Elsőként enyhén sós vízben készre főzzük a cérnametéltet, aztán hideg vízben átöblítjük és lecsepegtetjük, majd a tésztát összekeverjük egy kis vajjal. Ez után következik a túró elkészítése. A túrót egy megfelelő nagyságú edényben villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a 2 darab tojásnak a sárgáját, és a mazsolát (aki szereti, citromhéjat is reszelhet bele). A tojásfehérjét kemény habbá verjük és finom mozdulatokkal hozzákeverjük a már ízesített túróhoz, majd ezt a „masszát” óvatosan összeforgatjuk a tésztával.
Most következik a sütés. A sütéshez kiválasztjuk a megfelelő méretű tepsit. Vagy kivajazzuk, vagy sütőpapírt teszünk bele (mi az utóbbit javasoljuk), azután belehelyezzük a réteslapot, méghozzá úgy, hogy a tepsi oldalait is befedje. Kevés olajjal megkenjük a réteslapot, és rátesszük a második réteslapot. Ezt is megkenjük olajjal, majd rátesszük a harmadik réteslapot. Figyelem! Ezt már nem kell megkenni!
Itt kezdjük el 160 fokon a sütő előmelegítését.
Ezt követően a már kibélelt tepsibe beletesszük és egyenletesen elosztjuk a tésztás túrós masszát és lesimítjuk a tetejét. A lesimítást után rátesszük az első réteslapot és lekenjük olajjal, aztán a második réteslapot, és ezt is lekenjük olajjal. Végül rátesszük a harmadik, fedő réteslapot és ezt is lekenjük olajjal és betesszük a 160 fokos előmelegített sütőbe, majd 40 – 45 perc alatt készre sütjük.
Sütés után a vargabélest 10 – 15 percig pihentetjük. Amikor tálaljuk, a látvány és az íz miatt is megszórjuk a tetejét porcukorral (vannak, akik porcukor helyett szörppel öntik le a vargabélest).