Megnyitás

Kávé elalvás előtt? Igen!

A gabonakávé minden napszakban fogyasztható.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Napjainkban egyre népszerűbb az egészségtudatos táplálkozás. A bevásárló listákról folyamatosan lekerülnek a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételek és italok, helyettük inkább táplálkozás-élettani szempontból pozitív hatású élelmiszereket választunk. A kávézás igen elterjedt szokás, de a kávé megítélése a mai napig megosztja a közvéleményt, hiszen ez az ital nem mindenki számára megfelelő választás.

A koffein egyes élettani hatásainak – a keringési rendszert stimuláló hatás (a pulzusszámot és a vérnyomást rövid ideig, kismértékben emeli), vízhajtó tulajdonság, a gyomornedv elválasztásának fokozása (amely arra érzékenyeknél gyomorégést okozhat, illetve növelheti a refluxos panaszokat) – elkerülése miatt sokan a mentes kávé alternatívák felé fordulnak.  

Mit is értünk kávéalternatíva alatt?

A kávéhelyettesítők a II. világháború idején kialakult áruhiány következtében jöttek létre. A manapság egyre terjedő fogyasztói tudatosság azonban ismét előtérbe helyezte ezeket a termékeket. Több olyan ital ismert, amely alkalmas arra, hogy kiváltsuk vele a kávét. Ilyen például a tea, amely ugyanúgy tartalmaz a koffeinhez hasonló szerkezetű és hatású hatóanyagot. Sokan a kávé íze miatt annak koffeinmentes változatát választják. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kávéból teljesen nem vonható ki a koffein, csupán csökkenteni lehet a mértékét. Vannak viszont más lehetőségek is, ha a kávé zamatáról nem akarunk lemondani, de akár egészségügyi, akár elvi okokból el szeretnénk hagyni a koffeinfogyasztást. Ilyen alternatíva a gabonakávé, amely talán még kevésbé elterjedt, de annál ízletesebb választás lehet a kávézás kedvelőinek.

Mit érdemes tudni a gabonakávéról?

A gabonaőrleményből készült ital márkától függően többféle összetételű lehet, érdemes ezekből is azokat választani, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, valamint teljes mértékben koffeinmentesek.

„A jól megválasztott gabonakávé a koffein hatásai nélkül teszi lehetővé a kávézás örömének élvezetét, - mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus - cikóriatartalma miatt pedig az íze igen erősen emlékeztet a közkedvelt italéra. A koffeinmentes gabonakávénak épp ez a mentesség a legnagyobb előnye, hiszen ebből adódóan nagyon széles azoknak a fogyasztóknak a köre, akiknek az étrendjébe könnyedén beilleszthető. Ihatják gyermekek, idősek, várandós és szoptató anyukák, de fogyasztható minden olyan betegség esetén is, ahol a koffein problémát okozhat, így például magas vérnyomásnál, szív-és érrendszeri betegségeknél, vagy épp refluxnál.”

Mikor és mennyit fogyaszthatunk a gabonakávéból?

Minőségi termékek esetén a gabonakávé bármikor fogyasztható, napszaktól függetlenül. Ha éppen lefekvés előtt kávéznánk egyet, akkor is tökéletes választás, hiszen koffeinmentessége miatt nincs élénkítő hatása. A gasztronómiában is sokoldalúan alkalmazható, például a hagyományosan kávéval készülő desszertek (tiramisu, pohárkrém, pralinék, bonbonok, parfé) is elkészíthetők vele. Az elfogyasztott mennyiség tekintetében figyeljünk arra, hogy bár a gabonakávénak nincs koffeintartalma, de a változatosság és a mértékletesség ebben az esetben is fontos alapelve az egészséges táplálkozásnak.

Milyen étrendbe illeszthető a gabonakávé?

Gyakorlatilag majdnem bármilyen étrendbe beilleszthető. Ha cukormentes gabonakávét választunk, akkor alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók, sőt inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Természetesen az ízesítésnél ugyanúgy figyelnünk kell az adott étrendek szabályaira, ezen esetekben például cukor helyett kalóriamentes édesítőszerrel, tejszín helyett sovány tejjel készítsük el a gabonakávét. A gabonakávé egyedül gabona-allergia vagy glutén - érzékenység esetén ellenjavallt.

A jól megválasztott gabonakávé könnyedén a mindennapjaink örömteli részévé válhat az egészségtudatos táplálkozás jegyében. A bármilyen napszakban fogyasztható kávéhelyettesítő tökéletes alternatívát jelent, ráadásul a család minden tagja fogyaszthatja, így akár a közös időtöltés részeként gyermekekkel együtt is iható.

Vissza a főoldalra

További Gasztro

Kávé elalvás előtt? Igen!

Kávé elalvás előtt? Igen!

Napjainkban egyre népszerűbb az egészségtudatos táplálkozás. A bevásárló listákról folyamatosan lekerülnek a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételek és italok, helyettük inkább táplálkozás-élettani szempontból pozitív hatású élelmiszereket választunk. A kávézás igen elterjedt szokás, de a kávé megítélése a mai napig megosztja a közvéleményt, hiszen ez az ital nem mindenki számára megfelelő választás.

Kávé elalvás előtt? Igen!

Vegán Karácsonyi menü I.

Vegán Karácsonyi menü I.

Szeretném ezen a héten az elmúlt évek legnépszerűbb karácsonyi menüit megosztani veletek. Ez a nagy kedvencünk volt a korábbi években. Próbálja ki Ön is, ha ezen az éven valami mást szeretne az ünnepi asztalon látni!

Vegán Karácsonyi menü I.

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Amikor először sétáltam hóesésben tavaly tél óta, nem tudtam másra gondolni, (azon túl, hogy milyen szép) hogy mit fogok otthon ennek örömére vacsorára készíteni. Éppen a hatalmas adag cézár-waldorf saláta fúziómat készítettem (almával, dióval), és a ropogós tofukat sütöttem, amikor megpillantottam egy halványrózsaszín kupacot, s bár nem akartam a tofun kívül mást sütni, szinte beszéltek hozzám.

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Békebeli Bejgli torta

Békebeli Bejgli torta

Ha szeretné feldobni a karácsonyi bejglit, akkor itt a bejgli torta, amely garantált siker lesz családja, barátai körében! A recept egyszerű, próbálja ki Ön is!

Békebeli Bejgli torta

Tepsis - fűszeres sütőtök

Tepsis - fűszeres sütőtök

Tepsiben sült sütőtök: Isteni édes-sós-fűszeres kombináció bármihez köretként, vagy csak esti nasinak. Hámozd meg a tököt, vágd fel kockákra, tedd bele egy zacskóba, önts rá olívaolajat, szórj bele vegamixet, tiszta sót, rozmaringot, chilit, és fokhagymaport, vagy héjában fokhagymagerezdeket. Jól rázd össze, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe oszlasd el egyenletesen, és süsd puhára, ropogósra 200 fokon. Nem hizlal, gyógyít, tisztít és táplál!

Tepsis - fűszeres sütőtök

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Már megint úgy történt, hogy voltam vásárolni, megakadt a szemem a cannelloni tésztán, és ihletet kaptam. Alig vártam, hogy hazaérve az otthoni kevés, de kreatív alapanyagokból, valami egyedit alkossak. A cannellonit általában húsos raguval, vagy ricottás - spenótos töltelékkel bélelik, ezért én mindenképpen törekedtem arra, hogy hiányérzet nélküli íz kavalkádot kövessek el, ami a többi Vegán ételhez hasonlóan egyfajta pozitív függőséget okozzon. Sikerült! A ricottás spenótos töltelék helyett én zsályára gondoltam, és füstölt tofuval helyettesítettem. A paradicsomszósz ragus érzését, pedig darált cukkínivel oldottam meg.

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Pikáns, és melengető leves a hűvös hétköznapokra! Az enyhén csípős brokkoli tökéletesen harmonizál, az édes-ropogós és szuperegészséges dióval, nem mellesleg, 20 perc alatt készen is van :)

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Indiai lencseragu édesburgonyával

Indiai lencseragu édesburgonyával

Biztosan ti is sokszor gondolkoztok, mit főzzetek este, milyen laktató, tartalmas, egészséges, de nagyon finom vacsorával lepjétek meg a családot. Nekem az agyam, (nem fog titeket meglepni) többnyire az ételek körül forog, de még így is vannak napok, amikor fogalmam sincs, mit kellene főzni.

Indiai lencseragu édesburgonyával

Saláta az üvegben

Saláta az üvegben

A befőttesüvegekbe előre elkészített salátaebéd, vagy vacsora, korántsem újdonság, mégis szeretném nektek feleleveníteni, hogy még ennyi kifogásunk se lehessen, miért nem tudunk rendesen ebédelni a munkahelyünkön. Ez a megoldás annyira egyszerű, és praktikus, hogy érdemes kipróbálni, mindössze a kedvenc öntetünkre lesz szükségünk, íme, az enyém:

Saláta az üvegben

Békebeli Szentgyörgyi álma

Békebeli Szentgyörgyi álma

A karácsonyi és szilveszteri végeláthatatlan kalória bombák után, egy garantáltan energia mentes körsétára invitálom Önöket, most így Januárban az év elején. Bizonyára sokan álmodoztak gyermekként arról, hogy bejutnak egy cukrászat műhelyébe és ott, ellesnek egy-két szakmai fortélyt, illetve betekintést nyerhetnek az istenek eledelének, a csokoládénak mágikus világába. Úgy vélem, ha megosztom Önökkel egyrendkívül különleges, féltve őrzött termékünk létrejöttének titkait, akkor Önök is részesei lehetnek egy alkotói folyamat, szépségesen küzdelmes, varázslatának. Kicsit távolabbról indulunk, hogy mindenki mindent, jól megértsen. A cukrászat a pontosság tudománya, tartja egy francia mondás. Miért is? Gondoljunk csak bele, ha egy sima piskótához a hozzávalókat nem pontosan mérjük ki, vagy nem a megfelelőmódra verjük fel atojásfehérjét, nem beszélve arról, ha nem úgy, és akkor keverjük egymásba a hozzávalókat,illetve ha a sütés hőmérséklete nem stimmel. Mi is lesz a végeredmény?Lapos, nem valamiszívmelengető látványú, ehetetlen,tésztaragacs.Gondolták volna? A cukrászat a gyógyszerészetből vált ki, régen a cukrot, a tört mandulát, grammnyi, keserű anyagok bevonására használtak, úgy nevezett gyógylabdacsokat készítettek általuk. A betegeket ápoló szerzetesek és apácák készítettek először ostyákat, magvakkal dúsított tallérokat, illetve a kenyér és kalács tésztákba sütötték a gyógynövényeket, melyekkel gyógyították a korabeli egészség problémákat. A csokoládét az indián kultúrában mágikus anyagként tisztelték. Amikor először Európába került, itt is a patikusok foglalkoztak vele, roboráló és kedély javító méreg drága gyógyszerként.

Békebeli Szentgyörgyi álma