BlogÚj! Megnyitás

Hogyan tovább? - Úton egy új otthon felé.

A demencia - a szellemi képességek, funkciók hanyatlását magában foglaló tünetegyüttes - kapcsán először megismerkedtünk a fogalommal, és jellemzőivel. Írtunk arról, milyen módszerek jelenthetnek megoldást, az érintetteknek és hozzátartozóiknak.

A döntés

Nehéz otthoni környezetben egy demenciával élőt ellátni a számtalan, korábban is leírt veszélyforrás, nehézség miatt. Nem mellesleg a feladat egy idő után a család egészét megviseli, zavart, konfliktusokat szül, felmerülhet az a lehetőség, hogy a demenciával élő személy gondozása bentlakásos intézményben folyatódjon.

A döntés azonban nehezen születik meg. Természetes a családtagjaink, szüleink, nagyszüleink iránti szoros kötődés, azonban ez sajnos gyakran elhomályosítja a valóságos helyzetet. Érdemes tehát ilyen esetben összeülni a „családi kupaktanácsnak”, bevonni a család háziorvosát, vagy neurológus szakorvost a döntésbe. (A háziorvos, szakorvos az intézményi elhelyezés kapcsán amúgy is megkerülhetetlen tényező lesz!)

Az ilyen lépést valóban alaposan meg kell fontolni. Azonban szakemberként, a hétköznapokban gyakran szembesülök olyan helyzettel, amikor az elhelyezés, már egyfajta végszükséggé válik.

Ez leginkább akkor fordul elő, amikor, az idős, demenciája következtében már kórházi ellátásra szorul. A másik ilyen szituáció, amikor a demenciával élő időst ellátó, őt felügyelő hozzátartozó egy hirtelen változás miatt nem képes eddigi szerepét betölteni. Ilyenkor az intézményi elhelyezés már nem lehetőség, hanem szinte egyedüli biztos megoldás lehet.

Az első lépés

Akár alapos mérlegelés, akár egyfajta kényszer vezet a nehéz döntés meghozásához, az ezt követő út sem egyszerű. A továbbiakban röviden összefoglalom legfontosabb állomásait.

Természetesen először is az elhelyezési lehetőségek felől kell tájékozódni. Ebben akár a háziorvos, akár kórházi ellátás kapcsán a kezelőorvos, illetve a kórházi szociális munkatársak tudnak segítséget nyújtani. Ahogy a korábbi cikkben is említettem, hogy az interneten is elérhetőek a különféle intézményeket tartalmazó listák, megkönnyítve a tájékozódást. Kisebb településeken-a törvényi előírás szerint, bizonyos lakosság szám alatt – nem tekinthető kötelező feladatnak a bentlakásos idősellátás biztosítása.

Nagyobb városokban, azok környékén már valamivel egyszerűbb a helyzet. Nem csak az önkormányzat, vagy központi szervek (például Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság) által fenntartott bentlakásos intézményben van mód az elhelyezésre. A 90-es évek óta az egyházak szerepe is megnőtt a szociális területen, ezen belül az idősellátásban is. Elmondhatjuk, hogy esetükben a történelmi hagyomány folyatatásáról van szó, hisz hosszú évszázadokon keresztül az oktatás mellett a betegápolás, idősgondozás is a történelmi egyházak meghatározó tevékenységei közé tartozott. Nem véletlen tehát, hogy az egyházi szerepvállalás az utóbbi időben további teret nyer, egyes becslések szerint az ellátáson belül eléri a 25 százalékot.

Fellelhetőek a palettán magánintézmények is, ha jelenleg nem is meghatározó arányban.

Az ilyen típusú intézmények a szakmai funkciók ellátása mellett, nem egyszer különleges, akár exkluzív szolgáltatásaikkal igyekeznek, szebbé tenné az ott élő idősek napjait.

Röviden az elhelyezés folyamatáról

Legyen szó bármilyen szervezethez tartozó intézményről is, az első lépés mindig egy ellátást igénylő kérelem beadása, melyet, önkéntes alapon, az igénylő, vagy annak törvényes képviselője adhat be az adott intézményhez. E kérelem anyagok, formanyomtatványok, az adott intézménynél, illetve –a technika fejlődésével- az intézmények honlapján érhetőek el, tölthetőek le.

A kérelem anyagok tartalmaznak egészségi állapotra, családi állapotra és vagyoni helyzetre vonatkozó kérdéseket. Bizonyos elemeik kitöltése az érintett háziorvosának illetve kezelőorvosának feladata.

A kérelemanyag beadását követően a rászorulók nyilvántartásba, egyfajta várólistára kerülnek. Rövid időn belül pedig egy úgynevezett előgondozás történik. Ennek lényege, hogy az ellátást igénylő idős körülményeit, egészségi állapotát méri fel az adott intézmény erre jogosult munkatársa.

Ha a fenti, törvényileg szabályozott folyamatok végére értünk még mindig csak a változás kapujában állunk…

Eljön az idő…

Közhelynek számító tény, hogy társadalmunk idősödik. És ahogy nő időseink száma, egyúttal növekszik a demenciával élők aránya is. Az intézményi férőhelyek száma azonban nem növekszik ilyen mértékben, ezért a várakozás gyakran hosszas.

Ha viszont eljön az intézményi befogadás időpontja, egyrészt segítséget, megoldást jelenthet, másrészt eddigiektől eltérő problémák vetődhetnek fel a beilleszkedés kapcsán. Azonbanr demenciával élő személyek esetén a felkészült szakemberek, a speciálisan kialakított, biztonságos és ingergazdag demens-részlegek, nagyban megkönnyítik a beilleszkedés folyamatát.

Gyakori jelenség, hogy a hozzátartozók lelkiismeret furdalással, vagy akár valamiféle bűntudattal küzdenek az elhelyezés kapcsán. És bár természetes, hogy felvetődnek ilyen gondolatok is, érdemes megfontolni az alábbi idézetet:

„Az idős fa átültetése sosem egyszerű feladat…de időnként a legjobb, amit tehetünk…”

A témakörrel kapcsolatos további hasznos információk elérhető a demencia.hu weboldalon.

Vissza a főoldalra

Hogyan tovább? - Úton egy új otthon felé.

A demencia- a szellemi képességek, funkciók hanyatlását magában foglaló tünet együttes-kapcsán először megismerkedtünk magával a fogalommal, és az állapot jellemzőivel. Írtunk arról milyen módszerek jelenthetnek megoldást, az érintettek és hozzátartozóik számára. Nem rejthetjük azonban véka alá, hogy eljöhet az a pont, amikor egy demenciával élő gondozásában, felügyeletében, külső erőforrásokra is szükség lehet. Ezen lehetőségeket taglalta legutóbbi cikkem, az otthoni környezetben való ellátáson

Gasztronómia - kultúra - élmény

Tiszaújváros két idegenforgalmi szempontból is vonzó gasztronómiai fesztivált rendez augusztusban, illetve szeptemberben, melyek színes kulturális-, családi-, és gyermek- programjaival, neves előadóművészek fellépéseivel, főzőversenyével méltán nyerték el a közönség tetszését, és lettek a város két legkedveltebb szabadtéri rendezvényei, melyek az idők folyamán hírnevet szerzett Tiszaújvárosnak.

Crépe - Francia palacsinta

Ismét egy olyan palacsinta, amit bátran variálhatunk. Mindegy, hogy reggeli, ebéd, vacsora, vagy csak egy sima desszert. És persze lehet édes és sós is. viszont egy valamiben nagyon különbözik a mi megszokott palacsintánkról. A legjobban talán úgy tudnánk érzékeltetni, mint a csárdás és a balett közötti különbséget. A crépe ugyanis oly légiesen könnyű, akár egy balerina. Viszont ezzel együtt is oly élménnyel gazdagít minket, amiért érdemes serpenyőt ragadni. ezt a könnyedséget leginkább azzal érhetjük el, hogy a megszokott szóda helyett tejet teszünk a tésztájába.

Báhn Xéo - Vietnami palacsinta

Ugorjunk egy nagyot, Európából Ázsiába. Ott is mindjárt Vietnamba. Nos, itt már egy kicsit más a palacsinta, mint amit mi itthon megszoktunk. Aki kedveli a változatosságot, bátran próbálja ki. Ebben az esetben viszont ne egy édes, hanem egy sós, a mi hortobágyinkhoz hasonló élményre számítson. Persze más töltelékkel és állaggal. Amin nem is csodálkozhatunk, mert a hozzávalókban megtalálhatjuk a sertéshúst, a garnélát és kurkumát egyaránt.

Egy halott lány második élete

A történet 1880 táján kezdődött Franciaországban, Párizsban. Egy szokásos szép nyári hétvégén, a Szajna parton sétálók egy vízben lebegő holttestre figyeltek fel. A halott egy fiatal nő, akit nemsokára a rendőrök kiemeltek a folyóból. Eddig a szokványos része a sztorinak. Csakhogy senki nem tudta, kis is a fiatal lány. Abban az időben a hatóságok az ismeretlen halottakat a halottak galériájában állították ki. Ma már nagyon bizarrnak tűnik ez a megoldás, de abban akkoriban ez volt az eljárás.

Hogyan készíts egyedi falfestést sablon segítségével

A történet egy albérletben játszódik, méghozzá egy új építésű házban, ahol a falak frissen vannak festve. Méghozzá bézsre. Tízből kilenc embernek nyilván eszébe sem jutott volna a vadiúj bézs szín eltávolítása, de nekem első dolgom volt, hogy az egész szobát bézsmentesítettem és kifestettem fehérre.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?