BlogÚj! Megnyitás

Készülj fel a nagyvilágra!

Távolból szemlélni egy kellemes országban szolgálatot teljesítő nagykövet munkáját, igazán vonzó jövőképnek tűnik. Ugyanakkor sok feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki diplomata lehessen, és később megkapja a nagyköveti, főkonzuli megbízást.

Éppen ezért, a magas szintű diplomáciai képzést hivatott szolgálni a tavaly januárban létrejött Magyar Diplomáciai Akadémia, ami a külügyi és diplomáciai szakemberképzést tűzte ki célul.

Dr. Pacsay Tomassich Orsolya, forrás: MDA

Dr. Pacsay Tomassich Orsolya, forrás: MDA

Az eddigi tapasztalatokról, a képzésre történő felvételi követelményekről, Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár asszony, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke adott nekünk értékes tájékoztatást.

- Milyen előképzettséggel lehet jelentkezni a képzésekre?

- Egy évvel ezelőtt indultunk el, mint az első önálló, államilag szervezett, magyar diplomataképző intézmény. Elsődleges cél, hogy elsősorban a Külgazdasági és Külügyminisztérium részére biztosítsunk magasan képzett szakember utánpótlást. A pandémia következtében ugyan többségében online képzéssel kellett a működést megvalósítani, ennek ellenére sikerült 4 párhuzamos kurzust megszerveznünk. A Diplomataképző Programunkra jelentkezőnek legalább BA típusú diplomával kell rendelkeznie, de az nincs megszabva, hogy milyen területen szerezte meg a felsőfokú képzettséget. Legalább 2 nyelv ismerete is kritérium, ebből a felsőfokú angoltudás elengedhetetlen, mivel a képzés részben angol nyelven történik. Egyébként a két féléves képzés során 15 különböző nyelvet tanulhatnak majd a résztvevők.

MDA képzés, forrás: MDA

MDA képzés, forrás: MDA

- A felvételre pályázók milyen felvételi eljárásra számítsanak?

- A felvétel elnyeréséhez több körös kiválasztási folyamaton kell sikeresen megfelelni. Két különböző, az általános műveltséget és a külpolitikai tájékozottságot felmérő írásbeli megmérettetés részben magyar, részben angol nyelven, valamint kompetencia vizsgálat vár a jelentkezőre. Írnia kell egy motivációs levelet is, amiből számos információt meríthetünk. Előnyös, ha van ajánlása, amivel érkezik, de ez nem feltétel. Szóbeli felvételire azokat hívjuk be, akik az írásbeli fordulón a legjobb teljesítményt nyújtották. Közülük választja ki a tapasztalt külügyi vezetőkből és szakemberekből álló bizottság, hogy kik nyernek felvételt a Magyar Diplomáciai Akadémiára. Fontos megemlíteni, hogy a Diplomataképző Programunkat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen végezzük, és hallgatóink az adott szakterület legkiválóbb hazai és külföldi szakembereitől tanulhatnak.

Akadémiánk Corporate Diplomacy Programja is érdeklődésre tarthat számot, amely nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező vállalatok, szakemberek, vezetők számára ideális. Itt is nemzetközileg elismert hazai és külföldi, piaci cégvezetőket vonunk be a képzési folyamatba. A megszerzett külpolitikai és külgazdasági tudást a cég nemzetközi együttműködéseiben, külföldi céges kapcsolataiban tudják kiválóan hasznosítani. Nemcsak nagyvállalatok vezetőinek érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, mert a jövőben kis- és középvállalkozások felé is szívesen nyitunk éppen azért, hogy a külkapcsolati esélyeiket, akár külföldi tőke bevonzását is elő tudjuk segíteni. Ennek konkrét gazdaságélénkítő hatása lehet.

Akadémiánk tavaly először Misszióvezetői képzést is elindított, amely a nagykövetségeken, konzulátusokon, nemzetközi szervezeteknél végzendő nagyköveti, főkonzuli munkára készítette fel a kijelölt vezetőket. 

- Milyen személyes adottságok, készségek, képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki a többszáz jelentkezőből bekerüljön a Diplomataképző Programra felvételt nyertek közé?

- Fontos, hogy a jelentkező rendelkezzen elhivatottsággal. Legyen széles látókörű, felkészült, művelt. A magasfokú kommunikációs, konfliktuskezelési és mediációs képességeket majd a kurzus során is elsajátíthatja. Viszont álljon készen arra, hogy teljes elkötelezettséggel képviselje majd Magyarországot, a magyar érdekeket a világ bármely pontján. Az első éven vagyunk túl. Ennek tapasztalatai alapján úgy látjuk, hogy kiemelt érdeklődés mutatkozik a Magyar Diplomáciai Akadémia képzései, a diplomácia, mint szakterület iránt. 

- A diplomáciai munkához az ismeretek elsajátítása mellett, egyfajta szellemi és lelki ételemben vett érettségnek is párosulnia kell. Ha ezt figyelembe vesszük, mely korosztály számára ideális a diplomáciai terület?

- Nálunk nincs jelentkezési korhatár, bár a felsőfokú tanulmányok, a diploma megléte biztosít egy korhatár minimumot. Felső korhatárt azonban nem szabtunk meg. A tárgyi tudás, a szakmai ismeretek maradéktalan elsajátítása, a széleskörű műveltség megléte már önmagában egyfajta érettséget biztosít. Ezen túl a diplomáciai képzést vállalónak tudatosítania kell önmagában, és meg kell tudni fogalmazni, hogy a nemzeti értékek és érdekek szem előtt tartása számára elsődleges szempont marad mindvégig a munkája során.

Diplomataképző Program, forrás: MDA

Diplomataképző Program, forrás: MDA

- A felső korhatártól való eltekintés azt is előre vetítheti, hogy a szakmai pályafutásuk közép idejében járó, szakmai és jelentősebb élettapasztalatokkal rendelkezők számára is nyitott a lehetőség. Van példa arra, hogy valaki ilyen formában vált életpályát?

- Ezt a korosztályt is szívesen látjuk az Akadémián. Számukra a Vezetőképző Programunk ideális lehetőség. Ide elsősorban azokat a közszférából érkezőket várjuk, akik szeretnének nemzetközi kitekintéssel bővülő szakmai fejlődést elérni. Ami akár előrelépést is jelenthet. Ez nem feltétlenül követel meg karrierváltást, de természetesen arra is lehetőséget biztosít.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

Hollywoodban az élet…

A Magyar Hollywood Tanács évek óta munkálkodik azon, hogy sokakkal megismertesse a magyar származású, magyar kötődésű művészeket és a kiemelkedő alkotásokkal hírnevet szerző filmes szakembereket. Nem titkolt célja a civil szervezetként működő, jeles szakmai grémiummal rendelkező egyesületnek, hogy a múlt felidézése mellett, a jelenlegi, fiatal filmes alkotók számára is segítséget nyújtson a szakmai kapcsolatok létrehozásában.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Itt van az ősz, itt van újra…

Azt persze, hogy valóban szép lesz-e, semmilyen szempontból sem tudhatjuk. Mert ha részletesebben nézzük, sok kérdés felmerülhet bennünk. Például mit tartogat számunkra az iskolakezdet? Ez, bár sokan azt gondolják, őket nem érinti, bizony tévednek. Több ok miatt is érintett mindenki. Egyrészt minden családban vannak iskoláskorú gyerekek. Másrészt ne feledjük el, hogy akik most iskolások, 20 – 30 év múlva az ország létét jelentik majd, minden értelemben. Az ő munkájuk kell ahhoz, hogy a gazdaság rendben legyen, a szociális juttatásokra és az állam intézményekre jusson forrás. Fontos kérdés tehát, hogy ők milyen képzést kapnak?