BlogÚj! Megnyitás

Kutya a hálószobában

Sok család imádott kedvence lakásban él, szoros szimbiózisban a családtagokkal. Olyannyira, hogy számos helyen a hálószobába is bejárása van, mi több, együtt alszik a gazdáival.

Ez van, akinek természetes, van aki irtózik attól, hogy az eb a párnáján hajtsa álomra a fejét.

Nem érdemes ebben „igazságot tenni”, nem is lehet. Ez mindenkinek a saját döntése. Az azonban fontos tényező, hogy párkapcsolat esetén egyeztessük az eb alvási lehetőségeit, mielőtt ebből párkapcsolati probléma kerekedik. Ugyanis a kutyához való érzelmi kötelék általában elég tág mozgásteret ad négylábú barátunknak. Mivel az állat kötődése a gazdához/gazdákhoz rendkívül erős, így ha beengedik az intim térbe, bizony nagyon gyorsan jogának érzi a szoros testi együttlétet. Nem ritka, hogy a két ember közé vackolja be magát, mint a kisgyerek, aki átjön éjjel a szülők közé bújni. Ez viszont nem könnyíti meg az intim együttlét élményének megélését. Egyrészt az a pár, aki összebújva szeret aludni, bizony járhat úgy, hogy a kutya közéjük ékelődésével elveszti ezt az örömteli megszokást. Ha tartóssá válik a helyzet, akkor konfliktusforrássá válhat a kutyus jelenléte. Emellett az intimitás gyakorisága és minősége is sérülhet, ami szintén a párkapcsolat rovására mehet.

Kutya a hálószobában

A kutya is vágyik az „ölelésre”

Aki kutyát tart, ismeri azt az egyébként tényleg a ragaszkodást kifejező pillanatot, amikor a kutya nem akar kimaradni az ölelésből. Amikor a gazdik megölelik egymást, akár álló helyzetben, a kutyák jelentős része azonnal két lábra penderül, és a gazdik közös ölelését követeli ki magának, mint falka tag. A szeretethullám az ágyban azonban már koránt sem kellemes élmény. Az intim együttlét sorozatos megzavarása tönkreteheti nem csak a pillanatot, de a testi-lelki együttlétet is. Ennek elkerülése miatt érdemes a kutyust kitessékelni egy másik helységbe, amikor a szerelmes együttlétre készülünk. Addig ne legyen a hálószobában, az ágynak a közelében sem. Nincs annál illúziórombolóbb, mint amikor a legforróbb ölelésbe beleugrik a kutyánk, még ha a világ legimádottabb lénye is. Ezt nem csak a kapcsolat kezdetén érdemes figyelembe venni, hanem stabil, jól működő kapcsolatnál is megfontolandó.

Csaba Beatrix

tréner

Kutya a hálószobában
Vissza a főoldalra

Kutya a hálószobában

Sok család imádott kedvence lakásban él, szoros szimbiózisban a családtagokkal. Olyannyira, hogy számos helyen a hálószobába is bejárása van, mi több, együtt alszik a gazdáival. Ez van, akinek természetes, van aki irtózik attól, hogy az eb a párnáján hajtsa álomra a fejét.

A kutya családtag, de nem a gyereked

Valódi érzelmi fejlődés érhető el az embernél, hiszen a kutya emberi értelemben vett szavak nélkül, egyértelmű és nagyon kifinomult kommunikációval, viselkedéssel teszi nyilvánvalóvá ragaszkodását. Félreérthetetlenül fejezi ki háláját, a családtagokhoz való kötődését. Ez az önzetlen szereteten alapuló viselkedési forma pedig rendkívül meggyőző az ember számára. Ezért hat olyan jelentős mértékben ránk.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Kutya a lakásban: ősz

Nagyon sokan tartanak kutyát lakásban. Számukra fontos tudnivaló, hogyan is kell bánniuk kedvencükkel, ha véget ér a nyár. Mert bizony teljesen mást igényelnek négylábú barátaink ősszel, mint a nyári melegben. Ilyenkor általában kevesebb időt tölthetnek a szabadban, ez pedig komoly problémákat okozhat.

Kutyásnak lenni életérzés

A kutya az ember legjobb barátja. A mondás ősrégi, ahogy a kutyával való együttélés is az. Bár a mai városi kutyalét nagyban eltér a vidéki, családi házban szolgálatot teljesítő házőrzőkétől, mégis nagyon sokan döntenek a nagyvárosokban is a kutyatartás mellett. A kutya ma már szó szerint családtagnak számít. Együtt él a lakásban az emberrel. Ez azonban azt is jelenti, hogy a civilizációs problémák kedvenceinket sem kímélik. Ezért egyre több olyan készítményről kell gondoskodniuk a gazdáknak, amelyek a kutyák egészségmegőrzését segítik.

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.