BlogÚj! Megnyitás

Februári receptek a Fóti Kastély Étterem séfjétől

A Károlyi Kastélyban működő Fóti Kastély Étterem séfje ajánlott olvasóink számára csábító menüsort...

  • Főoldal
  • Gasztro
  • Februári receptek a Fóti Kastély Étterem séfjétől
Sajtkrémleves, olívás pirítóssal

Fotó: Fóti Kastély Étterem

Sajtkrémleves, olívás pirítóssal

Hozzávalók

  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg füstölt sajt 
  • Gorgonzola ízlés szerint
  • 5 dl tej
  • 2 dl tejszín (főző)
  • 2 dl húsleves
  • Ízlés szerint só, fehérbors, fokhagyma, kukorica keményítő

Elkészítés

Reszeljük le a sajtokat. Egy nyeles kis lábasban a tejet, tejszínt, húslevest forraljuk össze. Ezt követően vegyük kisebbre a lángot, szórjuk bele a lereszelt sajtokat és keverjük folyamatosan a levest. Majd óvatosan sózzuk, mert a sajtok általában sósak, borsozzuk, fűszerezzük. Amikor elolvadtak a sajtok, besűrítjük a keményítővel, aztán vegyük le a tűzről és még kevergessük egy kicsit.

A kenyereket vagy zsemleszeleteket pirítsuk meg, majd olívaolajjal tetszés szerint csepegtessük meg.

Spenóttal és sajttal töltött csirkemell

Fotó: Fóti Kastély Étterem

Spenóttal és sajttal töltött csirkemell

Hozzávalók

  • 4 db csirkemell filé
  • 20 – 25 dkg leveles spenót
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint

A csusza hozzávalói

  • 50 dkg. tészta (ha van a családban allergiás, erre is figyelni kell)
  • 30. dkg. füstölt szalonna
  • 1/4 kg. sovány túró
  • 1 doboz 330 gr-os tejföl (12 vagy 20%-os ízlés szerint)
  • ízlés szerint só

Elkészítés

A csirkemellet egy éles késsel óvatosan vágjuk be „nyissuk” meg, és óvatosan klopfoljuk. Picit sózzuk és tegyük bele a spenót leveleket. Ezt követően kevés sóval, borssal, fokhagymával ízesítve, tegyük hozzá a sajtot, (akár rétegezve), majd hajtsuk egymásra a csirkemellet. Amikor ezzel végeztünk, nyomjuk össze a széleit, vagy fogpiszkálóval zárjuk össze. Serpenyőben süssük mindkét oldalát. Végül burgonyapürével és kevert, zöld salátával tálaljuk. A salátát olíva olajjal és világos balzsamecettel ízesítjük.

Vargabéles

Fotó: YouTube

Vargabéles

Hozzávalók

  • 1 csomag réteslap (lehet fagyasztott is)
  • 15 – 20 dkg cérnametélt
  • 40 – 50 dkg túró
  • 5 - 7 dkg vaj (a tésztához is kell!)
  • 1-2 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 3 ek kristálycukor (helyettesíthető nádcukorral, barna cukorral, stb.)
  • 5 dkg mazsola
  • 2 -3 csomag vaníliás cukor (ízlés szerint)

Elkészítés

Elsőként enyhén sós vízben készre főzzük a cérnametéltet, aztán hideg vízben átöblítjük és lecsepegtetjük, majd a tésztát összekeverjük egy kis vajjal. Ez után következik a túró elkészítése. A túrót egy megfelelő nagyságú edényben villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a 2 darab tojásnak a sárgáját, és a mazsolát (aki szereti, citromhéjat is reszelhet bele). A tojásfehérjét kemény habbá verjük és finom mozdulatokkal hozzákeverjük a már ízesített túróhoz, majd ezt a „masszát” óvatosan összeforgatjuk a tésztával.

Most következik a sütés. A sütéshez kiválasztjuk a megfelelő méretű tepsit. Vagy kivajazzuk, vagy sütőpapírt teszünk bele (mi az utóbbit javasoljuk), azután belehelyezzük a réteslapot, méghozzá úgy, hogy a tepsi oldalait is befedje. Kevés olajjal megkenjük a réteslapot, és rátesszük a második réteslapot. Ezt is megkenjük olajjal, majd rátesszük a harmadik réteslapot. Figyelem! Ezt már nem kell megkenni!

Itt kezdjük el 160 fokon a sütő előmelegítését.

Ezt követően a már kibélelt tepsibe beletesszük és egyenletesen elosztjuk a tésztás túrós masszát és lesimítjuk a tetejét. A lesimítást után rátesszük az első réteslapot és lekenjük olajjal, aztán a második réteslapot, és ezt is lekenjük olajjal. Végül rátesszük a harmadik, fedő réteslapot és ezt is lekenjük olajjal és betesszük a 160 fokos előmelegített sütőbe, majd 40 – 45 perc alatt készre sütjük.

Sütés után a vargabélest 10 – 15 percig pihentetjük. Amikor tálaljuk, a látvány és az íz miatt is megszórjuk a tetejét porcukorral (vannak, akik porcukor helyett szörppel öntik le a vargabélest).

Vissza a főoldalra

Februári receptek a Fóti Kastély Étterem séfjétől

Az idei karácsonyra a Károlyi Kastélyban működő Fóti Kastély Étterem séfje ajánlott olvasóink számára csábító menüsort. Ám ezúttal a hagyomás receptek - harcsapaprikás túróscsuszával és tejfölös fahéjas túrógombóc - mellé bekerül egy az étterem törzsvásárlói körében karácsonykor is közkedvelt étel, a Thai csirkeleves is. Ahogy az étterem vezetője mondta, változnak az idők, amit a vendéglátásban is követniük kell.

Hétvégi menüajánlat a Fóti Kastély étterem séfjétől

A Károlyi Kastélyban működő Fóti Kastély Étterem séfje ajánlott olvasóink számára csábító menüsort. Ám ezúttal a tavaszi receptek - Zöldborsó leves galuskával, Kastély „fish and chips” foglalt benne helyet. Ahogy az étterem vezetője mondta, változnak az idők, amit a vendéglátásban is követniük kell.

Karácsonyi menüsor a Fóti Kastély Étterem ajánlásával

Az idei karácsonyra a Károlyi Kastélyban működő Fóti Kastély Étterem séfje ajánlott olvasóink számára csábító menüsort. Ám ezúttal a hagyomás receptek - harcsapaprikás túróscsuszával és tejfölös fahéjas túrógombóc - mellé bekerül egy az étterem törzsvásárlói körében karácsonykor is közkedvelt étel, a Thai csirkeleves is. Ahogy az étterem vezetője mondta, változnak az idők, amit a vendéglátásban is követniük kell.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon VI. rész

Tess elnevette magát, mert eszébe jutottak a közös étkezéseik, amikor apja próbált valami ünnepit varázsolni a konyhában. A lányok közben ott sertepertéltek és igyekeztek segíteni neki. A legtöbb esetben persze étterem lett a vége. Tess különösen jól emlékezett egy hálaadási pulykára. A feketére aszott, gumiszerűvé vált madár dermedten gubbasztott a hófehér tálon. Apjával és Susannal hosszan méregették, de valahogy egyiküknek sem volt bátorsága belevágni. Apja végül a madárral szemezve fölállt, aztán a lányaira pillantott.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.