BlogÚj! Megnyitás

Goldie Hawn: egy félig magyar világsztár

Goldie vagyis Aranka, mert édesanyja azért adta születésekor ezt a nevet a lányának, mert a Goldie az Aranka tükörfordítása. Édesanyja magyar volt, aki egy tánciskola és egy ékszerüzlet tulajdonosa is volt egyszerre. Sokan ez utóbbira asszociáltak.

Goldie vagyis Aranka, mert édesanyja azért adta születésekor ezt a nevet a lányának, mert a Goldie az Aranka tükörfordítása. Édesanyja magyar volt, aki egy tánciskola és egy ékszerüzlet tulajdonosa is volt egyszerre. Sokan ez utóbbira asszociáltak a lánya neve kapcsán, de a valóság más volt.

Goldie édesapja is érdekes ember volt. A zenészként dolgozó Edward Hawn egyenesági rokonságban áll a függetlenségi nyilatkozat legfiatalabb aláírójával. Hogy pontosan ki volt ő, azt nem sikerült kiderítenem, örülnék, ha valaki megírná. Én mindesetre a fennmaradt portrék alapján a Georgia nevében aláíró Lyman Hall-ra gondolok. De ez talán nem is fontos.

Goldie Hawn

Táncos születik

Sokkal inkább az, hogy a kis Goldie már 3 éves korában balettot tanult és egész gyerekkorában folytatta tánc tanulmányait. Persze úgy sokkal könnyebb volt mindezt megvalósítani, hogy az édesanyjának tánciskolája volt.

Talán ennek is köszönhető, hogy már 11 évesen profiként – hiszen 1,5 dollárt kapott érte, ami akkor sokkal többet ért, mint manapság – lépett fel a Diótörő című balettben. Felnőttként azonban 1961-ig kellett várni a sikerre, amikor is a Rómeó és Júlia balett verziójának a címszerepében táncosként aratott hangos sikert.

Goldie Hawn

Útban a film felé

Korán nyilvánvalóvá vált számára, hogy a tánc – amit nagyon szeretett – önmagában nem elég neki, ezért az egyetemen (Montgomary Balir High Scool) már színészetet is tanult. Mint kiderült nemhiába. Azonban az áttörés mégsem igazán sikerült. Az egyetemet abbahagyta, majd egy balett iskolában tanárként dolgozott és kereset kiegészítésként go – go táncosként is fellépet. Talán ez utóbbinak is köszönhette, hogy 39 évesen a Playboy címlapján is szerepelhetett és igazi szex szimbólummá vált.

De vissza a filmhez. Pályája kezdetén televíziós sorozatokban tűnt fel. Aztán nem sokkal később, nyolc évvel az első igazán nagy táncosnői siker után 1969-ben megkapta élete első filmszerepét a Kaktusz virága című filmben. Hogy kikkel játszott együtt? Nos, olyan sztárokkal, mint Ingrid Bergmann és Walter Matthau. A színészek és maga a film is kiváló volt, nem csoda, hogy az alakítás azonnal az Oscar díjat is jelentette Goldienak.

Ezt követően számos filmben játszott – Óvakodj a törpétől, Hárman a slamasztikában, Benjamin közlegény, Palimadár, Jöttem, láttam, beköltöztem, Elvált nők klubja, stb. – és karaktere kitörölhetetlenül beleégett a mozi nézők millióiba. Aztán 2002-ben úgy gondolta, hogy elég és 15 éven keresztül nem vállalt el egyetlen szerepet sem. Ám 2017-ben mégis elvállalta az Ó, Anyám! című film Lindájának szerepét. Szerepeiért kapott Oscar, Golden Globe és BAFTA díjakat is.

Goldie Hawn

A magánélet

Élete során három férfivel volt hosszabb kapcsolata. Így, 1969 – 1976 között Gus Trikonis volt a férje, majd 1976 – 1980 Bill Hudson felesége volt. Második házasságából két gyermeke – Oliver Hudson és Kate Hudson – született. Ezt követően már nem ment újra férjhez, de 1983 óta Kurt Rassellel és együtt, akitől egy fia – Wyatt Russel – született. Talán nem véletlen, de mindhárom gyermeke színész. Boldog születésnapot, Goldie!

Vissza a főoldalra

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Irány a Pilvax!

Persze csak gondolatban, mert ma már egy kis utca van annak a háztömbnek a helyén, ahol egykor a nevezetes kávéház állt. Ma tehát már nincs Pilvax kávéház, és ha lenne is, vékonypénzű újságírónak nem sok keresnivalója lenne ott.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.