akkor gyanakodjunk rá, hogy ez nem ok nélkül történik. Ezzel együtt minden esetben forduljon a gazda állatorvoshoz, ha bármi tünetet észlel kedvencén.

Édesség, forrás: Pixabay

forrás: Pixabay

- Cukor, csokoládé, sütemény szintúgy tiltott élelmiszer! A mesterséges édesítő kifejezetten tilos! A szaloncukor sem az övé. Alkohol persze nem is kerülhet a szervezetébe, véletlenül sem. Viccből, poénból pláne nem. Ne kísérletezzen senki az állattal.

Beszéljünk néhány szót a biztonságról is

- Ünnep idején nagyobb lehet a vendégjárás. Ha olyan vendéget, családtagot várunk, aki nem kedveli a kutyát, akkor ne erőltessük a közös időtöltést. Nincs szükség feszültségre, szakadt harisnyára, vagy szétrágott cipőre. Oldjuk meg, hogy ne találkozzanak a térben. Néhány óra időt a kutya is kibír anélkül, hogy az ember társaságában legyen.

- Viszont „szökős” kutyákra érdemes odafigyelni a vendégjárás idején. Nagyon rossz, amikor az ünnepi ebéd, vagy vacsora helyett a megszökött kutya városszerte történő hajkurászása a feladat. Nem beszélve arról, hogy nem biztos, hogy a kutya megkerül.

Tüzijáték, forrás: Pixabay

forrás: Pixabay

- Az év végi ünnep nem csak a karácsonyt jelenti. Számtalanszor figyelmeztetik a gazdákat, hogy a szilveszteri tűzijáték, és az egyre elterjedtebb petárdázás nagyon sok kutyánál vált ki pánik reakciót. Az első „találkozás” a tűzijáték és a petárda élményével, meghatározó lehet. Van olyan négylábú, aki meg sem rezzen, de nagyon sok állat szó szerint retteg. Fontos, hogy biztonságos helyen vészelje át ezt az időszakot. Amennyiben lehetséges, akkor nem hagyjuk magára. Törekedjünk a megnyugtatására, ha megijed a zajtól. Nem csak világgá szaladhat ijedtében, hanem meg is sérülhet, ha a közvetlen környezetében robban petárda. Ezért, ha nem tudnak lemondani erről az élményről a gazdák, vagy a közvetlen családtagok, ismerősök, akkor mindenképpen gondoskodjanak arról, hogy sem az ember, sem az állat számára ne torkolljon sérülésbe, vagy tragédiába az élmény.

- A szilveszter este többnyire a buli jegyében zajlik, a petárdázás korán kezdődhet, ezért az aznap esti séta során is előfordulhat, hogy meggondolatlan emberek petárdákat dobálnak az utcán. A túl sok alkoholt fogyasztott emberek is okozhatnak problémát. Ezért érdemes ezen a napon különös figyelmet fordítani a séta közbeni atrocitások elkerülésére. 

Legalább a fenti szempontokat érdemes betartani ahhoz, hogy az ünnep közös öröm legyen. A kutyának történő ajándék választásnál is érdemes hasznos, és egyben akár praktikus ajándékot választani. Bár a nagy szeretetben élő kutyás családoknál az eb tulajdonképpen családtag, és gyakran szinte emberi tulajdonságokkal ruházzák fel kedvencüket, kerüljük a túlzásokat, ami a felfokozott érzelmek következménye. Érdemes a szeretetre hivatkozva egészséges szemléletet kialakítani ebben az időszakban is.

Kutya, forrás: Pixabay

forrás: Pixabay

Az iránta kifejezett szeretetnek sokkal jobb eszköze, ha sokat játszunk vele, fizikai és szellemi fejlesztő gyakorlatokat tanítunk neki. A jól tartása a megfelelő körülmények biztosítását jelenti számára. Ünnep idején, amikor több idő van, akkor a család a kutyával együtt nagyokat sétál, kirándul, túl a reggeli és esti kötelező körön.

Minden olvasónknak boldog karácsonyt és örömmel eltöltött napokat kívánunk!

Csaba Beatrix

kutya és gazdi képző tréner

kutyás terápiás foglalkozásvezető

Vissza a főoldalra

Első közös karácsony

A kutyás gazdáknak nem újdonság, hogy egyenesen imádják a kedvenc négylábú családtagot, és szinte bármit megtennének kedvencükért. Az ünnep idején azonban nem árt az óvatosság. Különösen, ha első közös karácsonyra készülnek. Rutinos gazdák tudják, hogy bár az ember kötődik a kiemelt napokhoz, a négylábú családtag ebből legfeljebb annyit érzékel, hogy a gazdák többet vannak otthon, és elvileg több idő van arra, hogy vele foglalkozzanak. Ugyanakkor a karácsonyi készülődés, sürgés-forgás idején egyáltalán nem biztos, hogy jó, ha az állat láb alatt van. Igaz ez az ajándék csomagolás, a sütés-főzés idejére is. Néhány szempont, amire érdemes gondolni a nagy előkészületek közepette is.

Kutyus a családban: Szerelem első látásra

Amikor Ámor nyila betalál… Meglátni és megszeretni egy pillanat műve. Nem gondolkodsz, hiszen valójában érzelmi lény vagy. A cukiság faktor ezért téged is leterít. Ámor nyila már beléd is fúródott. Nem, nem gondolkodsz ilyenkor. Elillan a ráció utolsó szikrája is. Nyúlsz a pénztárcádért és fizetsz, mint a katonatiszt. De nem csak ezen a napon lesz így. A frigy egy kutyussal jó eséllyel évtizedekre köttetik.

Ambrózi Zoltán és Vér János chef | az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend lovagjai

Áprilisi választásunk fő étele a Kókai lencsegulyás annak a napnak állít emléket, amikor az isaszegi csata napján, 1849. április 6-án a szabadságharc tábornokai Kókán találkoztak Kossuth Lajossal. Hogy ettek-e Kókai lencsegulyást, arról nem szól a fáma, az viszont bizonyos, hogy a Kókai lencsegulyás egy igazi magyaros étel. Amihez remek kísérő lehet egy kiváló Kapros túrós lepény.

A nő, aki megváltoztatta Magyarországot

Hogy ki volt ő? Nos, egy nő, aki utat tört magának a férfiak világában és megmutatta, hogy a nők is képesek helytállni bármely területen. Egy olyan világban vívta harcát – XX. század első felében – amikor a meggyőződés szerint a nőnek otthon a helye. Ő viszont egy másik utat mutatott. Tanított, iskolát alapított, magazint szerkesztett, politizált és mindezt megkoronázva, és az első nő volt, aki országgyűlési képviselő lett. Lengyel nemesi származású családba született...

Minimál konyha megbolondítva

Egy nagyon kedves ügyfelem új konyháját szeretném bemutatni. Ez egy igazi szerelem projekt volt számomra, élveztem minden percét a közös munkának, remélem az érzés a megrendelőkkel kölcsönös. Az első megkereséskor a konyha, az étkező, a fürdőszoba és a vendégszoba áttervezésére kaptam megbízást, a ház többi részéhez (egyelőre) nem nyúltunk. Rögtön az elején kiderült, hogy a házat egy ismerős építész tervezte, akivel egy másik projekten is együtt dolgozunk, de a felkérés nem rajta keresztül jött. Milyen érdekes, ahogy a szálak összefutnak véletlenül. Bár véletlenek szerintem nincsenek.

Születés és a valódi értékek

Az advent és a karácsony a mai rohanó világban a legtöbb embernek sajnos csak a vásárlások és a black Friday-ek időszakát jelenti. Pedig ehhez van a legkevesebb köze a világon. Mert az advent a várakozás Jézus Krisztus születésére, míg a karácsony maga Krisztus születésének a napja. Azé a Krisztusé, aki felborogatta az árusok asztalait a templomban és kizavarta őket onnan. Hogy keresztényként mégis mit és hogyan ünnepelünk és ezekben az időkben mi a fontos, arról a Magyarországi Evangélikus Egyháztól Dr. Fabiny Tamás püspököt és a HIT Gyülekezetének lelkészét kérdeztük.

Miért működik a békülős szex?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én megtaláltam az életem párját. Volt sok-sok próbálkozás, hosszabb és rövidebb kapcsolatok. Két dolog azonban mindegyikben közös volt, bármennyire jól megértettük egymást és sokat kommunikáltunk: egyrészt valamiért véget értek, másrészt egy idő után átváltott egy "hogyan változtassuk meg a másikat" játékba. És valljuk be őszintén: ki szereti, ha meg akarják változtatni, ha el akarják venni tőle azt, amitől ő Ő.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.