BlogÚj! Megnyitás

Halálos szerelem

Híres íróink élete bizony egyáltalán nem oly példaértékű, mint azt az irodalomórákon tanultak alapján hinnénk. Gondoltuk volna Móriczról, hogy egy olyan szerelmi háromszög részese volt, amely halállal végződött? Pedig így történt…

Halálos szerelem

Szerelmi háromszög, ahogy Móricz Zsigmond csinálta

Híres íróink élete bizony egyáltalán nem oly példaértékű, mint azt az irodalomórákon tanultak alapján hinnénk. Gondoltuk volna Móriczról, hogy egy olyan szerelmi háromszög részese volt, amely halállal végződött? Pedig így történt… Egy híres író, egy feleség, egy színésznő és minden összekavarodott.

Halálos szerelem

Móricz Zsigmond 45 éves volt, amikor végzetes szerelembe esett. Persze, mindehhez kellett egy házassági válság is. Móricz és felesége Holics Janka már 20 éve házasok voltak. Janka volt az író elsőszámú kritikusa és múzsája, nem mellékesen pedig gyermekei anyja is egyben. Csakhogy az évek múltával a házasságuk érzelmi része oly mértékben megkopott, hogy egyikük számára sem tudta biztosítani az áhított szenvedélyt. Pedig szerették egymást. Mégis, Holics Janka Móriczot, az író pedig a feleségét gyanította hűtlennek. Így a boldogtalanság és a tragédia mondhatni kódolva volt…

És akkor jött az a bizonyos harmadik…

Történt egyszer, még 1924. januárjában, hogy a Belvárosi színház műsorra tűzte az író Búzavirág című darabját. Móricz, aki szerette maga „ellenőrizni” egy – egy darabja színrevitelét, erősen belefolyt a darab körüli munkálatokba. És amikor az egyik szereplőt kellett kiválasztani, hát minden befolyását latba vetette, hogy a szerepet Simonyi Mária kaphassa meg. És ennek egyáltalán nem szakmai okai voltak.

Ne szépítsük, az éppen boldogtalan és bizonytalan állapotban lévő Móricz mondhatni első látásra beleszeretett a nála 10 évvel fiatalabb színésznőbe.

Aztán a próbák során igyekezett minél többször ott lenni és egyre csak csodálni Simonyi Máriát. De nem mert kezdeményezni, mivel marta az önvád. És mi tagadás, azért a felesége igen közel állt hozzá. Aztán a hónap utolsó napján mégis megírta Simonyi Máriának az első szerelmes levelét. Ahol tépelődve, önmagát vádolva, szégyenkezve érzései miatt, vallott szerelmet a színésznőnek. Aztán egy alkalommal a Búzavirág egy példányát ajándékozta Simonyi Máriának, amelynek ajánlását már úgy írta meg, hogy aki elolvasta, rögvest tudhatta, hogy egy szerelmes férfi sorait olvassa. 

Feleség kontra szerető

Holics Janka, Móricz felesége nem volt vak. Pontosan látta, mi folyik férje és Simonyi Mária között. Olyannyira, hogy a főpróbán Móricz viselkedését látván így forduld Kodolányi Jánoshoz: „Látja? Hogy nézi, hogy falja, hogy csügg rajta? Hogy nem tudja titkolni, hogy elárulja magát a viselkedésével, minden porcikájával? ... És hogy azt a szajhát, azt a senki rongyot”… Mondatai elárulták feldúltságát. Ám igazából ő sem volt tétlen áldozat, hiszen egy évvel korábban maga menekült házasságuk sivárságából egy rövid, de lángoló szerelem gyötrelmébe. Ugyanakkor most mérhetetlen gyűlölettel és féltékenységgel tekintett riválisára.

A színésznő nem tudván erről, maga is lángoló szerelmet vallott a híres írónak. A levél, amit megírt, legalábbis erről tanúskodik: „Maga édes legutolsó buja – fogcsikorgató reszketéssel olvastam a levelét – magáé voltam, mire a végére értem. Jöjjön, jöjjön, a magáé vagyok régen, minden porcikámmal. Szemérmetlen vagyok, nem szégyellem. Maga tett azzá...”

Halálos szerelem

A kísérlet

Aztán Simonyi Mária megtudta, hogy Holics Janka öngyilkosságot kísérelt meg és megrettent. Szenvedélyesen szerette Móriczot, de nem akart végképp szétverni egy húsz éves házasságot és nem akart egy nőt a halálba kergetni. Ezért egy levélben ismét szerelmet vallott az írónak és egyben búcsút is intett neki, lezárva kapcsolatukat. És bár Móricz a későbbiekben is írt neki szerelmes leveleket, ezekre már csak ritkán válaszolt, és akkor sem azt, amit a szerelmes író remélt („maga csak külsőleg lát (amit nem lát, elképzel) és úgy látszik, ez Magának elég”.)

Úgy tűnt, ezzel vége is lesz a dolognak, és az író feleségével éli tovább az életét.

Móricz és felesége 

Ám nem ez történt. Holics Janka nem tudta túltenni magát történteken, mert végül rájött, hogy férje az igazi, szenvedélyes szerelem az életében, amiről tévesen gondolta azt, hogy elhamvadt már a lángja. A viszonzás azonban Móricz részéről már elmaradt, ezért több öngyilkossági kísérlete is volt, amelyekkel megkeserítette az író életét.

Móricz viszont ezt követően soha többé nem tudott úgy érezni a feledése iránt, mint korábban. Számára Simonyi Mária alig látott alakja vált a szerelem esszenciájává. Minden vágya a színésznő volt, bár ez kimerült a levelek írásában. Az író olyannyira rabjává vált ennek a szerelemnek, hogy ettől kezdve minden megjelent novellájába belecsempészett egy olyan üzenetet, amelyet csak Simonyi Mária érthetett.

És a történet véget ér…

Holics Janka tényleg komolyan gondolta, hogy nem tud és nem is akar Móricz nélkül élni. A viszony kezdetétől eltelt 1 – 1,5 évben látta, érezte, hogy Móricz Zsigmondot már örökre elveszítette. És ezt nem tudta elfogadni, ezért az öngyilkosságba menekült.

Móricz felesége halála után hónapokig nem kereste a színésznőt, de aztán a szerelem nem hagyta nyugodni, és egy levélben újra szerelmet vallott neki. Egy évvel később már házasságot is kötöttek. De kapcsolatukra örökös árnyéket vetett Holics Janka öngyilkossága és nyolc évvel később elváltak.

Hogy ebben mekkora szerepe volt fogadott lányának (és állítólagos szerelmének), az Árvácska történetek ihletőjének, Littkey Erzsébetnek – Csibének – az már egy másik történet.

Vissza a főoldalra

Halálos szerelem

Szerelmi háromszög, ahogy Móricz Zsigmond csinálta. Híres íróink élete bizony egyáltalán nem oly példaértékű, mint azt az irodalomórákon tanultak alapján hinnénk. Gondoltuk volna Móriczról, hogy egy olyan szerelmi háromszög részese volt, amely halállal végződött? Pedig így történt… Egy híres író, egy feleség, egy színésznő és minden összekavarodott.

A szerelem mindent megér

Utánajártunk, milyen innovatív megoldást választhatnak azok a férfiak, akik a szexuális életükben korlátozottak, azonban nem szeretnének orvoshoz fordulni a problémájukkal, vagy elutasítják a gyógyszeres, kémiai megoldásokat, amelyek valóban nem kockázatmentesek. Találtunk egy olyan nagyszerű megoldást, amivel a szervezetet nem kell egészségkárosító hatásnak kitenni. A praktikus, egyszerűen alkalmazható, diszkrét, ugyanakkor eredményes módszert találtunk, amely bárki számára már Magyarországon is elérhető. Mindazoknak ajánljuk a módszert, akiknek fontos, hogy örömet szerezzenek párjuknak a minőségi testi szerelem terén.

Szerelem tapéták

Már egy ideje gondolkodom azon, hogy le kellene cserélnem itthon a tapétákat. Persze nem a Cole&Son Woods tapétát a hálóban, mert azt még mindig imádom, semmire nem cserélném. Ez egy időtálló választás volt.

Kutyus a családban: Szerelem első látásra

Amikor Ámor nyila betalál… Meglátni és megszeretni egy pillanat műve. Nem gondolkodsz, hiszen valójában érzelmi lény vagy. A cukiság faktor ezért téged is leterít. Ámor nyila már beléd is fúródott. Nem, nem gondolkodsz ilyenkor. Elillan a ráció utolsó szikrája is. Nyúlsz a pénztárcádért és fizetsz, mint a katonatiszt. De nem csak ezen a napon lesz így. A frigy egy kutyussal jó eséllyel évtizedekre köttetik.

Nyár, szabadság, szerelem

Nyár, szabadság, szerelem. De fordítsuk komolyra a szót. Vagy még sem, mert tényleg nyár van. Igaz, az idei kicsit más, mint bármelyik korábbi, hiszen ez a tavasz igencsak próbára tett mindenkit. Ezért felfokozott hangulatban örülünk a napsütésnek, kirándulásoknak, a lassan beinduló utazásoknak. A strandok, fürdőhelyek szinte mindegyike várja tárt karokkal a vendégeket. A Balaton, és minden fürdésre és pihenésre vonzó hely megtelt újra élettel.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XII. rész

Tess felkacagott a boldogságtól, és a férfi nyakába ugrott, aztán csókolta, csókolta és csókolta. És Ramon visszacsókolt. Aztán lágyan elfordította a lányt és az ágyra dőltek. A férfi keze – mézédes bizsergésű lágy érintéssel – elindult Tess Bőrén. Amikor a lány már úgy érezte, egész testében borzong a férfi érintésétől és csókjaitól, lekerült a póló, és minden egyéb akadályozó ruhadarab. Tess boldogan ölelte magához az izmos férfitestet. Ölelte és csókolta élete férfiját, és a vágy egyre csak hatalmasodott benne, egészen addig, amíg vágyának engedve, átvette az irányítást. Minden szerelmét át akarta adni a férfinak. Eggyé olvadni vele és boldog beteljesüléssel elveszni a szerelem semmihez sem fogható gyönyörében. Ramon pedig érezte a lány minden rezdülését. Boldogan hagyta, hogy Tess felülre kerüljön, ajkával lágyan kényeztette a málnaszemmé keményedett bimbókat, miközben testük összeforrt a szerelem ritmusában. És megtörtént az, amit a párok csak a legfelemelőbb pillanatokban élnek meg, és a gyönyör könnyűszárnyú madara egyszerre emelte őket az ég végtelen, mindent megszépítő magasába.

Minimál konyha megbolondítva

Egy nagyon kedves ügyfelem új konyháját szeretném bemutatni. Ez egy igazi szerelem projekt volt számomra, élveztem minden percét a közös munkának, remélem az érzés a megrendelőkkel kölcsönös. Az első megkereséskor a konyha, az étkező, a fürdőszoba és a vendégszoba áttervezésére kaptam megbízást, a ház többi részéhez (egyelőre) nem nyúltunk. Rögtön az elején kiderült, hogy a házat egy ismerős építész tervezte, akivel egy másik projekten is együtt dolgozunk, de a felkérés nem rajta keresztül jött. Milyen érdekes, ahogy a szálak összefutnak véletlenül. Bár véletlenek szerintem nincsenek.