BlogÚj! Megnyitás

In Taste Vino veritas

A borkultúra parányi szentélye a hűség városában

Sopron épített és természeti látnivalói ,és a városhoz köthető történelmi jelentőségű események mellett borvidékéről is híres. A borkínálat széles palettáját azonban nem csak a vidék pincesorain, de a történelmi belvárosban immáron nyolc éve üzemelő kicsi , de annál színvonalasabb borbárban is megkóstolhatjuk. A Taste Vino borbár és vinotéka tulajdonosával Lukács Szabolcs magyar bajnok sommelierrel beszélgetünk a kezdetekről, a jelenről és a személyes kedvencekről.

Lukács Szabolcs

A dédapa kocsmájától a borkóstoló kehelyig

A negyedik generáció vagyok családunkban, aki a vendéglátás területén tevékenykedik-kezdi beszélgetésünket Lukács Szabolcs. Dédapám kocsmáros volt, édesapám éttermet üzemeltetett ahol magam is megismerkedtem a vendéglátás alapjaival. Aztán az élet úgy hozta, hogy a kör bezárult, én is „kocsmáros” lettem, még ha az idők szavára hallgatva a kocsma kifejezést a borbár, borpatika szó váltotta is. Attól azonban, hogy valakit már kamaszkorában megcsap a vendéglátás szele még nem következik automatikusan a borok iránti kötődés, érdeklődés .A 2000-es évek elején a Borkollégium által Győrben tartott tanfolyam jelentett iránymutatást ahol néhány nap leforgása alatt-stílszerűen-beívódott a borok iránti rajongás és tisztelet a fiatal szakemberbe. Az út következő állomását a ruszti Borakadémia jelentett, amely a nemzetközi borpaletta tekintetében is komoly ismeretekkel szolgált,majd a megmérettetések következtek Szabolcs számára hazai és nemzetközi színtéren egyaránt.

2003-ban a Nyugat Dunántúli regionális borverseny Arany Dugóhúzó díját , 2007-ben pedig az országos sommelier bajnoki címet sikerült megszerezni.2010-ben Lukács Szabolcs Chilében, a sommelier világbajnokságon is képviselhette hazánkat.

borok
Borkülönlegességek

A minőség mindenek felett, avagy nem a méret a lényeg

Az életben a nehézségek gyakran új lehetőségeket is hordozhatnak. Miközben a gazdasági környezet nem kedvezett az étterem üzemeltetésnek , a helyzet egyben lehetőséget teremtett Lukács Szabolcs számára, egy régi álom megvalósítására. Országos és nemzetközi tapasztalatait hasznosítva borbárt szeretett volna nyitni a hűség városában. A z ideális helyszínt a történelmi belvárosban , évszázados falak között egy boltíves, alig 50 négyzetméteres helyiségben sikerült meglelni ami nem mellesleg szinte karnyújtásra található a helyi Borlovagrend székházától. A borospincék hangulatát a modern stílussal ötvöző vendéglátóhelyet sikerült kialakítani, már csak egy frappáns elnevezés hiányzott..

A tastevin(francia eredetű kifejezés)tulajdonképpen a sommelierek által kóstoláshoz használt apró ezüstkehelyről beszélünk, e kifejezés adta az alapot, hogy aztán némi angol-taste és olasz –vino felhang becsempészésével szülessen meg a név.

Az első soproni borbár 2013 januárjában nyitott meg kapuit. Bár a 2020-as esztendő természetesen a Taste Vino működésre is rányomta bélyegét, vinotékaként üzemelve, illetve új szolgáltatást, ital házhozszállítást is felvállalva sikerült átvészelni a nehéz időket.

Lukács Szabolcs
Lukács Szabolcs

A sommellier kedvencei

A tulajdonos személyes kedvencei sem maradhatnak ki írásunkból. Lukács Szabolcs a fehérborokat és a pezsgőt kedveli, a soproni borvidék kínálatából a zöldveltelinit emeli ki, mint kellemes meglepetéseket tartogató fehérbort, emellett a vörösborok kedvelői számára a borvidéken még újdonságnak számító shyrazt ajánlja.

Természetesen Sopron az első-vallja lokálpatriótaként, de a helyi borok mellett nagyra tartja Tokaj, és Somló nemes nedűit is. A nemzetközi terepre lépve a francia pezsgők és fehérborok tartoznak favoritjai közé, de „fehérboros” emberként is elismerően nyilatkozik az olasz lankák vörösborairól.

Optimistán tekint a jövőbe: sikerült az elmúlt nyolc évben egy olyan helyi, igényes vendégkört kialakítani, akik a nehéz időkben sem pártoltak el a borbártól, a pandémia után megélénkülő belföldi turizmus pedig további lehetőségeket rejt a városnak és a Taste Vinonak egyaránt. A 250 féle pezsgő és bor mellett több tucat párlat, valamint újdonságként különleges sörök is színesítik a kínálatot, ahogy szörpök, kávék is megtalálhatóak a palettán, a nemes nedűk mellé pedig sajt és sonkatálak kerülhetnek az asztalra. A Taste Vino ideális célpont tehát a borkultúrában megmártózni kívánó helyiek és turisták számára, ahol barátságos és értő kiszolgálás, a tulajdonos személyében pedig egy kétlábon járó borkatalógus fogadja az idelátogatókat.

A soproni Taste Vino borbár elérhetőségei

www.tastevino.hu

E-mail :info@tastevino.hu

Mobil :06302355139

Taste Vino
Taste Vino
Vissza a főoldalra