Megnyitás

Fúj, víz!

Mindig is tudtam, hogy a macskák nem szeretik a vizet. Igaz, soha nem gondolkoztam a miérten.

Még akkor sem, amikor az egyik természetcsatornán egy nagymacskától – oroszlán – láttam ugyanezt. Csak akkor kezdett el érdekelni a gondolat, amikor ősszel a feleségem macskája látványos mozdulattal ráirányította a figyelmemet.

Az egész azzal kezdődött, hogy feleségem kedvence - hivatalos nevén Lukrácia (hétköznapi nevén Mir mur-né, merthogy lánycica) – egy esős éjszaka után reggel kikéredzkedett a szabadba. 

A teraszon a reggeli kávénkat ittuk, amikor őnagysága olyan léptekkel, mintha magas fűben lopakodna irányt vett a mandulafa felé. Ám még félútig sem jutott, amikor felemelte a jobb mellső lábát, látványosan lerázta róla a vizet, aztán vágtában visszaszaladt a teraszra. Ahogy ránk nézett, nyilvánvalóan ez volt a szemében: Fúj, víz! 

Ekkor jutott eszembe a természetcsatornán látott film, és elkezdtem gondolkozni. Kétségtelen, hogy a macskák – mérettől függetlenül – tudnak úszni. Ez viszont nem azt jelenti, hogy szeretnek is! Nekünk is sok minden van, amit tudunk, mégsem szeretjük.

Na, de miért is?

Az nem kérdés, hogy a macska valamilyen viszonyban azért van a vízzel. Iszik belőle, megnézi benne a tükörképét és még lehetne sorolni a dolgokat, belemenni, vagy vizesnek lenni viszont nem szeret. Ami éppen ellentétes mondjuk a kutyákkal, akik meg kimondottan szeretnek fürödni.

Ekkor merült fel bennem, hogy talán az evolúció lehet a ludas a dologban. Csak az okát nem tudtam, mert ötletem sem volt arra, hogy milyen előnyük származhatna ebből a macskáknak?

Nos, a szakértők szerint a „víziszony” több dologra vezethető vissza, de mindegyik kapcsolatba hozható a cicák szőrzetével, amely teljesen eltér a kutyákétól. Ezek közül talán a legfontosabb a tisztálkodás. A macska nagyon kényes arra, hogy a bundája tiszta legyen.

Ezt bármelyik macska gazdi megerősítheti, hiszen ébrenlétük jelentős részét szőrük tisztántartásával töltik. Igen ám, de nekik víz nem a tisztaságot jelenti, hanem éppen ellenkezőleg, a piszok megtapadásának a lehetőségét.

A másik problémájuk a vízzel a bundájuk felépítéséből adódik, aminek következtében a macska bunda nehezen szárad. Tehát viszonylag sok időt kellene eltölteniük vizesen. A cicák pedig köztudottan fázós állatok, utálják, hát, a vizes bunda okozta nyirkosságot és fázást.

Fül vagy orr?

Vannak szakértők, akik úgy vélik, négylábú kedvenceink a fülük miatt nem szeretik a vizet. A macskák hallójárata ugyanis hosszú és szűk. Ami azt jelenti, hogy a füljáratba kerülő víz komoly kellemetlenséget, sőt, ha végképp nem sikerül kirázniuk – ami tényleg nehéz számukra – akkor súlyos gyulladást vagy fertőzést is okozhat.

Egy további lehetőség, amiért cicáink nem szeretik a vizet, a kommunikációjukra vezethető vissza. A macskák feromonokat állítanak elő és ezzel „kommunikálnak” a többi fajtársukkal. Ha vízbe mennek, ezek a feromonok „lekopnak” és elmarad az általuk kívánatosnak tartott kommunikáció.

Így vagy úgy, a lényeg mégiscsak ugyanaz. Mégpedig az a tény, hogy macska barátaink – ha játszanak is vele - nem szeretik a vizet.

SüN

Vissza a főoldalra

További Kedvencek

Fúj, víz!

Fúj, víz!

Még akkor sem, amikor az egyik természetcsatornán egy nagymacskától – oroszlán – láttam ugyanezt. Csak akkor kezdett el érdekelni a gondolat, amikor ősszel a feleségem macskája látványos mozdulattal ráirányította a figyelmemet.

Fúj, víz!

Kutya a lakásban: ősz

Kutya a lakásban: ősz

Nagyon sokan tartanak kutyát lakásban. Számukra fontos tudnivaló, hogyan is kell bánniuk kedvencükkel, ha véget ér a nyár. Mert bizony teljesen mást igényelnek négylábú barátaink ősszel, mint a nyári melegben. Ilyenkor általában kevesebb időt tölthetnek a szabadban, ez pedig komoly problémákat okozhat.

Kutya a lakásban: ősz

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Nézz mélyen a szemembe…

Nézz mélyen a szemembe…

Akár bevalljuk, akár nem a legtöbb macska gazdinak igenis fejtörést okoz, hogy a macskája mit és miért tesz. Nos, nem állítjuk, hogy mi megfejtettük a titkot, de annyit megtettünk, hogy igyekeztünk utánajárni a dolgoknak.

Nézz mélyen a szemembe…

A cirmos polgármester

A cirmos polgármester

Ismer egy jó a macskás történetet? Ha nem, ideje elnézni - legalább virtuálisan - Alaszkában, közelebbről Talkeetna városában? Hallott esetleg Stubbsról, a polgármesterről? Ha nem, most megismerheti a történetét, és azt, hogyan is lett a város első embere. Olvasott már arról mért félnek az emberek a fekete macskától? És miért veszélyes a cica karmolása?

A cirmos polgármester

Macska mítoszok

Macska mítoszok

A legendák szerint a cicáknak 9 életük van, a fekete macska pedig szerencsétlenséget hoz, annak, aki előtt átszalad. Így hirtelen talán a két legfontosabb a macskákkal kapcsolatos tévhitek közül. Az viszont talán még érdekesebb, hogy ezek közül a hiedelmek közül néhány akár a kedvenceink egészségére is károsak lehetnek.

Macska mítoszok

Lassie, a gyógyító

Lassie, a gyógyító

Hallott már a gyógyító kutyákról? Ha nem, akkor érdemes szétnéznie. Nem kell messzire menni, elég, ha ránéz a saját kedvencére, vagy megnézi a szomszéd – talán nem is túl szép – kutyáját. Mert azóta, hogy évezredekkel ezelőtt őseink megszelídítették, és munkára fogták a kutyákat, ma már azt is tudjuk, hogy élettanilag milyen pozitív hatással vannak a kutyák az emberekre. Persze nem mindegy, hogyan bánunk az éppen befogadott kis kedvenccel. Szerencsére ma már nem probléma, hogy információhoz jussunk.

Lassie, a gyógyító

Darálós WC javítása, szerelése, beépítése, cseréje és karbantartása!

Duguláselhárítás Budapest

Darálós WC javítása, szerelése, beépítése, cseréje és karbantartása!

Szolgáltatásunk a Magyarországon lévő összes, kereskedelemben kapható wc típusra vonatkozik! Cégünk régóta foglalkozik e rendszer kiépítésével, a wc-k szakszerű, maradéktalan bekötésével, cseréjével, javításával, tisztításával és dugulás elhárításával. Vállalkozásunk sikerének titka a gyorsaság, a precizitás és a megfelelő szakértelem.