Megnyitás

Jégből vagyok…

Igazából persze nem, csak kölcsönvettem a népszerű sláger címét.

De komolyra fordítva a szót, a lényeg az, hogy sokan és sok helyen panaszkodnak a téli időjárásra.

Mert igen, hó és hideg van, ami kellemetlen, munkás és a számlánkat is megnöveli. És panaszkodunk, és panaszkodunk, és panaszkodunk. De gondoljuk végig, hogy miért is?

Mikor essen a hó, ha nem télen? Mikor legyen hideg, ha nem januárban és februárban? Nagyszüleink számára a mostani idő sokkal inkább áldás számba ment volna! Gondoljunk csak bele, hogy akkoriban az volt a ritka, ha a karácsony nem volt fehér. Általában már november végén leesett az első hó, és kisebb nagyobb megszakításokkal esett egészen február végéig. Eleink legalábbis így mesélik.

Lehet, hogy a meteorológiai statisztika nem mindenben támasztja alá a véleményüket, de azért lényegében helytálló az elmondásuk. Mi viszont panaszkodunk, mert esett egy kis hó.

Csak hogy… - mert csak hogy is van – a mostani időjárásunk, már a föld változó klímáját vetíti előre. Az, hogy Magyarországon enyhébbek a telek és forróbbak a nyarak, már annak az eredménye, hogy mi emberek, szépen lassan, illetve nem is olyan lassan, tönkretesszük a bolygónkat.

Az ipari forradalom óta töménytelen mennyiségű üvegházhatást eredményező gázt és szennyeződést juttattunk a föld légkörébe, és sajnos egyes régiók juttatnak még ma is. Ennek eredménye az, hogy a föld klímája fokozatosan és nagyon kedvezőtlenül változik. Egyre sűrűbbek lesznek a megaviharok, a hurrikánok, az árvizek és egyre több faj hal majd ki.

És igen, Magyarország éghajlata is változik, aminek mi magunk is tanúi lehetünk. Voltak már a korábbiaknál sokkal erősebb viharok, láttak már nálunk is mini tornádót, kaptunk már özönvíz szerű, szinte monszunnak számító esőt, hosszú és aszályos nyarakat és enyhe teleket. Most itt tartunk.

Az USA meg ott, hogy a Trump admnisztráció tagadja az klímaváltozást és ki akar lépni a klímavédelmi egyezményből. Lelkük rajta. Az éghajlatkutatók szerint a 24. órában vagyunk, vagy most változtatunk, de azonnal, vagy holnap már késő lesz.

Szóval, jégből vagyok, és ennek szívből örülök. Mert Magyarországon ilyenkor ez a természetes, és bízzunk benne, hogy ezt még unokáink is ugyanígy fogják tapasztalni.

MR

Vissza a főoldalra
{shortdescription}

{title}

{shortdescription}

{description}