Megnyitás

Jégből vagyok…

Igazából persze nem, csak kölcsönvettem a népszerű sláger címét.

De komolyra fordítva a szót, a lényeg az, hogy sokan és sok helyen panaszkodnak a téli időjárásra.

Mert igen, hó és hideg van, ami kellemetlen, munkás és a számlánkat is megnöveli. És panaszkodunk, és panaszkodunk, és panaszkodunk. De gondoljuk végig, hogy miért is?

Mikor essen a hó, ha nem télen? Mikor legyen hideg, ha nem januárban és februárban? Nagyszüleink számára a mostani idő sokkal inkább áldás számba ment volna! Gondoljunk csak bele, hogy akkoriban az volt a ritka, ha a karácsony nem volt fehér. Általában már november végén leesett az első hó, és kisebb nagyobb megszakításokkal esett egészen február végéig. Eleink legalábbis így mesélik.

Lehet, hogy a meteorológiai statisztika nem mindenben támasztja alá a véleményüket, de azért lényegében helytálló az elmondásuk. Mi viszont panaszkodunk, mert esett egy kis hó.

Csak hogy… - mert csak hogy is van – a mostani időjárásunk, már a föld változó klímáját vetíti előre. Az, hogy Magyarországon enyhébbek a telek és forróbbak a nyarak, már annak az eredménye, hogy mi emberek, szépen lassan, illetve nem is olyan lassan, tönkretesszük a bolygónkat.

Az ipari forradalom óta töménytelen mennyiségű üvegházhatást eredményező gázt és szennyeződést juttattunk a föld légkörébe, és sajnos egyes régiók juttatnak még ma is. Ennek eredménye az, hogy a föld klímája fokozatosan és nagyon kedvezőtlenül változik. Egyre sűrűbbek lesznek a megaviharok, a hurrikánok, az árvizek és egyre több faj hal majd ki.

És igen, Magyarország éghajlata is változik, aminek mi magunk is tanúi lehetünk. Voltak már a korábbiaknál sokkal erősebb viharok, láttak már nálunk is mini tornádót, kaptunk már özönvíz szerű, szinte monszunnak számító esőt, hosszú és aszályos nyarakat és enyhe teleket. Most itt tartunk.

Az USA meg ott, hogy a Trump admnisztráció tagadja az klímaváltozást és ki akar lépni a klímavédelmi egyezményből. Lelkük rajta. Az éghajlatkutatók szerint a 24. órában vagyunk, vagy most változtatunk, de azonnal, vagy holnap már késő lesz.

Szóval, jégből vagyok, és ennek szívből örülök. Mert Magyarországon ilyenkor ez a természetes, és bízzunk benne, hogy ezt még unokáink is ugyanígy fogják tapasztalni.

MR

Vissza a főoldalra

További Közérdekű

Jégből vagyok…

Jégből vagyok…

Igazából persze nem, csak kölcsönvettem a népszerű sláger címét. De komolyra fordítva a szót, a lényeg az, hogy sokan és sok helyen panaszkodnak a téli időjárásra.

Jégből vagyok…

Gyertyaláng

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

Gyertyaláng

Irány a Pilvax!

Irány a Pilvax!

Persze csak gondolatban, mert ma már egy kis utca van annak a háztömbnek a helyén, ahol egykor a nevezetes kávéház állt. Ma tehát már nincs Pilvax kávéház, és ha lenne is, vékonypénzű újságírónak nem sok keresnivalója lenne ott.

Irány a Pilvax!

Jézus, a zsidók királya

Jézus, a zsidók királya

A mai békétlen világban érdemes egy kicsit elgondolkodni a húsvéti történeten. Ki volt az, akit akkor és ott megfeszítettek? Ki volt az, aki három napra rá feltámadt, és a bűneinket magára véve megmentett minket? Amikor megfeszítették – koholt vádak alapján – ezt írták a feje fölé: I.N.R.I. A latin rövidítés – Iesus Nazarensis Rex Iudeae - annyi tesz, Názáreti Jézus Júdea királya. Nos, Jézusról sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy Júdea királya volt. Jogilag és hatalomtechnikai értelemben semmiképpen. A szívekben persze ez lehetséges volt.

Jézus, a zsidók királya

Fekete péntek

Fekete péntek

Péntek volt. Legalábbis az öröknaptár szerint. Mert mi ezt már nem tudhatjuk meg másként. De egy valamit talán – remélem – minden magyar tud. Azt, hogy mi volt 1920. június 4.-én pénteken, Franciaországban a Nagy – Trianon kastélyban. Ha röviden akarok fogalmazni, akkor csak annyit írok: egy nemzet tragédiája.

Fekete péntek

Az áruló, aki dísztemetést kapott

Az áruló, aki dísztemetést kapott

Görgey Artúr nevét sokan ismerik, de az igazi történetét lényegesen kevesebben. A legtöbbeknek esetleg beugrik a történelem órán tanultakból annyi, hogy Kossuth árulónak titulálta és ő volt az a tábornok, aki Világosnál letette a fegyvert. Az áruló bélyege pedig egész életében elkísérte.

Az áruló, aki dísztemetést kapott

A magyar Golgota

A magyar Golgota

Tizenhárman voltak Aradon. Tizenkét tábornok és egy honvéd ezredes. Egy miniszterelnök pedig Budapesten. És még sok ezren országszerte. Mert mi magyarok mindig harcoltunk. És harcolni is fogunk, amíg csak élünk, mert ez a vérünkben van. Ez volt az, amit nem értett sem a tatár, sem a török, sem a labanc. Lehet, hogy területileg nem vagyunk nagyok, lehet, hogy a világpolitikában nem számítunk, de egy valamiben bárki biztos lehet. Ha hiszünk valamiben, akkor harcolni fogunk érte, és – tudom, nagy szavak ezek – akár meg is halunk. Őseink százezrei megtették, és hiszem, hogy mi sem vagyunk rosszabbak náluk.

A magyar Golgota

Emlékszel, amikor…

Emlékszel, amikor…

A május az egyik legszebb tavaszi hónapunk. A napsütés bearanyozza a világot és mi boldogan szemlélhetjük a természet kivirulást. És ez így van jól. Ám a május nem csak a tavasz kiteljesedése miatt fontos. Két dolog - az anyák napja és a gyereknap - éppoly fontosak a számunkra. Az egyiknek az életünket, a másik a továbbélésünket köszönhetjük.

Emlékszel, amikor…

Feltámadás

Feltámadás

Így Húsvét után már viszonylag keveseket érdekel – a hívőkön kívül – hogy mit is ünnepeltünk valójában. Ami leginkább megmaradt, az az evés – ivás és a locsolkodás. Pedig a valóságban ezeknek vajmi kevés közük van a Húsvéthoz.

Feltámadás

A megbékélés napja

A megbékélés napja

Az elektronikus kalendárium szerint június 16.-a Nagy Imre kivégzésének emlékére a megbékélés napja Magyarországon. Kétségtelenül kell egy ilyen nap. Mert ennek az országnak végre béke kell. A magyar történelem számtalan példával szolgálhat arra, hogy milyen értékes számunkra a béke. Mi mégsem nyughatunk. A választásoknak vége, az eredmény egyértelmű, az ellenzék harcol. Miért?

A megbékélés napja

Olcsón, garanciával megbízható szakemberektől

Klíma javítás Budapest

Olcsón, garanciával megbízható szakemberektől

Teljes körű klíma ellátást biztosítunk, legyen az javítás, karbantartás, tisztítás, beszerelés, vagy bármi más, ránk biztosan számíthat. Jól dolgozunk, precízek vagyunk és tartósan alacsony áron kínáljuk szolgáltatásainkat. Bízzon meg minket klímája javításával.