BlogÚj! Megnyitás

Korrigálható a színtévesztés?

Az emberek többsége a világ szín kavalkádját akadálytalanul élvezheti. Gyönyörködhet a természet milliárdnyi színében és árnyalatában. Csodálhatja a tenger azúr kékjét, pihentetheti a szemét tavasszal a harsogó zöld mezőkön...

Korrigálható a színtévesztés?

Az emberek többsége a világ szín kavalkádját akadálytalanul élvezheti. Gyönyörködhet a természet milliárdnyi színében és árnyalatában. Csodálhatja a tenger azúr kékjét, pihentetheti a szemét tavasszal a harsogó zöld mezőkön, élvezheti a virágok pompás színeit, az élőlények sokféleségét, az élet száz, és ezer csodáját. Azonban ez az élmény koránt sem adatik meg mindenkinek. Egy meglepően jelentős csoport bár lát színeket, azonban nem színhelyesen érzékeli azokat. Dr.Wenzel Klára szabadalma éppen ezeken az embereken segíthet. Több évtizedes áldozatos kutató munka eredményeképpen ugyanis, megajándékozta a világot egy olyan szín korrekciós szemüveggel, ami nagyon sok ember életminőségét képes megjavítani.

Dr.Wenzel Klára, fotó: Sziráczki Dávid

Dr.Wenzel Klára, fotó: Sziráczki Dávid

- Hogyan jött létre a találmány?

- A történet körülbelül 40 évvel ezelőtt kezdődött. A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán dolgoztam a Finommechanika, optika tanszéken. Cégeknek készítettünk megrendelésre különböző mérő műszereket. Ennek a munkának a keretében kaptunk egy megrendelést a Kecskeméti Konzervgyártól. Olyan műszert kellett megalkotni, ami a paradicsompüré színét tudta mérni. Olyan beállítással, mint amilyennek egy helyes színlátó ember látja a paradicsom színét. Ennek célja az volt, hogy a paradicsompüré készítésekor egyforma minőséget tudjanak előállítani. Ekkor találkoztunk először azzal, hogy a színlátás különbsége mérce lehet. A feladathoz találni kellett olyan személyt, aki jó színlátó. Felmerült a kérdés, hogy egyáltalán hogyan lehet megmérni a színlátás helyességét? Ennek kapcsán vizsgálnunk kellett a színtévesztést, mint témakört. Végül is sikerült a műszert elkészíteni. Ez a munka késztetett arra, hogy elkezdjek foglalkozni a színtévesztéssel, és azzal, hogyan lehet az embereknél ezt a problémát korrigálni? Sok évnyi kísérlet eredményre vezetett. Dr. Ábrahám Györggyel közösen, közel 20 évnyi munkával meg tudtuk alkotni azt a korrekciós lencsét, amivel a színtévesztés javítható. Ezután még sok évnyi fejlesztés következett a tökéletesítés érdekében. Így született meg végül a szabadalmam. Cégként dolgozunk. Műanyag szemüveg lencséket festünk be speciálisan létrehozott szín keverékkel. A szemüvegek mindenki számára felmérés alapján, személyre szabottan készülnek, tehát egyedi segédeszközről beszélünk. 

- Mit ad a világnak az, ha minden színtévesztő kaphat ilyen szemüveget?

- Jelentős előrelépés lehetne. A statisztika szerint a férfiak 8%-a színtévesztő. Magyarországon ez körülbelül 400.000, Európában 600 millió embert érintő probléma. Ez az érzékelési hiányosság például a szakma választásban okoz hátrányt, mert legalább 100 olyan szakma van, ami csak helyes színlátással tölthető be. Ezért a munkavállalás területén mindenképpen hátrányos helyzetbe kerülnek a színtévesztők. Azonban nem csak egzisztenciális kérdéssel állunk szemben. Lelkileg is negatívan hat azokra, akik evvel a nehézséggel élnek. 

- Hány éves kortól lenne érdemes szűrni a színtévesztést?

- Legjobb lenne már 3 éves korban elvégezni, mert ebben az életkorban alakul ki a színlátás, ami utána még tovább fejlődik. Minden gyermeknek meg kell tanulnia használni a látás képességét. Ebben az életkorban még nem könnyű mérni a gyerekeket, de egy egyszerű alap szűrés már mutathatja a kicsiknél, hogy fennállhat a színtévesztés. 6 éves kor körül, tehát az iskolába beíratás idején lenne még ideális a szűrés. Ez viszont magával vonja azt is, hogy felnőtt koráig több szemüvegre is szükség van a fejnagyság, és fejforma változásának köszönhetően. Hatásos lenne az is, ha az általános iskola alsó tagozatában lehetne minden iskolást leszűrni. A színtévesztő gyermek, ha az óvónő vagy a pedagógus nem tud a problémáról, akár hátrányos helyzetbe is kerülhet, hiszen bizonyos színhasználattal is összekötött feladatokat nem tud helyesen elvégezni. Japánt említhetnénk, mint példát, ahol 3 éves kortól minden évben szűrik a gyerekeket színtévesztésre. Ez talán túlzásnak tekinthető, mivel ez a probléma genetikai öröklődés eredménye, így elvileg az évek során nem változik az állapot. Ugyanakkor lehetőség van a korai kiszűrésre. Kis korban a személyes fejlődési folyamatoknak köszönhetően nem lehet mindenkit egyformán szűrni, ezért még mindig jobb a rövid, fájdalommentes vizsgálat elvégzése, mint ha nem derül ki a színtévesztés ténye.

Korrekciós szemüveg, fotó: Sziráczki Dávid

fotó: Sziráczki Dávid

- Mennyire javítható a színtévesztési állapot a lencsével?

- A korrekciós szemüveg használatával szinte 100 eredményt tudunk elérni. De természetesen az egyéni adottságok figyelembevételével. Van a korrekciós szemüveget hordók között olyan, aki súlyos színtévesztőként került el hozzánk. Többéves szemüveg hordás, sok gyakorlás során, ma már enyhe színtévesztő lett, ami nagyon jó eredmény. Ezt a lencse használata mellet, a szorgalmas gyakorlásnak, tanulási folyamatnak is köszönheti, hiszen genetikai értelemben a színtévesztés nem múlik el. Viszont a korrekciós szemüvegnek köszönhetően, teljes értékű életet élhetnek a színtévesztők is.

- Műtéti úton, orvosi értelemben lehet kezelni a színtévesztést?

- Két úttal kísérleteznek. Az egyik a szemlencse beültetés. Ez azonban még nem napi gyakorlat a színtévesztés esetén. A génsebészeti eljárás lehet majd a másik mód. Állatkísérletnél már értek el sikert ezzel a módszerrel, de az embereken való alkalmazás még valószínűleg jó ideig várat magára. Jelenleg, ami biztosan megoldást jelenthet, az a korrekciós szemüveg.

- A színtévesztés és a színvakság között mi a különbség?

- 3 receptor segíti a színhelyes látást. Egy vörös érzékeny, egy kék, és egy zöld érzékeny receptor. Ha mindhárom receptor hibátlanul működik, akkor trikromatikus látásról beszélünk. A színtévesztés esetén a receptorokból egy, vagy kettő anomáliás. Ebben az esetben tudunk javulást elérni. Ha valamelyik receptor hiányzik, akkor dikromáziáról beszélünk. Ebben az esetben a hiányt nem tudjuk pótolni.

- Milyen életminőség javulást eredményezhet a korrekciós szemüveg?

- Színesebben látja a színtévesztő a világot a szemüveggel. Pszichológiai hatása is van, hiszen a színek jótékonyan hatnak az emberre, valamint a hiány korrigálása az önbizalom terén is sokat segít. Nagy meglepetés, amikor egy színtévesztő a szemüveggel először látja a világot úgy, ahogy a helyes színlátók. Nem is gondolják, hogy a világ ennyire gyönyörű. A szemüveggel részletgazdagabban is látnak a megnövekedett kontrasztoknak köszönhetően. Sokkal nagyobb mélységérzetet is ad a szemüveg. Ez a távolságbecslésnél rendkívül fontos. Ezzel a biztonságérzet is nagy mértékben megnövekszik.

Bischoff Márton is színtévesztő. Egy évvel ezelőtt kapott korrekciós szemüveget, ami ahogy mondja, megváltoztatta számára a világot.

Bischoff Márton, fotó: Sziráczki Dávid

Bischoff Márton, fotó: Sziráczki Dávid

- Hogyan derült ki, hogy problémája van a színlátással?

- A rajzaimból vették észre óvodás koromban, hogy valószínűleg nem jól látom a színeket. Mivel a családban szinte minden férfi színtévesztő, így nem volt meglepő a család számára.

- Mikor szembesült avval, hogy a színtévesztés problémát jelent a mindennapokban?

- A középiskolában okozott először komoly problémát, amikor az építészeti tanulmányok folyamán színekkel szerettem volna jelölni az anyagfajtákat. A műszaki rajzot azonban elégtelenre értékelték, mert nem volt helyes a szín jelölés. A magánéletemben is okozott fennakadást a nem helyes színlátás. A közlekedésben is meg kellett tudatosan tanulni mindazt, amit színnel jelöltek.

- Hogyan találkozott a színkorrekciós szemüveggel?

- Az interneten akadtam bele a lehetőségbe, és elkezdtem utána járni a témának. Nagyon meggyőző felvételeket láttam azokról, akik már viseltek ilyen szemüveget. Az első alkalommal, amikor felvettem, az nagyon intenzív élmény volt. Szó szerint kinyílt előttem a világ. Csak csodáltam a természetet, a színeket, az árnyalatokat. Olyan nagy a különbség, amit szavakkal nagyon nehéz leírni. Mondhatom, hogy ezzel a korrekciós szemüveggel egészen más minőségű életet élhetek, mint korábban.

Juhász Péter is az interneten találkozott olyan felvételekkel, amelyek felkeltették az érdeklődését. Gyorsan megszületett benne a döntés, hogy élvezni szeretné a szemüveg előnyeit. Az is fontos volt a számára, hogy a Colorlite színtévesztő szemüveg személyre szabottan készül.

Juhász Péter, fotó: Sziráczki Dávid

Juhász Péter, fotó: Sziráczki Dávid

- Mikortól használja a korrekciós szemüveget?

- Több mint él éve kaptam meg. Elsősorban vezetésnél és szabadidős tevékenységeknél viselem. Nagyon sokat segít például egy prezentációban a színkódokat olvasásakor. Csak ritkán van olyan, egy-egy üzleti tárgyaláson például, hogy nincs rajtam, mert a lencse színe miatt napszemüvegnek is vélhetik a partnerek, ami nem illendő viselet ilyen helyzetben. Az pedig problémás lenne, ha mindig, mindenkinek el kellene mondjam, hogy a szemüvegnek mi is a valódi funkciója.

- Mikor derült ki, hogy színlátási problémái vannak?

- Nagy valószínűséggel már óvodásként, de konkrét emlékeim az iskolai évekről vannak. A pályaválasztásnál szembesültem a legkonkrétabb formában a színtévesztés hátrányaival, mert voltak olyan szakmák, amiket nem választhattam. Ettől eltekintve megtanultam együtt élni a helyzettel. A tudásommal igyekeztem kompenzálni. Ha valaki valaminek megmondta a valós színét, azt megtanultam. Illetve ahol lehetett, elkerültem azokat a témákat, amelyek a színekre vonatkoztak. Amikor szembesülünk egy képesség hiánnyal, az szorongást okoz. Ezért senki nem szereti nagy dobra verni a saját problémáját.

Korrekciós szemüveg, fotó: Sziráczki Dávid

fotó: Sziráczki Dávid

- A korrekciós szemüveg miben változtatta meg az életét?

- Felszabadított. Könnyebbé tette az életemet. Motiváció volt a kislányom is, akinek példát szerettem volna mutatni abban, hogy a hiányosságok nem szégyellni valóak, és minden lehetőséget meg kell ragadni azért, hogy teljes életet lehessen élni. A színes világ, amit általa ismerhettem meg, olyan pluszt adott, ami miatt teljes mértékben megéri bevállalni a viselését. Amikor először volt rajtam, kellett néhány perc, amíg hozzászoktam. Egy mikulásvirág volt, amit először megláttam. Olyan fantasztikusan élénk piros színe volt a virágnak, amilyet én azelőtt soha nem láttam, mivel a piros szín látásával voltak problémáim. Arra kevesen gondolnak, hogy nem csak egyetlen színről van szó. Hanem minden olyan dologról, amiben a piros szín bármely árnyalata szerepel. Nekem is meglepő volt ez a felfedezés.

- Volt már olyan, hogy valaki ki akarta próbálni?

- Mindenki ki akarja próbálni. Kíváncsiak az emberek arra, mi a különbség, hiszen elképzelni lehetetlen azt, hogy milyen egy más színű világban élni. Én sem tudtam, amíg meg nem lett a szemüvegem. Ezért meg szoktam engedni az ismerősöknek, hogy ezen a szemüvegen keresztül is nézzék meg a világot.

Dávid Sándornak egy katonaorvosi vizsgálat során vált igazolttá a színtévesztése. Ez persze nem mentette fel a sorkatonai szolgálat alól. A munkája során azonban már sokkal inkább problémát okozott a színhelyesség hiánya, mivel elektromos szerelőként dolgozott, ahol színkódok segítették a szerelők munkáját. Közel egy éve használja a színkorrekciós szemüveget, ami lényeges változást hozott az életében.

Dávid Sándor, fotó: Sziráczki Dávid

Dávid Sándor, fotó: Sziráczki Dávid

- Amikor egy képesség hiányzik, az ember igyekszik kompenzálni azt a területet. Mikor volt az a pont, amikor úgy érezte, hogy külső segítségre van szükség?

- A mindennapokban át tudtam hidalni a problémát. Fotográfus is vagyok. Így amikor fényképezéssel kezdtem foglalkozni, onnan már nagyon fontos volt a helyes színlátás. A fényképek korrekciójánál, retusálásnál nélkülözhetetlen, hogy jól lássuk a színeket. A szemüveggel ez tökéletesen sikerül. Én egyébként a szemüveget elsősorban számítógépes munkánál használom. Ez azért is fontos, mert nekem olyan szemüvegem van, ami nem csak a színeket korrigálja, hanem dioptriás is.

- Hogyan találkozott a lehetőséggel?

- Az első ilyen témájú cikkel több mint egy évtizede találkoztam. A fotózás kedvéért kerestem aztán utána annak, hogyan oldhatom meg ezt a problémát. Először külföldi oldalakra akadtam, de rövid keresés után rátaláltam erre a magyar találmányra. Így lett szemüvegem. A családunkban egyébként nem tudok arról, hogy más is színtévesztő lett volna.

- Mit jelent Önnek a szemüveg?

- Ad egyfajta magabiztosságot. Örömet is jelent, hogy úgy láthatom a világot, mint bárki más. Nekem a zöld szín volt az alapprobléma. Jó visszaigazolás a fotóknál, hogy a színhelyesen látók elégedettek a képekkel. A számukra is megfelelőek az általam beállított színek. Ez talán a legfontosabb. Emellett a művészi fotóknál is rendkívül fontos a helyes szín érzékelés. Amikor torzítani akarunk például a színeken. Egyáltalán nem mindegy, hogy a színtónus torzítással elért művészeti elem a helyes színlátó számára milyen eredményt mutat. Ebben is óriási segítség a korrekciós szemüveg.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra