Megnyitás

Ezek lesznek a lakberendezési trendek 2019 második felében

Pár hónapja a Poli-Farbe Platinum Decor Day eseményen jártam, ahol tartottam egy rövid prezentációt a legfrissebb lakberendezési trendekről.

Zai Viktória

enteriőr tervező rovata

Mivel nem voltatok ott, megosztom veletek is, milyen irányba tartanak a lakberendezési trendek, melyek azok a globális irányzatok, amelyek hatással vannak a minket körülvevő épített környezet tudatos alakítására.

Új anyagok, tudatos fenntarthatóság

A Földet súlyos környezeti katasztrófa fenyegeti, csupán 12 évünk van, hogy ezt a folyamatot visszafordítsuk, biztos Ti is hallottatok vagy olvastatok erről az elmúlt időszakban. Ez a világméretű aggodalom a nemzetközi trendekre is nagy hatással van. A tervezőket a környezeti károk megakadályozásának lehetősége inspirálja a termékek életciklusának újragondolására. A fenntarthatóság igénye szerencsére egyre több fogyasztóban felmerül, ezért mindannyiunk érdeke, hogy új anyagokat, új megoldásokat találjunk a mindennapi tárgyaink előállítására és a szemét csökkentésére. A fő kérdés az, hogyan tudunk olyan új anyagokat fejleszteni és használni, amelyek lehetőség szerint soha nem kerülnek a szemétbe, mert folyamatosan újra és újra felhasználhatóak lesznek. Ez az előttünk álló időszak legnagyobb kérdése. Minimalizálnunk kell a környezeti károkat, hogy elkerüljük a klímaváltozást és az időjárás szélsőségessé válását. Elég, ha az idei tavaszra gondolunk, ami inkább őszies, mint tavaszias, de az biztos, hogy nem normális. A napokban gondolkodtam azon, hogy jóformán 7 hónapja fázunk, fűtünk, és meleg ruhákat hordunk. Ennyi időt egy kapszulagardrób sem bír ki, hiszen egy kapszula három hónapra, tehát egy normális hosszúságú évszakra lett kitalálva, szóval kezdem unni a ruháimat.

És most nézzük, hogy mi az a négy lakberendezési trend, amely a fenti gondolat mentén alakult ki, erről szólt a prezentációm is:

CSAK A VÁLTOZÁS ÁLLANDÓ 

A világ jelentősen átalakult az utóbbi évtizedben és megjelent egy új életforma, amely a szabadságot, az új élményeket és a változást helyezi a középpontba. Ők a digitális nomádok, akiket nem érdekel a tárgyak gyűjtögetése, mert nem tartózkodnak sokáig egy helyen, ezért az őket körülvevő környezet is átalakul. Fő szempont az életükben, hogy a világ bármely pontján tudjanak élni és dolgozni. Tárgyaik épp ezért modulárissá, átalakíthatóvá és hordozhatóvá válnak, hogy alkalmazkodjanak ehhez az új életformához. Erre a stílusra a bohóság és a lazaság jellemző, tele van bátor színekkel és a folyamatos változással.

Lakberendezés
Lakberendezés

FELTÖLTŐ OTTHONOK

A legfrissebb lakberendezési irányok már nem arról szólnak, hogy a bútorok hogyan mutatnak a lakásban, hanem arról, hogy az ott élők hogyan érezik magunkat az otthonukban. A lakberendezők elsődleges feladata a jövőben, hogy olyan funkciókkal ruházzák fel az enteriőröket, amelyek növelik a tulajdonosok fizikai és érzelmi jólétét. A kiegészítőkön nomád jegyek tűnnek fel, amelyek az emberi kéz alkotta tárgyakon is visszaköszönnek. Ezt a stílust a natúr és földszínek jellemzik, a természetben megtalálható formákból és anyagokból építkezik. Egyszerre letisztult és természet közeli.

A TERMÉSZET ÉRINTÉSE

Az egyik leghangsúlyosabb irányzat napjainkban a lakberendezésben az ember és a természet kapcsolatát hangsúlyozza. Elsősorban városlakóknak szól, mert a zöld növények közelebb viszik őket a természethez. Növényekkel dekorálni természetesen nem új lakberendezési fogás, de mostantól nagyon hangsúlyos elem lesz az enteriőrök kialakításánál. A levél és növény motívumok megjelennek a textileken, tapétákon és a kiegészítőkön is. Sok zöld növény különböző formában, természetes alapanyagok és minőségi bútorok jellemzők erre a trendre. A drágább, de minőségi bútorok élettartama is hosszabb, így kapcsolódik az irányzat a környezet védelméhez. A színek a természetből merítenek és elmélyülnek, jellemzőek az erőteljes, hangsúlyos árnyalatok, a mély zöldek, a sötétkékek és az erős földszínek.

ÚJ MINIMALIZMUS 

Naná, hogy a minimalizmus sem maradhat ki, hiszen jó pár évtizede jelen van a lakberendezésben. Szinte állandó trendnek is felfoghatjuk, amely időről időre kicsit átalakul. A teljességre való törekvés jellemzi, hiszen sokan – köztük én is – életformaként tekintek a minimalizmusra. Milyenné válik a minimalizmus a jövőben? A formák lágyulnak és a rideg szögletességet felváltja egy organikusabb világ, amely még ugyanúgy letisztult, de már nem annyira szigorú és kimért, mint eddig. Formavilágát tekintve a retróból és egy kicsit az art decóból is merít, így jön létre ez az újfajta minimalista lakberendezés, ahol a finoman integrált stílusok adják a lelkét a tereknek. A letisztult tónusok dinamikusabbá válnak, a színek bátrabbak lesznek és ezáltal drámaibb hatást kölcsönöznek a térnek. A kézművesség és egzotikus kultúrák tárgyai jelennek meg az enteriőrökben, amelyeket az intenzív színek szépen kiemelnek.

Lakberendezés
Lakberendezés

A fotók a Poli-Farbe  tulajdonát képezik.

Vissza a főoldalra

További Lakberendezés

A zenével fejezem ki az érzéseimet

A zenével fejezem ki az érzéseimet

Wolf Kati az Eurovízióval lett sztár itthon és ismert külföldön. Bár a hangja – a VUK főcímdalával – már gyerek korában ismert volt, mégis csak sokkal később, már családanyaként vált sztárrá. Nem használta ki Erkel Ferenc díjas zeneszerző édesapja nevét és ismertségét, hanem a nehezebb utat választva maga vívta ki a sikert önmagának. Hogy aztán sztárként és édesanyaként a lehető legtöbbet nyújtsa nekünk és a családjának. Talán ezért is áll közel oly sokak szívéhez.

A zenével fejezem ki az érzéseimet

Sári Évi: Nem érzem magamról, hogy sztár vagyok

Sári Évi: Nem érzem magamról, hogy sztár vagyok

Pedig már korábban is főszerepeket játszott, vezetett műsort a TV2-n és a VIVA TV-n, és a Splash együttes énekesnője volt. Amit viszont kevesen tudnak, hogy a sörcsapoktól vezetett az útja a színpadig és a sikerekig. A főszerepekig azonban a statisztálástól kezdve végigjárta a színházi utat, és szerinte ez a legjobb az egészben. Bár nagyon sokan ismerik és szeretik, a sztárságot nem igazán érzi, nincsenek allűrjei és megmaradt normális embernek.

Sári Évi: Nem érzem magamról, hogy sztár vagyok

Az utolsó szalmaszál

Az utolsó szalmaszál

Ma már egyike a világ négy profi férfi szopránjának, és számos sikert tudhat maga mögött az Egyesült Államoktól Kínáig. Azt gondoljuk, a pályája maga a sikertörténet. Fel sem merül bennünk, hogy dolgozott bolti eladóként, éjszakai pultosként és légi utaskísérőként is. Azt pedig már tényleg csak kevesen tudják, hogy kétszer is kénytelen volt a zenei pályáját félbe szakítani, szó szerint azért, hogy az éhezéstől megmentse magát. A Csillag születik pedig valóban az a bizonyos utolsó szalmaszál volt az életében.

Az utolsó szalmaszál

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

A címben említett “parkolóház” persze csak egy szóvicc, hiszen nem egy konkrét, létező parkolóházban kialakított lakást szeretnék most bemutatni, hanem egy parkoló közepére felépített házat. Azért így sem hétköznapi a dolog, ugye?

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

Enderfalvától Meseországig

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

Enderfalvától Meseországig

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Személy szerint nekem Bodrogi Gyula maga a magyar színjátszás. Mióta színházba járok, tévéjátékot, magyar filmet nézek, jelen volt. Egyszerűen megkerülhetetlen. És ami nem mellékes, neki köszönhetem – az osztálytársaim zömével együtt – a matek kettesemet, amivel érettségire mehettem. Mielőtt a Nemzeti Színházban találkoztunk, hirtelen beugrott egy párhuzam a híres francia rendezővel, Roger Vadimmal kapcsolatban. Mindketten koruk három elvitathatatlan szépségét hódították meg. Az idén volt 60 éve, hogy diplomázott a Színművészeti Főiskolán. És ha mindez még nem lett volna elég, ő volt Süsü a sárkány!

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

A Madártej miatt nem lettem orvos

A Madártej miatt nem lettem orvos

Kevesen vannak az országban, akik nem látták még a képernyőn a mentők kommunikációs igazgatóját és szóvivőjét, Győrfi Pált. Elmaradhatatlan egyenruhájában szinte minden nap megjelenik a híradóban, és több szórakoztató műsorban is feltűnt már. Amikor megszólal, arra az ember óhatatlanul odafigyel, és hajlamos azt hinni, hogy a kamera, a show neki természetes életeleme. Ki gondolná, hogy volt olyan helyzet, amikor egy rendezői instrukciót követően egy pillanatra leblokkolt és nehéz volt megmozdulnia. És talán az sem köztudott, hogy egyszer majd üzletet szeretne nyitni.

A Madártej miatt nem lettem orvos

Sugallatok

Sugallatok

Eredetileg a pályájáról szóló interjúra készültem Für Anikó Jászai Mari díjas érdemes színésznővel, de végül sokkal több lett ennél. Egy tartalmas beszélgetés, amiben a pályafutása mellett érintettük az élet fontos kérdéseit, az életét befolyásoló sugallatokat és a családi kapcsolatait. Mert az nem igazán szokványos, hogy valaki fél a nyilvános szerepléstől, és az Iparművészeti Főiskolára készül, aztán végül a Színművészetin köt ki. Mint ahogyan az sem, hogy valaki húsz évesen nevet vált, egykeként születik, most mégis két testvére van. Ez éppoly csoda, mint az, hogy valaki ugyanabban az öltözőben készül, ugyanazon a színpadon lép fel, mégis más színházban játszik.

Sugallatok

Radnótitól az olimpiáig

Radnótitól az olimpiáig

Csisztu Zsuzsa sokak számára egy televíziós személyiség. Hol van már a köztudatból az Európa kupa győztes, olimpikon tornászlány képe? Aki azonban ismeri, jól tudja, hogy az soha nem tűnt el, mindig is jelen volt és van, csak közben fejlődött, épült és kiteljesedett. Televíziós riporterré, műsorvezetővé, műsorkészítővé és íróvá. Feleséggé és anyává, nemzetközi és hazai sportvezetővé. És mindezt egyszerre, minden területen helytállva, mégsem elszállva.

Radnótitól az olimpiáig

DIY karácsonyfadísz papírból

DIY karácsonyfadísz papírból

Az interneten böngészve szinte el sem kerülheti a figyelmünket a sok karácsonyi dekorációs ötlet, pillanatok alatt találhatunk inspirációt, hogyan öltöztessük ünnepi díszbe az otthonunkat. Most én is szeretnék ötletet adni azoknak, akik valami különleges és érdekes dekorációt szeretnének saját kezűleg készíteni az ünnepekre.

DIY karácsonyfadísz papírból