BlogÚj! Megnyitás

Ezek lesznek a lakberendezési trendek 2019 második felében

Pár hónapja a Poli-Farbe Platinum Decor Day eseményen jártam, ahol tartottam egy rövid prezentációt a legfrissebb lakberendezési trendekről.

Zai Viktória

enteriőr tervező rovata

Mivel nem voltatok ott, megosztom veletek is, milyen irányba tartanak a lakberendezési trendek, melyek azok a globális irányzatok, amelyek hatással vannak a minket körülvevő épített környezet tudatos alakítására.

Új anyagok, tudatos fenntarthatóság

A Földet súlyos környezeti katasztrófa fenyegeti, csupán 12 évünk van, hogy ezt a folyamatot visszafordítsuk, biztos Ti is hallottatok vagy olvastatok erről az elmúlt időszakban. Ez a világméretű aggodalom a nemzetközi trendekre is nagy hatással van. A tervezőket a környezeti károk megakadályozásának lehetősége inspirálja a termékek életciklusának újragondolására. A fenntarthatóság igénye szerencsére egyre több fogyasztóban felmerül, ezért mindannyiunk érdeke, hogy új anyagokat, új megoldásokat találjunk a mindennapi tárgyaink előállítására és a szemét csökkentésére. A fő kérdés az, hogyan tudunk olyan új anyagokat fejleszteni és használni, amelyek lehetőség szerint soha nem kerülnek a szemétbe, mert folyamatosan újra és újra felhasználhatóak lesznek. Ez az előttünk álló időszak legnagyobb kérdése. Minimalizálnunk kell a környezeti károkat, hogy elkerüljük a klímaváltozást és az időjárás szélsőségessé válását. Elég, ha az idei tavaszra gondolunk, ami inkább őszies, mint tavaszias, de az biztos, hogy nem normális. A napokban gondolkodtam azon, hogy jóformán 7 hónapja fázunk, fűtünk, és meleg ruhákat hordunk. Ennyi időt egy kapszulagardrób sem bír ki, hiszen egy kapszula három hónapra, tehát egy normális hosszúságú évszakra lett kitalálva, szóval kezdem unni a ruháimat.

És most nézzük, hogy mi az a négy lakberendezési trend, amely a fenti gondolat mentén alakult ki, erről szólt a prezentációm is:

CSAK A VÁLTOZÁS ÁLLANDÓ 

A világ jelentősen átalakult az utóbbi évtizedben és megjelent egy új életforma, amely a szabadságot, az új élményeket és a változást helyezi a középpontba. Ők a digitális nomádok, akiket nem érdekel a tárgyak gyűjtögetése, mert nem tartózkodnak sokáig egy helyen, ezért az őket körülvevő környezet is átalakul. Fő szempont az életükben, hogy a világ bármely pontján tudjanak élni és dolgozni. Tárgyaik épp ezért modulárissá, átalakíthatóvá és hordozhatóvá válnak, hogy alkalmazkodjanak ehhez az új életformához. Erre a stílusra a bohóság és a lazaság jellemző, tele van bátor színekkel és a folyamatos változással.

Lakberendezés
Lakberendezés

FELTÖLTŐ OTTHONOK

A legfrissebb lakberendezési irányok már nem arról szólnak, hogy a bútorok hogyan mutatnak a lakásban, hanem arról, hogy az ott élők hogyan érezik magunkat az otthonukban. A lakberendezők elsődleges feladata a jövőben, hogy olyan funkciókkal ruházzák fel az enteriőröket, amelyek növelik a tulajdonosok fizikai és érzelmi jólétét. A kiegészítőkön nomád jegyek tűnnek fel, amelyek az emberi kéz alkotta tárgyakon is visszaköszönnek. Ezt a stílust a natúr és földszínek jellemzik, a természetben megtalálható formákból és anyagokból építkezik. Egyszerre letisztult és természet közeli.

A TERMÉSZET ÉRINTÉSE

Az egyik leghangsúlyosabb irányzat napjainkban a lakberendezésben az ember és a természet kapcsolatát hangsúlyozza. Elsősorban városlakóknak szól, mert a zöld növények közelebb viszik őket a természethez. Növényekkel dekorálni természetesen nem új lakberendezési fogás, de mostantól nagyon hangsúlyos elem lesz az enteriőrök kialakításánál. A levél és növény motívumok megjelennek a textileken, tapétákon és a kiegészítőkön is. Sok zöld növény különböző formában, természetes alapanyagok és minőségi bútorok jellemzők erre a trendre. A drágább, de minőségi bútorok élettartama is hosszabb, így kapcsolódik az irányzat a környezet védelméhez. A színek a természetből merítenek és elmélyülnek, jellemzőek az erőteljes, hangsúlyos árnyalatok, a mély zöldek, a sötétkékek és az erős földszínek.

ÚJ MINIMALIZMUS 

Naná, hogy a minimalizmus sem maradhat ki, hiszen jó pár évtizede jelen van a lakberendezésben. Szinte állandó trendnek is felfoghatjuk, amely időről időre kicsit átalakul. A teljességre való törekvés jellemzi, hiszen sokan – köztük én is – életformaként tekintek a minimalizmusra. Milyenné válik a minimalizmus a jövőben? A formák lágyulnak és a rideg szögletességet felváltja egy organikusabb világ, amely még ugyanúgy letisztult, de már nem annyira szigorú és kimért, mint eddig. Formavilágát tekintve a retróból és egy kicsit az art decóból is merít, így jön létre ez az újfajta minimalista lakberendezés, ahol a finoman integrált stílusok adják a lelkét a tereknek. A letisztult tónusok dinamikusabbá válnak, a színek bátrabbak lesznek és ezáltal drámaibb hatást kölcsönöznek a térnek. A kézművesség és egzotikus kultúrák tárgyai jelennek meg az enteriőrökben, amelyeket az intenzív színek szépen kiemelnek.

Lakberendezés
Lakberendezés

A fotók a Poli-Farbe  tulajdonát képezik.

Vissza a főoldalra

Ezek lesznek a lakberendezési trendek 2019 második felében

Pár hónapja a Poli-Farbe Platinum Decor Day eseményen jártam, ahol tartottam egy rövid prezentációt a legfrissebb lakberendezési trendekről. Mivel nem voltatok ott, megosztom veletek is, milyen irányba tartanak a lakberendezési trendek, melyek azok a globális irányzatok, amelyek hatással vannak a minket körülvevő épített környezet tudatos alakítására.

Egy halott lány második élete

A történet 1880 táján kezdődött Franciaországban, Párizsban. Egy szokásos szép nyári hétvégén, a Szajna parton sétálók egy vízben lebegő holttestre figyeltek fel. A halott egy fiatal nő, akit nemsokára a rendőrök kiemeltek a folyóból. Eddig a szokványos része a sztorinak. Csakhogy senki nem tudta, kis is a fiatal lány. Abban az időben a hatóságok az ismeretlen halottakat a halottak galériájában állították ki. Ma már nagyon bizarrnak tűnik ez a megoldás, de abban akkoriban ez volt az eljárás.

Epres túrókrém

Az emberek többsége szereti az édességeket. És persze az epret is. Sok finom recept van, melyek igazi csemegének számítanak, mi mégis egy olyat választottunk, amely gyorsan, egyszerűen elkészíthető, ám bármikor megállja a helyét. Az epres túrókrém tipikusan ezek közé tartozik.

Sopron, a történelemformáló város

Sopron a Kisalföld, a Fertő tó és az Alpok nyúlványainak találkozásánál található, mind éghajlatában, mind élővilágában eltérő tájegységek alkotják, ezáltal sajátos mikroklíma jellemzi a vidéket. Ezek az adottságok biztosítják a megfelelő környezetet a szőlőtermesztéshez és a bortermeléshez. Magyarország egyik legrégibb történelmi hagyományokkal rendelkező borvidéke, története a keltákig nyúlik vissza. A soproni borvidéken az 1800-as évek végéig a fehér szőlő volt az uralkodó. A borvidék karakteres fajtája, a kékfrankos szőlő az 1890-es évek után került előtérbe. Legnagyobb mennyiségben, több mint ezer hektáron termesztik. Magyarországon először „soproni kékfrankos” néven Jäger Mihály borkereskedő árusította palackos borait az 1830-as években. Nem véletlen tehát, hogy a várost a Kékfrankos fővárosának is nevezik.

Te hány évre tervezel?

Az újévi fogadalmak a leggyakrabban a személyes én kiteljesedését szolgálják. Az egyéni vágyak megfogalmazásával többnyire az előnyös külső, a pénzügyi helyzet pozitív változása, az érzelmi kötődések alakulása, egészségügyi kérdések rendeződése, életmód váltás, utazási lehetőségek kibővítése, családi boldogulás kerül fókuszba. Ezek mind, mind nagyon fontos elemei a minőségi lét-érzet kialakulásának. Azonban ha nem csak a jelen pillanatról, az aktuális év sikerességéről szeretnénk gondoskodni...

Váljon élménnyé az olvasás!

Ezek a számok magukért beszélnek. Aki napi szinten átéli az olvasás élményét, igényévé válik a könyv. A rendszeres olvasássaljó szövegértővé válik gyermekünk, ez pedig alapja a hatékony tanulásnak. Hosszú távú feladat ez nekünk, szülőknek, hogy a könyv, az olvasás szeretetét ebben a digitális világban is megmutassuk gyermekeinknek. Nem volt könnyű döntés, hiszen minden elő volt készítve az operációkhoz.

A munkahelyi stressz hatásai

Ma Magyarországon a lakosság közel fele aktív korú, munkaképes és dolgozik. A munkahelyen töltjük a nap minimum egyharmadát, így a munkakörülmények, a kollégák és a feletteseink mind hatással vannak ránk. Egyesek a munkaidő leteltével a munkahelyi gondokat is leteszik, míg mások „cipelik magukkal” azokat, ezek pedig az otthoni légkörre is hatással lesznek.