BlogÚj! Megnyitás

Hagyd a fogadkozást!

December óta lázban égünk. Ünnepek és fogadkozások időszaka van mögöttünk.

Az újesztendő első hónapjának vége felé már bőven szembesülünk a nagy elánnal tett fogadalmak komolyságával. Vajon hirtelen fellángolás, régóta húzódó változási szükséglet, vagy ezúttal komoly elhatározás veszi kezdetét?

Divat, trend, vagy csak belső igény, hogy dátumokhoz kötjük a változást? Vagy inkább a halogatás művészete, hogy számadás idején, esztendő fordulóján, vagy más erős impulzusok mentén rugaszkodunk neki az elhatározásnak. Pedig bármikor megtehetnénk. Bármelyik hétfőn, szerdán, vagy vasárnap. A hónap első felében, derekán, vagy az utolsó napon. Mert az elhatározás bennünk születik. A lélek szorítása, hogy nem lehet már az eddig eredménytelennek mutatkozó mintát fenntartani. Legyen szó egészségről, pénzügyi gondolkodásmódról, családi és baráti kapcsolatokra való odafigyelésről, testsúly szabályozásról, egészséges táplálkozásról, rendszeres testmozgásról, kellemetlen szokások elhagyásáról, vagy bármely vágyott cél eléréséről, a tudatosság és kitartás nem csak hasznos, hanem szükséges elem az eredmény eléréséhez.

Hagyd a fogadkozást!

Amennyiben fogadkozások valós eredményekhez vezetnének, az emberiség már egy minden értelemben véve tisztább, rendezettebb, egészségesebb és élhetőbb világban élhetne. Azonban ez nincs így. A fogadkozás valójában a halogatás művészete. Aki komolyan gondolja, annak nem kell fogadkoznia. Nem kell semmilyen év, vagy egyéb fordulóra várnia. Nem kell semmilyen fogadalomban meghatározott feltételekhez kötnie a kezdést. Egyszerűen csak neki kell állni annak a változtatásnak, ami fogadalomra késztethet. A dohányzást pont úgy abba lehet hagyni kedd reggel, mint csütörtök este. Az egészséges táplálkozást más ma el lehet kezdeni. A családtagokra való odafigyelés is azonnaltól megy. A fegyelmezett életmód, a rendszeres testmozgás, egy tanulmány, képzés elkezdése mind-mind olyan dolog, ami sokkal inkább DÖNTÉS kérdése, mint fogadkozásé.

Hagyd a fogadkozást!

Fogadalmak helyett időtervet készíts

Sokkal hatékonyabb és gyakorlati szempontból is eredményesebb, ha idő és cselekvési tervet készítünk. Ez tényleg nem nagy erő befektetés, valójában egy sokak asztalán már ott lévő naptár kell csak hozzá. A naptárba előre írjuk be, a hét melyik napján, milyen időpontban iktatjuk be a napi feladatokba azt, amin változtatni szeretnénk. Akár egész évre előre elkészíthetjük az időbeosztásunkat. Arra érdemes figyelni, hogy ne csak a naptárba legyen beírva, hanem el is menjünk. Tehát az „szent és sérthetetlen időpont” legyen. Attól eltérni csak rendkívüli okból lehessen. Amennyiben étkezési szokás megváltoztatása az elérendő cél, akkor az új étkezési formához leg megfelelőbb, és leg egyszerűbb beszerzési forma a siker kulcsa. Sok ilyen fogadalom attól hull kútba, hogy a célt kitűző nem tud minden nap otthon főzni és a kész ételt naponta bevinni a munkahelyére. 

Adott esetben nincs melegítési lehetőség, nem adottak a körülmények, nem fér bele a munka utáni családi időkeretbe a napi otthoni ételkészítés, vagy csak túl nagy áldozatok árán valósulhat meg a változást hozó projekt. Ilyenkor érdemes előre tájékozódni az ételfutár szolgáltatóknál, hiszen egyre több helyen vannak olyan menüsorok, amelyek alkalmasak az egészségesebb étrend kialakítására. Amennyiben pedig egy kellemetlen szokás elhagyása a tét, akkor még fontosabb, hogy pontos terv készüljön. beleértve azt is, kitől remélhetünk segítséget, amennyiben elgyengülnénk menet közben.

Hagyd a fogadkozást!

Jó cél, boldog élet

Legyen bármi is a cél, nem fog menni eltökéltség nélkül. Különösen, ha régóta húzódik a megvalósítás. A szokások rabjai vagyunk. A családi szokások, a munkahelyi közeg hatásai, a külvilág elvárásai és trendjei, a stresszhelyzetek, elvárások hálójában nagyon sok a kihívás. A belső egyensúly megtalálása szinte már művészet. Ugyanakkor van egy belső késztetés, hiszen nincs olyan ember, aki a fejében ne tudná, mi lenne a helyes. Ezért az eredmény eléréséhez a szándék megfogalmazásán, a terv elkészítésén, a cselekvésen túl van még egy nagyon fontos tényező! Azok a családtagok, barátok, ismerősök, szakemberek, támogatók, akik teljes mellszélességgel állnak mellettünk, hogy sikerre vigyük elhatározásunkat. Azokra van szükség, akik átérzik az elhatározás fontosságát. Legyen az a legkisebb, vagy hatalmas változási késztetés, az életünk jobbítását segítik pártfogásukkal. Ők nagyon sokat tehetnek azért, hogy kudarcba fúlt fogadalom helyett, eltökélt célba érés legyen a jutalma kitartásunknak. Kívánom mindenkinek, hogy ilyen emberek vegyék körül és 2020 az eredmények, az öröm és a siker éve legyen!

Szórádiné Páll Rózsa

Életminőség szakértő

https://rozsamax.hu/

Vissza a főoldalra
Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.