BlogÚj! Megnyitás

Hétvégi menüajánlat a Fóti Kastély étterem séfjétől

A Károlyi Kastélyban működő Fóti Kastély Étterem séfje ajánlott olvasóink számára csábító menüsort...

  • Főoldal
  • Gasztro
  • Hétvégi menüajánlat a Fóti Kastély étterem séfjétől

Zöldborsó leves galuskával

Hozzávalók

  • 450 gramm zöldborsó
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek finomliszt
  • 2-3 ek étolaj (lehet oliva olaj is)
  • só, bors, ételízesítő ízlés szerint
  • A galuskához:
  • 1 db közepes méretű tojás
  • 3-4 kanál finomliszt
  • só ízlés szerint

Elkészítés

A meghámozott és karikára vágott répát (a fehéret is) kevés olajon dinszteljük. Körülbelül 10 perc után hozzáadjuk a zöldborsót és az apróra vágott petrezselyem zöldet is, majd ízlés szerint sózzuk. Öt – hat perc kevergetés után hozzáadunk egy kanál lisztet és 1-3 percig kevergetve tovább főzzük. Ezt követően vízzel felöntjük, hozzáadjuk a fűszereket (ízlés szerint) és puhára főzzük a zöldségeket.

A galuska elkészítéséhez egy megfelelő méretű tálba beleütjük a tojást, csipetnyi sót adunk hozzá és annyi lisztet, hogy a keverés után „nokedli állapotú” legyen. Ez követően nokedli szaggatóval – vagy akár kiskanállal – beleszaggatjuk a tésztát a levesbe, és pár percig – a tészta elkészüléséig – főzzük. 

Kastély „fish and chips”

Az új étlapunkon fog szerepelni a klasszikus brit halétel.

Hozzávalók

  • 70 - 80 dkg tőkehalfilé (4 személyre)
  • 1 dl fóti szóda
  • 1 dl világossör
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1-2 ek kukoricakeményítő
  • 20 dkg liszt
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

Íme, ahogy mi készítjük, bár a brit vonal mentén haladunk:

A halfiléket elosztjuk egyforma darabokra, konyhai törlőpapíron leszárítjuk. lisztet és kukoricakeményítőt teszünk egy mélytányérra, egy mokkáskanál sütőport, 1 dl fóti szódát, 1 dl sört, pici sót és kevés borsot teszünk hozzá. Elkeverjük a masszát, hűtőbe tesszük kis ideig, amíg felkészülünk a sütésre.

Otthoni készítésnél ajánlott a felvágott, előfőzött, hideg vízben lemosott, lecsepegtetett burgonyát elősütni, (kb. 2 perc) amíg a hallal foglalkozunk, majd kivenni. Vegyünk egy másik tányérba kirakott lisztet, a filéket ebben megforgatjuk, majd az előbb megadott masszába mártjuk. A burgonyához használt olajban sütjük, közben megforgatjuk, hogy mindenhol szépen süljön. Amint ropogósra sült, kivesszük, törlőpapírra tesszük, hogy lecsöpögjön. Majd ebbe az olajba tesszük a burgonyát és azt is ropogósra sütjük. A halat és a krumplit megsózzuk, salátával vagy majonézzel tálaljuk.

Általában ezt az ételt még a gyerekek is szeretik.

Desszertnek túrógombócot ajánlunk hozzá, melynek receptjét a Váróterem magazin decemberi számában találják.

Túrógombóc

Fotó: Fóti Kastély Étterem

Vissza a főoldalra

Hétvégi menüajánlat a Fóti Kastély étterem séfjétől

A Károlyi Kastélyban működő Fóti Kastély Étterem séfje ajánlott olvasóink számára csábító menüsort. Ám ezúttal a tavaszi receptek - Zöldborsó leves galuskával, Kastély „fish and chips” foglalt benne helyet. Ahogy az étterem vezetője mondta, változnak az idők, amit a vendéglátásban is követniük kell.

Februári receptek a Fóti Kastély Étterem séfjétől

Az idei karácsonyra a Károlyi Kastélyban működő Fóti Kastély Étterem séfje ajánlott olvasóink számára csábító menüsort. Ám ezúttal a hagyomás receptek - harcsapaprikás túróscsuszával és tejfölös fahéjas túrógombóc - mellé bekerül egy az étterem törzsvásárlói körében karácsonykor is közkedvelt étel, a Thai csirkeleves is. Ahogy az étterem vezetője mondta, változnak az idők, amit a vendéglátásban is követniük kell.

Karácsonyi menüsor a Fóti Kastély Étterem ajánlásával

Az idei karácsonyra a Károlyi Kastélyban működő Fóti Kastély Étterem séfje ajánlott olvasóink számára csábító menüsort. Ám ezúttal a hagyomás receptek - harcsapaprikás túróscsuszával és tejfölös fahéjas túrógombóc - mellé bekerül egy az étterem törzsvásárlói körében karácsonykor is közkedvelt étel, a Thai csirkeleves is. Ahogy az étterem vezetője mondta, változnak az idők, amit a vendéglátásban is követniük kell.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon VI. rész

Tess elnevette magát, mert eszébe jutottak a közös étkezéseik, amikor apja próbált valami ünnepit varázsolni a konyhában. A lányok közben ott sertepertéltek és igyekeztek segíteni neki. A legtöbb esetben persze étterem lett a vége. Tess különösen jól emlékezett egy hálaadási pulykára. A feketére aszott, gumiszerűvé vált madár dermedten gubbasztott a hófehér tálon. Apjával és Susannal hosszan méregették, de valahogy egyiküknek sem volt bátorsága belevágni. Apja végül a madárral szemezve fölállt, aztán a lányaira pillantott.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.