Megnyitás

Fúj, víz!

Mindig is tudtam, hogy a macskák nem szeretik a vizet. Igaz, soha nem gondolkoztam a miérten.

Még akkor sem, amikor az egyik természetcsatornán egy nagymacskától – oroszlán – láttam ugyanezt. Csak akkor kezdett el érdekelni a gondolat, amikor ősszel a feleségem macskája látványos mozdulattal ráirányította a figyelmemet.

Az egész azzal kezdődött, hogy feleségem kedvence - hivatalos nevén Lukrácia (hétköznapi nevén Mir mur-né, merthogy lánycica) – egy esős éjszaka után reggel kikéredzkedett a szabadba. 

A teraszon a reggeli kávénkat ittuk, amikor őnagysága olyan léptekkel, mintha magas fűben lopakodna irányt vett a mandulafa felé. Ám még félútig sem jutott, amikor felemelte a jobb mellső lábát, látványosan lerázta róla a vizet, aztán vágtában visszaszaladt a teraszra. Ahogy ránk nézett, nyilvánvalóan ez volt a szemében: Fúj, víz! 

Ekkor jutott eszembe a természetcsatornán látott film, és elkezdtem gondolkozni. Kétségtelen, hogy a macskák – mérettől függetlenül – tudnak úszni. Ez viszont nem azt jelenti, hogy szeretnek is! Nekünk is sok minden van, amit tudunk, mégsem szeretjük.

Na, de miért is?

Az nem kérdés, hogy a macska valamilyen viszonyban azért van a vízzel. Iszik belőle, megnézi benne a tükörképét és még lehetne sorolni a dolgokat, belemenni, vagy vizesnek lenni viszont nem szeret. Ami éppen ellentétes mondjuk a kutyákkal, akik meg kimondottan szeretnek fürödni.

Ekkor merült fel bennem, hogy talán az evolúció lehet a ludas a dologban. Csak az okát nem tudtam, mert ötletem sem volt arra, hogy milyen előnyük származhatna ebből a macskáknak?

Nos, a szakértők szerint a „víziszony” több dologra vezethető vissza, de mindegyik kapcsolatba hozható a cicák szőrzetével, amely teljesen eltér a kutyákétól. Ezek közül talán a legfontosabb a tisztálkodás. A macska nagyon kényes arra, hogy a bundája tiszta legyen.

Ezt bármelyik macska gazdi megerősítheti, hiszen ébrenlétük jelentős részét szőrük tisztántartásával töltik. Igen ám, de nekik víz nem a tisztaságot jelenti, hanem éppen ellenkezőleg, a piszok megtapadásának a lehetőségét.

A másik problémájuk a vízzel a bundájuk felépítéséből adódik, aminek következtében a macska bunda nehezen szárad. Tehát viszonylag sok időt kellene eltölteniük vizesen. A cicák pedig köztudottan fázós állatok, utálják, hát, a vizes bunda okozta nyirkosságot és fázást.

Fül vagy orr?

Vannak szakértők, akik úgy vélik, négylábú kedvenceink a fülük miatt nem szeretik a vizet. A macskák hallójárata ugyanis hosszú és szűk. Ami azt jelenti, hogy a füljáratba kerülő víz komoly kellemetlenséget, sőt, ha végképp nem sikerül kirázniuk – ami tényleg nehéz számukra – akkor súlyos gyulladást vagy fertőzést is okozhat.

Egy további lehetőség, amiért cicáink nem szeretik a vizet, a kommunikációjukra vezethető vissza. A macskák feromonokat állítanak elő és ezzel „kommunikálnak” a többi fajtársukkal. Ha vízbe mennek, ezek a feromonok „lekopnak” és elmarad az általuk kívánatosnak tartott kommunikáció.

Így vagy úgy, a lényeg mégiscsak ugyanaz. Mégpedig az a tény, hogy macska barátaink – ha játszanak is vele - nem szeretik a vizet.

SüN

Vissza a főoldalra

További Kedvencek

Fúj, víz!

Fúj, víz!

Még akkor sem, amikor az egyik természetcsatornán egy nagymacskától – oroszlán – láttam ugyanezt. Csak akkor kezdett el érdekelni a gondolat, amikor ősszel a feleségem macskája látványos mozdulattal ráirányította a figyelmemet.

Fúj, víz!

Lassie, a gyógyító

Lassie, a gyógyító

Hallott már a gyógyító kutyákról? Ha nem, akkor érdemes szétnéznie. Nem kell messzire menni, elég, ha ránéz a saját kedvencére, vagy megnézi a szomszéd – talán nem is túl szép – kutyáját. Mert azóta, hogy évezredekkel ezelőtt őseink megszelídítették, és munkára fogták a kutyákat, ma már azt is tudjuk, hogy élettanilag milyen pozitív hatással vannak a kutyák az emberekre. Persze nem mindegy, hogyan bánunk az éppen befogadott kis kedvenccel. Szerencsére ma már nem probléma, hogy információhoz jussunk.

Lassie, a gyógyító

A cirmos polgármester

A cirmos polgármester

Ismer egy jó a macskás történetet? Ha nem, ideje elnézni - legalább virtuálisan - Alaszkában, közelebbről Talkeetna városában? Hallott esetleg Stubbsról, a polgármesterről? Ha nem, most megismerheti a történetét, és azt, hogyan is lett a város első embere. Olvasott már arról mért félnek az emberek a fekete macskától? És miért veszélyes a cica karmolása?

A cirmos polgármester

Macska mítoszok

Macska mítoszok

A legendák szerint a cicáknak 9 életük van, a fekete macska pedig szerencsétlenséget hoz, annak, aki előtt átszalad. Így hirtelen talán a két legfontosabb a macskákkal kapcsolatos tévhitek közül. Az viszont talán még érdekesebb, hogy ezek közül a hiedelmek közül néhány akár a kedvenceink egészségére is károsak lehetnek.

Macska mítoszok

Nézz mélyen a szemembe…

Nézz mélyen a szemembe…

Akár bevalljuk, akár nem a legtöbb macska gazdinak igenis fejtörést okoz, hogy a macskája mit és miért tesz. Nos, nem állítjuk, hogy mi megfejtettük a titkot, de annyit megtettünk, hogy igyekeztünk utánajárni a dolgoknak.

Nézz mélyen a szemembe…

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Kutya a lakásban: ősz

Kutya a lakásban: ősz

Nagyon sokan tartanak kutyát lakásban. Számukra fontos tudnivaló, hogyan is kell bánniuk kedvencükkel, ha véget ér a nyár. Mert bizony teljesen mást igényelnek négylábú barátaink ősszel, mint a nyári melegben. Ilyenkor általában kevesebb időt tölthetnek a szabadban, ez pedig komoly problémákat okozhat.

Kutya a lakásban: ősz

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

A tavalyi év egyik érdekessége volt, hogy napvilágot látott egy olyan kutatás, amelyben meghatározták, melyik a világ 10 legokosabb kutyafajtája. Nos, bizonnyal van létjogosultsága egy ilyen kutatásnak – bár magam nem látom az értelmét -, de a teljes tudományos korrektségében már erősen kételkedem.

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

Macska facebook

Macska facebook

Persze az is igaz, hogy csinálnak olyan dolgokat, amelyekből következtethetünk arra, hogy jók vagyunk náluk. Az alábbiakban összeszedtünk 7 olyan jelet, ami azt igazolja számunkra, hogy négylábú kedvencünk bír minket. Illetve, ha nem is mindig, de azért jól szolgáljuk őkelmét. Nos, lássuk, melyek azok a jelek, amelyek azt mutatják számunkra, hogy cicánk szeret minket. Nyilván, akinek macskája van, már szinte mindegyiket tapasztalhatta, legfeljebb nem értette pontosan mit is jelent, vagy egyszerűen csak félre értettük a jelzést.

Macska facebook

Kutyásnak lenni életérzés

Kutyásnak lenni életérzés

A kutya az ember legjobb barátja. A mondás ősrégi, ahogy a kutyával való együttélés is az. Bár a mai városi kutyalét nagyban eltér a vidéki, családi házban szolgálatot teljesítő házőrzőkétől, mégis nagyon sokan döntenek a nagyvárosokban is a kutyatartás mellett. A kutya ma már szó szerint családtagnak számít. Együtt él a lakásban az emberrel. Ez azonban azt is jelenti, hogy a civilizációs problémák kedvenceinket sem kímélik. Ezért egyre több olyan készítményről kell gondoskodniuk a gazdáknak, amelyek a kutyák egészségmegőrzését segítik.

Kutyásnak lenni életérzés