BlogÚj! Megnyitás

Gonoszság, macska a neved?

A macskatartók egyik kedvenc mondása, hogy nem nekik van cicájuk, hanem négylábú kedvencüknek van szolgálója.

Saját tapasztalatból mondom, ez annyiban igaz, hogy nagyon kifejezően tudják jelezni azt, ha valami nem tetszik nekik. Macskatartóként – pontosabban macskával együtt élőként – sokkal inkább úgy gondolom, hogy a helyes kifejezés mégis inkább az öntörvényű lehet.

Nos, hogy mennyire nem egyszerű ez a kérdés, azt az is bizonyítja, hogy egy neves amerikai egyetem kutatói egy komoly kutatást csináltak végig azért, hogy megválaszolják. Hogy mire jutottak? Nos, ez már egy egészen érdekes kérdés. Vannak olyan megállapításaik, amelyekkel a macskatartók nem értenek egyet. És bizonnyal akad számos olyan, amellyel igen. Hogy miért van ez így, az elég nyilvánvaló: ahogy az emberek, a macskák sem egyformák.

De térjünk vissza a kutatáshoz. A kutatásban vizsgált macskákat menhelyekről és családnál, embereknél élő cicák közül gyűjtötték össze. A vizsgálatok során a négylábúaknak különböző helyzeteket – táplálkozás, játék, emberekkel töltött idő – modelleztek. Kicsit meglepő volt, hogy nem volt releváns különbség a menhelyről és az emberek mellől „begyűjtött” cicák reakciói között. Mindez talán azt jelentheti, hogy a kapott eredmények az egész fajra jellemzőek. A konkrét példa szerint számok azt mutatták, hogy a gyakorlatok során a cicák fele az embereket választotta és csak 37 százalékuk döntött az emberrel szemben az étel mellett.

Gonoszság, macska a neved?

A hercegnők és társaik

Az amerikai kutatás fókuszában a macskák szocio – kognitív és problémamegoldó képességének a felmérése volt. A kutatók egyik megállapítása az volt, hogy a cicák nem igazán szociálisak, és csak kis mértékben taníthatók (azért néhány internetes videó ezt cáfolja). Ugyanakkor árnyalja ezt a képet az, hogy keveset tudunk – a kutatás ellenére is – arról, hogy mivel lehet őket motiválni, vagy éppen milyen ingerekre reagálnak a leginkább.

A sztereotípiák szerint sokan azt gondolják, macskájuk csak a biztos ellátásért és a kényelmes szállásért van velük. Ezt azonban a kutatás, ha nem is teljes bizonyossággal, de cáfolta. Amikor a cicáknak választani kellett az étel és a szeretett emberrel történő interakció, kapcsolat között, jelentős többségben az embert választották például az étel helyett. A kutatásból az is kiderült, hogy kedvenceink viselkedése – akárcsak az embernél – nagyban függ a velük született természetüktől, az életük során addig velük történt dolgoktól (pl. mentett cicáknál, vagy olyanoknál, amelyet anya híján emberek neveltek fel).

Két dolog azért egészen biztos: a macskák képesek manipulálni a gazdáikat és egészen konkrétan kimutatni, hogy mi az, ami tetszik nekik, és mi az, ami nem.

Azt, hogy gonoszak-e a macskák, nem válaszolta meg a tanulmány. Macskával egy fedél alatt élőként azonban azt gondolom, hogy nem gonoszak. Sokkal inkább egyéniségek, akik kiharcolják maguknak, azt, ami nekik az adott pillanatban a legjobb. Az már egy más kérdés, hogy mi ennek sokszor nem igazán tudunk örülni…

MR

Vissza a főoldalra

Gonoszság, macska a neved?

A macskatartók egyik kedvenc mondása, hogy nem nekik van cicájuk, hanem négylábú kedvencüknek van szolgálója. Saját tapasztalatból mondom, ez annyiban igaz, hogy nagyon kifejezően tudják jelezni azt, ha valami nem tetszik nekik. Macskatartóként – pontosabban macskával együtt élőként – sokkal inkább úgy gondolom, hogy a helyes kifejezés mégis inkább az öntörvényű lehet.

Macska mítoszok

A legendák szerint a cicáknak 9 életük van, a fekete macska pedig szerencsétlenséget hoz, annak, aki előtt átszalad. Így hirtelen talán a két legfontosabb a macskákkal kapcsolatos tévhitek közül. Az viszont talán még érdekesebb, hogy ezek közül a hiedelmek közül néhány akár a kedvenceink egészségére is károsak lehetnek.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Macska facebook

Persze az is igaz, hogy csinálnak olyan dolgokat, amelyekből következtethetünk arra, hogy jók vagyunk náluk. Az alábbiakban összeszedtünk 7 olyan jelet, ami azt igazolja számunkra, hogy négylábú kedvencünk bír minket. Illetve, ha nem is mindig, de azért jól szolgáljuk őkelmét. Nos, lássuk, melyek azok a jelek, amelyek azt mutatják számunkra, hogy cicánk szeret minket. Nyilván, akinek macskája van, már szinte mindegyiket tapasztalhatta, legfeljebb nem értette pontosan mit is jelent, vagy egyszerűen csak félre értettük a jelzést.

Nézz mélyen a szemembe…

Akár bevalljuk, akár nem a legtöbb macska gazdinak igenis fejtörést okoz, hogy a macskája mit és miért tesz. Nos, nem állítjuk, hogy mi megfejtettük a titkot, de annyit megtettünk, hogy igyekeztünk utánajárni a dolgoknak.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.