BlogÚj! Megnyitás

Goldie Hawn: egy félig magyar világsztár

Goldie vagyis Aranka, mert édesanyja azért adta születésekor ezt a nevet a lányának, mert a Goldie az Aranka tükörfordítása. Édesanyja magyar volt, aki egy tánciskola és egy ékszerüzlet tulajdonosa is volt egyszerre. Sokan ez utóbbira asszociáltak.

Goldie vagyis Aranka, mert édesanyja azért adta születésekor ezt a nevet a lányának, mert a Goldie az Aranka tükörfordítása. Édesanyja magyar volt, aki egy tánciskola és egy ékszerüzlet tulajdonosa is volt egyszerre. Sokan ez utóbbira asszociáltak a lánya neve kapcsán, de a valóság más volt.

Goldie édesapja is érdekes ember volt. A zenészként dolgozó Edward Hawn egyenesági rokonságban áll a függetlenségi nyilatkozat legfiatalabb aláírójával. Hogy pontosan ki volt ő, azt nem sikerült kiderítenem, örülnék, ha valaki megírná. Én mindesetre a fennmaradt portrék alapján a Georgia nevében aláíró Lyman Hall-ra gondolok. De ez talán nem is fontos.

Goldie Hawn

Táncos születik

Sokkal inkább az, hogy a kis Goldie már 3 éves korában balettot tanult és egész gyerekkorában folytatta tánc tanulmányait. Persze úgy sokkal könnyebb volt mindezt megvalósítani, hogy az édesanyjának tánciskolája volt.

Talán ennek is köszönhető, hogy már 11 évesen profiként – hiszen 1,5 dollárt kapott érte, ami akkor sokkal többet ért, mint manapság – lépett fel a Diótörő című balettben. Felnőttként azonban 1961-ig kellett várni a sikerre, amikor is a Rómeó és Júlia balett verziójának a címszerepében táncosként aratott hangos sikert.

Goldie Hawn

Útban a film felé

Korán nyilvánvalóvá vált számára, hogy a tánc – amit nagyon szeretett – önmagában nem elég neki, ezért az egyetemen (Montgomary Balir High Scool) már színészetet is tanult. Mint kiderült nemhiába. Azonban az áttörés mégsem igazán sikerült. Az egyetemet abbahagyta, majd egy balett iskolában tanárként dolgozott és kereset kiegészítésként go – go táncosként is fellépet. Talán ez utóbbinak is köszönhette, hogy 39 évesen a Playboy címlapján is szerepelhetett és igazi szex szimbólummá vált.

De vissza a filmhez. Pályája kezdetén televíziós sorozatokban tűnt fel. Aztán nem sokkal később, nyolc évvel az első igazán nagy táncosnői siker után 1969-ben megkapta élete első filmszerepét a Kaktusz virága című filmben. Hogy kikkel játszott együtt? Nos, olyan sztárokkal, mint Ingrid Bergmann és Walter Matthau. A színészek és maga a film is kiváló volt, nem csoda, hogy az alakítás azonnal az Oscar díjat is jelentette Goldienak.

Ezt követően számos filmben játszott – Óvakodj a törpétől, Hárman a slamasztikában, Benjamin közlegény, Palimadár, Jöttem, láttam, beköltöztem, Elvált nők klubja, stb. – és karaktere kitörölhetetlenül beleégett a mozi nézők millióiba. Aztán 2002-ben úgy gondolta, hogy elég és 15 éven keresztül nem vállalt el egyetlen szerepet sem. Ám 2017-ben mégis elvállalta az Ó, Anyám! című film Lindájának szerepét. Szerepeiért kapott Oscar, Golden Globe és BAFTA díjakat is.

Goldie Hawn

A magánélet

Élete során három férfivel volt hosszabb kapcsolata. Így, 1969 – 1976 között Gus Trikonis volt a férje, majd 1976 – 1980 Bill Hudson felesége volt. Második házasságából két gyermeke – Oliver Hudson és Kate Hudson – született. Ezt követően már nem ment újra férjhez, de 1983 óta Kurt Rassellel és együtt, akitől egy fia – Wyatt Russel – született. Talán nem véletlen, de mindhárom gyermeke színész. Boldog születésnapot, Goldie!

Vissza a főoldalra

Goldie Hawn: egy félig magyar világsztár

Goldie vagyis Aranka, mert édesanyja azért adta születésekor ezt a nevet a lányának, mert a Goldie az Aranka tükörfordítása. Édesanyja magyar volt, aki egy tánciskola és egy ékszerüzlet tulajdonosa is volt egyszerre. Sokan ez utóbbira asszociáltak a lánya neve kapcsán, de a valóság más volt. Goldie édesapja is érdekes ember volt. A zenészként dolgozó Edward Hawn egyenesági rokonságban áll a függetlenségi nyilatkozat legfiatalabb aláírójával. Hogy pontosan ki volt ő, azt nem sikerült kiderítenem.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

A magyar Golgota

Tizenhárman voltak Aradon. Tizenkét tábornok és egy honvéd ezredes. Egy miniszterelnök pedig Budapesten. És még sok ezren országszerte. Mert mi magyarok mindig harcoltunk. És harcolni is fogunk, amíg csak élünk, mert ez a vérünkben van. Ez volt az, amit nem értett sem a tatár, sem a török, sem a labanc. Lehet, hogy területileg nem vagyunk nagyok, lehet, hogy a világpolitikában nem számítunk, de egy valamiben bárki biztos lehet. Ha hiszünk valamiben, akkor harcolni fogunk érte, és – tudom, nagy szavak ezek – akár meg is halunk. Őseink százezrei megtették, és hiszem, hogy mi sem vagyunk rosszabbak náluk.

Egy halott lány második élete

A történet 1880 táján kezdődött Franciaországban, Párizsban. Egy szokásos szép nyári hétvégén, a Szajna parton sétálók egy vízben lebegő holttestre figyeltek fel. A halott egy fiatal nő, akit nemsokára a rendőrök kiemeltek a folyóból. Eddig a szokványos része a sztorinak. Csakhogy senki nem tudta, kis is a fiatal lány. Abban az időben a hatóságok az ismeretlen halottakat a halottak galériájában állították ki. Ma már nagyon bizarrnak tűnik ez a megoldás, de abban akkoriban ez volt az eljárás.

Hogyan menthetsz meg egy életet?

A vágy sokféle okból önthet el bennünket. Lehet saját gyerekkori élmény. Aki kutyás családban nő fel, annak természetesebb, hogy felnőtt korában is van kutyája, ha megteheti. Motiváció lehet, ha a családban a gyerek szeretne kutyát. Van, aki egyedül él, és a kis állattal osztja meg az életét. A kutyáról/cicáról/kisállatról való gondoskodás teljesíti ki a mindennapjait. Olyan is van, amikor nem tervezzük a kutyás létet. Váratlanul látunk meg egy állatot, akibe egy pillanat műve beleszeretni.

Ambrózi Zoltán és Vér János chef | az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend lovagjai

Áprilisi választásunk fő étele a Kókai lencsegulyás annak a napnak állít emléket, amikor az isaszegi csata napján, 1849. április 6-án a szabadságharc tábornokai Kókán találkoztak Kossuth Lajossal. Hogy ettek-e Kókai lencsegulyást, arról nem szól a fáma, az viszont bizonyos, hogy a Kókai lencsegulyás egy igazi magyaros étel. Amihez remek kísérő lehet egy kiváló Kapros túrós lepény.

Whoopi Goldberg: egy nő, aki sosem volt apáca

A neve hallatán mindenkinek azonnal a II. Világháborúra és az ominózus „V” betű mutatása jut az eszébe. Pedig sokkal több volt ő ennél. Államférfi, író, szónok, festő, egy Ebben a hónapban – egészen pontosan 13.-án – ünnepelte 64. születésnapját Whoopi Goldberg. Eredetileg persze nem ezen a néven született, hiszen Caryn Elaine Johnsonként látta meg a napvilágot. Akkor még honnan a Whoopi név? Hááát, ez egy kicsit érdekes, és nem is igazán tűri a nyomdafestéket.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.