BlogÚj! Megnyitás

Ember és kutya egy csapat

A canicross, mint sportág egyre népszerűbb Magyarországon is, ám a legtöbben még nem tudják a név hallatán pontosan, hogy miről is van szó.

A canicross, mint sportág egyre népszserűbb Magyarországon is, ám a legtöbben még nem tudják a név hallatán pontosan, hogy miről is van szó. A sportág hazai indulásáról, a canicrossról, mint sportról és a magyar sikerekről Dr. Svéda Istvánnal, a Magyar Canicross Egyesület elnökével beszélgettünk.

Harold Meerveld, NK Canicross The Netherlands

Forrás: Flickr, Harold Meerveld, NK Canicross The Netherlands

- Mióta létezik a canicross Magyarországon?

- A kilencvenes évek közepétől kezdve van canicross Magyarországon. Külföldön azonban - Franciaországban, Belgiumban, és más Benelux államokban - már mintegy két évtizeddel korábban elindult ez a sport. Yvon Lasbleiz, aki az első canicross versenyt szervezte ma az International Canicross Federation elnöke. Egyébként e szövetség alapító tagja volt Franciaország, Svájc és Belgium mellett negyedikként Magyarország is 2004-ben. Itthon a sportág a kilencvenes évek közepén indult, amikor páran elkezdtek kutyával futni vagy kerékpározni. Jó példa erre, hogy én 1996-ban kezdtem a canicrosst. 

- Térjünk vissza az alapokhoz, hogy az olvasók értsék, pontosan miről van szó. Mi a canicross?

- Ketté kell bontanunk a dolgot. Mert, ha a canicrossról beszélünk, az akkor a kutyás terepfutás. Ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy van egy futó, aki egy rugalmas szárral össze van kötve a kutyával. A futón egy párnázott öv vagy beülő, a kutyán pedig egy hám van, ezeket köti össze a szár. A futás pedig úgy néz ki, hogy a kutya elől megy és „húz”, a futó pedig megy utána. Kettejüknek pedig a terepen egy előre kijelölt pályát kell teljesíteniük. Gyakorlatilag ez egy terepfutóverseny kutyával. Ám ez csak az egyik szakág, ami mellett több másik is van.

Alexis Martín, Aspirante al CaniCross

Forrás: Flickr, Alexis Martín, Aspirante al CaniCross

- Hány ága van a canicrossnak?

- Valójában a canicross amellett, hogy egy sportág neve ma már egy gyűjtőfogalom is, amely három sportágat foglal magában. Ezek az egykutyás húzósportok mint a canicross, a bikejöring azaz a kutyás terepkerékpározás (itt a párost egy kerékpáros és egy eb alkotja). A harmadik a dogscooter, ebben a sportágban a hajtó egy nagy tereprollert hajt és a kutya azt húzza. Van két egykutyás téli húzósport is, a Síjöring, ahol a síelő embert húzza a kutya, illetve a Pulka, ahol egy kis szánt húz a kutya, és a kis szán mögött, azzal összekötve síel a versenyző. Összességében ez az öt egykutyás sportág van.

Axel Marseille, Canicross St. Chef 2016

Forrás: Flickr, Axel Marseille, Canicross St. Chef 2016

- Nyilván nem minden kutya alkalmas erre. Milyen fajta kutyákkal versenyeznek a versenyzők?

- Minden megfelelő méretű kutyával lehet canicrossozni, amelyik a természeténél és alkatánál fogva alkalmas a sportágra. A közepes nagyságú kutyáktól, mint például a mudi vagy a spániel felfelé már nagyon sok kutyafajta jó lehet, valamint a keverékek is remek versenyzők. Az optimális kutyafajták azonban inkább a vadászkutyák és a juhászkutyák, illetve, mint minden kutyás sport, a Canicross is kitermelte a saját fajtáját. Ez a Europian Sleddog (ESD), amely a német vizsla, pointer, agár és az alaszkai husky keverékei. Ezeket a keverék fajtákat a kilencvenes évek kezdte el tenyészteni Lena Boysen Hillestad norvég világbajnok, aki német vizslát és huskyt párosított elsőként. Mondhatjuk úgy, hogy az ESD kutyák a Canicross sport Ferrarijai. Aki komolyan akar versenyezni, annak ilyen kutya kell.

- Magyarországon sok van belőlük?

- Egyre több. Ma a Magyar Bajnokságon és az Európa Bajnokságon sem lehet már másfajta kutyával a dobogóra állni. Persze vannak a fajtatiszta északiak, husky, malamut, szamojéd, akiknek gyakran külön kategóriát írnak ki.

- Miért jó ez a sport a gazdáknak és a kutyáknak?

- Részint azért, mert ez egy közös tevékenység, amely során az ember és a kutya egy párost alkot. Az ember egészségének a mozgás jót tesz, és örömöt okoz. A kutyáknak pedig, akik imádnak mozogni, futni, játszani, különösen jó. Látszik a kutyákon, hogy élvezik a versenyeket. Elég régóta űzöm magam is ezt sportot és ez alatt több kutyával is futottam, így meg tudom erősíteni, hogy a kutyák tényleg élvezik azt, hogy együtt futhatnak, kerékpározhatnak a gazdájukkal. Mivel a canicrossnál a kutya húzza az embert, így az ember futásának a fázisai is változnak, nő a lépéshossz, és ezzel javul a teljesítmény. Lényegesen gyorsabban lehet a kutyával futni, kerékpározni és scooterezni is, mint a kutya nélkül. A canicross minden ágazatában a kutya segíti hozzá az embert ehhez a teljesítménynöveléshez.

Premsa Ajuntament de Torrent, I Canicross Torrent

Forrás: Premsa Ajuntament de Torrent, I Canicross Torrent

Milyen távú versenyeket rendeznek Magyarországon canicrossban?

Általában a versenyeken 3 és 5 kilométeres távokon futnak a versenyzők. De van hét kilométeres, vagy még ennél hosszabb távú verseny is. Hazánkban egyre többen szerveznek versenyeket. Hivatalosan a Magyar Kutyasport Szövetségen keresztül szerveződnek a versenyek, ahová a kutyás terepfutók is tartoznak. De vannak független egyesületek által szervezett versenyek is.

Magyarország hol áll eredményesség tekintetében a canicrossban?

Jelenleg Magyarország nemzetközi viszonylatban a középmezőnyben sorolható. A hazai canicross kezdeténél az élmezőnyben voltunk. Amikor először mentünk nagy csapattal nemzetközi versenyre 2001-ben a pilseni Eurocanicross versenyre, ami gyakorlatilag az Európa Bajnokságnak felelt meg, a felnőtt férfi Babinyecz József megnyerte, nekem a veteránok között egy ötödik hely sikerült, de volt hatodik helyezet magyar versenyzőnk is. Innentől kezdve évekig nagyon jó eredményeket értünk el. Több Európa Bajnokunk volt és volt egy Világbajnokunk is. A Covid előtti utolsó ICF EB-n pedig Babinyecz Anna elhozta az aranyérmet, így ő már kétszeres Európa Bajnok és egyszeres ezüstérmes.

Ha valakinek megtetszett a Canicross, mint sport, hol jelentkezhet?

Több egyesület is van, hagy emeljem ki most a sajátunkat a Magyar Canicross Egyesületet. Van honlapunk és Facebook oldalunk, vannak Facebook csoportjaink ott mindenki bátran kérdezhet vagy jelentkezhet. Illetve van az Északi Szánhúzó Kutyások Sportklubja, náluk is lehet jelentkezni, ha valaki el szeretné kezdeni ezt a sportot.

2022

Vissza a főoldalra

Kutyával földön, vízen, levegőben

Vannak olyan elkötelezett emberek, akik a saját életük elé helyezik mások biztonságát. Ők olyan szolgálatot vállalnak, amivel bajbajutott embertársaik életét mentik. Ilyen önzetlen csapat a Pannon Mentőkutyás Alapítvány Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálata is. A feladatuk sokrétű. Részt vesznek eltűnt személyek keresésében mentő kutyákkal, katasztrófa sújtotta területen kutatnak túlélők után. Mentenek bajba jutott állatokat, akik csak speciális eszközök segítségével menekülhetnek meg.

Szabad kutyával a szabadság?

Nem is olyan régen a kutyás családoknak még igencsak nagy fejtörést okozott, ha nyári szabadságuk alatt el akartak utazni. Találni kellett olyan személyt, aki vállalta a nyaralás idejére, hogy gondoskodik a négylábú családtagról. Ma már egészen más a helyzet. Számos kutyabarát panzió, hotel, apartman közül választhat a kutyatartó, ha nem szeretné otthon hagyni kedvencét. Csak be kell dobnia az internet óceánjának keresőjébe a kutyabarát szállás kifejezést és megjelölnie a kívánt célállomást...

Kutyával a nagyvilágban

Nyitott világban élünk, amihez hozzátartozik egy nagyfokú mobilitás a munkavállalás terén is. Ezért manapság egyáltalán nem meglepő, ha valaki Európa más országába, vagy netán a tengeren túlra költözik. Kezdődjön a nagy kaland egyedül, vagy hozzátartozókkal együtt, kisállat tartóknál felmerül a kérdés, mi legyen az állat további sorsa. Sajnos nem ritka, hogy a költözés mellet döntő lemond az addig családtagként nevelt kedvencéről. Jobb esetben az utazás előtt megoldják az állat felügyeletét.

Kutyával könnyebb…

A helyzetet a véletlen szülte, amikor egy hagyományosnak indult konzultáció kutyás coachinggá változott. A középvezető beleegyezett, hogy a találkozón egy négylábú is ott legyen. Nem, nem kísérletként. Nem volt szándékos. Csupán így alakult a kontextus. Az előre nem tervezett, de a téma aktualitása miatt időben nem halasztható megbeszélés csak úgy jöhetett létre, ha a kliens vállalta, hogy a kutya is jelen van. Azonban ennek a véletlennek számos további hatása lett.

Maradj aktív és fitt kutyával

A felnőtt éveink jelentős részét tölti ki a munka. Megszokjuk, hogy egy teljesítmény alapú rendszer részeként, a napi munkaköri elfoglaltság szerint rendezzük be az életünket. Az évtizedek alatt rutinná vált tevékenységi szokások ennek köszönhetően, a mindennapok részévé válnak. A több mint 40 évnyi aktív munka után, eljönnek a gyakran nagyon várt nyugdíjas évek. Közvetlenül a nyugdíjba vonulás után jól jön néhány hónap, amikor kipihenjük a munkahelyi stresszt.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

Kutyásnak lenni életérzés

A kutya az ember legjobb barátja. A mondás ősrégi, ahogy a kutyával való együttélés is az. Bár a mai városi kutyalét nagyban eltér a vidéki, családi házban szolgálatot teljesítő házőrzőkétől, mégis nagyon sokan döntenek a nagyvárosokban is a kutyatartás mellett. A kutya ma már szó szerint családtagnak számít. Együtt él a lakásban az emberrel. Ez azonban azt is jelenti, hogy a civilizációs problémák kedvenceinket sem kímélik. Ezért egyre több olyan készítményről kell gondoskodniuk a gazdáknak, amelyek a kutyák egészségmegőrzését segítik.