BlogÚj! Megnyitás

Ha végre itt a nyár és meleg az idő…

A nyár a pihenés, a kikapcsolódás időszaka, de ha nem figyelünk kellően a lehetséges veszélyforrásokra, felütheti a fejét a baj. Könnyen elronthatja az utazásunkat egy fertőzés. Az idős, beteg családtagok kiemelt figyelmet igényelnek a hőség idején.

Milyen ártalmakkal kell számolnunk?

A fürdőzés különösen sekély természetes vizekben, a lassabb öntisztulás, gyorsabb vegetáció miatt az érzékeny bőrűeknél ekcémát, de ha szennyezett a víz, akár komolyabb bélfertőzést, még vérhast is okozhat. A strandfürdők klóros vize is irritálhatja a bőrt. Ezért óvakodjunk ellenőrizetlen vizekben fürödni és a strandokon is érdemes a higiéniás szabályokat betartani, hogy elkerüljük a gombás és egyéb fertőzéseket

A húgyuti fertőzések is gyakoriak nyáron, különösen lányok hajlamosak erre. Zömében E. coli fertőzés áll a háttérben, de gombák, vírusok ugyanúgy előfordulhatnak. Fontos tudni, hogy nem minden esetben szükséges antibiotikumot szedni.

Nyáron hajlamosak vagyunk össze-vissza enni minden félét, emiatt aztán gyakoriak a hasi görcsökkel, hányással, hasmenéssel járó enterális fertőzések, melyeket vírusok, baktériumok egyaránt okozhatnak. Sajnos az ételfertőzések is felüthetik a fejüket, közülük a Salmonellával fertőzött tojás okozza a legtöbb gondot, de a nyers tejjel esetleg Listeria fertőzést is kaphatunk, ami szintén hasmenéssel jár. Várandósoknál a magzatkárosodás miatt különösen veszélyes lehet ez a fertőzés. Kerüljük a nyers tej, tejjel készültételek fogyasztását.

A húskészítmények a felületükön gyorsan szaporodó baktériumok miatt válhatnak fertőzőforrássá. Gondosan mossuk meg sütés-főzés előtt a húsokat és fogyasszuk el minél hamarabb a készételt is.

A külföldi, különösen a trópusi országokba történő nyaralásnál legyünk fokozottan óvatosak! Csak palackozott vizet fogyasszunk, kerüljük a nyers zöldség ételek fogyasztását! Kizárólag úgy lehet elkerülni a parazitás fertőzéseket, ha szigorúan betartjuk a higiénés szabályokat.

A légkondícionált helyiségekben történő munkavégzés vagy a járművekben a lehúzott ablaknál történő utazás az arcüreg, a fül gyulladását, de akár tüdőgyulladást is okozhat az arra érzékeny egyéneknél. Fontos a légkondicionáló berendezések karbantartása, és a külső hőmérséklethez képest 5 C foknál nem alacsonyabb hőmérséklet beállítása. Nyáron találkozhatunk az egy napig tartó lázas állapotokkal, melyek mögött mindig vírusfertőzés áll. Az antibiotikumok ezekben az esetekben teljesen hatástalanok, sőt tovább rontják a helyzetet.

Az orrdugulással, tüsszögéssel, viszkető, égő, szúró szemfájdalommal járó allergiás folyamatok is a nyári, szárazság idején fokozódnak. Az allergiás egyének számára inkább az őszi-kora tavaszi időszak alkalmas a pihenésre, amikor alacsony a pollen koncentráció a levegőben. Párásítással, nedves takarítással, rövid idejű, éjszakai szellőztetéssel csökkenthetjük a lakásban szálló por, pollen koncentrációt. Aki teheti használjon levegőszűrőberendezést otthonában.

Mire figyeljünk az idős embereknél, a szív- és érrendszeri betegeknél?

A hőség nagyon igénybe veszi az alkalmazkodó képességüket. A bőr felszínes erei kitágulnak ilyenkor, csökken a vérnyomás, fokozódik a párolgás, folyadékveszteség. Mindezek a tényezők terhet rónak a szívmunkájára.

Gyakoribbak ilyenkor az ájulással járó rosszullétek, a szívritmus zavarok és a vizenyővel, fulladással járó szívelégtelenség is hamarabb kialakul. Nyáron az alsó végtagok visszerein is jellemzőbb a keringési zavar, a pangás, akár a trombózis kialakulása. Érdemes a gyógyszerszedést figyelemmel kísérni idős, beteg szüleinknél, nagyszüleinknél. Nyáron kisebb adag vérnyomáscsökkentőre, vízhajtóra van szükség.

A folyadék és ásványianyagok pótlásával pedig elkerülhetőek az ionháztartás zavarai, amelyek szédülésben, gyengeségben, rendetlen szívműködésben, sőt zavart elmeállapotban is megnyilvánulhatnak. Magas víztartalmú zöldségfélékkel, levesekkel, teákkal jobb pótolni a verejtékezéssel elvesztett vizet és ásványisókat, mint a vízivással. A nagymennyiségű folyadékbevitel megterheli, az amúgy is gyengébb veseműködést és kimerítheti a szív működését.

Milyen hatással vannak ránk a hirtelen légköri változások, frontok?

Melegfront idején fejfájás, fáradékonyság, koncentrációzavar, vérnyomásesés, de vérnyomás kiugrás is előfordulhat. A trombózisok is gyakrabban jelentkeznek nyáron. A hidegfront epe, vesegörcsöket hozhat, fokozódnak a reumatikus izületi panaszok, fejfájást, ingerlékenységet, alvászavart is kiválthat. A fronthatások keveredhetnek és velük a tünetek is. A stresszes, kimerült emberek általában fokozottabban érzékenyek a fronthatásokra.

Nyáron tehát éppúgy támogatnunk kell szervezetünket, mint az év többi részében. Bár friss zöldségfélékhez, gyümölcsökhöz könnyebben jutunk nyáron mégsem hanyagolhatjuk el teljesen a vitaminok, ásványianyagok pótlását. 

Könnyebben átvészelhetjük a hőséget, ha megtámogatjuk szervezetünk energiaháztartását. Látogasson el weboldalunkra, ismerje meg a Recovery plus Q10 tablettát, mely a molekuláris hidrogén és a Q10 erejével járul hozzá vitalitásunk megőrzéséhez.

Összeállította: Dr. József Erika

RECOVERY PLUS Q10

RECOVERY PLUS Q10

étrend-kiegészítő tabletta
ásványi anyagokkal, koenzim Q10-zel
OGYÉI notifikációs szám: 20323/2018

www.healthandyouth.hu

Kuponkód: VÁRÓTEREM2007

10%-os kedvezmény

Vissza a főoldalra

Meghalt a kisbabám… még sem történt műhiba

Olvasónk nagyon szomorú történetet osztott meg velünk. Az eset nem mostanában történt, ám nagyon tanulságos és megrázó. Egy elhunyt magzat és az édesanyja története, aki máig – és talán soha – nem tudja túltenni magát azon, ami történt. Olvasónk az eset óta a második terhességet problémamentesen kihordta és ma már egy kisfiú boldog édesanyja. Az első kényszerszüléssel szült halott kisfiát azonban soha nem fogja elfelejteni.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A magyar Golgota

Tizenhárman voltak Aradon. Tizenkét tábornok és egy honvéd ezredes. Egy miniszterelnök pedig Budapesten. És még sok ezren országszerte. Mert mi magyarok mindig harcoltunk. És harcolni is fogunk, amíg csak élünk, mert ez a vérünkben van. Ez volt az, amit nem értett sem a tatár, sem a török, sem a labanc. Lehet, hogy területileg nem vagyunk nagyok, lehet, hogy a világpolitikában nem számítunk, de egy valamiben bárki biztos lehet. Ha hiszünk valamiben, akkor harcolni fogunk érte, és – tudom, nagy szavak ezek – akár meg is halunk. Őseink százezrei megtették, és hiszem, hogy mi sem vagyunk rosszabbak náluk.

Fabódéktól a palotáig

A városligeti műjégpálya története az 1830-as évekre nyúlik vissza. Igaz, akkor még csak a városligeti tavon csúszkáló, korcsolyázó gyerekek jártak oda, és szó sem volt műjégpályáról. Az igazi kezdet azonban még mindig a XIX. századhoz köthető, hogy aztán a II. világháború teljesen romba döntse, és a XXI. század eleji felújítást követően újra régi pompájában tündökölve várhassa a korcsolyázás szerelmeseit.

Thonet székek megmentése

A Thonet székek megmetése nem valami friss sztori, de még nem beszéltem róla soha, ezért most előjövök vele. Gondolom észrevettétek, hogy az utóbbi időben egyedi tartalmakkal próbállak Titeket inspirálni és szórakoztatni, ami jóval nehezebb feladat, mintha külföldi oldalakról átvett lakásokat posztolgatnék. A saját tartalom létrehozása fáradtságos és időigényes műfaj, meg kell alkotni a valamit, aztán be kell fotózni, rendbe kell szedni a képeket számítógépen és még meg is kell írni… szóval kell hozzá sok munka és még több idő. Ezért ritkultak meg mostanában a bejegyzések, de remélem a minőséget Ti is előbbre helyezitek a mennyiségnél! Na, vissza a székekhez: metálfekete Thonet székeim története következik.

Málnakrémes sajttorta

Január óta nem eszem cukrot, és most sem fogok, és még véletlenül sem csábulok el vendégségben, ha van egy ilyen is az asztalon. Olyan egyszerű, és finom, hogy jó, ha dupla adaggal számoltok Ti is :))

Egy búzaszemtől az olimpiáig

Lenyűgöző látványt nyújtott, a híres varázslótanonc kalandjait bemutató filmsorozat. Ezen belül is az első részben, az emberi nagyságú (sőt még annál is nagyobb) elvarázsolt sakkfigurák mozgása és csatája. A főszereplők valós életveszélybe kerültek a játék folyamán azzal, hogy helyettesítettek egy-egy figurát. Szerencsére a sakkozás ezen szintje még nem megvalósítható, de mindenképpen elismerésre méltó, hogy még egy ilyen fantázia filmben is megjelenik a sakk, mint fontos tényező. Felmerül viszont a kérdés, hogy mikor és hogyan találták ki a játékot? Kik a híres személyiségei? És persze az örök kérdés: sport-e valójában a sakk?