BlogÚj! Megnyitás

Hogyan menthetsz meg egy életet?

A vágy sokféle okból önthet el bennünket. Lehet saját gyerekkori élmény. Aki kutyás családban nő fel, annak természetesebb, hogy felnőtt korában is van kutyája, ha megteheti. Motiváció lehet, ha a családban a gyerek szeretne kutyát.

Kutyát szeretnék... 

A vágy sokféle okból önthet el bennünket. Lehet saját gyerekkori élmény. Aki kutyás családban nő fel, annak természetesebb, hogy felnőtt korában is van kutyája, ha megteheti. Motiváció lehet, ha a családban a gyerek szeretne kutyát. Van, aki egyedül él, és a kis állattal osztja meg az életét. A kutyáról/cicáról/kisállatról való gondoskodás teljesíti ki a mindennapjait. Olyan is van, amikor nem tervezzük a kutyás létet. Váratlanul látunk meg egy állatot, akibe egy pillanat műve beleszeretni. Vagy egy családtagtól marad ránk egy ártatlan kis élet. Legyen az ok bármi, koránt sem mindegy, boldogulunk-e a feladattal?

Hogyan menthetsz meg egy életet?

fotó: Csaba Beatrix

Van, hogy nem sikerül

Az ideális helyzet az, ha élethosszig tudunk gondoskodni az állatról. Azonban előfordul, hogy a körülmények változása miatt a gazda lemond róla. Nem keres, vagy nem talál önerőből új befogadót. Olyan is van, amikor az állat túléli a gazdáját, és nincs olyan családtag, aki tovább gondoskodik róla. Ezekben az esetekben a menhelyek befogadó képességén múlik, merre fordul a kutya, vagy adott esetben egy kiscica, kisállat sorsa.

A befogadó oldal

Egyre észrevehetőbb trend, hogy sokan nem tenyésztőtől, szaporítótól választanak kutyát, hanem menhelyre került állatokat mentenek meg. Ez nem egyszerűen csak egy nagyvonalú, nemes cselekedet. Sokkal több annál. Hiszen az az állat, aki pici korától családba kerül, családtagként nő fel, azt lelkileg, érzelmileg is megviseli az elszakadás. Legyen az előidéző ok bármi, ő csak azt tapasztalja, hogy kikerül a megszokott életből, az ismert helyről. A simogató, ölelő kezeket felváltja egy szűk, rácsos tér. Sokkal spártaibb körülmény. Van olyan állat, amely soha többet nem kerül ki a rácsok mögül. Persze lehet, hogy ez is jobb, mint az árokparton pusztulni köveket dobáló gyerekek által, vagy nyakba benőtt láncon kínok közt vergődni étlen, szomjan egy udvari fához kötve. Feküdni eső áztatva pocsolyákban. Folyton menekülni éhezve, fázva, remegve csatangolni egy félelemmel teli, ismeretlen világban. Az sem ritka, ha egy gyepmesteri telepen kap méreg injekciót egy szerencsétlen, sorsára hagyott állat. A kín is sokféle lehet tehát. Az internet naponta ilyen rémes állat sorsok garmadáját tárja elénk. Nagy előrelépés lehet ehhez képest, amikor egy megkínzott kis állat újra jó helyre kerülhet. A család, a szeretet, az emberi gondoskodás új esélyt ad az életre.

Kállai Rita

Kállai Rita, forrás: rex.hu

Kállay Ritával, az 1992 őszén létrejött Rex Kutyaotthon Alapítvány ügyvezetőjével arról beszélgettünk, hogyan menthetünk meg egy életet azzal, ha örökbe fogadunk egy kutyát, vagy kiscicát. 

- Nehezebb feladat az örökbefogadott állatról gondoskodni?

- Vannak, akiknek a fajtatiszta kutya fontos szempont. Ők tenyésztőkhöz mennek, egészen pontos elképzeléssel. Előre kiválasztják a kutyát, a vérvonalat is ismerve. Amikor a kölyökkutya már elhozható, megkezdi a családi létet. 18 éve dolgozom a Rex Alapítványnál, így tapasztalom az elmúlt években látható pozitív változásokat az örökbefogadások kapcsán. 10 éve egy 3 éves kutya örökbefogadása sem volt általános. Szerencsére ma már nem probléma a 3-5 éves kutya örökbeadása sem. A kutyák átlag életkorát figyelembe véve, egy családban felnövő állatnál ez a kor még koránt sem számít idősnek. Egyébként a menhelyekre is kerülnek be sorsukra hagyott, kidobott, mentett kölyökkutyák, akik szintén örökbefogadhatóak. Az kétségtelen tény, hogy egy kölyökkutyánál, akit mi tanítunk meg mindenre, mi szocializálunk, nevelünk fel, annál mi alakítjuk ki a szokásrendet. Ennek lehetnek előnyei. Ugyanakkor egy több éves, örökbefogadott állatnál számítani kell arra, hogy az előéletével együtt kerül hozzánk. Ennek minden feladatával. Természetesen a menhelyre jól képzett, jól szocializált kutyák is bekerülnek, a megváltozott élethelyzetüknek köszönhetően. De a menhely után, biztosan sok szeretet, figyelem és törődés kell nekik is, hogy megszokják az újabb változást, az új környezetet, összeszokjanak a gazdával. Megtanulják az új szabályokat.

- Hány alkalommal találkoznak az örökbefogadók az állattal, mielőtt hazavihetik?

- Ez függ a kutyától és az örökbefogadótól is. A legkevesebb a 2 alkalom, de szükség esetén akár 5-6 találkozás is kell ahhoz, hogy biztossá váljon a vállalás. Megnézik, kiválasztják, átgondolják, hogy biztosak-e a döntésükben. Megismerkednek az állattal. Mi is megbizonyosodunk amennyire csak lehetséges, hogy jó helyre kerül a védencünk. Ha minden rendben, akkor elindulhat az új családban a közös élet.

Luxor, mentett kutya

Luxor, mentett kutya, forrás: rex.hu

- A menhelyek szinte mindenhol ragaszkodnak az ivartalanításhoz. A Rex Alapítvány is előírja ezt a kötelezettséget?

- Nálunk minden 6 hónap feletti állat ivartalanított. Az ennél fiatalabbak még nem. Az ő örökbefogadásukkor az új gazdának kötelezettséget kell vállalni az ivartalanításra. Ezt a szerződés is tartalmazza. Ez egyrészt a nem kívánt szaporulat megelőzését szolgálja, másrészt pedig elég sok betegség megelőzhető az ivartalanítással, többek között egyes daganatos megbetegedések is. 

- Mielőtt valaki az örökbefogadás mellett dönt, milyen szempontokat érdemes megvizsgálnia?

- A legfontosabb, hogy pontosan mérje fel a személyes lehetőségeit és életkörülményeit. Szempont a lakhely, a körülmények, az anyagi vállalás, hiszen az állattartásnak vannak rendszeres költségei. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a fajta, amit választana mennyire mozgásigényes, ezt hogyan tudja az örökbefogadó a saját munkarendjével összehangolni. Az első időben biztos, hogy nagyobb odafigyelést, türelmet igényel az állat, amíg megszokja az új körülményeket. A kutya reggeli, délutáni, munkaidő utáni, és esti sétáját biztosítani kell. Ha gyerek van a családban, akit szeretnének bevonni az állat gondozásába, az mekkora méretű kutyával bír el például sétáltatásnál. Ha nagy mozgásigényű fajtát választanak, akkor a kellő mozgásigény biztosítása is feladat. Úsztatni, futtatni, agilitysni vinni őt. Iskolába mindig érdemes elvinni alap engedelmesség elsajátítása érdekében. Tehát van mit átgondolni, mielőtt hazaviszik az örökbefogadott védencet. Érdemes ezekről szakértőkkel beszélni, akár a menhely dolgozóitól tanácsot kérni, akik segíthetnek a kiválasztásban. Ha kellő körültekintéssel történik az örökbefogadás, akkor minden lehetőség megvan arra, hogy hosszú, boldog közös évek várjanak rájuk. Azért is fontos az alaposság, mert a kutyának mindenképpen törés, ha vissza kell hozni a menhelyre, mert az örökbefogadó egy idő után rájön, hogy mégsem tudja vállalni. Minél többször kerül vissza egy állat a rácsok mögé, annál nehezebbé válik az újbóli örökbefogadás. Cél, hogy ezt elkerüljük.

Hogyan menthetsz meg egy életet?

forrás: rex.hu

- Hány állat kerül a Rex Alapítványtól családhoz évente?

- Mi cicákkal is foglalkozunk, így összesen 600-650, ebből körülbelül 3-400 a kutya örökbefogadás. Az új befogadás a felszabaduló karanténok függvényében lehetséges. Igyekszünk a helyeket optimálisan kihasználni. Ha például egy elhagyott kölyök alom érkezik, azok kerülhetnek egy karanténba, de természetesen olyan kutyák is vannak, akiket nem lehet másikkal összerakni. A teljes hely kapacitásnak 40-45 %-a az, aminek sajnos állandó lakói vannak, akiket nem sikerül örökbe adni. Van olyan kutya, aki egész életét rácsok mögött kénytelen leélni. Mi természetesen róluk is gondoskodunk. Nálunk biztonságban vannak, de az ideális nyilván az lenne, ha családban élhetnének. Volt olyan eset, amikor egy 9,5 éve nálunk lévő kutyát az egyik segítő fogadott örökbe, és így lett az állatnak néhány szeretetteli, szabadságban, családban eltöltött éve. Ez azonban sajnos nagyon ritka.

- Nem ritka, hogy egy család azért jelentkezik örökbefogadónak, mert a gyerek kikönyörgi a kutyát. Ugyanakkor a szülőknek érdemes tisztában lenni avval, hogy nem lehet csak a gyerekre bízni az állatot. Mi ilyenkor a helyes hozzáállás?

- Az állattartás mindenképpen jó dolog az ember számára. A gyermeknek is jót tesz, igen. Azonban itt sem szabad elfelejteni a felelősségvállalás jelentőségét. Gyermek táborokat is szervezünk, ahol felhívjuk a gyerekek figyelmét, hogy a család közösen kell eldöntse, ha felvállal egy örökbefogadást. Egy élőlénnyel nem szabad kísérletezni. Még a felelősségteljes viselkedés megtanulása érdekében sem. Mert egy gyermek valójában sok mindenben nem döntésképes. Nem tud egyedül megfelelően gondoskodni róla, nincs financiális kompetenciája élelem vásárláshoz, állatorvoshoz. Saját kötelezettségei is vannak, ami mellett egyáltalán nem biztos, hogy az állattartás minden szabályát képes betartani. Egyáltalán nem biztos, hogy egyedül sétálni viheti, akár a kutya mérete, akár a habitusa miatt. Ugyanakkor a gondoskodás képessége, az önzetlen szeretet megtanulása biztos, hogy használ a gyermeknek. De muszáj, hogy a család közös döntésére, a szülők kötelezettségvállalására alapuljon az örökbefogadás.

Hogyan menthetsz meg egy életet?

forrás: rex.hu

- Mielőtt valaki örökbe fogadna egy állatot, érdemes önkéntesként valamennyi időt eltölteni a menhelyen?

- Erre természetesen van lehetőség. A feltételrendszer elég szigorú, mert a tapasztalat azt mutatta, hogy komoly szabályrendszert alkossunk az önkéntesség területén is. Egyébként nem feltétel az önkéntes munka az örökbefogadáshoz, de kétségtelenül előny lehet a tapasztalatszerzés. Ugyanakkor olyan önkénteseket is szívesen fogadunk, akik nem örökbefogadók, de szívesen vesznek részt mentett állatok gondozásában. Az önkéntesek a jelentkezési lap kitöltése után részt vesznek egy rövid oktatáson. Szigorú szabályok megismerése és balesetvédelmi oktatás is beletartozik ebbe, mivel a Rex Kutyaotthon olyan helyen van, ahol a közeli lakótelepen számos kutya él. Így például a sétáltatás is csak meghatározott útvonalon történhet, mivel a menhelyen élő kutyák más kutyákkal való találkozása konfliktusos lehet. Az önkéntesek sem jöhetnek bármikor, egy bejelentkezési rendszer biztosítja a megfelelő elosztást. A legfontosabb a mentett kutyák biztonsága és megfelelő gondozása. 

Dr.Király Péter, a Rex Alapítvány alapítója

Dr.Király Péter, a Rex Alapítvány alapítója

- Úgy is örökbe lehet fogadni egy kutyát, hogy nem tudja az illető ténylegesen hazavinni, de támogatja a kutyus menhelyi tartását?

- Természetesen. Létezik a virtuális örökbefogadás. Ebben az esetben az örökbefogadás ideje addig tart, amíg a kutyát örökbe nem fogadja valaki ténylegesen. Ha családba kerül, arról értesítjük a virtuális örökbefogadót, aki ezután új kutya gondoskodását vállalhatja, ha szívesen segít továbbra is menhelyre került állatokon.

- A Rex Alapítványnál kutyaiskola is működik. Az iskola segítheti valamilyen formában az örökbefogadást? Például egy végzett kutyakiképző vállalhat olyan feladatot, hogy egy menhelyes kutya szocializációjával segíti az örökbeadást?

- Mi nem zárkózunk el ez elől sem. Biztos, hogy az engedelmesség, a szocializáció elősegítheti a családba kerülést. Az viszont biztos, hogy ha valaki örökbe fogad egy kutyát, akkor érdemes akár itt helyben, a Rexnél működő kutyaiskolába elvinni az állatot, mert ez nagymértékben segíti az új családba, új környezetbe való beilleszkedést.

- Ha valaki szívesen megismerkedne a Rex Alapítvány munkájával, illetve önkéntességet vállalna, támogató lenne, vagy állatot szeretne örökbe fogadni, hol tájékozódhat a lehetőségekről?

- A honlapunkon, a rex.hu oldalon számos információ megtalálható. Érdemes áttanulmányozni. A Rex Kutyaotthon minden elérhetősége fenn van az oldalon. Természetesen munkatársaink telefonon és személyesen is szívesen állnak rendelkezésre.

Csaba Beatrix

kutya és gazdi képző tréner

Vissza a főoldalra

A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni…

Az élet egy hatalmas játék. Ettől azonban még nem vesszük félvállról. A felelősség éppen úgy hozzátartozik, mint az önfeledt bohóság. Ezt sosem szabad elfelejteni, amikor egy állatot magunkhoz veszünk. A gazda felelős gondoskodása határozza meg ugyanis az állat életének minden paraméterét. Az egészséges fejlődését minden értelemben. Ebbe pedig legalább annyira beletartozik az önfeledt játék, mint a megfelelő táplálás, vagy a nyugalmat és biztonságot adó saját hely kialakítása.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?