BlogÚj! Megnyitás

Kerekes kutya világa

A kutyás lét olyan életforma, ami gyökeresen változtatja meg az ember életét. Tele van meglepetésekkel, váratlan fordulatokkal, és olyan mennyiségű szeretetélménnyel, amit elképzelni sem lehet, amíg nem tapasztaljuk meg azt az önzetlen...

Kerekes kutya világa

A kutyás lét olyan életforma, ami gyökeresen változtatja meg az ember életét. Tele van meglepetésekkel, váratlan fordulatokkal, és olyan mennyiségű szeretetélménnyel, amit elképzelni sem lehet, amíg nem tapasztaljuk meg azt az önzetlen és feltétlen ragaszkodást, amit a kutyánktól kapunk. Ugyanakkor számos nehézség is beárnyékolhatja az egyébként felhőtlen élmény áradatot. Mert a kutyát is érheti baj. Megbetegedhet, balesetet szenvedhet. Az is előfordul, hogy ezeknek az eseményeknek a következtében mozgásképtelenné válik az állat. Amennyiben a mozgásképtelenség maradandó, akkor a gazdának komoly döntést kell hoznia. Döntenie kell a kutya életéről, sorsáról. Vannak, akik lemondanak az addig dédelgetett ebről. Van, aki az elaltatást választja, van, aki menhelyre viszi a kutyát. Szerencsére vannak olyan gazdák is, akik a sok-sok közös élményt, az együtt töltött időt annyira értékesnek tartják, hogy a megváltozott állapot ellenére, természetes számukra a szeretett négylábú családtag megtartása. Ők a drasztikus elválás helyett, más utat választanak. Segédeszközt szereznek be kedvencüknek, aki ezzel a mozgást biztosító szerkezettel, sok szempontból teljes életet élhetnek. Még évekig boldogan, családban élve. Felmerülhet a kérdés, hova fordulhat a gazda, hogy hozzájusson egy mozgást segítő eszközhöz. Sebők Istvánt kértem, hogy vezesse be az olvasókat a lehetőségek tárházába. „Bise”, ahogy a kutyás szakmában ismerik, 15 éve készít kutyák számára olyan kerekes szerkezeteket, amelyek biztosítják az állat számára a szabad mozgást.

Kutyakocsi

forrás: Sebők István

- Amikor egy gazda szembesül avval a ténnyel, hogy a kutyája maradandó sérülést szenvedett, vagy betegsége következtében önállóan mozgásképtelenné vált, akkor milyen utat kell végig járnia ahhoz, hogy javítani tudjon kedvence életfeltételein?

- Statisztikám szerint a járásképesség elvesztésének leggyakoribb okai a porckorongsérv, autóbaleset, ritkán CEC (lófarok szindróma), vagy DM (degeneratív myelopathia), elvétve végtaghiány. Bénulás esetén előfordul, hogy gyors beavatkozás, azonnali műtét segíthet. Tehát koránt sem biztos, hogy valamilyen segédeszköz az egyetlen megoldás. Több vizsgálat elvégzése után dől csak el, hogy van-e esély állapotjavulásra, a járóképesség visszanyerésére. Ha van esély arra, hogy a kutya újra járni tudjon, akkor fizioterápiás kezeléssel érdemes először állapotjavulást elérni. Az idegi stimuláció és az izmok visszaépítése fizioterápiás módszerrel elérhető. Ez pedig elengedhetetlen feltétele annak, hogy a járóképesség visszaszerezhető legyen. Természetesen mindig a konkrét esettől függ, hogy milyen eredmény várható. Azonban a fizioterápiás kezelés nagyon sokat javíthat az állat állapotán. Érdemes szakemberrel konzultálni. Annál is inkább, mert előfordult már olyan eset is, amikor több állatorvos egyöntetűen azt mondta, hogy az érintett kutya nem fog járni. Ennek ellenére sikerült a fizioterápiával helyreállítani a járóképességét. Tehát vannak úgynevezett „csodaszámba” menő esetek. Érdemes a gazdának nagyon körbejárni a kérdést és a legtöbbet megtenni azért, hogy a kutyája a lehető legteljesebben visszanyerje az egészségét. Azonban valóban vannak olyan sérülések, illetve előrehaladott betegségek, amikor nincs remény arra, hogy újra önállóan járni tudjon. Ebben az esetben sem kell lemondani kedvencünkről, mivel a kutyakocsi biztosítja az állat mozgásképességét. Egy-két alkalommal kölyökkutya számára kellett volna kocsit készítenem. Sajnos a nagyon fiatal állatok gyors növekedését a kocsi állíthatóságával nem lehet követni, meg kell várni a 8-9 hónapost életkort. A kutyakocsit akkor kaphatja meg a kutyus, amikortól testméretei már nem, vagy csak csekély mértékben változnak.

Kutyakocsi

forrás: Sebők István

- Mennyi idő alatt tanulja meg az állat a segédeszközzel történő közlekedést?

- A cél az, hogy ráérezzen a mozgás szabadságára és szeresse az eszközt. Különbséget jelent, ha az adott kutya még járóképes, csak néha összerogy haladás közben. Ebben az esetben a kocsi maga zavaró lehet a számára, ezért lassabban tanulja meg a használatát. Ilyenkor sajnos érdemesebb várni a kocsival addig, amíg a saját lábán már nem tud közlekedni. Akkor könnyebb lesz neki a kocsival történő mozgás. Ha olyan kutyának készítek kocsit, amelyik önállóan már nem járóképes, akkor a motivációja lényegesen erősebb a kocsival történő haladás elsajátítására. Gyorsan felfedezi, hogy újra képes a gyors helyváltoztatásra, és meglepően könnyen szokik hozzá a segédeszközhöz. Természetesen a fokozatosság elvét követve növelhetjük a terhelést, azaz a séták távolságát és időtartamát. A legfontosabb a pozitív élmények sora, melyek hatására a kutya egyre inkább úgy érzi, mintha a szerkezet a teste része lenne. Azt a gazdának és a kutyának is meg kell szoknia, hogy a felborulást megakadályozó terpesztett kerekek miatt a kocsi szélessége jóval nagyobb az állat testszélességénél. Ezért lehetnek olyan megszokott sétahelyek, ahol nem tudnak egymás mellett haladni a kocsinak köszönhetően. De idővel ezt is megszokják. A sarkoknál befordulás és a tereptárgyak nagy ívben történő kikerülése is figyelmet igényel. Emellett előfordulhat, hogy a kutya a kocsi kerekeivel ráfut a gazda lábára. Kellő odafigyeléssel azonban ezek a kezdeti nehézségek gyorsan áthidalhatóak.

Kutyakocsi

forrás: Sebők István

- Mik a legfontosabb szempontok a segédeszköz elkészítésénél?

- A legfontosabb, hogy a kutya elülső lábai erősek legyenek, tökéletesen működjenek. A kutyának ne legyenek fájdalmai, és az életkedve, menni akarása töretlen legyen. Az is fontos, hogy mióta járásképtelen az állat, mit állapított meg az orvos és történt-e fizioterápiás kezelés. Amennyiben nem, akkor először fizioterápiával foglalkozó szakembert ajánlok a gazdának. Ő is mérje fel az állapotát. A szakmai véleménye fontos, hiszen az elsődleges cél, hogy amennyiben lehetséges, akkor saját lábon járjon az állat. Ha minden erőfeszítés ellenére a mozgást segítő eszköz, a kutyakocsi az egyetlen életminőség javító lehetőség, akkor elkészítem a számára alkalmas kerekes szerkezetet. Ehhez pontos méretet kell venni a kutyáról, hogy megfelelő magasságú, szélességű és hosszúságú kutyakocsit tudjak készíteni a számára.

- Van különbség abban, hogy mekkora, vagy milyen fajtájú kutyának készül a segédeszköz?

- Alapvetően az elv ugyanaz. Természetesen a kutya méretei határozzák meg az eszköz méretét. A szerkezet erősségét, strapabíróságát nem a fajta és nem csak a testméret, hanem a kutya vérmérséklete is befolyásolja. Egy fiatal, vitális állat esetében, aki nagy mozgásigényű, kocsival is igyekszik a megszokott sebességével haladni. Itt a hirtelen megindulás, hirtelen megállás, gyors irányváltás az, amit a kutyakocsinak is bírnia kell. Egy jól megépített eszközzel tulajdonképpen teljes életet lehet élni. Olyan is előfordult már, hogy egy kutyakocsival közlekedő állat gyorsabban futott a labda után, mint az egészséges társai.

Egyébként bármilyen furcsa, kistestű kutyáknak nehezebb kutyakocsit készíteni, mint nagytestű társaiknak. A kistestű állatnál fontos, hogy a kocsi nagyon könnyű legyen, ám biztonságos és kényelmes. A nagy kutyákénál némileg bonyolultabb hám nem csak a rögzítésben és a haladásban segít, de megakadályozza, hogy a kutya kiszaladjon a kerekesszékből. A szerkezet lényeges eleme a jól csapágyazott kerék, ami a könnyű futást biztosítja. Talán egy elég szemléletes példa ahhoz, hogy el tudják képzelni, mi minden múlik a kocsi minőségén: egy kb. spániel méretű kutya kocsijának megmozdításához akkora erő szükséges, amekkorával másfél tábla csokit (15 dkg) odébb tolunk az asztalon. A mozgásban tartáshoz már elég fél táblával (5 dkg) számolni.

A nagytestű kutyáknál pedig az a legfontosabb, hogy a kocsi váza az illesztéseknél is erős legyen. Ezért ezekben a könnyű, alumínium vázat a csövek egymáshoz kapcsolódásánál rozsdamentes acéllal erősítem meg, hogy kellőképpen bírja a terhelést.

Kutyakocsi

forrás: Sebők István

- Van különbség a kocsi típusok között?

- Egyfajta váz van, amit természetesen az egyéni adottságoknak megfelelően alakítok. A szerkezet felépítésében meghatározó az állat magassága, hosszúsága, súlya, és habitusa is. A szerkezet egyes elemei állíthatóak. A kocsinak az a része mosható anyagból készül, ami a salakanyagok ürítésében érintett.

Kétféle kutyának készítek kocsit: aki egyáltalán nem tud járni, mert nem, vagy éppen csak mozognak a lábai, meg aki tud lépegetni, csak az izmai gyengesége, sorvadása miatt nem bírja el a saját testét. A kocsik között ilyen szempontból sincs különbség. A magasságot mindenképpen úgy kell beállítanom, hogy a kutya hátulsó lábai enyhén behajlítva, talppárnával érintkezzenek a talajjal – tehát pont úgy, ahogyan egészséges korában volt. A rossz beállítás az ízületek vagy a gerinc túlterhelését okozza. A hátulsó lábakat a vázhoz rögzített kis csizmákban lehet elhelyezni. Ezek biztosítják, hogy a kutya a mancsait ne a földön húzza és azok ne sebesedjenek ki. Ha a kutya lábai legalább valamelyest mozognak, a csizmákba helyezve is tud rugdalózni, azaz terhelés nélkül tornáztatni az izmait.

- Jelent-e a kocsinál különbséget, hogy mellső, vagy hátsó láb mozgásképtelenségére kell megoldást találni?

- A legtöbb esetben a hátsó lábak bénulásával találkozom. Ritkán, de előfordul, hogy az elülső végtagok mozgásképtelenségét kell megoldani, ilyenkor elülső kerekes kocsi készül. Arra is van példa, hogy négykerekű kocsira van szükség – leginkább olyan szituációban, amikor pl. a kutyának egyszerre két lába sérült meg, ám van remény a teljes felgyógyulásra. Ezekben az esetekben a segédeszköz használat megtanulásához idő és türelem szükséges. Az elülső kerekes kocsikkal, ahol a hátsó lábait használja az állat, a fordulások okozhatnak eleinte kihívást, mert meg kell állítani a kocsit ahhoz, hogy fordulni tudjon. Míg a hátsó kerekes kocsi esetében ez az irányváltási művelet hasonlít a természetes mozgáshoz. Az elülső kerekes kocsik esetében előre hajlásnál az orra bukás veszélye a legnagyobb, márpedig a szaglászás az egyik legfontosabb tevékenység a kutya számára. Az egyensúly megtartását kell elsajátítania.

- Vannak kutyák, akik kifejezetten vízimádók. A kocsival megoldható, hogy továbbra is élvezzék a vizet?

- Ugrani és úszni természetesen nem tud a kocsival. De sekély vízbe bele tud menni. Azt persze érdemes figyelembe venni, hogy a csapágyaknak, a fémszerkezetnek nem tesz jót a víz. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a kutya soha többet nem élvezheti a víz nyújtotta élményt. A gazda például rehabilitációs hámmal, kocsi nélkül be tudja vinni kedvencét a vízbe.

- A kutyakocsi konkrét állatra készül, megrendelésre, mondhatnánk méretre szabva. Azonban a kocsik többnyire túlélik az állatot, nem mennek tönkre. Tovább adható a kutyakocsi?

- Igen. Mivel állítható a váz, lehetőség van arra, hogy az új használóra igazítsam. Így nem vész kárba a segédeszköz akkor sem, ha már nincs rá szükség. A honlapomon van is egy ilyen ingyenes szolgáltatás, ami Vendégkönyv néven fut, ahol a kocsik tulajdonos váltását segítem azzal, hogy felületet biztostok az elérhetőségek közzétételére. Kocsi átalakítást, új kutyára igazítást azonban csak az általam készített kocsikra vállalok.

http://www.kutyakocsi.atw.hu

- Mi volt a legnagyobb kihívás az eddigi másfél évtized alatt?

- A legelső kocsi, amikor kikísérleteztem a prototípust. Az első kutyakocsit a saját kutyámnak készítettem, tehát tulajdonképpen személyes indíttatásból kezdtem el foglalkozni a mozgást segítő eszköz készítésével. Miután kiderült, hogy mások is érdeklődnek a lehetőség iránt, fejleszteni kezdtem a szerkezeti konstrukciót. Az évek során már legalább 350 kocsit készítettem. Ezek közül az egyik legnagyobb kihívás az volt, amikor Olaszországban élő megrendelőnek alakítottam át a kétkerekű kutyakocsit négykerekűvé. Ebben az volt a kihívás, hogy nem tudtunk személyesen találkozni méretvétel céljából, így látatlanban, a gazda által megküldött adatok és fényképek alapján kellett dolgoznom. Az elkészült kocsit kiküldtem Olaszországba. Néhány nap után jött az értesítés, hogy sikerült megfelelően átalakítani a szerkezetet, ezzel segítve a kutya további életét.

Kutyakocsi

forrás: Sebők István

- Kik a megrendelők? Kik áldoznak arra, hogy a kutyájuk egy ilyen traumát követően is megőrizhesse a mozgás képességét?

- Természetesen elsősorban elhivatott kutyatartók, magán személyek. Jó hír, hogy menhelyek számára is készültek már kutyakocsik. Például a NOÉ Állatotthon Alapítványnak is több mozgást segítő eszközt készítettem. Az is jó dolog, hogy náluk az örökbefogadáskor a kutyakocsit automatikusan odaadják a kutyával. Ez valószínűleg megkönnyítheti az örökbefogadást és a kutya életét is, mivel ő azt a konkrét kocsit szokta meg.

A NOÉ Állatotthon Alapítvány sérült lakói is élvezhetik a kutyakocsi előnyeit. Schneider Kinga sajtószóvivőt a részletekről kérdeztem.

- Mennyire gyakori, hogy a menhelyre sérült, lebénult kutya kerül be?

- Sajnos egyáltalán nem ritka. Elsősorban mentett, balesetben sérült kutyák kerülnek be hozzánk, többnyire autós gázolás következtében történt végleges bénulással. Olyannal is találkozunk, amikor a gazda maga adja le a már nem mozgásképes kutyáját.

- Az örökbefogadás érdekében rendelnek a sérült állatoknak mozgásban segítő eszközt, vagy a mindennapi életminőség javítás a cél? Egyáltalán mennyi esély van arra, hogy sérült kutya családhoz kerüljön?

- Nagyon kevés az esély. Az utóbbi időben egy alkalommal sikerült családhoz elhelyezni lebénult kutyát. Őt is Németországban élő család fogadta örökbe. Egyébként jelenleg 2 kutyakocsit használó kutyánk van ideiglenes befogadónál, és 4 guruló segédeszközt használó kutyus él az otthonban. Szabadon mozognak. Ők fogadják a látogatókat, akik nagyon szeretik a mozgékony, élettel teli, kedves állatokat. Azonban a szimpátia ellenére, még nem jellemző, hogy haza is vigyék őket. A lebénult állatoknak az életminőségét segíti elő, hogy van kutyakocsijuk, így teljesen részt tudnak venni a mindennapi közlekedésben, a többiekkel közös játékokban.

Kutyakocsi

forrás NOÉ Állatotthon Alapítvány, fotó: Baksai Bettina

- Mennyire élhető teljes élet a kutyák számára, a segédeszköznek köszönhetően?

- A teljes élet kérdését meghatározza a sérülés jellege. Talán a legnagyobb probléma ezeknél az állatoknak az ürítés kérdése, hogy ez miképpen oldható meg. Azonban a tapasztalatok szerint, egy kis odafigyeléssel, szeretetteli gondoskodással nagyon hasonló életet élhetnek, mint ép társaik.

- A többi kutyának milyen a viszonyulása a sérült, guruló eszközzel közlekedő állatokhoz?

- A nálunk lévő állatok megszokták a kerekes kocsival közlekedő társakat. Még azt is, hogy időnként a kocsi segítségével szaladó kutya esetleg nekik ütközik, vagy éppen a kerék rágurul a lábukra. Ugyan úgy játszanak, kergetőznek a sérült társaikkal, mint az egészségesekkel.

- Tapasztalataik szerint mennyi idő alatt szoktak hozzá a kutyusok a segédeszközhöz?

- Azt kell mondjam, hogy gyakorlatilag pillanatok alatt. A fokozatosságot betartjuk, és a szerkezetben eltöltött időt a kutyának megfelelő tempóban növeljük. Ezzel együtt vannak olyan kutyák is, akik nem annyira ügyesek, vagy nem szeretik a kerekes kocsit. De nálunk most az a szerencsés helyzet van, hogy a jelenlegi kutyakocsis lakóink, kivétel nélkül jól használják a mozgást segítő eszközüket. Ebben lehet, hogy szerepet játszik a többiek példája. Látják egymást, együtt játszanak, szaladgálnak. Ez megkönnyítheti számukra a helyzetet.

Kutyakocsi

NOÉ Állatotthon Alapítvány, fotó: Baksai Bettina

- Ha mégis örökbe fogadnak egy sérült kutyát, mi lesz a kutyakocsi sorsa?

- A kocsik méretre készülnek, az adott kutya életét szolgálják. Ezért automatikusan megy a kutyával a gazdis életre is.

Csaba Beatrix

kutya és gazdi képző tréner

Vissza a főoldalra

Kerekes kutya világa

A kutyás lét olyan életforma, ami gyökeresen változtatja meg az ember életét. Tele van meglepetésekkel, váratlan fordulatokkal, és olyan mennyiségű szeretetélménnyel, amit elképzelni sem lehet, amíg nem tapasztaljuk meg azt az önzetlen és feltétlen ragaszkodást, amit a kutyánktól kapunk. Ugyanakkor számos nehézség is beárnyékolhatja az egyébként felhőtlen élmény áradatot. Mert a kutyát is érheti baj. Megbetegedhet, balesetet szenvedhet. Az is előfordul, hogy ezeknek az eseményeknek...

A kutya családtag, de nem a gyereked

Valódi érzelmi fejlődés érhető el az embernél, hiszen a kutya emberi értelemben vett szavak nélkül, egyértelmű és nagyon kifinomult kommunikációval, viselkedéssel teszi nyilvánvalóvá ragaszkodását. Félreérthetetlenül fejezi ki háláját, a családtagokhoz való kötődését. Ez az önzetlen szereteten alapuló viselkedési forma pedig rendkívül meggyőző az ember számára. Ezért hat olyan jelentős mértékben ránk.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Kutya a lakásban: ősz

Nagyon sokan tartanak kutyát lakásban. Számukra fontos tudnivaló, hogyan is kell bánniuk kedvencükkel, ha véget ér a nyár. Mert bizony teljesen mást igényelnek négylábú barátaink ősszel, mint a nyári melegben. Ilyenkor általában kevesebb időt tölthetnek a szabadban, ez pedig komoly problémákat okozhat.

Kutya a hálószobában

Sok család imádott kedvence lakásban él, szoros szimbiózisban a családtagokkal. Olyannyira, hogy számos helyen a hálószobába is bejárása van, mi több, együtt alszik a gazdáival. Ez van, akinek természetes, van aki irtózik attól, hogy az eb a párnáján hajtsa álomra a fejét.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

A kibertér világa az internet-versenyképes megjelenés titkai

Nagyot fordult a világ az internet térnyerésével. Munkaeszközünk, és személyes kommunikációs terünk is egyben. Közösségi oldalakon tartunk kapcsolatot, chatelünk, információt keresünk a Google segítségével. Ha programokra vágyunk, rendezvények ezrei tárulnak elénk egy pillanat alatt. A belépőjegyeket is neten foglaljuk le, fizetjük ki. Amikor utazni szeretnénk, egy kattintással kitárul a nagyvilág. Szállást foglalunk, repülőjegyet veszünk, autót bérlünk.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.