BlogÚj! Megnyitás

Itt van a nyelvemen…

Az időskori memóriavesztés egyre több embernek okoz problémát hazánkban. A Semmelweis Egyetem adatai szerint 150 – 200 ezer fő közé tehető az érintettek száma.

Azonban amíg a 65 év felettiek között alig haladja meg az 1%-ot az arány, addig a 85 év felettieknél ez a szám már eléri a 40%-ot is. A pozitívum az, hogy a mozgás, a rendszeres „agytorna” és a legújabb szerek alkalmazása jelentősen csökkenthetik a kialakulás lehetőségét.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy mi okozza ezt a fajta fokozatos mentális leépülést? A szakértők álláspontja szerint a problémát az idegsejtek folyamatos lassú pusztulása idézi elő, melynek a jelei is egyértelműek. Az első időszakra jellemző, hogy az illető nem emlékszik a rövid távú dolgokra. Nem tudja, hogy mit evett aznap ebédre - sőt, ebédelt-e egyáltalán -, bevette-e a gyógyszerét, esetleg felkereste-e a háziorvost? A hosszú távú memóriája azonban kifogástalan. Pontosan meséli el a régmúltban történteket, jól emlékszik a szüleire, a gyerekei születésére és kiskorára, a munkájára és minden olyan dologra, ami a régmúltban történt.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a memóriavesztés nem életkorfüggő. Ugyanakkor kétségtelen, hogy az idősebb korosztályban sokkal gyakoribb.

Mit lehet tenni ellene?

A legfontosabb, mint minden elváltozás esetében a megelőzés. Az, hogy 30 és 60 éves korunk között minél aktívabb életet éljünk. És ebbe egyaránt beletartoznak a sport és a szellemi, kreatív tevékenységek is. Egyébként éppen ezek azok - a mozgás és a szellemi tevékenység - amelyek még idős korban is jelentős mértékben lassítják a folyamatot.

Az idősek közül sokan esküsznek „szellemi tornaként” a keresztrejtvényre, de ez sajnos tévhit. A keresztrejtvény a hiedelmekkel ellentétben csak sematikus gondolkodást igényel és a régmúltban rögzített tudás felhasználását alkalmazza. Ez pedig alkalmatlanná teszi a megfelelő agyi funkciók élesen tartásához. 

A kutatók szerint a megelőzéshez, illetve a szellemi frissesség hosszú ideig történő fenntartásához olyan agyi tevékenység kell, ami szellemi kihívások elé állítja az embert. Ahol elő kell vennie a kreativitását és a kombinációs készségét. Emellett ki kell használni a szociális élethelyzetekből adódó lehetőségeket - beszélgetés, kirándulás, közösségi csoportokba járás - is. Ha valakinek konkrét példa kell, remek dolog a szellemi frissesség megőrzésére a nyelvtanulás, a számítógépes ismeretek bővítése a kártyajátékok - például bridge - és a társasjátékok alkalmazása és a nyugdíjas csoportokban való részvétel.

És gyógyszer nincs?

Mint mindenre, erre is egyre több új szert fejlesztenek ki. A legújabb kutatási eredményeket ezen a területen a Gladstone Institutes és a Kaliforniai Egyetem San Diegoban működő laboratóriuma jelentette be pár héttel ezelőtt. A kutatók az elképzelésüket egereken már tesztelték, és a tesztek során az elpusztult gátló neuronokat - ezek pusztulása felelős a memóriavesztésért - sikerült olyan beültetett sejtekkel pótolni, amelyek átvették a gátló sejtek feladatát. Ez pedig azt jelenti, hogy a folyamat - ha az emberi tesztek is ugyanilyen eredményesek lesznek - legalábbis leállítható lesz.

Ez a jövő. Azonban már ma is rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, amelyek kimondottan a memóriavesztést hivatottak lassítani és a beteg állapotát szinten tartani. A szakemberek ezzel kapcsolatban a tapasztalati megközelítést ajánlják. A jó minőségű és ellenőrzött - gyógyszertári - szerek közül ki kell választani azt, amely a legjobb eredményt hozza, és azt kell alkalmazni.

Vissza a főoldalra

Itt van az ősz, itt van újra…

Azt persze, hogy valóban szép lesz-e, semmilyen szempontból sem tudhatjuk. Mert ha részletesebben nézzük, sok kérdés felmerülhet bennünk. Például mit tartogat számunkra az iskolakezdet? Ez, bár sokan azt gondolják, őket nem érinti, bizony tévednek. Több ok miatt is érintett mindenki. Egyrészt minden családban vannak iskoláskorú gyerekek. Másrészt ne feledjük el, hogy akik most iskolások, 20 – 30 év múlva az ország létét jelentik majd, minden értelemben. Az ő munkájuk kell ahhoz, hogy a gazdaság rendben legyen, a szociális juttatásokra és az állam intézményekre jusson forrás. Fontos kérdés tehát, hogy ők milyen képzést kapnak?

Itt van a nyelvemen…

Az időskori memóriavesztés egyre több embernek okoz problémát hazánkban. A Semmelweis Egyetem adatai szerint Magyarországon 150 – 200 ezer fő közé tehető az érintettek száma. Azonban amíg a 65 év felettiek között alig haladja meg az 1%-ot az arány, addig a 85 év felettieknél ez a szám már eléri a 40%-ot is. A pozitívum az, hogy a mozgás, a rendszeres „agytorna” és a legújabb szerek alkalmazása jelentősen csökkenthetik a kialakulás lehetőségét.

Gonoszság, macska a neved?

A macskatartók egyik kedvenc mondása, hogy nem nekik van cicájuk, hanem négylábú kedvencüknek van szolgálója. Saját tapasztalatból mondom, ez annyiban igaz, hogy nagyon kifejezően tudják jelezni azt, ha valami nem tetszik nekik. Macskatartóként – pontosabban macskával együtt élőként – sokkal inkább úgy gondolom, hogy a helyes kifejezés mégis inkább az öntörvényű lehet.

Pad Thai pirított tofuval

Amint beköszöntött a szeptember, és megéltünk pár hűvösebb napot, a szervezetem egyből jelezte, hogy bizony mostantól melengető ételekre van szükségem, melengető fűszerekkel. A Pad Thai, thai sült tésztát jelent, amit ezerféleképpen variálhatunk. Ebben a verzióban minden benne van, amit az ázsiai ételekben szeretek, mert wokból jön, tészta van benne de gluténmentes, zöldségeket, és mogyorót is tartalmaz, szóval egy gasztro hedonistának, mint amilyen én vagyok, ez bizony maga a Mennyország. A Tündérkonyhában minden héten lesz valami ázsiai, étel a kedvenceim közül, szóval érdemes az oldalamat frissíteni a napi menük érdekében .

Békebeli Bejgli torta

Ha szeretné feldobni a karácsonyi bejglit, akkor itt a bejgli torta, amely garantált siker lesz családja, barátai körében! A recept egyszerű, próbálja ki Ön is!

Fügés-szilvás csokitorta(glutén-tej-tojás-cukor és sütésmentes)

A hőmérséklet csökkenése fordítottan arányos a csokoládé utáni vággyal, ami azért nem baj, mert nagyszerű mindenmentes desszerteket lehet alkotni úgy, hogy nem kell tartanunk extra zsírpárnák lerakódásától, persze itt is a mérték a fontos. A fügés-szilvás csokitorta évek óta hatalmas kedvenc nálunk, és kakaó helyett én már karobbal készítem, úgy is nagyszerű, próbáljátok ki Ti is!

Volt egyszer egy háború

Szeptember elsején van a II. Világháború emléknapja. Sokan talán csak legyintenek, minek ezt már felemlegetni, oly régen volt, még a nagyapáink idejében és… Igen, valóban oly régen volt, de annyira befolyásolta Magyarország további létét és életét, hogy nem lehet túllépni rajta még ma sem.