BlogÚj! Megnyitás

Hévízi Tradicionális Kúra

Hévíz hazánkban már évszázadok óta ismert és népszerű gyógykezelő hely. Arról azonban, hogy mit is takar a Hévízi tradicionális kúra, csak keveset tudunk.

A kúra mibenlétét és hogyanjait Dr. Schwillinger Ferenc főorvos magyarázta el számunkra.

Mikor kezdték el és milyen terápia részeként alkalmazták először a kúrát?

A hévízi fürdőkúrát már Festetics gróf idejében, a 18. században elkezdték alkalmazni. Ez gyakorlatilag akkor az iszap és a termálvíz kezelésekből állt. Az 1950-es években az itt dolgozó főorvos tette hozzá a súly terápiát is. Ez utóbbi attól az időtől számít a tradicionális kúra részének. Ma ezt a hármat nevezzük együtt Hévízi Tradicionális Kúrának.

Milyen elemei vannak a kúrának, és melyik mire jó?

A termálvíz, az iszap és súlyfürdő a három alapelem. Akkor beszélhetünk tradicionális kúráról, ha minden elem benne van a kezelésben. Ezekhez kapcsolódik minden más, mint például a fizioterápia vagy a lézerterápia. Az, hogy melyik elem mire jó, azt nem lehet általánosan meghatározni. Sosem szabad azt mondani, hogy adott kezelés erre, vagy arra a betegségcsoportra jó. Már csak azért sem, mert általában ezeket kombinálva alkalmazzuk. Előfordulhat például olyan is, hogy a betegségtől, vagy a beteg egyéb problémáitól függően egy – egy elem nem alkalmazható. A kezelés minden esetben attól függ, hogy a beteg és a betegsége milyen terápiát kíván. Minden betegnél egyedi, a számára legjobb kombinációt visszük végig. A kúrát alapvetően krónikus, degeneratív és gyulladásos mozgásszervi megbetegedéseknél alkalmazzuk.

Lehet-e, kell-e ezek mellé más elemeket is felvenni?

Nem csak hogy lehet, hanem kell is. Azért, mert ezeket részben célzott, részben általános kezelésként alkalmazzuk. Célzott kezelések például a gyógytorna és a fizioterápia, ezen utóbbin belül pedig az elektroterápia, a lézerterápia vagy akár a fényterápia. Valójában ez összességében 50 – 60 különböző kezelést jelent, amit mind – mind speciálisan a betegre szabva határozunk meg. 

Ezt a terápiát csak Hévízen lehet alkalmazni?

Azt gondolom, hogy igen. A hévízi iszapot még csak elvihetik máshová, és máshol is csinálhatnak súlyfürdőt, viszont a hévízi termálvíz csak itt van. Tehát a hármat együtt csak itt lehet csinálni, erre kizárólag itt van lehetőség.

Hévízi kúra a hátfájás ellen

Mennyi ideig tart a kúra, illetve egy-egy kezelés mennyi időt vesz igénybe?

A kúra időtartama 5 naptól 3 hétig tarthat. De átlagosan 1 – 2 hét a kúrák hossza, aminek az eredményeként 2-3 hónapos javulási fázisnak kell következnie. A javulást mindig idővel mérjük. A kezelések utáni javulást egyrészt a funkció, másrészt a fájdalom csökkenések idejével számoljuk. Van először egy fürdő reakció, ami miatt egy pár napra először rosszabb lesz a beteg állapotérzése, és utána jön majd a javulás. És ennek a javulásnak a hosszával mérjük az eredményességet. Egy hetes kúra általában 1 - 2 hónapos javulást, 2 hetes 2 – 3 hónapos javulást, 3 hetes kúra pedig akár fél-, egy éves javulást is eredményezhet. Természetesen ezek átlagos számok, mert, ahogy mondtam, minden beteg egyedi. Maguk a kezelések pedig 5 perctől egészen egy órás időintervallumig terjedhetnek.

A kúrát milyen orvosi vizsgálatoknak kell megelőznie?

Mivel mi elsősorban terápiás hatásokat kívánunk elérni, célszerű, ha a betegek a saját lakhelyükön elvégeztetnek minden vizsgálatot, és hozzánk már kész diagnózissal jönnek. Mi is tudunk vizsgálatokat végezni, de nem az a cél, hogy a kúrára szánt időt vizsgálatokkal rövidítsük meg. Az a legjobb, ha egy tisztázott diagnózisú betegséget kúrálunk a rendelkezésre álló időben. 

Hol vehető igénybe a Hévízi tradicionális kúra?

A kúra Hévízen mindenhol elérhető, ahol a tradicionális kúra elemeinek összessége rendelkezésre áll. Erről azonban érdemes tájékozódni mindenkinek, mielőtt a végső döntést meghozzák.

Vissza a főoldalra