BlogÚj! Megnyitás

Jézus, a zsidók királya

A mai békétlen világban érdemes egy kicsit elgondolkodni a húsvéti történeten. Ki volt az, akit akkor és ott megfeszítettek?

Ki volt az, aki három napra rá feltámadt, és a bűneinket magára véve megmentett minket?

Amikor megfeszítették – koholt vádak alapján – ezt írták a feje fölé: I.N.R.I. A latin rövidítés – Iesus Nazarensis Rex Iudeae - annyi tesz, Názáreti Jézus Júdea királya. Nos, Jézusról sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy Júdea királya volt. Jogilag és hatalomtechnikai értelemben semmiképpen. A szívekben persze ez lehetséges volt. 

Jézus, a zsidók királya

Jézust többször is megpróbálták a farizeusok törvénysértésbe keverni. A legismertebb talán ez a kérdés volt: Kell-e adót fizetni a császárnak? Tudniillik, Izrael Jézus korában Római provincia volt és Tiberius császár uralkodott felette. Jézus kért egy pénzérmét, ránézett a császár képre és azt mondta: Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené. Lehet-e ennél világosabban válaszolni?

Mégis megvádolták. Quintus Pontius Pilatus római helytartó pedig kereszthalálra ítélte. De előtte látványosan megmosta a kezét. Hogy miért? Mert ezzel üzente, tudja, Jézusnak semmilyen vétke nem volt, amiért el kellene ítélnie. Akkor mégis miért tette meg? Mert félt a provincia lázadásától. Ó nem, nem attól, hogy legyőzhetik a hadseregét. Egyszerűen arról volt szó, hogy egy lázadás nem festett volna jól a karrierjében.

De ne szaladjunk ennyire előre, mert a keresztre feszítés előtt volt egy nagyon fontos esemény, amiből az egész kiindult. És ez az utolsó vacsora volt. És nem, ez a valóságban szinte biztosan nem úgy nézett ki, mint ahogy Leonardo megfestette. Mert Jézus és tanítványai a hagyományos zsidó ünnep, a Peszach előestéjét, a Széder estét tartották meg éppen. Megtörve az élesztő nélkül sütött kenyeret (macesz), és megitták az előírt bort is. És közben történt az, ami az egész világot befolyásolta. Júdás árulása, és Jézus utolsó vacsorával kapcsolatos kinyilatkoztatásai („Ezt tegyétek az én emlékezetemre.”).

Elárulták, megtagadták, hamis vádak által keresztre feszítették. Jézus krisztus pedig, ahogy ígérte feltámadt. Magára vette bűneinket és egy újabb esélyt adott nekünk. Rajtunk áll, hogy élünk- vele, vagy ismételten elbukunk? Becsapunk, kijátszunk, tönkreteszünk másokat. Becsapjuk, kijátsszuk, tönkre tesszük saját magunkat. Vagy… és ezt a vagyot köszönhetjük Isten fiának. 

MR

Vissza a főoldalra
Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.