BlogÚj! Megnyitás

Indiai lencseragu édesburgonyával

Biztosan ti is sokszor gondolkoztok, mit főzzetek este, milyen laktató, tartalmas, egészséges, de nagyon finom vacsorával lepjétek meg a családot.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Nekem az agyam, (nem fog titeket meglepni) többnyire az ételek körül forog, de még így is vannak napok, amikor fogalmam sincs, mit kellene főzni.

Ez a recept tökéletes az ilyen napokra, főleg esős, hűvös időben.

Nagyon, nagyon, nagyon imádom az autentikus indiai ételeket, és néha kifejezetten szeretem, ha elém rakják egy étteremben, de túlnyomó részt mégis otthon készítem el, mert az ízét nem lehet eltéveszteni, és sokkal költségtakarékosabb is.

Hozzávalók (4-6 személyre)

  • 400g lencse beáztatva
  • 2 db édesburgonya
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • hüvelyk ujjnyi friss gyömbér 
  • 1 csapott ek garam masala fűszerpor
  • 1 csapott ek curry por
  • 1/2 ek tikka masala fűszerpor
  • só, vegamix ízlés szerint
  • 1 doboz sűrű kókusztej
  • 1-2 szál sárgarépa
  • víz
  • 1-2 ek tápióka liszt (kukoricakeményítő is jó) abban az esetben, ha kevesebb vizet adunk hozzá, és nem olyan leveses, elhagyhatjuk, de én szeretem főzelékesen.

Elkészítés

Egy wokban, (vagy nagyobb serpenyőben) felhevítem az olíva olajat, és megpárolom a felaprított hagymákat, majd a fokhagymák felét aprítva. Folyamatosan kevergetem kb 3 percig, majd belereszelem a friss, hámozott gyömbért, pirítom pár percig. Hozzáadom a félholdakra vágott répát, és a kisebb kockákra vágott édesburgonyát, majd a fűszereket, jól alaposan összekeverem, pár percig kevergetve rázogatva pirítom. Jöhet bele a beáztatott, lecsepegtetett, leszűrt lencse. Összekeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy rendesen ellepje kb. ujjnyi vastagon. Hozzáadom a maradék fokhagymát, és lefedve megfőzöm a lencsét, közben megdagad, besűrűsödik.

Megsózom, majd ha a lencse puha, a kókusztej sűrűjét hozzáadom, átlátszó részét, pedig elkeverem a tápióka keményítővel csomómentesre. Kavargatva hozzáöntöm ezt a keveréket, és nagyon gyorsan keverem, mert sűrűsödni fog. Addig kevergetjük, míg újra fel nem forr, majd levesszük a tűzről. Főzelékállagot kell kapnunk. Én rendszerint ilyenkor még sózom, fűszerezem addig, míg tökéletes lesz. Bármilyen kenyérfélével ajánlom.

Jó étvágyat!

UI: Gluténmenteseknek ajánlom még quinoával, vagy rizzsel összekeverve. A fűszereket bioboltokban, vagy ázsiai alapanyagokat árusító üzletekben lehet beszerezni, de decembertől a tündérporok már a webáruházamban is elérhetőek lesznek.

Vissza a főoldalra