BlogÚj! Megnyitás

Karády Katalin – proletár lány, díva és háborús hős

30 éve hunyt el Karády Katalin Kanczler Katalin Máriaként látta meg a napvilágot és csak később vette fel a Karády nevet. Születésekor még csak halvány esélye sem volt arra a pályára, amelyet végül befutott. Hétgyermekes szegény családban született

  • Főoldal
  • Kultúra
  • Karády Katalin – proletár lány, díva és háborús hős

Karády Katalin – proletár lány, díva és háborús hős

30 éve hunyt el Karády Katalin

Kanczler Katalin Máriaként látta meg a napvilágot és csak később vette fel a Karády nevet.

Születésekor még csak halvány esélye sem volt arra a pályára, amelyet végül befutott. Hétgyermekes szegény családban született a Százados út egyik modernnek már akkor sem mondható bérházában. Mindezt súlyosbította cipész édesapja - Kaczler Ferenc - erőszakos, uralkodó természete is, aki a gyermekek nevelésére a legjobb eszköznek a derékszíját tartotta… Édesanyja - Lőrincz Rozália – igyekezett védeni a gyermekeit, de ennek nem sok eredménye volt. Aztán egy – mai szóval élve diákcsere – program keretében Katalin Svájcban és Hollandiában tanulhatott, ami megalapozta a későbbi karrierjét. A hazatérése után a Kereskedelmi Lányiskola tanulója volt, és… és meglehetősen kilógott a sorból. Nyelvtudása, szépsége és visszafogott eleganciája kiemelte őt a többi lány közül.

Karády Katalin – proletár lány, díva és háborús hős

Színésznő születik

Karády – ekkor még Kanczler - Katalin már a Kereskedelmi Lányiskola időszaka alatt érdeklődött a színészet iránt, ám végül csak 1936-ban kezdte el színi tanulmányait Tarnay Ernőnél, akit aztán Bárdos Artúrra cserélt. Amíg tanult, a megélhetés miatt már fellépéseket is vállalt.

Így fedezte fel őt a kor egyik lapkiadó, Egyed Zoltán, akinek a tanácsára rögvest a nevét is megváltoztatta Karádyra. Innentől Egyed Zoltán próbálta segíteni a kapcsolataival, és ennek köszönhetően került kapcsolatba Cs. Aczél Ilonával, Csathó Kálmán filmrendező feleségével is.

De persze ez még akkor nem volt annyira fontos, sokkal inkább az volt a Cs. Aczél Ilona színitanodájában eltöltött 3 esztendő, amely valóban színésznőt faragott Karády Katalinból.

Ennek eredményeként a harmincas évek végén már megvolt a színpadi debütálása – Jób Dániel színházában – is. Innen aztán feljebb lépett a képzeletbeli ranglétrán és a Pesti Színházba és a Vígszínházba.

És akkor jöttek a filmek és egyszeriben országosan ismert sztár, díva lett. Az első filmet, a Halálos tavaszt követték sorban a többiek, Hazajáró lélek, Egy tál lencse, Halálos csók, Egy szív megáll, Makrancos hölgy és még sorolhatnánk.

Karády Katalin – proletár lány, díva és háborús hős

Karády, a háború és a Gestapo

A háború alatt történtek szorosan összekapcsolódnak Karády Katalin magánéletével. A színésznőt sokan könnyűvérű, mások pedig a saját neméhez vonzódó nőnek gondolták.

Ám egyik sem volt igaz. Karády Katalin történetesen szerelmes volt Ujszászy István tábornokba, Horthy Miklós kémfőnökébe. És ez kölcsönös volt, olyannyira, hogy a tábornok eljegyezte Karády Katalint és egy budai villát is vásárolt szerelmének (később ebben lakott Antall József és Horn Gyula is). A boldogságuk azonban nem tarthatott sokáig.

A német megszállást követően – akárcsak Ujszászy –kegyvesztett lett. Filmjeit letiltották és a színpadi szerepei is igencsak megritkultak. Aztán a sorsa még rosszabbra fordult.

Aktuális filmjét már nem tudta befejezni, mert a Gestapo kémkedés vádjával 3 hónapra letartóztatta. A történelmi feljegyzésekből tudjuk, hogy őt is éppúgy megkínozták, mint a többi foglyot. Mi több, egyszer olyannyira elragadta a hév kihallgatóit, hogy kis híján agyonverték. Végül Ujszászy tábornok barátainak sikerült kiszabadítaniuk, de szerepét akkor már Simor Erzsi átvette. 

Karády Katalin – proletár lány, díva és háborús hős

Karády a háborús hős

Amikor kiszabadult, testileg megtörten, munka nélkül állt a feltört és kifosztott lakása előtt. Ám nem adta fel, és a megmaradt vagyonából igyekezett csendesen túlélni. De csak addig, amíg meg nem látta, mit művelnek a nyilasok a progromjaik során. Onnantól kezdve Karády, ahol csak tudta segítette a menekülőket.

Egy alkalommal a Duna parton a nyilasok egy nagy csapat gyerek kivégzésére készültek, amikor Karády odaért. Rábeszélte a nyilas pribékeket, hogy fogadják el az által felajánlott ékszereket a gyerekek életéért cserébe. Aztán a gyerekeket a saját lakásában bújtatta és gondozta a háború végéig.

Karády Katalin – proletár lány, díva és háborús hős

Az emigráns

A háború után hiába próbálkozott, nem találta a hangot a hatalom akkori embereivel és egyre inkább háttérbe szorult. Bár kisebb szerepeket még itt – ott kapott, de ezek valójában már jelentéktelenek voltak.

Nem csoda, hogy mindezt megelégelte, és 1951. februárjában a barátnőjével és az öltöztetőjével elhagyták az országot. Az itthon maradt családtagjai nagyon megszenvedték a döntését, a lakásukat elvették és kitelepítették őket.

Az első időben Grazban élt, aztán Salzburgba, majd Svájcba végül Brüsszelbe költözött, de sehol sem találta a helyét. Így aztán 1953-ban Sao Paolóba (Brazília) utazott, és ott is ragadt. Ott aztán közel 15 évig vezette az általa nyitott divatáru üzletet, de aztán a Brazília szerte tapasztalt állapotok miatt végül az Egyesült Államokban, közelebbről New Yorkban telepedett le. Ott aztán már a szegmenst szűkítve „csak” kalapszalont nyitott és vezetett élete végéig.

A USA-ban visszafogott életet élt. Néhány kisebb szerepet még elvállalt, de igazán már nem vágyott a színpadra.

Élete során egyszer volt férjnél (a nála 18 évvel idősebb Varga András Rezső vámtiszt volt a férje) három évig, miután a házasságot közös megegyezéssel felbontották.

1990 tavaszán szeretett volna hazautazni, de ezt már nem tudta megtenni, mert február hetedikén elhunyt. Végakaratának megfelelően a Bazilikában ravatalozták fel és a Farkasréti Temetőben helyezték örök nyugalomra.

Jóval halála után (2004-ben) az Izraeli Parlament a Világ igaza elismerést adományozta számára a háború alatti cselekedeteiért.

És 2011 óta már létezik a Karády Katalin Múzeum is.

Vissza a főoldalra

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Irány a Pilvax!

Persze csak gondolatban, mert ma már egy kis utca van annak a háztömbnek a helyén, ahol egykor a nevezetes kávéház állt. Ma tehát már nincs Pilvax kávéház, és ha lenne is, vékonypénzű újságírónak nem sok keresnivalója lenne ott.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.