BlogÚj! Megnyitás

Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

A Kossuth díjas és Jászai Mari díjas színész 1934. december 9-én született Budapesten. Az, hogy végül élete és pályája kiteljesedhetett és elkápráztathatott minket színházban és filmen, csak perceken múlott. Történt egyszer, még 1944 telén...

  • Főoldal
  • Kultúra
  • Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

A Kossuth díjas és Jászai Mari díjas színész 1934. december 9-én született Budapesten. Az, hogy végül élete és pályája kiteljesedhetett és elkápráztathatott minket színházban és filmen, csak perceken múlott.

Történt egyszer, még 1944 telén, hogy a tíz éves kisfiút, bizonyos Grósz Dezsőt strúmával megműtötték. A műtét sikerült, ám valami mégsem volt tökéletes, mert a kis Dezső légzése a kórteremben leállt. A műtőbe akarták vinni, de erre már nem volt idő, és az orvos ott helyben, a kórteremben gégemetszést hajtott végre rajta. Amivel az életét megmentette, ugyanakkor a sebtében elvégzett beavatkozásban megsérültek a hangszálai is, ezért később, már színész korában nagyon vigyáznia kellett a hangjára.

Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

A szerelemgyerek

Garas Dezső a legtöbbször azt mondta magáról, hogy ő egy igazi szerelemgyerek. Édesapja zsidó származású volt, míg a felső középosztályba tartozó édesanyjának a felmenői között pedig katolikus főpapok is voltak. Így aztán az érdekházasságnak még csak a látszata sem állhatott fenn.

A holokausztot édesanyja katolikus vallását felvéve sikerült túlélnie. A háborút követően az iskolái befejezése után a Színművészeti Főiskolára jelentkezett, amelyet sikerrel el is végzett. Abban az időben az volt a szokás, hogy a frissen végzett színészek valamelyik vidéki színházba kaptak szerződést és ott kezdték el a pályájukat. Pár kiugróan nagy tehetséget azonban mintegy kivételként a fővárosban tartottak a legnevesebb színi direktorok. Többek között Garas Dezsőt is, akit egyenesen Major Tamás a Nemzeti Színház nagyhatalmú igazgatója és színészóriása – mert meggyőződéses kommunista mivolta ellenére az volt – szerződtetett le. Aztán jött a Madách Színház, a Katona József Színház, a Vígszínház és 2004-től újra a Nemzeti Színház, hogy csak a legnagyobbakat említsem.

Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

A színész

Számos feledhetetlen előadásban csodálhattuk meg élete során, olyan híres szerzők darabjaiban játszott főszerepeket, mint Shakespeare, Moliére, Dosztojevszkij, Neil Simon, Rejtő Jenő, Molnár Ferenc vagy Madách Imre. A szerepeinek listája olyan hosszú lenne – és annyi volt közülük a kiemelkedő -, hogy meg sem kísérlem felsorolni. Szerencsére a youtube is megőrzött párat közülük. Mert az interneten jót is talál az ember, ha van rá igénye.

És nem hagyhatom ki a filmeket sem. A lista hosszú, de a legemlékezetesebbeket közülük – legalábbis, ami engem illet - azért érdemes felsorolni. Az első és legemlékezetesebb filmélményeim egyike, a régi idők focijában Minarik Ede, a mosodás figurája volt, mert kell egy csapat! Aztán egy régi, téli szüneti emlékem az Abigélben a Kőnig tanár úr szerepében látott alakítása, majd egy kicsit később Stók Edeként csodáltam a Ripacsokban.

Egy idő után már nem csak játszott, hanem rendezett is. Az általa rendezett darabokban pedig a tehetsége egy másik oldalát ismerhettük meg, és ismét csak nem kellett csalatkoznunk.

Pályafutása során számos díjat kapott, többek között olyan kitüntetésekkel díjazta a szakma és a döntéshozók, mint a Kossuth díj, a Jászai Mari díj, a Prima Primissima díj, vagy a magyar államtól kapott magas kitüntetések. Emellett örökös tagja volt a Hallhatatlanok Társulatának.

Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

A magánélet

Felesége Böszörményi Nagy Ágnes. Gyermekei, Garas Dániel operatőr és Garas Klára producer. Bár színpadon nyújtott teljesítményéből a közönség nem érezhetett semmit, már halála előtt hosszú idővel súlyos beteg volt. Vesebetegségének következtében már jó ideje dialízis kezelésre szorult, mégis bízott a felépülésében. 2011. december 20-án egyik legjobb barátja, Törőcsik Mari kérésére a Nemzeti Színházban még eljátszotta a Jó estét nyár, jó estét szerelem című musical apa szerepét. Tíz nappal később, a családja körében 2011. december 30-án - az égi kegyelem jeleként - álmában elhunyt. Emléke azonban örökké közöttünk él. Ma lenne 85 éves. 

Vissza a főoldalra

Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

A Kossuth díjas és Jászai Mari díjas színész 1934. december 9-én született Budapesten. Az, hogy végül élete és pályája kiteljesedhetett és elkápráztathatott minket színházban és filmen, csak perceken múlott. Történt egyszer, még 1944 telén, hogy a tíz éves kisfiút, bizonyos Grósz Dezsőt strúmával megműtötték. A műtét sikerült, ám valami mégsem volt tökéletes, mert a kis Dezső légzése a kórteremben leállt. A műtőbe akarták vinni, de erre már nem volt idő.

Navigare necesse est - avagy - hajózni kell

A vitorlázás szerelmesei valószínűleg egyetértenek abban, hogy lehet élni hajó nélkül, de nem érdemes. Ez a nézőpont éppen úgy érvényes a kedvtelésből hajózókra, mint a versenyzőkre. Az első dokumentált vitorlásversenyt II. Károly angol királyhoz kötik, aki 1661-ben hívta ki a yorki herceget egy versenyre, amit őfelsége meg is nyert.

Gasztronómia - kultúra - élmény

Tiszaújváros két idegenforgalmi szempontból is vonzó gasztronómiai fesztivált rendez augusztusban, illetve szeptemberben, melyek színes kulturális-, családi-, és gyermek- programjaival, neves előadóművészek fellépéseivel, főzőversenyével méltán nyerték el a közönség tetszését, és lettek a város két legkedveltebb szabadtéri rendezvényei, melyek az idők folyamán hírnevet szerzett Tiszaújvárosnak.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XV. rész

Tess unottan vállat vont, és egy narancslevet töltött magának a bárkocsiról. - Ismered Mirjamot nem? Apja vigyorogva bólintott. - Naná! Húsz éve a legjobb munkaerőm! Éppen azért tettelek hozzá. - Kösz apa, remek ötlet volt! – fanyalgott a lány. - Na, jó, Mirjam nem vigyorog folyton, mert a főnök lánya vagy, de minden a kisujjában van, amit a biztosítási szakma pénzügyeiről és könyveléséről tudni kell. Ha jól tudom, azért vagy ott, hogy ezt megtanuld. A bájcsevelyt meg gondolom, elintézed kávézás közben a többi lánnyal! - Te mondtad - mosolygott Tess apjára.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XXIII. rész

- Valamit mégis tennünk kéne – morogta Simons. - Várjunk csak, azt hiszem, van egy ötletem – pattant fel Josh. A minap került a kezembe egy script (forgatókönyv), amiben a főszereplő nővére megpróbálta elcsábítani a húga pasiját. - Pfúj, ez undorító – fakadt ki Susan. - Hogy jön ez ide Josh? – húzta fel a szemöldökét Simons. - Csak úgy Gordon, hogy kölcsönvesszük a storyt. - Még mit nem! Csak nem gondolod, hogy én ezzel a majommal?! Még a húgocskám kedvéért sem!

11 éve ment el Derrick főfelügyelő

Horst Tappert – alias Derrick főfelügyelő – 2008. december 12-én hunyt el. Az ikonikus sorozatot, az általa megformázott Derrcik főfelügyelőről nevezték el. Maga a sorozat 25 éven keresztül minden évben újabb és újabb folytatásokkal került a televíziókba. Horst Tappert egy állami alkalmazott fiaként látta meg a napvilágot, így aztán nem lehet különösebben csodálni, hogy katonaként – 1923-ban született - részt vett a II. Világháború harcaiban. Az azonban már igencsak beárnyékolja a múltját...

Egy rock legenda, túl a 80-on - Tina Turner

Tina, aki születésekor se Tina, se Turner nem volt, egészen pontosan 1939. november 26-án született, az USA Tennessee államában, közelebbről Nuthbusban. Biztosan sokan tudják, de azért mégiscsak ildomos leírni. A Turner nevet a férje után viseli, és eredetileg Anna Mae Bullocknak néven született. Az első színpadi produkcióit az Ike & Tina Turner Revü fellépései során láthatta a nagyérdemű. Volt néhány komoly sikerük – River Deep, Mountain High -, de aztán a férje...

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.