BlogÚj! Megnyitás

Karácsonyi menüsor a Fóti Kastély Étterem ajánlásával

Az idei karácsonyra a Károlyi Kastélyban működő Fóti Kastély Étterem séfje ajánlott olvasóink számára csábító menüsort...

  • Főoldal
  • Gasztro
  • Karácsonyi menüsor a Fóti Kastély Étterem ajánlásával

Ám ezúttal a hagyomás receptek - harcsapaprikás túróscsuszával és tejfölös fahéjas túrógombóc - mellé bekerül egy az étterem törzsvásárlói körében karácsonykor is közkedvelt étel, a Thai csirkeleves is. Ahogy az étterem vezetője mondta, változnak az idők, amit a vendéglátásban is követniük kell.

Thai csirkeleves

Fotó: Fóti Kastély Étterem

Thai csirkeleves

Thai csirkeleves

  • 50 dkg csirkemell 
  • 5 dkg kókuszzsír (vagy annak megfelelő étolaj)
  • 3 dl. kókusztej
  • 8 dl. csirkealaplé
  • 2 ek. thai halszósz
  • 2 fej vöröshagyma, 
  • 1 gerezd fokhagyma, 
  • 1 szál újhagyma 
  • 10 dkg. csiperkegomba
  • 1 db. lime
  • 1 db. lime levél, 
  • 1 db. chili paprika
  • 1 db kisebb gyömbér
  • ízlés szerint thai citromfű, só, bors, kókusz reszelék, lime lé.

Elkészítés

A vöröshagymát kókuszzsíron, vagy olívaolajon, esetleg étolajon üvegesre pirítjuk. Amíg a hagyma pirul, csirke alaplevet készítünk. Amikor a hagyma már majdnem elkészült, hozzákeverjük a reszelt gyömbért és a fokhagymát, majd hozzáadhatjuk a kockára vágott csirkemellet. A csirkemellet addig pirítjuk, amíg át nem fehéredik. Amikor a csirkemell már megfelelő, akkor felöntjük kókusztejjel és elkezdjük az ízesítést. Ekkor lassú kevergetés mellett hozzáadjuk a csiperkegombát, az újhagymát, a citromfüvet, a chilit, a halszószt és a lime levet. Majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a csirke alaplevet és készre főzzük.

Harcsapaprikás túrós csuszával

Fotó: Fóti Kastély Étterem

Harcsapaprikás túrós csuszával

A harcsa hozzávalói

  • 1 kg harcsafilé
  • 3-4 közepes vagy 2 nagy vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db. TV paprika
  • 1 db. paradicsom
  • 5-7 ek. tejföl (12 vagy 20 %-os, ízlés szerint)
  • 2 dl. víz
  • ételízesítő, pirospaprika, só, bors ízlés szerint. 
  • még egy fontos dolog. Ha a harcsapaprikás elkészítéséhez van hallé, akkor a vöröshagymára nincs szükség.

A csusza hozzávalói

  • 50 dkg. tészta (ha van a családban allergiás, erre is figyelni kell)
  • 30. dkg. füstölt szalonna
  • 1/4 kg. sovány túró
  • 1 doboz 330 gr.-os tejföl (12 vagy 20%-os ízlés szerint)
  • ízlés szerint só.

Elkészítés

Elsőként megpirítjuk a szalonnát és leszűrjük a zsírját. Felkockázzuk a harcsafilét, finomra vágjuk a vöröshagymát, felkockázzuk a paradicsomot és a paprikát. A felkockázott hagymát, paprikát és paradicsomot szalonnazsír egy részén addig pirítjuk, amíg a hagyma üvegessé válik. Ezt követően hozzáadjuk a kockázott harcsafilét és ízlés szerint (ételízesítő, pirospaprika, só, bors) fűszerezzük. Amikor a harcsa kicsit pirult, az egészet felöntjük vízzel, és rövid ideig – a halnak 20 – 25 perc elég – lefedve pároljuk. Amikor a szaft besűrűsödött, a halkockákat kivesszük. A szaftot ezt követően összeturmixoljuk és hozzáadjuk a tejfölt. Amikor ezzel elkészültünk, a halkockákat a szaftba forgatjuk.

Amikor a halpaprikással végeztünk a tésztát kifőzzük. Érdemes a szalonna zsírjából két – három kanállal eltenni és a tészta vizéhez hozzákeverni, majd az elkészült tésztát is érdemes 2-3 kanál szalonnazsírral meglocsolni. Természetesen a vizet ízlés szerint sózni is kell. A tálalás a harcsapaprikásnál különösen fontos. Két – jó – megoldás van. Az első, amikor a tésztát nem keverjük össze teljes mennyiségében a túróval. Ebben az esetben a tésztát tányérokra tesszük, és egyenként – ízlés szerinti mennyiségben – rámorzsoljuk a túrót, majd ízlés szerint teszünk a tésztára a szalonnadarabokból. A második, ha túróscsuszát készítünk, aztán a csuszát tányérokra szedjük. Mi ez utóbbit ajánljuk vendégeinknek. Ezt követően pedig a tésztára szedjük a harcsapaprikást.

Túrógombóc

Fotó: Fóti Kastély Étterem

Túrógombóc

Hozzávalók

  • 1/2 kg tehéntúró
  • 2 db tojás
  • 5-6 ek búzadara
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 2-3 ek étolaj
  • 1 ek cukor
  • 150 – 200 g tejföl
  • tojás sárgája és tojás fehérje
  • egy csipetnyi só
  • ízlés szerint porcukor, őrölt fahéj.

Elkészítés

A túrót, a búzadarát, a cukrot és a csipet sót egy tálban csomómentesre keverünk és a keveréket 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Amíg a gombócnak való hűl, lassú tűzön, egy kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Majd a már hideg masszából gombócokat formázunk és picit sós forró (lobogó) vízben 8-10 perc alatt készre főzzük. Ez után a gombócokról lecsorgatjuk a vizet és mindegyiket a pirított prézlibe forgatjuk és tejföllel, porcukorral (esetleg fahéjas porcukorral) tálaljuk.

Vissza a főoldalra

Karácsonyi menüsor a Fóti Kastély Étterem ajánlásával

Az idei karácsonyra a Károlyi Kastélyban működő Fóti Kastély Étterem séfje ajánlott olvasóink számára csábító menüsort. Ám ezúttal a hagyomás receptek - harcsapaprikás túróscsuszával és tejfölös fahéjas túrógombóc - mellé bekerül egy az étterem törzsvásárlói körében karácsonykor is közkedvelt étel, a Thai csirkeleves is. Ahogy az étterem vezetője mondta, változnak az idők, amit a vendéglátásban is követniük kell.

Februári receptek a Fóti Kastély Étterem séfjétől

Az idei karácsonyra a Károlyi Kastélyban működő Fóti Kastély Étterem séfje ajánlott olvasóink számára csábító menüsort. Ám ezúttal a hagyomás receptek - harcsapaprikás túróscsuszával és tejfölös fahéjas túrógombóc - mellé bekerül egy az étterem törzsvásárlói körében karácsonykor is közkedvelt étel, a Thai csirkeleves is. Ahogy az étterem vezetője mondta, változnak az idők, amit a vendéglátásban is követniük kell.

Hétvégi menüajánlat a Fóti Kastély étterem séfjétől

A Károlyi Kastélyban működő Fóti Kastély Étterem séfje ajánlott olvasóink számára csábító menüsort. Ám ezúttal a tavaszi receptek - Zöldborsó leves galuskával, Kastély „fish and chips” foglalt benne helyet. Ahogy az étterem vezetője mondta, változnak az idők, amit a vendéglátásban is követniük kell.

Karácsonyi készítsd magad – hogy együtt legyen a család

Sokan azt gondolják, hogy egy karácsonyi dekoráció elkészítése meghaladja a képességeiket, és inkább a vásárlás felé mozdulnak. Pedig, ha egy kicsit szétnéznének a neten, egy csomó olyan ötletet láthatnak, amelyek kivétel nélkül látványosak és mégis könnyen elkészíthetőek. És ami talán még fontosabb, együtt csinálhatja az egész család. Ez pedig remek és szórakoztató alkalom az együttlétre. Majd egy hónap van karácsonyig, szóval még nem késő belevágnotok.

Vegán Karácsonyi menü I.

Szeretném ezen a héten az elmúlt évek legnépszerűbb karácsonyi menüit megosztani veletek. Ez a nagy kedvencünk volt a korábbi években. Próbálja ki Ön is, ha ezen az éven valami mást szeretne az ünnepi asztalon látni!

Vegán Karácsonyi menü

Szeretném ezen a héten az elmúlt évek legnépszerűbb karácsonyi menüit megosztani veletek. Ez a nagy kedvencünk volt abban az időben, amikor először elkészítettem.

Sissi - a karácsonyi ajándék

Amikor azon a XIX. századi karácsonyi napon megszületett – Miksa bajor herceg és Vilma bajor hercegné lányaként – még sejteni sem lehetett azt, hogy császár és királyné lesz belőle. Persze, amikor negyedik gyermekként megszületett, mindenki fényes jövőt jósolt neki. Ennek az volt az alapja, hogy bizony a kis Sissi egy fogacskával a szájában jött a világra. Abban az időben pedig ez a rendkívüli jövő és a szerencsés élet jele volt. Ami részben valóra is vált. De csak részben…