BlogÚj! Megnyitás

Hús nélkül a világ...

Alig várjuk, hogy a jó idő beköszöntével többet lehessünk a levegőn. Azonban nem csak az fontos, hogy nagyokat sétáljunk a napsütésben. Azt is szeretjük, amikor teraszon, étteremben, kávézóban ülve beszélgethetünk.

Mert a társasági léthez jó szokás szerint hozzátartozik, hogy az élmények megosztása közben, a gasztronómiához fűződő szenvedélyünknek is hódoljunk. Talán ezért is olyan népszerűek azok a rendezvények, amelyek ötvözik a kellemes környezetet, az ízek szerelmeseit minden tekintetben kielégítő kulináris élményekkel. Az elmúlt hónapok legfeljebb emlékek felidézését tette lehetővé, azonban úgy tűnik, hogy néhány hét múlva, már nemcsak otthon élvezhetjük az ízek arzenálját.

forrás: Pixabay

forrás: Pixabay

Ebben bíznak a Vegan Weekend Market szervezői is, akik már tejes gőzzel készülnek, hogy elvarázsolják a látogatókat. Annál is inkább, mert a húsmentes táplálkozás terjedésével, egyre többen látogatnak el azokra a rendezvényekre, ahol megismerhetnek ezzel az életformával. Ami nem csupán arról szól, hogy kizárólag növényi alapanyagból készülő ételeket esznek, akik elköteleződnek a húst mellőző táplálkozás mellett. A tudatos természet és környezetvédelem, az állatok védelme, egyfajta életforma váltásként jelenik meg. Ez pedig együtt jár azzal, hogy első lépésként tájékozódni kell arról, mi-mivel helyettesíthető. Milyen termékek nem hiányozhatnak a háztartásból és a konyha, kamra polcairól. Ezek a néhány napos események lehetőséget nyújtanak arra, hogy egyre többen ismerkedjenek meg a vegán ételek filozófiája mellett, az alapanyagokkal. A helyben megkóstolható finomságok pedig vonzóvá tehetik a változásra nyitott embereket. Annál is inkább, mert a kereslet hatására, mára már számos étterem hagyta maga mögött a párolt és rántott zöldség, rántott sajt szűkös alternatíváját. A vegán éttermek mellett, egyre több hely kínálatában jelenik meg a vegán étrendet követő vendégek számára olyan húsmentes menü sor, amely lehetővé teszi, hogy családok, barátok, ismerősök akkor is együtt élvezhessék a közös étkezés örömeit, ha különböző nézeteket vallanak a táplálkozással kapcsolatban.

forrás: vegazzi.hu

forrás: vegazzi.hu

A gasztro rovatunkban éppen ezért mutatjuk be Preyer György pizzaspecialistát, aki a húsmentes táplálkozás elkötelezett híveként, a tökéletes, kovászos nápolyi pizza titkaiba vezeti be az olvasókat.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

Hús nélkül a világ...

Alig várjuk, hogy a jó idő beköszöntével többet lehessünk a levegőn. Azonban nem csak az fontos, hogy nagyokat sétáljunk a napsütésben. Azt is szeretjük, amikor teraszon, étteremben, kávézóban ülve beszélgethetünk. Mert a társasági léthez jó szokás szerint hozzátartozik, hogy az élmények megosztása közben, a gasztronómiához fűződő szenvedélyünknek is hódoljunk. Talán ezért is olyan népszerűek azok a rendezvények, amelyek ötvözik a kellemes környezetet, az ízek szerelmeseit élményekkel.

Életek és ügyek, kamerával és kamera nélkül – beszélgetés Pesty Lászlóval

Forgatott Pesten, Prágában - az 1989-es tüntetések idején, ahol néhány napra börtönbe is került -, Szarajevóban, Afganisztánban, a csecsen fronton, a Baltikumban, filmezett bálnavadászokat, portréfilmet készített az újhungarista Szabó Albertről, rejtett kamerás dokumentumfilmet készített színesfém-kereskedőkről, és drogdílerekről. A kilencvenes évek végén drogkereskedők felgyújtották az autóját. 1998 és 2002 között a Pesty Fekete Doboz kéthetente jelentkezett rendszeresen a képernyőkön.

A párkapcsolatokról illúziók nélkül

A szerelemről és az érettebb párkapcsolatok jellemzőiről szeretnék írni. A statisztikai mutatók szomorúan közlik, hogy ezen a területen is van még mit változni. Magyarországon minden három megkötött házasságból kettő válással végződik. Ha megkérdezünk bárkit erről a témáról, valószínű, hogy vegyes érzésekkel, óvatosan fog nyilatkozni, és nemcsak a személyes érintettsége miatt.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon II. rész

Gordon Simons mogorván érkezett. Fejében egyre az motoszkált, hogyan tudná a kényes helyzetet megoldani. Semmiképpen nem szeretette volna a lányát úgy megsérteni, vagy olyan szituációba szorítani, hogy elköltözzön otthonról. Nem tudta az életét a gyerekei nélkül elképzelni. Ezért is nem nősült újra soha. Nem akart egy mostohát, aki esetleg elűzi a lányokat otthonról.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon III. rész

És ezt szem előtt tartva újabb és újabb italokat rendelt, és mostanra alig bírt megmaradni a pult előtti bárszéken. Az ötvenes, biliárdgolyó fejű csapos ismét megrázta a fejét rosszallását jelezve, aztán elkezdte elmosni az üres poharakat. Tess úgy érezte, nem hagyhatja szó nélkül az őt ért atrocitást.

Karácsonyi készítsd magad – hogy együtt legyen a család

Sokan azt gondolják, hogy egy karácsonyi dekoráció elkészítése meghaladja a képességeiket, és inkább a vásárlás felé mozdulnak. Pedig, ha egy kicsit szétnéznének a neten, egy csomó olyan ötletet láthatnak, amelyek kivétel nélkül látványosak és mégis könnyen elkészíthetőek. És ami talán még fontosabb, együtt csinálhatja az egész család. Ez pedig remek és szórakoztató alkalom az együttlétre. Majd egy hónap van karácsonyig, szóval még nem késő belevágnotok.

Hallottál már valaha a Gölödin levesről?

A hozzávalók bárhol beszerezhetők és az elkészítés sem nehéz. Akik viszont szeretik a magyaros ételeket, garantáltan szeretni fogják. Éppen úgy, mint a töltött káposztát… azaz a rántott töltött káposztát! Hogy soha eddig még nem hallottál róla? Semmi baj, az elejét majdnem pontosan úgy kell elkészíteni, mint a hagyományos töltött káposztát, csak aztán folytatni kell. Akik kipróbálták, kivétel nélkül úgy gondolják, hogy fantasztikus étel. Ha pedig valamivel le szeretnéd zárni az étkezést, akkor a Kossuth kedvenc desszertje, a róla elnevetett kifli erre ideális megoldás.