BlogÚj! Megnyitás

Hús nélkül a világ...

Alig várjuk, hogy a jó idő beköszöntével többet lehessünk a levegőn. Azonban nem csak az fontos, hogy nagyokat sétáljunk a napsütésben. Azt is szeretjük, amikor teraszon, étteremben, kávézóban ülve beszélgethetünk.

Mert a társasági léthez jó szokás szerint hozzátartozik, hogy az élmények megosztása közben, a gasztronómiához fűződő szenvedélyünknek is hódoljunk. Talán ezért is olyan népszerűek azok a rendezvények, amelyek ötvözik a kellemes környezetet, az ízek szerelmeseit minden tekintetben kielégítő kulináris élményekkel. Az elmúlt hónapok legfeljebb emlékek felidézését tette lehetővé, azonban úgy tűnik, hogy néhány hét múlva, már nemcsak otthon élvezhetjük az ízek arzenálját.

forrás: Pixabay

forrás: Pixabay

Ebben bíznak a Vegan Weekend Market szervezői is, akik már tejes gőzzel készülnek, hogy elvarázsolják a látogatókat. Annál is inkább, mert a húsmentes táplálkozás terjedésével, egyre többen látogatnak el azokra a rendezvényekre, ahol megismerhetnek ezzel az életformával. Ami nem csupán arról szól, hogy kizárólag növényi alapanyagból készülő ételeket esznek, akik elköteleződnek a húst mellőző táplálkozás mellett. A tudatos természet és környezetvédelem, az állatok védelme, egyfajta életforma váltásként jelenik meg. Ez pedig együtt jár azzal, hogy első lépésként tájékozódni kell arról, mi-mivel helyettesíthető. Milyen termékek nem hiányozhatnak a háztartásból és a konyha, kamra polcairól. Ezek a néhány napos események lehetőséget nyújtanak arra, hogy egyre többen ismerkedjenek meg a vegán ételek filozófiája mellett, az alapanyagokkal. A helyben megkóstolható finomságok pedig vonzóvá tehetik a változásra nyitott embereket. Annál is inkább, mert a kereslet hatására, mára már számos étterem hagyta maga mögött a párolt és rántott zöldség, rántott sajt szűkös alternatíváját. A vegán éttermek mellett, egyre több hely kínálatában jelenik meg a vegán étrendet követő vendégek számára olyan húsmentes menü sor, amely lehetővé teszi, hogy családok, barátok, ismerősök akkor is együtt élvezhessék a közös étkezés örömeit, ha különböző nézeteket vallanak a táplálkozással kapcsolatban.

forrás: vegazzi.hu

forrás: vegazzi.hu

A gasztro rovatunkban éppen ezért mutatjuk be Preyer György pizzaspecialistát, aki a húsmentes táplálkozás elkötelezett híveként, a tökéletes, kovászos nápolyi pizza titkaiba vezeti be az olvasókat.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

Hollywoodban az élet…

A Magyar Hollywood Tanács évek óta munkálkodik azon, hogy sokakkal megismertesse a magyar származású, magyar kötődésű művészeket és a kiemelkedő alkotásokkal hírnevet szerző filmes szakembereket. Nem titkolt célja a civil szervezetként működő, jeles szakmai grémiummal rendelkező egyesületnek, hogy a múlt felidézése mellett, a jelenlegi, fiatal filmes alkotók számára is segítséget nyújtson a szakmai kapcsolatok létrehozásában.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Itt van az ősz, itt van újra…

Azt persze, hogy valóban szép lesz-e, semmilyen szempontból sem tudhatjuk. Mert ha részletesebben nézzük, sok kérdés felmerülhet bennünk. Például mit tartogat számunkra az iskolakezdet? Ez, bár sokan azt gondolják, őket nem érinti, bizony tévednek. Több ok miatt is érintett mindenki. Egyrészt minden családban vannak iskoláskorú gyerekek. Másrészt ne feledjük el, hogy akik most iskolások, 20 – 30 év múlva az ország létét jelentik majd, minden értelemben. Az ő munkájuk kell ahhoz, hogy a gazdaság rendben legyen, a szociális juttatásokra és az állam intézményekre jusson forrás. Fontos kérdés tehát, hogy ők milyen képzést kapnak?