BlogÚj! Megnyitás

Hogy az öröm nehogy üröm legyen… Ügyvéd kell a hajó vásárláshoz?

Vannak olyan helyzetek, ahol kiemelten fontos, hogy jó szakembert válasszunk. Többek között ilyen élethelyzetek az ügyvédhez kötött tevékenységek. Hiszen nem csak polgári peres, vagy büntető ügyekben kihagyhatatlan a jogtudó szakember.

  • Főoldal
  • Kultúra
  • Hogy az öröm nehogy üröm legyen… Ügyvéd kell a hajó vásárláshoz?

Hogy az öröm nehogy üröm legyen…
Ügyvéd kell a hajó vásárláshoz?

Vannak olyan helyzetek, ahol kiemelten fontos, hogy jó szakembert válasszunk. Többek között ilyen élethelyzetek az ügyvédhez kötött tevékenységek. Hiszen nem csak polgári peres, vagy büntető ügyekben kihagyhatatlan a jogtudó szakember. Ingatlan vásárlástól, a cég alapításig, vagy vállalkozási adat változtatásig, számos terület van, amit nem lehet ügyvéd nélkül hivatalosan foganatosítani. Azonban számos olyan buktató lehet az egyes ügyekben, ami miatt érdemes alaposan utánanézni a választható szakemberek szakmai hátterének, presztízsének, szakmai gyakorlatának, a tevékenységi körét is megismerve. Ugyanis az ügyvédi jog elnyerése bár minden érintettet felhatalmaz a hivatalos ügyvitel elvégzésére, azonban ahogy más szakmák esetében is, ezen a szakterületen is megfigyelhető specializálódás. Van, aki céges ügyeket nem vállal, más elsősorban polgári peres, vagy büntető ügyekben jártas, és vannak olyanok is, akik például kizárólag az ingatlan vétel és eladás területét kedvelik.

Dr. Szűcs T. Péter ügyvéd specialitása a hajók, vízi járművek adásvétele. Ez a téma azért is izgalmas, mert ezzel a területtel nem foglalkoznak túl sokan. Azt sem tudja mindenki, hogy a hajók esetében, -az ingatlanokhoz hasonlóan-, csak ügyvédi ellenjegyzéssel lehet tulajdonost váltani.Most is, mint mindig egy nagyszabású ügy élére állt.

Arról beszélgettem vele, milyen kényes helyzetek alakulhatnak ki akkor, ha nem megfelelően tájékozódunk. Arról is szó esik, hogyan lehet korrigálni az előzményekben, mások által körültekintés híján elkövetett hibákat, hiátusokat.


- Hogyan érdemes ügyvédet választani?

- Érdemes ismerősök között érdeklődni, mert a személyes tapasztalat a legjobb ajánlólevél. Azonban az ügyvédek a munkájukban többnyire specializálódnak egyes területekre, így könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott személy az adott területtel nem foglalkozik. Olyan is lehet, hogy az ajánló elégedett az ügyvéddel a saját tapasztalatai alapján, azonban a másik ügyféllel mégsem alakul ki a megfelelő összhang, így mégsem tudnak együtt dolgozni. Az internetes keresések megbízhatóságát muszáj ellenőrizni minden esetben. Utána járni az ajánlásoknak, visszajelzéseknek, amennyiben ismeretlen személy szolgáltatását kell igénybe venni. A körültekintés több, mint ajánlott. Egy személyes kapcsolatfelvétel is sokat segíthet.

Ügyvéd kell a hajó vásárláshoz?

fotó: Csaba Beatrix

- Létezik olyan fórum, akár az Ügyvédi Kamara által, ahol utána lehet nézni a szakterületek képviselőinek? Ahol megtalálható, ki milyen szakterületben jártas?

- Van egy elérhető Kamarai nyilvántartás, de az inkább iránymutató. Tehát mindenkinek magának kell utána járni a lehetőségeknek. Illetve van olyan weboldal, ahol eset függően lehet ajánlást kérni. Amennyire tudom, itt az oldalra felregisztrált ügyvédek közül lehet választani, tehát nyilván nem teljes a lista. Minden esetre érdemes körültekintően eljárni. Én sem vállalok el olyan ügyet, amiben nem vagyok naprakész. Ilyen esetben magam is átirányítom az esetet olyan kollégához, akiről tudom, hogy jártas azon a területen. 

- Milyen esetekben kötelező az ügyvédi részvétel?

- Cég alapítás, cégeljárás, ingatlan adásvétel, ajándékozás esetén mindenképpen. Lajstromozott hajók, vitorlás hajók adásvétele esetén is szükséges ügyvéd bevonása. Ezzel nincs mindenki tisztában, így előfordul, hogy a megvásárolt hajó nem tud az új tulajdonos nevére kerülni, mert nem ismerték ezt a kötelezettséget. Ilyen esetben új szerződést kell kötni, amiben fel kell tüntetni az előzményeket. Több év távlatából elég nehéz ezeket a helyzeteket rendezni. Sok utána járással, bonyodalommal kell szembenézni. Ez azért is érdekes terület, mert amíg az autó esetében a tulajdonosváltáshoz nem kell ügyvédi közreműködés, addig a lajstromozott hajók és vitorlások esetében ez elkerülhetetlen. 

Ügyvéd kell a hajó vásárláshoz?

képforrás: Pixabay

- Mi mindenre kell odafigyelni egy hajó megvásárlásakor?

- Vannak olyan specifikus tényezők, amiknek utána kell járni mielőtt valaki hajót vásárol. Azon túl, hogy érdemes ellenőrizni a jelenlegi tulajdonos jogviszonyát a hajó tekintetében. Tehát azt, hogy a Hajólevél szerint is valóban a tulajdonos nevén van-e a hajó? Az előző adásvétel rendben, jogszerűen történt-e? Emellett nem elegendő a tulajdonjogot birtokolni. A hajók elhelyezése, tárolása is megoldást kíván. Sok esetben ugyanis éppen az okoz megoldhatatlan problémát, hogy az új tulajdonos nem tud szerződést kötni a hajó tárolására. Tehát mielőtt a vásárlás valósan megtörténik, érdemes utána járni, hogy a hajót hol lehet elhelyezni. Maradhat-e az eddigi helyén, vagy új helyet szükséges biztosítani. Ezért mielőtt az adásvétel megtörténne, a leghelyesebb, ha a hajó tárolására vonatkozó biztosíték, szerződési opció is rendezésre kerül. A kikötői tárolás szerződésének feltételeit minden esetben a kikötő üzemeltetőjével kell egyeztetni. Méghozzá a tulajdonosváltozás előtt, mert különben könnyen érheti a vásárlót kellemetlen meglepetés. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasútügyi és Hajózási Hivatal az, aki megfelelő információkkal szolgálhat a hajólevélen nem szereplő esetleges terhekről (pl. jelzálogjog, haszonélvezet). Azonban egy tulajdoni lap lekérése hajó esetében 33.000 Ft, tehát az ingatlan tulajdonlap kikéréséhez képest rendkívül nagy a különbség. Viszont amennyiben személyesen megy be valaki érdeklődni, akkor lajstromszám alapján azt elárulják, hogy van-e valamilyen teher a hajón.

- Van valamilyen érték, vagy nagyság határ amikor az ügyvéd bevonása kötelező?

Igen, van. Jó hír, hogy nem kell nyilvántartásba venni például a csónakot, a nem gépi hajtású vízi sporteszközt, a gépnélküli kishajót, kivéve a vitorlás kishajó. Azonban utána kell nézni, hogy a vásárolni kívánt eszköz minek minősül. Például amíg egy motor nélküli horgászcsónak, -amennyiben 20 méternél rövidebb-, adásvétel esetén nem ügyvéd köteles. Ugyanígy nem lajtromköteles egy 6 méteres 9.9 lóerős motorral ellátott csónak sem. Azonban ugyanez 15 lóerős motorral bizony lajtromköteles! Ezen kívül szinte minden „érdemi méretű” -ha fogalmazhatok így-, vitorlás hajó lajtromköteles, hiszen 10 nm vitorlafelület az alsó határ. Ami, valljuk be nem túl nagy.

Tehát a legtöbb hajó vásárlása esetén szükséges az ügyvéd általi szerződéskötés, a tulajdonosváltozás lajstromban történő átvezetése. A hajó értéke (vételára) egyébként nem tényező ebben a kötelezettségben. A hajó teljesítménye, a hajó hossza és vitorla felülete a meghatározó. 

Ügyvéd kell a hajó vásárláshoz?

képforrás: Pixabay

- Annak van jelentősége, hogy kereskedelmi, szolgáltató, vagy magán célra használják a hajót?

- Az eljárási illeték fizetés tekintetében van különbség. A szerződéskötést a felhasználási cél nem befolyásolja. Kedvtelési célra használt hajók esetében, ahogy ezt a jogszabályban nevezik, kedvezményesebb az átírási illeték. Kereskedelmi használat esetében pedig borsosabb az ár. 

- Mennyire luxus hajót vásárolni?

- Magyarországon évente elég sok hajó cserél gazdát. Nem a tulajdon megszerzése, az átírási illeték és az ügyvédi költség az igazán fajsúlyos. A fenntartási költségek, a hajó tárolása sokkal inkább tényező. Egy éves hely ára a Balatonnál könnyen elérheti az 1.000.000 Ft-ot is. Amit értelemszerűen minden évben fizetni kell. A magán kikötők, illetve a BAHART kikötői között is van szerződési és árkülönbség. Azonban igen hosszú a sor a kikötőhelyek bérleti jogáért, amit ki kell várni. Ezért ennek a biztosítása és költsége talán fontosabb, mint a megfelelő hajó megtalálása, és maga a vásárlás kiadásai.

- Az ügyvéd melyik fázisban lép be ténylegesen egy hajó vásárlás esetén?

- Előfordul, hogy a hajó megvásárlásának tényét követően keresnek meg. Ez nem jó megoldás. Ugyanis az ügyvédnek kizárólag az általa elkészített szerződés ellenjegyzésére van lehetősége, mert a feleknek előtte kell aláírniuk azt. Az ügyvéd felel a szerződés tartalmi, jogszabályi megfelelőségéért is. Ezért a vásárlás előtt kell bevonni az ügyvédet a folyamatba. Ebben az esetben lehetőség van arra is, hogy felhívjam a figyelmet azokra a veszély zónákra, amiket érdemes elkerülni. Elmondom, mi mindennek kell utána járni, mit kell feltérképezni a vásárlás előtt. Az ügyvéd a jogszabályban előírtak betartását biztosítja. Amennyiben cég érintett tulajdonosként adásvételkor, akkor természetesen ellenőrzöm a cégkivonatot, utána járok van-e a cég ellen végrehajtás, mennyire várható, hogy teljesíti a szerződésben leírtakat. Ezt természetesen nem csak hajó, hanem ingatlan adásvétel esetében is ellenőrzöm.

Ügyvéd kell a hajó vásárláshoz?

képforrás: Pixabay

- A hajó adásvételek mellett mivel lehet még felkeresni?

- Hajó adásvétel mellett ingatlan adásvételekkel is foglalkozom. Cégalapítás és cégmódosítás, székhely módosítás, társasági szerződés módosítás is a szakterületeim közé tartozik. Részvénytársaság alapításában is közreműködtem már. Cégképviseleti megbízást is vállalok.

- Akár hajó, akár ingatlan adásvétel a tét, előfordul, hogy külföldi tulajdonszerzés a megbízás tárgya. Hiszen például a Horvát és Szlovén tengerpart sincs messze. Ebben az esetben mi az ügyvédi eljárás?

- Ezeket nem áll módomban elvállalni. Nem foglalkozom külföldön történő ingatlan adásvétellel. Az adott országban eljáró ügyvédhez kell fordulni, hiszen minden országnak megvan a maga jogszabályi előírása, amiben az ottani szakember az illetékes. Én akkor tudok segíteni, ha például külföldi hajót szeretne valaki megvásárolni, és azt itt Magyarországon lajstromba vetetni. Tudni kell, hogy egy ilyen adásvétel több hónapos procedúrát igényel. Ki kell vonatni az adott ország lajstromából, igazolást kérni erről, lefordíttatani az okiratot. Ezt követően szükséges egy ellenjegyzett adásvételi szerződés. Magyarországon lajstromba kell vetetni, szemléztetni, tehát műszakiztatni kell a hajót. A magyarországi lajstromot érintő tulajdonváltozási kérdésekben tudok segíteni.

- Aki többet szeretne tudni a hajóvásárlás mikéntjéről, honnan szerezhet információkat a kötelezettségekről?

- A https://sztp-ugyved-budapest.hu/kishajo-adas-vetele/ oldalon a legfontosabb információkat mindenki megtalálja. Emellett igyekszem segíteni a közösségi oldalon keresztül is. Ezért időről-időre hasznos információkat teszek közzé. A nevemre keresve könnyen rátalál az érdeklődő. Így a vevő felkészülten vághat neki a hajó vásárlásnak. 

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Irány a Pilvax!

Persze csak gondolatban, mert ma már egy kis utca van annak a háztömbnek a helyén, ahol egykor a nevezetes kávéház állt. Ma tehát már nincs Pilvax kávéház, és ha lenne is, vékonypénzű újságírónak nem sok keresnivalója lenne ott.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.