BlogÚj! Megnyitás

Házi meggyszörp

Ha szörp, akkor az embernek leginkább a nagyi házilag készített szörpje jut az eszébe.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Valószínűleg már soha nem iszom olyan finom szörpöt, mint amilyet a nagymamám készített a történelem előtti időkben. Az egyik kolléganőnk azonban meglepett minket egy igazi házi szörp recepttel, amit a nagymamájától tanult (bár kicsit modernizált). Mi most meggyel „csináljuk” meg, de bármely gyümölccsel elkészíthető.

Hozzávalók

  • ½ kg meggy
  • 1 dl víz
  • citromsav vagy borkősav (1 teáskanál)
  • 50 dkg cukor (ízlés szerint csökkenthető vagy növelhető)

Elkészítés

Turmixoljuk össze a meggyet, majd a citromsavat (vagy borkősavat) keverjük el a vízzel. Aztán adjuk hozzá a leturmixolt meggyhez. Ezt követően egy napig hagyjuk állni, közben a tetejéről folyamatosan szedjük le a habot. A végén – ha délelőtt csináltuk, akkor már este – az utolsó hableszedést követően hozzáadjuk és elkeverjük a cukrot. Ha valaki szűrten szeretné elkészíteni, a meggy összeturmixolása után kell a szűrést elvégezni. Majd üvegekbe töltjük a szörpöt és hűtőben tároljuk. Mivel tartósítószert nem tartalmaz, ezért szükséges a hűtés.

Vissza a főoldalra