BlogÚj! Megnyitás

Fehérboros sajtleves spárgával

A spárga már az ókorban is a kedvelt ételek közé tartozott. A termesztését a rómaiak alakították ki, de a fogyasztása akkor inkább az elitnek adatott meg.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Később – talán ezért is – a királyok eledelének tartották. Ma már bárki hozzájuthat a friss, és ízletes spárgához.

Hozzávalók

  • nagy maréknyi zöld spárga
  • 1 dl fehérbor
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehérbors
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés

Az első lépés a spárgák végeinek levágása és a feldarabolás. Ezt követően a már feldarabolt spárgát sós, cukros vízben elő kell főzni. Az előfőzés közben a fokhagymát felaprítjuk, és a sajtot lereszeljük. Következő lépésként egy lábasban olvasszuk fel a vajat, dinszteljük meg a fokhagymát, szórjuk bele a lisztet, öntsük fel tejjel, és az előfőzött spárga levével. Majd tegyük bele a spárgát, a fűszereket, és állandó keverés mellett adjuk hozzá a sajtot. Amikor a sajt teljesen felolvadt, öntsük hozzá a fehérbort. Egyes tájakon az elkészült fehérboros, spárgás sajtlevest pirítós kockákkal színesítik tovább.

Vissza a főoldalra