BlogÚj! Megnyitás

Hideg joghurtos céklaleves (Chlodnik)

Bármilyen elképzelhetetlen is első hallásra, a céklaleves fenséges nyári étel.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Bármilyen elképzelhetetlen is első hallásra, a céklaleves fenséges nyári étel. Amellett egészséges, tápláló és játszva elkészíthető.

Gazdagítható friss uborkával, kaporral, metélőhagymával és retekkel is. 

Hozzávalók:

  • 2-3 db nagyobb új cékla
  • 2 db közepes nyers uborka vagy 1 bögre savanyú uborka
  • 2-3 db retek
  • fél liter növényi joghurt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1 csokor friss kapor
  • fél bio citrom leve
  • 1 ek nádcukor
  • só, bors

1. A céklát meghámozzuk és belereszeljük egy leveses fazékba. Annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Megsózzuk és megfőzzük, de vigyázzunk, ne főzzük szét. A cékla maradjon harapható.

2. Amíg a cékla fő, lereszeljük az uborkákat és a retket.

3. Keverjük el a joghurttal alaposan az apróra vágott kaprot, a finomra vágott metélőhagymát és a préselt fokhagymát.

4. Ha a cékla megfőtt, locsoljuk meg a citromlével, adjuk hozzá a cukrot és ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Majd keverjük bele a reszelt uborkát és retket. Vegyünk ki a joghurtos tálba egy –két merőkanál levest, alaposan keverjük el, míg a hőmérséklet ki nem egyenlítődik, majd rakjuk vissza a levesbe a joghurtos tál tartalmát. Hűtsük le jó alaposan.

Tipp: Ha nem ecetes, hanem sima uborkát használunk, kinyomkodhatjuk, mert elég sok levet ereszt, de hagyhatjuk is rajta a levét. Krémlevesként is fogyaszthatjuk, úgy mielőtt a retket és az uborkát beletennénk, pürésítsük le, és csak azután kerüljenek bele a zöldségek, meg a metélőhagymás- joghurtos keverék. Kaprot és snidlinget is szórhatunk a tetejére. 

Vissza a főoldalra

Hideg joghurtos céklaleves (Chlodnik)

Bármilyen elképzelhetetlen is első hallásra, a céklaleves fenséges nyári étel. Amellett egészséges, tápláló és játszva elkészíthető. Gazdagítható friss uborkával, kaporral, metélőhagymával és retekkel is.

Hideg joghurtos uborkaleves

Biztosan az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy hideg uborkalevest ehetünk, és aki még nem próbálta, kóstolás után egyet fog velem érteni. A legjobb, ha kisebb, ropogós fürtös uborkákból készítjük, és legalább 3-4 órán át hűtjük, mielőtt elfogyasztanánk. A recept nagyon egyszerű, és gyorsan elkészíthető.

Szellemkastély Magyarországon

Sokak szerint a szellemjárás egy tévhit, mások szerint csak a filmekben létezik. De ha jól belegondolunk, mivel lehet megmagyarázni a furcsa, paranormális jelenségeket, mint például az ajtók mozognak, zárt térben egy hideg fuvallat… Ilyen jelenségeket figyelhetünk meg kastélyokban is. Szellemjárta kastélyok többnyire az angol vidékeken lelhetők fel, bár hazánkban is találhatóak olyan kísértetjárta kastélyok, melyekben paranormális jelenségek észlelhetőek. A Vas megyei Ó-Ebergényi-kastély egyike azoknak a kísértetjárta helyeknek, ahol hátborzongató paranormális jelenségeket észleltek.

Zöldborsó krokett mentás joghurtszósszal (gluténmentes)

Sokoldalú felhasználása mellett gazdag proteinekben, vitaminokban, és értékes ásványi anyagokban. Még nyár idei szeles hideg szombatokon sincs is jobb, mint szeretteinknek főzőcskézni, majd hallani a jóízű nyammogásokat, és bezsebelni az elismeréseket.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon IX. rész

Tess nagy levegőt vett, elkapta Susan karját és szembefordította magával. Nővére felszisszent az erős szorításra, és kirántotta a karját Tess ujjai közül. De Tess már elöntötte a hideg düh, és nem finomkodott tovább.

Wokban sült cukkinis kukorica puffancsok

Isteni előétel, vendégváró, vagy feltét ez a szezonális alapanyagokból összeállított fasírt. Bármilyen joghurtos mártogatóssal, de akár paradicsom csatnival is finom. Teljesen gluténmentes!