BlogÚj! Megnyitás

Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

A Kossuth díjas és Jászai Mari díjas színész 1934. december 9-én született Budapesten. Az, hogy végül élete és pályája kiteljesedhetett és elkápráztathatott minket színházban és filmen, csak perceken múlott. Történt egyszer, még 1944 telén...

  • Főoldal
  • Kultúra
  • Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

A Kossuth díjas és Jászai Mari díjas színész 1934. december 9-én született Budapesten. Az, hogy végül élete és pályája kiteljesedhetett és elkápráztathatott minket színházban és filmen, csak perceken múlott.

Történt egyszer, még 1944 telén, hogy a tíz éves kisfiút, bizonyos Grósz Dezsőt strúmával megműtötték. A műtét sikerült, ám valami mégsem volt tökéletes, mert a kis Dezső légzése a kórteremben leállt. A műtőbe akarták vinni, de erre már nem volt idő, és az orvos ott helyben, a kórteremben gégemetszést hajtott végre rajta. Amivel az életét megmentette, ugyanakkor a sebtében elvégzett beavatkozásban megsérültek a hangszálai is, ezért később, már színész korában nagyon vigyáznia kellett a hangjára.

Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

A szerelemgyerek

Garas Dezső a legtöbbször azt mondta magáról, hogy ő egy igazi szerelemgyerek. Édesapja zsidó származású volt, míg a felső középosztályba tartozó édesanyjának a felmenői között pedig katolikus főpapok is voltak. Így aztán az érdekházasságnak még csak a látszata sem állhatott fenn.

A holokausztot édesanyja katolikus vallását felvéve sikerült túlélnie. A háborút követően az iskolái befejezése után a Színművészeti Főiskolára jelentkezett, amelyet sikerrel el is végzett. Abban az időben az volt a szokás, hogy a frissen végzett színészek valamelyik vidéki színházba kaptak szerződést és ott kezdték el a pályájukat. Pár kiugróan nagy tehetséget azonban mintegy kivételként a fővárosban tartottak a legnevesebb színi direktorok. Többek között Garas Dezsőt is, akit egyenesen Major Tamás a Nemzeti Színház nagyhatalmú igazgatója és színészóriása – mert meggyőződéses kommunista mivolta ellenére az volt – szerződtetett le. Aztán jött a Madách Színház, a Katona József Színház, a Vígszínház és 2004-től újra a Nemzeti Színház, hogy csak a legnagyobbakat említsem.

Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

A színész

Számos feledhetetlen előadásban csodálhattuk meg élete során, olyan híres szerzők darabjaiban játszott főszerepeket, mint Shakespeare, Moliére, Dosztojevszkij, Neil Simon, Rejtő Jenő, Molnár Ferenc vagy Madách Imre. A szerepeinek listája olyan hosszú lenne – és annyi volt közülük a kiemelkedő -, hogy meg sem kísérlem felsorolni. Szerencsére a youtube is megőrzött párat közülük. Mert az interneten jót is talál az ember, ha van rá igénye.

És nem hagyhatom ki a filmeket sem. A lista hosszú, de a legemlékezetesebbeket közülük – legalábbis, ami engem illet - azért érdemes felsorolni. Az első és legemlékezetesebb filmélményeim egyike, a régi idők focijában Minarik Ede, a mosodás figurája volt, mert kell egy csapat! Aztán egy régi, téli szüneti emlékem az Abigélben a Kőnig tanár úr szerepében látott alakítása, majd egy kicsit később Stók Edeként csodáltam a Ripacsokban.

Egy idő után már nem csak játszott, hanem rendezett is. Az általa rendezett darabokban pedig a tehetsége egy másik oldalát ismerhettük meg, és ismét csak nem kellett csalatkoznunk.

Pályafutása során számos díjat kapott, többek között olyan kitüntetésekkel díjazta a szakma és a döntéshozók, mint a Kossuth díj, a Jászai Mari díj, a Prima Primissima díj, vagy a magyar államtól kapott magas kitüntetések. Emellett örökös tagja volt a Hallhatatlanok Társulatának.

Gégemetszés után Kossuth díj - 85 éve született Garas Dezső

A magánélet

Felesége Böszörményi Nagy Ágnes. Gyermekei, Garas Dániel operatőr és Garas Klára producer. Bár színpadon nyújtott teljesítményéből a közönség nem érezhetett semmit, már halála előtt hosszú idővel súlyos beteg volt. Vesebetegségének következtében már jó ideje dialízis kezelésre szorult, mégis bízott a felépülésében. 2011. december 20-án egyik legjobb barátja, Törőcsik Mari kérésére a Nemzeti Színházban még eljátszotta a Jó estét nyár, jó estét szerelem című musical apa szerepét. Tíz nappal később, a családja körében 2011. december 30-án - az égi kegyelem jeleként - álmában elhunyt. Emléke azonban örökké közöttünk él. Ma lenne 85 éves. 

Vissza a főoldalra

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Irány a Pilvax!

Persze csak gondolatban, mert ma már egy kis utca van annak a háztömbnek a helyén, ahol egykor a nevezetes kávéház állt. Ma tehát már nincs Pilvax kávéház, és ha lenne is, vékonypénzű újságírónak nem sok keresnivalója lenne ott.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.

Kulcsrakész, látogatót weboldalt kínálunk!

Weblap készítés

Kulcsrakész, látogatót weboldalt kínálunk!

Mi megcsinálunk mindent. Nincs más dolgod, mint elmondani, hogy mivel foglalkozol és készen szállítjuk weboldalad. Nem hagyunk magadra később se.