BlogÚj! Megnyitás

Készülj fel a nagyvilágra!

Távolból szemlélni egy kellemes országban szolgálatot teljesítő nagykövet munkáját, igazán vonzó jövőképnek tűnik. Ugyanakkor sok feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki diplomata lehessen, és később megkapja a nagyköveti, főkonzuli megbízást.

Éppen ezért, a magas szintű diplomáciai képzést hivatott szolgálni a tavaly januárban létrejött Magyar Diplomáciai Akadémia, ami a külügyi és diplomáciai szakemberképzést tűzte ki célul.

Dr. Pacsay Tomassich Orsolya, forrás: MDA

Dr. Pacsay Tomassich Orsolya, forrás: MDA

Az eddigi tapasztalatokról, a képzésre történő felvételi követelményekről, Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár asszony, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke adott nekünk értékes tájékoztatást.

- Milyen előképzettséggel lehet jelentkezni a képzésekre?

- Egy évvel ezelőtt indultunk el, mint az első önálló, államilag szervezett, magyar diplomataképző intézmény. Elsődleges cél, hogy elsősorban a Külgazdasági és Külügyminisztérium részére biztosítsunk magasan képzett szakember utánpótlást. A pandémia következtében ugyan többségében online képzéssel kellett a működést megvalósítani, ennek ellenére sikerült 4 párhuzamos kurzust megszerveznünk. A Diplomataképző Programunkra jelentkezőnek legalább BA típusú diplomával kell rendelkeznie, de az nincs megszabva, hogy milyen területen szerezte meg a felsőfokú képzettséget. Legalább 2 nyelv ismerete is kritérium, ebből a felsőfokú angoltudás elengedhetetlen, mivel a képzés részben angol nyelven történik. Egyébként a két féléves képzés során 15 különböző nyelvet tanulhatnak majd a résztvevők.

MDA képzés, forrás: MDA

MDA képzés, forrás: MDA

- A felvételre pályázók milyen felvételi eljárásra számítsanak?

- A felvétel elnyeréséhez több körös kiválasztási folyamaton kell sikeresen megfelelni. Két különböző, az általános műveltséget és a külpolitikai tájékozottságot felmérő írásbeli megmérettetés részben magyar, részben angol nyelven, valamint kompetencia vizsgálat vár a jelentkezőre. Írnia kell egy motivációs levelet is, amiből számos információt meríthetünk. Előnyös, ha van ajánlása, amivel érkezik, de ez nem feltétel. Szóbeli felvételire azokat hívjuk be, akik az írásbeli fordulón a legjobb teljesítményt nyújtották. Közülük választja ki a tapasztalt külügyi vezetőkből és szakemberekből álló bizottság, hogy kik nyernek felvételt a Magyar Diplomáciai Akadémiára. Fontos megemlíteni, hogy a Diplomataképző Programunkat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen végezzük, és hallgatóink az adott szakterület legkiválóbb hazai és külföldi szakembereitől tanulhatnak.

Akadémiánk Corporate Diplomacy Programja is érdeklődésre tarthat számot, amely nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező vállalatok, szakemberek, vezetők számára ideális. Itt is nemzetközileg elismert hazai és külföldi, piaci cégvezetőket vonunk be a képzési folyamatba. A megszerzett külpolitikai és külgazdasági tudást a cég nemzetközi együttműködéseiben, külföldi céges kapcsolataiban tudják kiválóan hasznosítani. Nemcsak nagyvállalatok vezetőinek érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, mert a jövőben kis- és középvállalkozások felé is szívesen nyitunk éppen azért, hogy a külkapcsolati esélyeiket, akár külföldi tőke bevonzását is elő tudjuk segíteni. Ennek konkrét gazdaságélénkítő hatása lehet.

Akadémiánk tavaly először Misszióvezetői képzést is elindított, amely a nagykövetségeken, konzulátusokon, nemzetközi szervezeteknél végzendő nagyköveti, főkonzuli munkára készítette fel a kijelölt vezetőket. 

- Milyen személyes adottságok, készségek, képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki a többszáz jelentkezőből bekerüljön a Diplomataképző Programra felvételt nyertek közé?

- Fontos, hogy a jelentkező rendelkezzen elhivatottsággal. Legyen széles látókörű, felkészült, művelt. A magasfokú kommunikációs, konfliktuskezelési és mediációs képességeket majd a kurzus során is elsajátíthatja. Viszont álljon készen arra, hogy teljes elkötelezettséggel képviselje majd Magyarországot, a magyar érdekeket a világ bármely pontján. Az első éven vagyunk túl. Ennek tapasztalatai alapján úgy látjuk, hogy kiemelt érdeklődés mutatkozik a Magyar Diplomáciai Akadémia képzései, a diplomácia, mint szakterület iránt. 

- A diplomáciai munkához az ismeretek elsajátítása mellett, egyfajta szellemi és lelki ételemben vett érettségnek is párosulnia kell. Ha ezt figyelembe vesszük, mely korosztály számára ideális a diplomáciai terület?

- Nálunk nincs jelentkezési korhatár, bár a felsőfokú tanulmányok, a diploma megléte biztosít egy korhatár minimumot. Felső korhatárt azonban nem szabtunk meg. A tárgyi tudás, a szakmai ismeretek maradéktalan elsajátítása, a széleskörű műveltség megléte már önmagában egyfajta érettséget biztosít. Ezen túl a diplomáciai képzést vállalónak tudatosítania kell önmagában, és meg kell tudni fogalmazni, hogy a nemzeti értékek és érdekek szem előtt tartása számára elsődleges szempont marad mindvégig a munkája során.

Diplomataképző Program, forrás: MDA

Diplomataképző Program, forrás: MDA

- A felső korhatártól való eltekintés azt is előre vetítheti, hogy a szakmai pályafutásuk közép idejében járó, szakmai és jelentősebb élettapasztalatokkal rendelkezők számára is nyitott a lehetőség. Van példa arra, hogy valaki ilyen formában vált életpályát?

- Ezt a korosztályt is szívesen látjuk az Akadémián. Számukra a Vezetőképző Programunk ideális lehetőség. Ide elsősorban azokat a közszférából érkezőket várjuk, akik szeretnének nemzetközi kitekintéssel bővülő szakmai fejlődést elérni. Ami akár előrelépést is jelenthet. Ez nem feltétlenül követel meg karrierváltást, de természetesen arra is lehetőséget biztosít.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

Készülj fel a nagyvilágra!

Távolból szemlélni egy kellemes országban szolgálatot teljesítő nagykövet munkáját, igazán vonzó jövőképnek tűnik. Ugyanakkor nagyon sok feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki diplomata lehessen, és később megkapja a nagyköveti, főkonzuli megbízást. Éppen ezért, a magas szintű diplomáciai képzést hivatott szolgálni a tavaly januárban létrejött Magyar Diplomáciai Akadémia, ami a külügyi és diplomáciai szakemberképzést tűzte ki célul.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XXIII. rész

- Valamit mégis tennünk kéne – morogta Simons. - Várjunk csak, azt hiszem, van egy ötletem – pattant fel Josh. A minap került a kezembe egy script (forgatókönyv), amiben a főszereplő nővére megpróbálta elcsábítani a húga pasiját. - Pfúj, ez undorító – fakadt ki Susan. - Hogy jön ez ide Josh? – húzta fel a szemöldökét Simons. - Csak úgy Gordon, hogy kölcsönvesszük a storyt. - Még mit nem! Csak nem gondolod, hogy én ezzel a majommal?! Még a húgocskám kedvéért sem!

Csisztu Zsuzsa: Kis gyerek, kis gond. Ez valamai vicc?

Nem tudjuk mi a tutit. Sőt, a totót sem. Egyáltalán, semmilyen megmondó emberkedésre ne számítsatok, ha kézbe veszitek ezt a kis kedves családisztori gyűjteményt. De talán készülhettek néhány szívből jövő jelenetre, és a ti életetekben is felismerhető szituációra. Olykor bájos, máskor kicsit ciki szülői bénáskodásokra és tépelődésekre. Ráismerhettek az állandó útitársként mellénk szegődő dilemmáinkra és töprengéseinkre is, hogy vajon jól csináljuk-e mindazt, amit szülőként alkotunk. Fogalmunk sincs. Garanciát senki nem ad semmire. Ez egy ilyen utazás, erre fizettünk be és nincs az az utazási iroda, amelyiken számonkérhetnénk a szolgáltatást. Mert azt mi magunk nyújtjuk, jól vagy rosszul. Mi is hibázunk, mert szülők vagyunk. De szeretettel tesszük mindezt, veletek együtt. Gyertek velünk ezen az úton, elevenítsük fel együtt az első tíz édes, olykor kesernyés, kacagós és sírós év történeteit! Képernyőtőlmentes, kellemes papírillatú perceket kívánok!

Tepsis - fűszeres sütőtök

Tepsiben sült sütőtök: Isteni édes-sós-fűszeres kombináció bármihez köretként, vagy csak esti nasinak. Hámozd meg a tököt, vágd fel kockákra, tedd bele egy zacskóba, önts rá olívaolajat, szórj bele vegamixet, tiszta sót, rozmaringot, chilit, és fokhagymaport, vagy héjában fokhagymagerezdeket. Jól rázd össze, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe oszlasd el egyenletesen, és süsd puhára, ropogósra 200 fokon. Nem hizlal, gyógyít, tisztít és táplál!

Békebeli Szentgyörgyi álma

A karácsonyi és szilveszteri végeláthatatlan kalória bombák után, egy garantáltan energia mentes körsétára invitálom Önöket, most így Januárban az év elején. Bizonyára sokan álmodoztak gyermekként arról, hogy bejutnak egy cukrászat műhelyébe és ott, ellesnek egy-két szakmai fortélyt, illetve betekintést nyerhetnek az istenek eledelének, a csokoládénak mágikus világába. Úgy vélem, ha megosztom Önökkel egyrendkívül különleges, féltve őrzött termékünk létrejöttének titkait, akkor Önök is részesei lehetnek egy alkotói folyamat, szépségesen küzdelmes, varázslatának. Kicsit távolabbról indulunk, hogy mindenki mindent, jól megértsen. A cukrászat a pontosság tudománya, tartja egy francia mondás. Miért is? Gondoljunk csak bele, ha egy sima piskótához a hozzávalókat nem pontosan mérjük ki, vagy nem a megfelelőmódra verjük fel atojásfehérjét, nem beszélve arról, ha nem úgy, és akkor keverjük egymásba a hozzávalókat,illetve ha a sütés hőmérséklete nem stimmel. Mi is lesz a végeredmény?Lapos, nem valamiszívmelengető látványú, ehetetlen,tésztaragacs.Gondolták volna? A cukrászat a gyógyszerészetből vált ki, régen a cukrot, a tört mandulát, grammnyi, keserű anyagok bevonására használtak, úgy nevezett gyógylabdacsokat készítettek általuk. A betegeket ápoló szerzetesek és apácák készítettek először ostyákat, magvakkal dúsított tallérokat, illetve a kenyér és kalács tésztákba sütötték a gyógynövényeket, melyekkel gyógyították a korabeli egészség problémákat. A csokoládét az indián kultúrában mágikus anyagként tisztelték. Amikor először Európába került, itt is a patikusok foglalkoztak vele, roboráló és kedély javító méreg drága gyógyszerként.

Az orvos válaszol …nátha vagy influenza?

Mindkét esetben fontos, hogy a betegség kezdetén, akár már az első tünetek megjelenésekor keressük fel háziorvosunkat, és ne más helyről, forrásból próbáljuk mi magunk felállítani a diagnózisunkat. Ezzel veszélybe sodorhatjuk a magunk és a környezetünk egészségét egyaránt.

Az utolsó szalmaszál

Ma már egyike a világ négy profi férfi szopránjának, és számos sikert tudhat maga mögött az Egyesült Államoktól Kínáig. Azt gondoljuk, a pályája maga a sikertörténet. Fel sem merül bennünk, hogy dolgozott bolti eladóként, éjszakai pultosként és légi utaskísérőként is. Azt pedig már tényleg csak kevesen tudják, hogy kétszer is kénytelen volt a zenei pályáját félbe szakítani, szó szerint azért, hogy az éhezéstől megmentse magát. A Csillag születik pedig valóban az a bizonyos utolsó szalmaszál volt az életében.