BlogÚj! Megnyitás

Karácsonyi készítsd magad – hogy együtt legyen a család

Sokan azt gondolják, hogy egy karácsonyi dekoráció elkészítése meghaladja a képességeiket, és inkább a vásárlás felé mozdulnak.

Zai Viktória

enteriőr tervező rovata

Pedig, ha egy kicsit szétnéznének a neten, egy csomó olyan ötletet láthatnak, amelyek kivétel nélkül látványosak és mégis könnyen elkészíthetőek. És ami talán még fontosabb, együtt csinálhatja az egész család. Ez pedig remek és szórakoztató alkalom az együttlétre. Majd egy hónap van karácsonyig, szóval még nem késő belevágnotok.

Az első, hogy megtaláljuk azokat az ötleteket, amelyeket szeretnénk megcsinálni. Mi is ezt tettük, és nemes egyszerűséggel rábíztuk a keresést a legjobb barátunkra (google). Kereső kifejezésnek pedig ezt írtuk be: saját készítésű karácsonyi dekoráció. És már jöttek is az ötletek.

A mindentudó lufi

Amikor gyerekkorunk emlékei között keresgélünk, a lufi biztosan mindenkinek „előjön”. És igen, ki gondolná, de a lufikból remek karácsonyi dekoráció készíthető.

1, Lufi gömbök

Lufi gömbök
Lufi gömbök

Ez talán az egyik legegyszerűbb forma, amiből karácsonyi díszek készíthetők. Ráadásul még föl is sépcizheted a dolgot azzal, hogy a lufikat különböző méretűre fújod fel. Az első lépés, hogy szerezz be annyi lufit, amennyi díszt szeretnél készíteni. Aztán vegyél olyan színű spárgákat – vigyázz, a műanyag nem jó -, amilyen színű díszeket szeretnél készíteni. Aztán ugorj el egy barkácsáruházba és vegyél egy zacskó tapétaragasztót és hozzá egy zacskó rozslisztet. Mielőtt nekilátsz, keverd be a ragasztót a leírása szerint, és tegyél hozzá a rozslisztből is. Körülbelül olyan sűrű legyen, mint egy kicsit sűrűbb étolaj. Már mindjárt nekiláthatsz, de előtte még készíts oda egy oly módon kibélelt dobozt, amiben a díszeid megszáradhatnak majd. És már kezdhetjük is. Fújj fel pár lufit egyformára és kösd el a szájukat. A ragasztóba áztasd be a spárgádat, majd kezd el a lufikra tekerni a spárgát. Ha egyszínűt szeretnél, mert az harmonizál a lufid színével, akkor éppúgy kiváló eredményt kapsz, mintha variálod a színes spárgáidat. A végeredmény a már unásig ismert karácsonyi gömbök helyett egy teljesen egyedi, általad készített igazi saját dekor lesz. Biztos lehetsz benne, hogy rajtad kívül senki másnak nem lesz ilyen.

2, Lufi szívek, kutyák, csillagok, szánkók

Lufi szívek, kutyák, csillagok, szánkók
Lufi szívek, kutyák, csillagok, szánkók

Bár ez is lufiból van, de azért itt már egy kis kézügyesség is kell. Abból a fajta „hurka lufiból” kell vásárolnod, mint amilyet a bohócok használnak, amikor a gyerekeknek különböző formájú állatokat csavarnak. A színek természetesen itt is rád és a kreativitásodra vannak bízva. Aztán ehhez is vedd meg a színes spárgákat. Úgy kezdd, hogy felfújod a lufikat, aztán olyan formára – szív, kutya, autó, stb. – alakítod őket, amilyen díszeket szeretnél készíteni. A hogyant nézd meg a neten. Számtalan videót fogsz találni, amiből percek alatt elsajátíthatod a nem túl nehéz technikát. A spárgákat ugyanúgy áztasd be a ragasztóba, mint a gömböknél. Amikor ezzel megvagy, akkor – ahogy az előzőnél is – kezd el betekerni az általad készített formát a színes spárgáddal. És igen, itt is érvényes, hogy többszínű spárgát is használhatsz egy dísznél. Például a kutyák sem mind egyszínűek, igaz?

Egyedi mécses tartó

Egyedi mécses tartó
Egyedi mécses tartó
Egyedi mécses tartó

A karácsony meghitt hangulatához a táncoló fények éppúgy hozzátartoznak, mint maga a fa. A mai gyerekek ezt már nemigen ismerhetik, mert ők az elektromos „gyertyák” világába születtek bele. Mutassuk meg nekik biztonságosan és nagyon szép körítéssel, hogy milyen hangulatot tud teremteni pár pislákoló kis fényecske.

Elsőként nézz szét a spejzben, garázsban, pincében, milyen elfeledett befőttes üvegeid vannak. A kicsik persze most sokkal alkalmasabbak lesznek. Ha nem elég, vagy más formájúakat – például szögletes, több lapú, stb. – is szeretnél, akkor szerezz belőlük néhányat bármely üzletben. Fontos, hogy ne felejts el ugyanitt mécseseket is venni az üvegekbe. Aztán látogass meg egy tapéta üzletet – igen, jól olvasod, tényleg ezt írtam – és válassz néhány dögös öntapadós tapétát. És ezzel még nincs vége, de hidd el, megéri a fáradtságot. Menj el egy kézműves boltba és vásárolj egy jégvirág sprayt vagy egy decoupage lakkot (a spray kényelmesebb). Nos, most már akár kezdhetsz is.

A lakkot fújd rá az üvegeidre, vagy a decoupage lakkot kend fel az üvegekre. Könnyű dolgod lesz, mert nem kell, hogy egyenletes legyen. Amíg a lakk szárad, vágj ki olyan mintákat az öntapadós tapétából, amilyenre csak vágysz. Amikor az üvegen a lakk megszáradt, ragasztgasd fel rájuk a mintáidat, aztán mehet beléjük a mécses és készen is vagy.

És ha kicsit lustább vagy és nem akarsz „vagdalni”, akkor is simán rendben vagy. Ebben az esetben nincs más dolgod, mint az, hogy mielőtt a lakk megszáradna, szórd meg kristálycukorral, csillámmal, vagy bármilyen anyaggal, amitől az üveged kristályosság válik. Aztán díszítsd tetszésed szerint karácsonyira.

Három a magyar igazság, és egy a ráadás. 

Tehát akkor a plusz egy: Hóember zokniból

Ehhez nem kell más, csak két - három pár olcsó fehér frottír zokni. Na, meg különböző színű, nagyfejű gombostűk, színes gombok és fehér spárga. Ja, majd elfeledtem, legyen otthon körülbelül 2 kilogramm rizs (nem kell „A” osztályúnak lennie).

Amikor minden együtt van, vágd le a zoknik lábfejét. Vigyázz, olyan méretűre vágd, hogy később jók legyenek sapkának. Amikor ezzel megvagy, kösd be a zokni szárát, hogy meg tudd tölteni. Aztán töltsd meg a zoknit olyan tömörre, hogy amikor a felső részét (ahonnan a lábfejet levágtad) bekötötted, körülbelül bokánál a fehér spárgával úgy tudd átkötni, hogy létrejöjjön a hóembered teste és feje. Hidd el, leírni bonyolultabb, mint megcsinálni. Majd, ha ezzel készen vagy, a színes gombostűkkel tűzd fel a sapkáját. Végül csinálj neki gombostű szemet, orrot és szájat, aztán a testére tűzd rá a gombjait is. És már készen is vagy.

Ugye, hogy egyik sem túl bonyolult? És amikor együtt nekiültök, remekül szórakoztok majd. Igen, ez jut majd eszetekbe akkor is, amikor rájuk néztek. És valahogy lélekkel telibbé varázsolják számotokra a karácsonyt. Aztán majd telnek az évek, felnőnek a gyerekek, az unokák, és bármennyi idő is telik el, erre mindig emlékezni fognak. Talán még az is lehetséges, hogy ránk emlékezve ők is megtanítják majd a gyerekeiknek és az unokáiknak.

MR

Vissza a főoldalra

Karácsonyi készítsd magad – hogy együtt legyen a család

Sokan azt gondolják, hogy egy karácsonyi dekoráció elkészítése meghaladja a képességeiket, és inkább a vásárlás felé mozdulnak. Pedig, ha egy kicsit szétnéznének a neten, egy csomó olyan ötletet láthatnak, amelyek kivétel nélkül látványosak és mégis könnyen elkészíthetőek. És ami talán még fontosabb, együtt csinálhatja az egész család. Ez pedig remek és szórakoztató alkalom az együttlétre. Majd egy hónap van karácsonyig, szóval még nem késő belevágnotok.

Levertség – rosszkedv – depresszió?

A levertség és fáradtság tüneteinek a megjelenését nagyon fontos – még laikusként is – megkülönböztetni a depresszió állapotától. A fáradtság hátterében különböző kórképek állhatnak, így – többek között - a vérszegénység, autoimmun-betegségek, pajzsmirigy betegség, fertőző megbetegedések, vérnyomás problémák, szívbetegség és cukorbetegség egyaránt.

Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam! 103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa

103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa Eredetileg persze nem Zsazsának (vagy amerikaiasan Zsa Zsa) hívták, hanem nemes egyszerűséggel Gábor Sárinak.

Tél – prevenció – vitaminok

A vitaminok szervezetünk számára nélkülözhetetlen, de igen kis mennyiségben jelen levő szerves vegyületek, melyek nagy részét szervezetünk nem képes előállítani, vagy nem megfelelő mennyiségben. Az ásványi anyagok egyrészt szervezetünk felépítésében játszanak szerepet, másrészt enzimek, vitaminok működéséhez szükséges un. kofaktorok. Nélkülük ezek az enzimek, vitaminok nem válnak aktívvá, hatásukat sem tudják kifejteni. Némely ásványi anyag felszívódásához viszont vitaminra van szükség: pl. vas felszívódásához C-vitaminra van szükség.

Ricky Martin – a latin zene ikonja

Ami persze csak a művészneve, hiszen eredetileg Enrique José Martín Morales néven született Porto Ricoban. És hogy mikor? Nos, a kis Enrique karácsonyi ajándékként látta meg a napvilágot, 1971. december 24-én San Juanban. Így utólag nézve, nyugodtan írhatjuk, hogy igazi zenei karácsonyi ajándékot kapott vele az egész világ. Hogy mekkora a rajongótábora, és ki ő a latin zenében, azt a pályafutása alatt eladott több tízmillió lemez és számos Grammy díj is mutatja.

Sissi - a karácsonyi ajándék

Amikor azon a XIX. századi karácsonyi napon megszületett – Miksa bajor herceg és Vilma bajor hercegné lányaként – még sejteni sem lehetett azt, hogy császár és királyné lesz belőle. Persze, amikor negyedik gyermekként megszületett, mindenki fényes jövőt jósolt neki. Ennek az volt az alapja, hogy bizony a kis Sissi egy fogacskával a szájában jött a világra. Abban az időben pedig ez a rendkívüli jövő és a szerencsés élet jele volt. Ami részben valóra is vált. De csak részben…

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.