BlogÚj! Megnyitás

Hollywoodban az élet…

A Magyar Hollywood Tanács évek óta munkálkodik azon, hogy sokakkal megismertesse a magyar származású, magyar kötődésű művészeket és a kiemelkedő alkotásokkal hírnevet szerző filmes szakembereket.

Nem titkolt célja a civil szervezetként működő, jeles szakmai grémiummal rendelkező egyesületnek, hogy a múlt felidézése mellett, a jelenlegi, fiatal filmes alkotók számára is segítséget nyújtson a szakmai kapcsolatok létrehozásában. Emellett pedig komoly edukációs tevékenységgel járul hozzá, az alkotóként és nézőként a filmek iránt érzékeny, következő generáció kinevelésében. Ebben az összetett munkában segítik Bokor Balázs elnök urat az elnökség tagjai, többek között az Amerikában elő Bunyik Béla. Az elismert producernek filmforgalmazóként elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy számos magyar filmalkotás mutatkozhat be az amerikai filmipar szakemberei és a nézők előtt. Filmünnepként, 19 éve szervezi meg Los Angelesben a Magyar Filmfesztivált, aminek keretében nem csak az alkotásokkal, hanem a meghívott művészekkel is találkozhatnak a magyar filmek iránt érdeklődők. 

Hungarian Film Festival of Los Angeles

forrás: Bunyik Béla

- A közel két évtizede tartó fesztiválsorozat azt mutatja, hogy a magyar filmes alkotók munkáinak van létjogosultsága az amerikai filmes piacon. Mennyire könnyű, vagy nehéz, ezen a világ filmgyártását is meghatározó, egyértelműen bevétel orientált terepen érdeklődést generálni a magyar alkotások iránt?

- Az alap nehézséget az jelenti, hogy az amerikai nézők kevéssé kedvelik a feliratos filmeket. Történtek próbálkozások szinkronizált verziók elkészítésére, azonban ez sem hozott egyértelmű sikert. Ugyanakkor azok a magyar filmek, amelyek olyan témákat dolgoznak fel, ami túlmutat az európai, illetve a speciálisan magyar közegben érthető történeteken, mégis felhívják magukra a figyelmet úgy, mint Radványi Géza filmje a Valahol Európában, vagy Makk Károly, Szerelem című alkotása. Különösen igaz ez a vígjátékokra, amelyeket az amerikai nézők is nagyon kedvelnek. Erre példa A Miniszter félrelep, a Sose halunk meg, vagy A Tanú. Az elmúlt évek során a kínálat meglehetősen változó volt. Ennek ellenére több alkotás valóban sikert aratott. Arra is volt példa, hogy egy 600 személyes nézőtér telt meg úgy, hogy sokan kint rekedtek, mert egy szál hely sem maradt. A filmek megítélése nem feltétlenül azonos a szakma, illetve a közönség oldaláról.

15. Fesztivál, nyitó esemény vendégei, forrás: Bunyik Béla

15. Fesztivál, nyitó esemény vendégei, forrás: Bunyik Béla

Ezért volt olyan alkotás, amiben én hittem, ezért meg is vásároltam, ugyanakkor a hazai szakma rendkívül szkeptikusan reagált a beruházásra. Szerencsére a siker nem maradt el, az egyik kedvenc lett. Az kétségtelen tény, hogy a külföldi filmek fogadtatása nem mindig jósolható meg, ugyanakkor a sok évtizedes munkám igazolja, hogy érdemes teret adni a magyar filmeknek, amelyek bemutatói koránt sem csak a kint élő magyar emigránsokból várható nézőkre alapoznak. A filmeket kedvelő, Amerikában élők szórakoztatását célozzák meg.

Jim Belushi, forrás Bunyik Béla

Jim Belushi, forrás Bunyik Béla

Az eddigi évek során a Magyar Filmfesztiválnak köszönhetően 277 játékfilm, 152 dokumentumfilm, 55 rövidfilm, 103 animációs és 14 diákfilm került levetítésre, tehát 601 magyar alkotás került amerikai bemutatásra. Emellett közel 100 alkotó, többek között színészek, rendezők, producerek vehettek részt személyesen is a rendezvényeken. Több életmű díjat is adtunk magyar művészeknek a Fesztivál keretében.

Quentin Tarantino, Bunyik Béla, Andy Vajna, forrás: Bunyik Béla

Quentin Tarantino, Bunyik Béla, Andy Vajna, forrás: Bunyik Béla

Természetesen minden film angol felirattal kerül vetítésre, hiszen ahogy említettem, nem kizárólag a magyar emigráció számára szervezzük a Filmfesztivált, amit általában az Amerikai Filmvásár időpontjára időzítünk. Hanem éppen az a cél, hogy a magyar alkotásokkal az Európai, ezen belül a magyar filmek iránt érdeklődő nézők és az amerikai szakemberek, filmforgalmazók egyaránt találkozzanak. Ennek köszönhetően ismerhettek meg olyan filmeket, mint például a Testről és Lélekről, Sorstalanság, Saul fia, Drága Emma Édes Böbe, Megáll az idő, Glamour. Az is örömteli, hogy az amerikai sajtó is rendre beszámol a Fesztiválról, és a hozzá kötődő eseményekről, így a publicitás is jelentős figyelemfelhívó eszköz. Ez nagy szó, mivel a külföldi filmek iránti érdeklődés azért nem nevezhető széleskörűnek.

Fesztivál vendégek: Szász János, Koltai Robert, Makk Károly, Bunyik Béla, Enyedi Ildikó, Gréczy Zsolt, forrás: Bunyik Béla

Fesztivál vendégek: Szász János, Koltai Robert, Makk Károly, Bunyik Béla, Enyedi Ildikó, Gréczy Zsolt, forrás: Bunyik Béla

A munkám során állandó kapcsolatban vagyok a Los Angeles-i konzulátussal. Ennek kapcsán ismertem meg Bokor Balázst, aki nagyon sokat tett a magyar filmek népszerűsítésében. Tőle a Magyar Filmfesztiválhoz is rengeteg segítséget kaptunk.

Bár most rendezvények, fesztiválok, nagy létszámú események nem kerülhetnek megrendezésre, ugyanakkor nagyon bízunk abban, hogy ez év novemberében, a 20. Magyar Filmfesztivál már megvalósulhat, az ígéretes fiatal alkotók és a már ismert, népszerű filmeket és televíziós műsorokat készítő művészeknek és szakembereknek köszönhetően.

Bánk Bán New Yorki bemutatója a magyar vendégekkel, forrás: Bunyik Béla

Bánk Bán New Yorki bemutatója a magyar vendégekkel, forrás: Bunyik Béla

- Nem csak az amerikai munkássága figyelemreméltó. Magyarországon vetítésre kerülő filmek, televíziós munkák, sorozatok is kötődnek a nevéhez.

- 1982-ben vettem meg az első, 6 filmből álló magyar filmcsomagot. Azóta folyamatosan foglalkozom magyar filmek külföldi forgalmazásával. Alapítottam egy magyar céget is, ami szintén körülbelül 20 éve foglalkozik műsorgyártással. Most is folyamatban vannak egy magyar televíziós sorozat munkálatai. Így nem csak magyar alkotások amerikai forgalmazásával kötődöm Magyarországhoz. A magyar filmgyártás jövőjét szakmai értelemben véve egyébként az is nagyban elősegítheti, ha külföldi nagy produkciók rendszeresen dolgoznak Magyarországon. Ezért fontos része a munkámnak, hogy a filmgyártás jövőjével foglalkozzam. A magyar filmgyártást is beleértve.

Bunyik entertainment

Ezért is vállaltam örömmel a felkérést, hogy a Magyar Hollywood Tanács tagjaként tegyek az ügyért. Ennek köszönhetően több alkalommal vettem részt a szervezet magyarországi eseményein is. Hollywoodban egyébként nem csak a filmgyártás őskorában voltak meghatározó, sőt a mai napig működő világhírű stúdiókat alapítók, magyar származású színészek, operatőrök, rendezők. Mind a mai napig számtalan magyar szakember dolgozik az amerikai filmgyártásban a forgatókönyv íróktól, a kaszkadőrökig. Mivel a magyar szakemberek híre jó, ezért a szakma nagyon sok területét képviselik.

Magyar kötődés még az is, hogy a lányom, Anna Bunyik Donlon, aki többek között sikeres producere a “Valorant”, az egész világon kedvelt internetes játéknak, rendszeresen dolgozik magyar szakemberekkel.

forrás: Magyar Hollywood Tanács

forrás: Magyar Hollywood Tanács

- A Magyar Hollywood Tanács egyik célja, hogy segítse a magyar filmesek megismertetését nemzetközi porondon is. Az amerikai filmkészítők mennyire nyitottak a magyar szakemberek iránt?

- Többek között van egy oldal, a Hungarian American Film and Theater Society. Ez egy hálózat, amin keresztül a világ minden tájáról elérhetőek vagyunk. Ezen keresztül kötünk össze magyar filmeseket. Hiszen mindenki pontosan tudja, hogy a kapcsolatteremtés lehetősége mekkora mértékben határozza meg ezt a munkát. Nem csak színészeket, hanem a filmes szakmát a legszélesebb értelemben, még a filmhez zenét szerzőket is beleértve.

https://www.hungarian-american-film-society.org
https://www.hungarian-american-film-society.org

Nem kétséges, hogy átrendeződés tanúi vagyunk, amiben a magyar filmeseknek is meg kell találniuk a helyüket. A magyar filmek érthető módon nagyon közel állnak a szívemhez. Bár több nyelven beszélek, a világ számos pontján jártam és éltem, mégis, a mai napig a magyar nyelvű filmek azok, amiket nemcsak mint nyelvet értek meg, hiszen anyanyelvem. Hanem minden tekintetben, a történetüket is át tudom élni. Ezért nagyon sok éve fordítok erőforrásokat arra, hogy támogassam a magyar filmek, filmes alkotók, televíziós műsorkészítők, fiatal tehetségek amerikai bemutatását. Annál is inkább, mert a produkciók sikere megnyithatja az érdeklődést az alkotók és művészek iránt. Ennek köszönhetően pedig új felkéréseket kaphatnak.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

Hollywoodban az élet…

A Magyar Hollywood Tanács évek óta munkálkodik azon, hogy sokakkal megismertesse a magyar származású, magyar kötődésű művészeket és a kiemelkedő alkotásokkal hírnevet szerző filmes szakembereket. Nem titkolt célja a civil szervezetként működő, jeles szakmai grémiummal rendelkező egyesületnek, hogy a múlt felidézése mellett, a jelenlegi, fiatal filmes alkotók számára is segítséget nyújtson a szakmai kapcsolatok létrehozásában.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Az etno stílus erősödése – egy kis múlt 2010 márciusból

A párizsi Maison et Objet kiállításon az ismert designerek az etno pavilonban külön installáció keretein belül mutatták be az e stílusban tervezett munkáikat. Az installáció a Transcultures címet viselte. Elgondolkodtató és meglepő dolgokat egyformán találtam. A régi kézműves technikák alkalmazása a mai modern technológiák felhasználásával újszerű lehetőségeket jelentenek a kortárs alkotók számára. Ezek a találkozások és együttélések, bizonyos esetekben szembenállások...