BlogÚj! Megnyitás

Ezek lesznek a lakberendezési trendek 2019 második felében

Pár hónapja a Poli-Farbe Platinum Decor Day eseményen jártam, ahol tartottam egy rövid prezentációt a legfrissebb lakberendezési trendekről.

Zai Viktória

enteriőr tervező rovata

Mivel nem voltatok ott, megosztom veletek is, milyen irányba tartanak a lakberendezési trendek, melyek azok a globális irányzatok, amelyek hatással vannak a minket körülvevő épített környezet tudatos alakítására.

Új anyagok, tudatos fenntarthatóság

A Földet súlyos környezeti katasztrófa fenyegeti, csupán 12 évünk van, hogy ezt a folyamatot visszafordítsuk, biztos Ti is hallottatok vagy olvastatok erről az elmúlt időszakban. Ez a világméretű aggodalom a nemzetközi trendekre is nagy hatással van. A tervezőket a környezeti károk megakadályozásának lehetősége inspirálja a termékek életciklusának újragondolására. A fenntarthatóság igénye szerencsére egyre több fogyasztóban felmerül, ezért mindannyiunk érdeke, hogy új anyagokat, új megoldásokat találjunk a mindennapi tárgyaink előállítására és a szemét csökkentésére. A fő kérdés az, hogyan tudunk olyan új anyagokat fejleszteni és használni, amelyek lehetőség szerint soha nem kerülnek a szemétbe, mert folyamatosan újra és újra felhasználhatóak lesznek. Ez az előttünk álló időszak legnagyobb kérdése. Minimalizálnunk kell a környezeti károkat, hogy elkerüljük a klímaváltozást és az időjárás szélsőségessé válását. Elég, ha az idei tavaszra gondolunk, ami inkább őszies, mint tavaszias, de az biztos, hogy nem normális. A napokban gondolkodtam azon, hogy jóformán 7 hónapja fázunk, fűtünk, és meleg ruhákat hordunk. Ennyi időt egy kapszulagardrób sem bír ki, hiszen egy kapszula három hónapra, tehát egy normális hosszúságú évszakra lett kitalálva, szóval kezdem unni a ruháimat.

És most nézzük, hogy mi az a négy lakberendezési trend, amely a fenti gondolat mentén alakult ki, erről szólt a prezentációm is:

CSAK A VÁLTOZÁS ÁLLANDÓ 

A világ jelentősen átalakult az utóbbi évtizedben és megjelent egy új életforma, amely a szabadságot, az új élményeket és a változást helyezi a középpontba. Ők a digitális nomádok, akiket nem érdekel a tárgyak gyűjtögetése, mert nem tartózkodnak sokáig egy helyen, ezért az őket körülvevő környezet is átalakul. Fő szempont az életükben, hogy a világ bármely pontján tudjanak élni és dolgozni. Tárgyaik épp ezért modulárissá, átalakíthatóvá és hordozhatóvá válnak, hogy alkalmazkodjanak ehhez az új életformához. Erre a stílusra a bohóság és a lazaság jellemző, tele van bátor színekkel és a folyamatos változással.

Lakberendezés
Lakberendezés

FELTÖLTŐ OTTHONOK

A legfrissebb lakberendezési irányok már nem arról szólnak, hogy a bútorok hogyan mutatnak a lakásban, hanem arról, hogy az ott élők hogyan érezik magunkat az otthonukban. A lakberendezők elsődleges feladata a jövőben, hogy olyan funkciókkal ruházzák fel az enteriőröket, amelyek növelik a tulajdonosok fizikai és érzelmi jólétét. A kiegészítőkön nomád jegyek tűnnek fel, amelyek az emberi kéz alkotta tárgyakon is visszaköszönnek. Ezt a stílust a natúr és földszínek jellemzik, a természetben megtalálható formákból és anyagokból építkezik. Egyszerre letisztult és természet közeli.

A TERMÉSZET ÉRINTÉSE

Az egyik leghangsúlyosabb irányzat napjainkban a lakberendezésben az ember és a természet kapcsolatát hangsúlyozza. Elsősorban városlakóknak szól, mert a zöld növények közelebb viszik őket a természethez. Növényekkel dekorálni természetesen nem új lakberendezési fogás, de mostantól nagyon hangsúlyos elem lesz az enteriőrök kialakításánál. A levél és növény motívumok megjelennek a textileken, tapétákon és a kiegészítőkön is. Sok zöld növény különböző formában, természetes alapanyagok és minőségi bútorok jellemzők erre a trendre. A drágább, de minőségi bútorok élettartama is hosszabb, így kapcsolódik az irányzat a környezet védelméhez. A színek a természetből merítenek és elmélyülnek, jellemzőek az erőteljes, hangsúlyos árnyalatok, a mély zöldek, a sötétkékek és az erős földszínek.

ÚJ MINIMALIZMUS 

Naná, hogy a minimalizmus sem maradhat ki, hiszen jó pár évtizede jelen van a lakberendezésben. Szinte állandó trendnek is felfoghatjuk, amely időről időre kicsit átalakul. A teljességre való törekvés jellemzi, hiszen sokan – köztük én is – életformaként tekintek a minimalizmusra. Milyenné válik a minimalizmus a jövőben? A formák lágyulnak és a rideg szögletességet felváltja egy organikusabb világ, amely még ugyanúgy letisztult, de már nem annyira szigorú és kimért, mint eddig. Formavilágát tekintve a retróból és egy kicsit az art decóból is merít, így jön létre ez az újfajta minimalista lakberendezés, ahol a finoman integrált stílusok adják a lelkét a tereknek. A letisztult tónusok dinamikusabbá válnak, a színek bátrabbak lesznek és ezáltal drámaibb hatást kölcsönöznek a térnek. A kézművesség és egzotikus kultúrák tárgyai jelennek meg az enteriőrökben, amelyeket az intenzív színek szépen kiemelnek.

Lakberendezés
Lakberendezés

A fotók a Poli-Farbe  tulajdonát képezik.

Vissza a főoldalra

Ezek lesznek a lakberendezési trendek 2019 második felében

Pár hónapja a Poli-Farbe Platinum Decor Day eseményen jártam, ahol tartottam egy rövid prezentációt a legfrissebb lakberendezési trendekről. Mivel nem voltatok ott, megosztom veletek is, milyen irányba tartanak a lakberendezési trendek, melyek azok a globális irányzatok, amelyek hatással vannak a minket körülvevő épített környezet tudatos alakítására.

Epres túrókrém

Az emberek többsége szereti az édességeket. És persze az epret is. Sok finom recept van, melyek igazi csemegének számítanak, mi mégis egy olyat választottunk, amely gyorsan, egyszerűen elkészíthető, ám bármikor megállja a helyét. Az epres túrókrém tipikusan ezek közé tartozik.

Macska mítoszok

A legendák szerint a cicáknak 9 életük van, a fekete macska pedig szerencsétlenséget hoz, annak, aki előtt átszalad. Így hirtelen talán a két legfontosabb a macskákkal kapcsolatos tévhitek közül. Az viszont talán még érdekesebb, hogy ezek közül a hiedelmek közül néhány akár a kedvenceink egészségére is károsak lehetnek.

Üszküdárá gideirikken áldidá birjáchmúr

Magazinunknak nagyon sok szépkorú olvasója van, ezért megpróbáltunk utánajárni, mi az, ami igazán érdekli őket. Úgy gondoltuk, hogy a főváros útjain keresünk olyan nyugdíjasokat, akik szívesen megosztják velünk azt, hogy mire figyelnek. Mielőtt elindultunk, kollégáimmal több tippet is leírtunk, arról, hogy melyek lesznek az általuk preferált fő témák. Azért volt olyan is, amit eltaláltunk…

A fogászati ellátások szükségessége

Fogazatunk épsége és egészsége kimagasló szerepet játszik az egészség megőrzése érdekében. Az egészséges fogakkal nemcsak tökéletes rágásra képes az ember, hanem a szájban megkezdődő kémiai és egyéb folyamatok kihatnak a további emésztési folyamatokra is. Sokféle tévhit és „népi bölcsesség” alapján lehet a fogazatot ápolni, azonban ezek nem minden esetben vezetnek el a tökéletes megoldáshoz.

A magyar Golgota

Tizenhárman voltak Aradon. Tizenkét tábornok és egy honvéd ezredes. Egy miniszterelnök pedig Budapesten. És még sok ezren országszerte. Mert mi magyarok mindig harcoltunk. És harcolni is fogunk, amíg csak élünk, mert ez a vérünkben van. Ez volt az, amit nem értett sem a tatár, sem a török, sem a labanc. Lehet, hogy területileg nem vagyunk nagyok, lehet, hogy a világpolitikában nem számítunk, de egy valamiben bárki biztos lehet. Ha hiszünk valamiben, akkor harcolni fogunk érte, és – tudom, nagy szavak ezek – akár meg is halunk. Őseink százezrei megtették, és hiszem, hogy mi sem vagyunk rosszabbak náluk.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.